Vissza a tartalomjegyzékhez


Sztálin klónozva

Orosz kommunisták egy csoportja Joszif Sztálin klónozásával szeretné életre kelteni a régi „szép” időket. 
A Pravda közlése szerint Sztálin halálának ötvenedik évfordulója alkalmából hozakodott elő ezzel az ötlettel Alexander Kuvajev, a Moszkvai Kommunista Társaság elnöke. Az ünnepség során régi kommunista indulókat énekeltek a résztvevők, és Sztálin egykori szónoklatait nézték videón. Bár a diktátor harmincéves uralmát több millió ember halála, kínzások és a munkatáborok gyötrelme fémjelezte, mégis egy nemrégiben készült felmérés szerint az oroszok majd’ egyharmada úgy véli, hogy Sztálin nagyszerű vezető volt, akinek jó cselekedeteiről meg kell emlékezni. Az orosz Kommunista Párt vezetője felhívta a figyelmet: „Fel kell szólítani az embereket, hogy ne sötétítsék be a történelmet! 

A sztálini terror és elnyomás csak egy szélsőséges része volt annak az időszaknak… Mindannyian jól tudjuk, hogy nem teljesítettük Sztálin parancsát. Nem őriztük meg a szuperhatalmat… Fel kell emelni a fejünket, és bárhogyan is, de győzni fogunk! Országunk nem élhet a szocializmus és a szovjet hatalom nélkül!” 
A kommunisták emellett megállapították az iraki helyzettel kapcsolatban, hogy ilyesmi hajdanán nem eshetett volna meg, hiszen a Szovjetunió féken tudta volna tartani az Egyesült Államokat. (Ananova)