Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Szilárd
Az Universum végnapjai

A Corrie Sanders-Vlagyimir Klicsko bokszmeccs fejleményei döntően befolyásolhatják az ökölvívóvilág elkövetkezendő éveinek eseményeit. A huszonhat éves Klicsko váratlan veresége nyomán legsúlyosabb válságát éli Kovács István egykori egyesülete, az Universum Box Promotion, de elképzelhető, hogy a dél-afrikai pofonjaitól az ukrán fiúnak is végleg befellegzett.


Klicsko a földön. Vereségével az Universum is padlóra került Fotó: Reuters

Corrie Sanders a maga harminchét évével mind ez ideig nem tartozott a bokszvilág legnevesebb alakjainak körébe. Klicsko ellen sem adtak túl sok esélyt neki, hiszen ellenfelét nemcsak jobbnak vélték, de tizenegy évvel fiatalabb is nála, az pedig már csak adalékként jött ehhez, hogy Sanders az elmúlt három évben összesen három menetet bokszolt. 
Egyvalaki azonban biztosan bízott Sanders sikerében. Ő nem volt más, mint a nehézsúly brit világbajnoka, Lennox Lewis. Egy nappal a mérkőzés előtt ugyanis Lewis felcsörögte Sanderst, és megosztotta véleményét Klicsko játékáról. Külön felhívta Sanders figyelmét az ukrán bokszoló gyenge védekezésére. A tanácsai pedig (legalábbis Sanders menedzsere, Rodney Berman szerint) hatalmas löketet adtak a dél-afrikainak.
Nem csoda hát, hogy Corrie Sandersből egy csapásra nemzeti hős lett hazájában. Az elérzékenyült és nemzeti lobogóba burkolódzott sportolót óriási tömeg fogadta a johannesburgi repülőtéren. Angol és afrikai transzparensek köszöntötték országszerte, mire a könnyező óriás csak annyit tudott mondani: „Büszke vagyok, hogy Dél-Afrika a hazám.”
Természetesen egyből elkezdődtek a találgatások, kivel is bokszolna legközelebb Sanders. Azt nyomban leszögezte: bárhogy is akarja legyőzött ellenfele, esze ágában sincs újra Klicskóval bokszolni. Ő inkább nagyobb fába vágná fejszéjét, olyanba, mint Lennox Lewis, Roy Jones Junior vagy Mike Tyson. A helyszín pedig a hírhedt börtönsziget, Robben Island lehetne, ahol Nelson Mandela is raboskodott.
Az említett ellenfelek közül kapásból kihúzhatjuk Roy Jones Junior nevét, aki fantasztikus bokszoló, de alacsonyabb súlycsoportokban képzeli el jövőjét, és talán csak Lennox Lewis kedvéért tenne kivételt. Lennox Lewis is valószínűleg megelégedne a tanácsadó szerepkörrel, anyagilag sem járna jól egy Sanders elleni összecsapással. Persze azért Lewis élt a lehetőséggel, és a korábban nagy riválisának kikiáltott Klicskóról újfent kijelentette, hogy túl sokat képzel magáról és képességeiről, amelyek korántsem anynyira félelmetesek.
Mindeközben Vlagyimir Klicsko megtartotta sajtótájékoztatóját, ahol bocsánatot kért rajongóitól, és ígéretet tett arra, hogy nem adja fel, viszszatér, és erősebb lesz, mint valaha. Félő azonban, hogy második veresége után végleg ejti őt a pénzt hozó amerikai televíziós társaság, az HBO, amely kilenc mérkőzésre szóló szerződést kötött vele, ám a váratlan kudarc után lehet, hogy új partnert keres.
Klaus-Peter Kohl (becenevén Don Kohl), az Uni-versum menedzsere is érzi a bajt: „Nagyon rossz a helyzet számunkra. Meg kell változtatnunk Egyesült Államokbeli terveinket, és keményen kell harcolnunk azért, hogy megtaláljuk tengerentúli partnereinkkel a kapcsolatot.”
Vlagyimir Klicsko pályafutása tehát veszélybe került. Ehhez elegendő volt figyelmének lankadása, és mint fogalmazott, az első nagy pofon után eluralkodtak rajta érzelmei. Ennek ellenére nem adja fel. Arra a kérdésre, hogy miért nem takarja el sérüléseit egy napszemüveggel, úgy reagált: nincs takargatnivalója, eddigi életét sem jellemezte a megfutamodás és a rejtőzködés. Hozzátette: nem szokása más vállára hajtani a fejét, és kisírni a bánatát. Majd szurkolóinak egy levelet is írt: „Elveszítettem egy meccset, de a karrieremet és az egészségemet nem. Én is csak egy ember vagyok, hibákkal rendelkező ember. Láttam, hogy önök közül többen sírtak a meccs után, ugyanakkor biztatást is kaptam.”
Végszóként ígéretet tett arra, hogy a jövőben valahányszor bokszkesztyűt húz, kizárólag a sportbeli feladatait helyezi előtérbe, semmi más nem érdekli majd, mint hogy visszaadja szurkolóinak a 
hitét.