Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VII. évfolyam, 11. szám, 2003. március 14

Belpolitika

Hetek-összeállítás
Májusi frissítés: a pártból merítve

A keddi koalíciós egyeztetés után Medgyessy Péter miniszterelnök bejelentette: májusban a kormány egyéves működését kívánja áttekinteni. Ezután akár személycserékre is sor kerülhet. A miniszterelnök még tavaly bejelentette, hogy májusban értékeli a miniszterek tevékenységét, és ahol indokolt, ott megteszi a szükséges lépéseket. Az értékelés a szakmai munka, a szervezőkészség, a kommunikációs képesség és az uniós csatlakozás előkészítésében elvégzett feladatok alapján történik. A politikai elitben már hetek óta téma a várható kormányátalakítás, amelynek egyik tényezője lesz a hónap végi MSZP-kongresszus eredménye. Másik tényezője pedig a kisebbik kormánypárt, az SZDSZ belső mozgása. Információnk szerint a múlt hétvégi SZDSZ-küldöttgyűlés megnehezítette a kormányátalakítás „kivitelezését”, hiszen az újraválasztott pártelnök, Kuncze Gábor belső kampányában éppen az SZDSZ-es miniszterek jó működését emelte ki, és ezzel kvázi megerősítette pozíciójukat. A „Gondolkozz Európában” című Kuncze-program külön táblázatban méltatta, hogy a gazdasági, az oktatási, az informatikai és a környezetvédelmi tárca működésében mennyi SZDSZ-es programegység valósul meg. 


Somorjai László
Kész Aréna

Március 13-án hivatalosan is átadták a Budapest Sportarénát, április 15-ére pedig már C csoportos jégkorong-világbajnokságot terveznek - noha még nem teljesen készült el a komplexum. „Remek létesítmény, világszínvonalú rendezvénycsarnok lesz” - jelentette ki Szilvásy György, a GYISM közigazgatási államtitkára az Országgyűlés Ifjúsági és Sportbizottságának a helyszínen megtartott, kihelyezett ülésén.


Makki Marie-Rose
Nőkérdés Magyarországon

A magyar társadalomban máig erősen élő előítéletes gondolkodás és az erre építő politikai magatartás okozza, hogy a társadalom egészét érintő kérdések, mint amilyen az esélyegyenlőtlenség problematikája, sokszor csak egyes rétegek ügyei maradnak - miközben a fejlettebb demokráciákban mindez széles körű társadalmi és politikai támogatást élvez. A demokráciaminimumról, a nőnapokról és nőkérdésről Lévai Katalinnal, az esélyegyenlőség miniszteri biztosával beszélgettünk.


Fókusz

Szobota Zoltán, Sebestyén István
Szigorúan ellenőrzött emberek

Tóth István rendőr főtörzsőrmester másodállásban térfigyelő kamerák monitorjait leste éjszakánként, mígnem a mindeközben őt mustráló belső kamera miatt tett panasza nyomán elbocsátották állásából. Ezt követően nemi életével és hitbéli meggyőződésével kapcsolatos kérdéseket is tartalmazó pszichológiai tesztet kellett kitöltenie, hogy kiderüljön, továbbra is alkalmas-e a hivatása betöltésére. 


Busa Viola
Érdekek a vétók mögött

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia egyre inkább sürgeti egy Irakkal kapcsolatos második ENSZ-határozat megszavazását. A spanyolok által is támogatott határozattervezet március 17-ét szabta volna meg végső határidőként arra, hogy Szaddám teljes mértékben eleget tegyen a nemzetközi közösség követeléseinek. A beharangozott francia és orosz vétószavazatok árnyékában azonban mind a brit, mind az amerikai vezetés hajlandó némi kompromisszumra annak érdekében, hogy a Biztonsági Tanács jóváhagyását megnyerjék a katonai támadás beindításához.


Gazdaság

Major Nóra
Gazdára váró pénzek

Az elmúlt másfél évben a hazai beruházások dinamikája jelentősen lelassult. Az uniós csatlakozás közelsége viszont egyre sürgetőbbé teszi beruházásösztönző rendszerünk megújításának igényét. E cél érdekében a magyar kormány az idén 50 milliárd forinttal többet, azaz 350 milliárdot szán a vállalkozások uniós felzárkóztatását célzó programokra. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) a 2003-as évre huszonhárom pályázati felhívást tett közzé, ebből a következő négyet a SMART Hungary elnevezésű programcsomag foglalja magába, amely elsősorban a középméretű vállalatokat célozza meg.


Nagy Liliána
Árverezés árnyékában

Az utóbbi években már szinte természetessé válik a hitelfelvétel „intézménye”, legyen az ingatlan- vagy éppen hűtőszekrény-vásárlás, vagy a vállalkozás fejlesztéséhez igényelt pénz. Hazánkban a lakosság eladósodása még mindig nem mérhető a nyugat-európai vagy az észak-amerikai mércével, ám kétségtelen, az elmúlt években egyre nagyobb arányban növekszik. Nyugati sorstársaink számára közismert, hogy milyen következményekkel jár az, ha az ügyfél nem fizeti a havi törlesztőrészletet: a bank érvényesítheti a jelzálogot, és elárverezik az ingatlant. Lapunknak nyilatkozó banki szakértők szerint ilyen eset eddig csak elvétve fordult elő, mivel kimondottan jó ügyfélnek számít az ingatlanfedezetre hitelt felvevők többsége. 


Munkatársunktól
Szorongó polgárok

Látványos zuhanásba fogott a lakosság bizalmi indexe.  A GKI Gazdaságkutató Rt. által készített felmérésben februárban 10 ponttal csökkent a lakosság gazdasági várakozási indexe. Különösen az ország gazdasági helyzetének megítélése romlott, de jelentősen nőtt a munkanélküliségtől való félelem is. A lapunknak nyilatkozó Karsai Gábor, a GKI Rt. ügyvezető igazgatója szerint a pesszimista várakozások mibenléte összetett. Egyrészt felfokozódott a bizonytalanság az iraki háború miatt, mindenki számára egyértelmű, hogy a kőolaj ára a lakosságot is érinti, másrészt a magyar gazdaság helyzetéről az elmúlt időszakban kedvezőtlen adatok láttak napvilágot - mondta Karsai, majd hozzáfűzte, a média által túldimenzionált munkanélküliségi ráta is 0,5 százalékkal nőtt, ami szokatlanul hat. Persze hozzá kell tenni, hogy a foglalkoztatottak száma ellenben nem csökkent, vagyis felgyorsult az inaktívak munkába való visszatérésének folyamata. 


Kovács Klára
Itt olaj fog folyni

„A várakozás keltette bizonytalanság rosszabb, mint maga a háború” - vélik többen az üzleti élet szereplői közül. Az iraki háborúval kapcsolatos, hónapok óta húzódó verbális offenzíva és a bizonytalanság számos kedvezőtlen hatást fejt ki a gazdasági folyamatokra. Ez tetten érhető a pangó vagy éppen csökkenő tőzsdei árfolyamokon, a befektetői magatartáson is. A szakemberek szerint egy rövid, gyors győzelemmel végződő háború még gazdasági előnyökkel is járhat, azonban egy elhúzódó, terrortámadás-sorozattal párosult és más országokra is kiterjedő katonai konfliktus az egész világgazdaságot súlyosan érintené, ami a mindennapjainkra is hatással lenne. 


Acsai Anikó
BUX a háború alatt

Továbbra is elsősorban a háborús feszültség nyomja rá bélyegét a tőkepiacokra. Amerikában a kötvényhozamok negyvenéves mélypontra süllyedtek, a dollár árfolyama négyéves minimumot ért el az euróval szemben, miközben a részvénypiacok is tovább estek. A napvilágot látott makrogazdasági adatok továbbra is recesszióra utalnak, a munkanélküliségi ráta 5,8 százalékra nőtt, húsz hónapja folyamatosan csökken az alkalmazásban állók száma. Az öreg kontinensen az Európai Központi Bank 25 bázispontos kamatcsökkentése sem örvendeztette meg a befektetőket, a piac ugyanis ennél agresszívabb lépésre számított. A Budapesti Értéktőzsdén is igen gyenge volt a forgalom, az index a nemzetközi trenddel szemben 2,9 százalékos pluszban zárta a hetet.


Háttér

Szilágyi Sándor
Kohósalak

Kezdetben volt az ómassai őskohó. Ez alapozta meg a miskolci kohászatot mintegy kétszáz éve. Később lett a Lenin Kohászati Művek, mely acélalapanyag- és késztermékgyártással foglalkozott. A rendszerváltás után bekövetkezett privatizálás során három részre osztották, s így létrejött az alapanyaggyártó DIMAG Rt., melyet több cég alkotott (Acélmű Kft., Hengermű Kft. stb.), illetve a késztermékgyártó Csavar és Húzottáru Rt. és Hámor Rt. E két utóbbi a mai napig él és virul, eszük ágában sincs csődbe menni. A DIMAG Rt. viszont csődbe ment és felszámolták. Következőként Diósgyőri Nemesacélmű néven próbálkoztak acélgyártással, sikertelenül, mert jött a felszámolás. Majd jöttek a szlovákok, s megalakult a DAM Diósgyőr Rt., de ők sem kerülték el a felszámolást. 2001 tavaszán jöttek az olaszok, s létrehozták a DAM Steel Rt.-t, s hogy, hogy nem, szinte rutinszerűen itt a felszámolás. 


Yehuda Lahav, Tel Aviv
Arab részvétlátogatás Auschwitzba

„Mi, izraeli arab polgárok, akiket aggaszt az országunkban egyre romló zsidó-arab viszony, és hiszünk a légkör megjavításának esélyében, meg akarjuk érteni a másik fél fájdalmát. Meg akarjuk ismerni a zsidók szenvedéseit, és kifejezni szolidaritásunkat a zsidókkal.” Ezzel indokolta izraeli arabok egy csoportja a názáreti Emil Sofani atya javaslatának elfogadását, hogy vegyenek részt egy Auschwitzba látogató közös arab-zsidó küldöttségben. A látogatásra ez év májusában kerül sor. A küldöttséghez csatlakozni fognak a franciaországi és talán más országbeli muszlim és zsidó közösség képviselői. Ez lesz a maga nemében az első ilyen küldöttség.


Világ Igazai

Házfelügyelők, katonatisztek, ügyvédek, egyszerű emberek váltak hősökké, amikor életük kockáztatása árán is megmentették üldözött zsidó honfitársaikat a vészkorszak idején. Volt közöttük olyan, akiről utcát nevezett el az utókor, többségük neve azonban feledésbe merült volna, ha a Jad Vasem Intézet nem kutatja fel őket, és nem örökíti meg emlékezetüket. Idén is húsz „Világ Igazai” kitüntetést adott át Judith Varnai Shorer, Izrael magyarországi nagykövete a megmentőknek vagy azok leszármazottainak. Tizenheten már csak posztumusz elismerést kaphattak. A fotón a nagykövet asszony (középen) a kitüntetettek társaságában látható. Fotó: Somorjai L.


Siposhegyi Péter
Bábunk, Petőfi

Vannak ünnepek, amik olyanok, mint a lakmuszpapír. Viszonyítási alapot jelentenek. Mértéket. Hozzájuk való viszonyunkban meghatározhatjuk magunkat. Többes számot írok, pedig igazából csak egy ilyen van. Március idusa. Mert augusztus húsz évtizedek óta nem több, mint tűzijáték. István királyt senki nem ismeri, csak tanulta. Az alkotmány meg az új kenyér már felvetésében is nevetséges egy kicsit. Október huszonhárom egyre kínosabb. Nem volt időnk megszokni, hogy ez egy nagy ünnep, tovább tartott az ellenforradalom, mint a forradalom, jöttek a füttyök, elégedetlen öregemberek évi egyszeri úrfelmutatása. Nem megy, de lassanként kellemetlenné is válik. Október végén közel a halottak napja.


Grüll Tibor
Szárnyas bika, fej nélkül

A mai Irak területe tulajdonképpen egyetlen hatalmas rommezőnek is felfogható. Az emberi civilizáció bölcsőjének is tartott 438 ezer négyzetkilométernyi terület elképzelhetetlenül gazdag régészeti leletekben: országszerte több mint tízezer nyilvántartott archeológiai lelőhely található. Nagy kérdés, hogy egy esetleges háború milyen hatást gyakorolna a feltárásokra, és vajon mi lenne az előkerülő leletek sorsa? 


Tv-kuratórium, háború, terrorizmus 1.

A Péntek esti klub beszélgetőtársai Katona Tamás, Balázsi Tibor és Lakner Zoltán, valamint a műsorvezető Debreczeni József voltak. A héten az MDF újra főszereplője lett a híreknek. A köztévé kuratóriumába az MSZP és az SZDSZ egyaránt két-két tagot jelölt, az ellenzéki oldalon viszont az MDF és a Fidesz nem tudott egyezségre jutni. A Fidesznek az volt az álláspontja, hogy a parlamenti arányoknak megfelelően három tagot jelöljön, míg az MDF egyet. A Magyar Demokrata Fórum viszont paritásos alapon osztozott volna a helyeken, ezért két jelöltet is állítottak. (A műsor a parlamenti szavazás előtt készült - a szerk.)


Tv-kuratórium, háború, terrorizmus 2.

Juszt László hétfői sajtóklubjának beszélgetőtársai Mészáros Tamás és Avar János újságírók voltak. 


Hit és értékek

Horváth András
A kereszténység négy ága

„Barátim, népem fáradt, menhelyet kér. Tán a kereszténység fővárosában nem kér hiába” - kiált oda „Az ember tragédiája” konstantinápolyi színében Ádám a várfalról rá és keresztes hadára lenéző bizánciaknak. Magyarországon a 20. századi diktatúrák hatékonyan zárták el társadalmunkat attól, hogy a világról és benne a modern kereszténységről hiteles képet alkosson. A kereszténység különböző irányzatait gyakran a véleményformálók is ellenőrizetlen információk alapján, és nem ritkán felekezeti elfogultságtól sem mentesen közelítették meg. Ráadásul a század folyamán felgyorsuló vallási és hitmozgalmi folyamatok átrendezték világunk vallási térképét. 


Interjú

Borúlátó Yale-harcos
Interjú az életműdíjas Tamás Gáspár Miklós filozófussal

- Nem kell magamat elhelyezni. Én én vagyok. A nézeteim világosak, meg szoktam őket írni. Kétségtelen, hogy a közéletben sokan azt figyelik, kinek hol áll az árfolyama, ki kihez áll közelebb, de ezek gyerekességek, engem teljesen hidegen hagynak. 


Külpolitika

Hack Péter
A demokrácia mártírja

Zoran Gyingyics könynyű célpont volt a távolból tüzelő gyilkos számára. A Milosevics megbuktatásában kulcsszerepet játszó szerb miniszterelnök, aki három gyermek apja volt, egy sportbalesetből lábadozva mankón bicegett az új belgrádi kormányépület előtt, amikor a halálos támadás érte. Gyingyicset három héttel ezelőtt már megpróbálták meggyilkolni. „Ha valaki úgy gondolja, hogy a törvények és a reformok leállnak az én eltávolításommal, az nagyot téved - mondta Gyingyics az eset után a Politika című napilapnak. - A rendszer még mindig működni fog, és senki nem kap amnesztiát az elkövetett bűneiért úgy, hogy közben megszabadul egy-két állami hivatalnoktól!”


Hechs László
Ketten a kormánynál

A héten jelentősnek látszó változás történt a palesztin politikai életben. Úgy tűnhet, Arafat engedett a külső nyomásnak, és Abu Abbasz személyében miniszterelnököt jelölt ki. Döntését előbb a PFSZ Központi Tanácsa, majd - néhány nappal később - a Palesztin Törvényhozó Testület elsöprő többséggel hagyta jóvá. A hatvannyolc éves Abu Abbasz - mozgalmi nevén Abu Mázen -, a PFSZ Végrehajtó Bizottságának főtitkára még nem fogadta el megbízatását. Ez attól is függ majd - jelentette ki -, hogy újonnan kinevezett kormányfőként valóságos hatáskörrel rendelkezik-e. 


Hetek-összeállítás
Előnyben a táncosnő fia

Könnyen tovább mélyítheti az atomfegyverei miatt amúgy is erőteljes nemzetközi kritikában részesülő Észak-Korea válságát a kommunista vezető, Kim Dzsong Il utódlásának kérdése, amelynek híre nemrégiben szivárgott ki. Az esetről a Time magazin készített összeállítást. 


Hetek-összeállítás
Villámcsapás Bagdadra

Az Egyesült Államok és szövetségesei az Öböl-háborúhoz hasonló, gyors és kevés áldozattal járó háborúra készülnek, ugyanakkor a jelek szerint a katonai tervezők felkészültek arra az eshetőségre is, hogy a háború elhúzódik, és nagyobb emberveszteséggel is járhat. 


Négykeréken

Király Sándor
Új terepen a Volvo autógyár

Az idén januárban Detroitban megrendezett autószalonon a Volvo XC90 lett az Év Észak-Amerikai Terepjárója. Kíváncsiak voltunk, mit tud az új svéd autó, amely a prémium terepjárók kategóriájában a BMW X5, a Lexus RX300 és a Mercedes ML babérjaira pályázik. 


Közel-Kelet, az olajválságok bölcsője

A századfordulón Perzsia, Mezopotámia és az Arab-félsziget kőolajkincsei még háborítatlanul aludták sok millió éves álmukat a föld mélyén. A II. világháború befejeztével az Európában nevelkedett ifjú sah, Mohamed Reza Pahlavi elhatározta, hogy Iránt felzárkóztatja a nyugati világhoz. Első lépésként eltörölte a nők egész testét eltakaró fátyol, a csador kötelező viselését, amivel magára haragította a konzervatív muzulmán egyházat. Az egyházi vezetők a feudális elnyomás alatt élő lakosság elégedetlenségét az angol-perzsa kőolajvállalat elleni gyűlölet szítására igyekeztek felhasználni. Irán kőolajának feltárása, feldolgozása és piacra vitele kétségtelenül az angolok érdeme, erre a perzsák önerejükből teljesen képtelenek lettek volna. Mégis úgy gondolták, hogy a „brit ördögöt” kiűzik az országból és 1951-ben államosították az olajipart anélkül, hogy meglett volna ennek a politikai, gazdasági háttere. Iránnak nem volt pénze az olajipar működtetésére, nem volt bejáratott piaca, és nem voltak eszközei a szállításhoz sem. Olajexportja a korábbi év 54 millió tonnájáról 132 ezer tonnára esett vissza, gazdasági élete a tönk szélére jutott. 1954-ben kénytelenek voltak visszahívni a külföldi tőkét, hogy talpra állítsák az olajipart. A sah vissza akarta állítani az ősi perzsa császárság dicsőségét, ezért az újból csordogáló olajpénzből óriási összegeket költöttek fegyverkezésre. 


Sport

Németh Szilárd
Az Universum végnapjai

A Corrie Sanders-Vlagyimir Klicsko bokszmeccs fejleményei döntően befolyásolhatják az ökölvívóvilág elkövetkezendő éveinek eseményeit. A huszonhat éves Klicsko váratlan veresége nyomán legsúlyosabb válságát éli Kovács István egykori egyesülete, az Universum Box Promotion, de elképzelhető, hogy a dél-afrikai pofonjaitól az ukrán fiúnak is végleg befellegzett.


Sebestyén István
Oliver Kahn öngólt lőtt

„A futballisták többsége egy disznó világban él, ami csak a pénzről szól. A testük fitt, de a lelküket nem ápolják” - fakadt ki Silvia Matthaus, az egykori kiváló német válogatott játékos, Lothar Matthaus exfelesége annak kapcsán, hogy nyilvánosságra került: Oliver Kahn egy ideje folyamatosan megcsalja feleségét, aki most hozta világra második gyermeküket.


Labdarúgás

Bajnokok Ligája A keddi játéknapon az A csoportban a Leverkusen elleni győzelmével a Barcelona is bejutott a legjobb nyolc közé. Az, hogy az Inter-Newcastle duó közül ki jut majd tovább, a jövő hét eredményeitől függően dől majd el. 


Színes

Kína újgazdagjai

Kína újgazdag rétege éppen hogy elkezdte élvezni a polgári életformát: belvárosi ingatlan, feltűnő autó a ház előtt - s máris betör a piacra egy könyv Amerikából, hogy felkavarja életvitelüket. Az elmúlt néhány hónapban a fiatal kínai polgárok lázasan vásárolták fel David Brooks amerikai szerző Bobos in Paradise (Újgazdagok a Paradicsomban) című, új könyvét. A könyv állítása szerint az 1960-as évek bohém szelleme vegyült az 1980-as évek kapzsi impulzusaival, és ezzel létrejött egy keverék polgári-bohém, az úgynevezett bobo életforma. Ez a tézis heves vitákat váltott ki Kína-szerte.


DUMA PLÁZA

Több ezer telefonszámot tudok fejből, csak azt nem tudom, melyik kié. (graffiti)


Sztálin klónozva

Orosz kommunisták egy csoportja Joszif Sztálin klónozásával szeretné életre kelteni a régi „szép” időket.  A Pravda közlése szerint Sztálin halálának ötvenedik évfordulója alkalmából hozakodott elő ezzel az ötlettel Alexander Kuvajev, a Moszkvai Kommunista Társaság elnöke. Az ünnepség során régi kommunista indulókat énekeltek a résztvevők, és Sztálin egykori szónoklatait nézték videón. Bár a diktátor harmincéves uralmát több millió ember halála, kínzások és a munkatáborok gyötrelme fémjelezte, mégis egy nemrégiben készült felmérés szerint az oroszok majd’ egyharmada úgy véli, hogy Sztálin nagyszerű vezető volt, akinek jó cselekedeteiről meg kell emlékezni. Az orosz Kommunista Párt vezetője felhívta a figyelmet: „Fel kell szólítani az embereket, hogy ne sötétítsék be a történelmet! 


Szappanoperák és vérfürdők

Erőszakos tartalmuk miatt bírálták a Coronation Street és az Eastenders című sorozatokat az angol médiafigyelők. Az egyik filmben például feszítővassal vetettek véget a húrt túlfeszítő szereplő életének, ráadásként a kritikus jelenet végeztével véres húsdarabok képeit is mutogatták a nézőközönségnek. Az Eastendersben viszont nem egy esetben nyúltak az érzelmi manipuláció fegyveréhez. A sorozatok előállítója, a Granada védekezésképpen azzal érvelt, hogy már a januári vetítések előtt tájékoztatták a közönséget a várható erőszakos képsorokkal kapcsolatosan. 


A világ legnagyobb szendvicse

Egy cheshire-i pékség abban reménykedik, hogy az általuk készített szendvics elnyeri a Világ Legnagyobbja címet, és így bekerül a Guinness Rekordok Könyvébe. A Northwichben található Roberts pékség 2,5 nm-es majonézes-uborkás-tonhalas szendvicset készített, amellyel remélik, hogy az 1999-es győztes Marks and Spencert legyőzik. 


Libaebéd Verőcén

Itt a várva várt tavasz. Ugyan a rügyek még nem teljesen fakadtak ki, de mi igen: ez a tél kicsit hosszúra sikeredett. Végre valahára újra a szabad levegőre vihetjük a családot, a napnak is kellemesen melengetnek a sugarai. Nagyszerű ötletként kínálkozik egy jó kis kirándulás a Dunakanyarba…