Vissza a tartalomjegyzékhez

Takács Gabriella
Többmilliós zenei skizobiznisz

Amióta Marshall Mathers a sláger-világlisták éléről riogatja a zsengekorú raprajongókat, a jobb érzésű szülők nem elhanyagolható csoportja aggodalommal figyeli a srácok verbális ízlésficamát. Teljes joggal. Eminem ugyanis a polgárpukkasztás kimeríthetetlen arzenáljának összes „szóba jöhető” fegyverét gyakorlottan forgatja annak érdekében, hogy minél jobban megdöbbentse hallgatóságát, kezdve a konszolidált lakónegyedek fiaitól a leglerongyolódottabb gettók lakóiig. A hidrogénezett rapper fémes orrhangján és pattogós stílusában hol a politikai elitre húzza rá a vizes lepedőt, hol pedig pályatársaira, de azt aztán nagyon. Olykor az őt hányatott körülmények között, lakókocsiról lakókocsira vándorolva nevelő, önpusztító életű (leány)anyjára és a családot korán faképnél hagyó apjára kiabál kígyót-békát. Máskor ismerteti hűtlen feleségének, valamint mindazoknak egyszavas „jellemrajzait”, akikkel valaha is összetűzésbe keveredett. Mindennek ellenére - vagy éppen emiatt - a Beatles után a második legnagyobb lemezeladási statisztikát produkálja világszerte. A jelenségről a hazai rap egyik prominensét, Lori B-t faggattuk.

- Szerinted tényleg ilyen botrányosan eredeti figura Marshall Mathers, vagy pusztán üzleti jellemtermék?
- Igazából azért nem könnyű válaszolni erre a kérdésre, mert Eminem nem saját lelkületéből képviseli a műfajt, hanem Dr. Dreéből, aki egy nagyon ismert fekete producer. Ő idáig akármihez is nyúlt, az mind aranylemez lett. Ezeknek az embereknek van egy olyan meglátásuk, amire építkezni tudnak. Amerikában sem elég az a fajta hitelesség, hogy gettóban nőttem fel, tehetséges verselő vagyok, és teljesen szélsőséges magatartásformákat képviselek. A gátlástalanságot egy fehértől jobban elfogadják. Szerintem Eminem megnyilvánulásai azokból a gyermekkori sérelmekből adódnak, amit az apja és anyja egyaránt okoztak neki, ezért könnyű neki felvállalni ezt a szélsőséges irányzatot. De szerintem igazából itt üzletről van szó.
- Az Eminemhez hasonlóan szélsőséges előadók szerint sikerük annak köszönhető, hogy ők nyíltan ki mernek olyan dolgokat mondani, amik mindenki fejében megfordulnak, de még maguknak sem merik bevallani…
- Jó, jó, de neki erre lehetősége is volt, hiszen fehér fiúról van szó. Igazából a feketék Amerikában sem kapnak lehetőséget ennek az irányvonalnak a széles körű népszerűsítésére. Ezért van az, hogy feketék állnak Eminem hátterében, és irányítják őt, ahogy csak akarják. Mert nincsen olyan producer, aki lerakná feketék mellett a voksát. Van Eminemnek egy csapata, a D-12. Ez a csapat feketékből áll, és megfogadták egymás között, hogy ha valakinek sikerül közülük befutni, akkor felemeli a többieket. Ezt a szerepet pedig egy fekete nem tudja eljátszani. Igazából rapben világsikert feketeként csak Mc Hammernek sikerült elérnie, aki keresztény. Ő prédikál is, minden koncertje előtt imádkozik, és húszmillió lemezt adott el világszerte a kilencvenes évek elején.
- Szerinted a rasszizmus az oka, hogy szócsőként használják Eminemet?
- Teljes mértékben. A faji előítéletek kint is nagyon erősek, de nem is kell annyira messzire menni. Van olyan magyarországi roma zenész, aki élvonalbeli külföldi lemezeken gitározott - elég egy-egy lemezborítón végigolvasni a közreműködők névsorát. Viszont itthon csak azt várják el tőle, hogy kannázós folklórt meg etnozenét játszon, attól függetlenül, hogy mást is tudna…
- De hát magáról is sokat beszél… Csak egy hasonló karakternek kell lennie, hogy mindezt felvállalja…
- Azt gondolom, hogy a szexuális perverzitás megront minden érintettet, férfit és nőt egyaránt. És hát a rapkultúrában ez nagyon erősen jelen van mint motívum. Maradjunk annyiban: ha egy ember nem adja át magát teljesen annak a személyiségnek, amit elvárnak tőle, akkor nem tudja igazából eljátszani sem. Fehéren feketén.