Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VII. évfolyam, 10. szám, 2003. március 07

Belpolitika

Hazafi Zsolt
Sértések első vérig

Míg a fő áramlatot jelentő Kunczéék az SZDSZ elkisgazdásodásától óvtak, addig a rebellis Fodorék a liberális párt elfideszesedésére hívták fel a figyelmet. Röviden így foglalható össze az SZDSZ hétvégi kongresszusának a pulpitusról elhangzott, nem túl hízelgő üzenetváltása. A SZDSZ tagjainak jót tehetett a kormányváltás, mivel a kongreszszus előtt sorakozó autók „minősége” az országgyűlési választások előtti helyzethez képest igencsak feljavult. A korábbi kis és közepes szürke átlagautókhoz képest már felsőkategóriás járgányok is (újra) megjelentek a kongresszuson, igaz, árulkodó a fejlődés mibenléte: sok a BIT-es, azaz az állami rendszám. No persze, a miniszteri és államtitkári Audik is szépen mutattak a Dorottya udvar előtti placcon. Tehát már a kapuban látszik: kormányon az SZDSZ. 


Szobota Zoltán
Fémlenin, gipszsztálin

Dunaújváros keresve sem találhatott volna jobb ingyenreklámot jelenleg is zajló szobormizériájánál. Tudniillik V. I. Lenin 1990-ben ledöntött szobrát akarják a korábbi helyétől száz méterre lévő múzeum kertjében felállítani. A helyi és országos ellenzék persze lecsapta a feldobott labdát, a szocialista városvezetés szerint azonban megint luftot rúgtak a fiúk. 


Földvári Katalin
Kimaradhat a Fidesz az MTV kuratóriumából

„Szavazhatnánk együtt a Fidesszel, de miért kellene nekünk bárkivel együtt szavazni? Az MDF a maga útját járja” - jelentette ki lapunk kérdésére Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője. Az MTV kuratóriumában fele-fele arányban vehetnek részt kormánypárti és ellenzéki delegáltak, míg azonban a kormánypártok kettő-kettő arányban dűlőre jutottak egymással, addig a Fidesz három-egy arányban szeretne részesülni az MDF-fel szemben a kuratóriumi helyekből. „Egyedül mi vagyunk az a párt, aki következetesen ragaszkodik ahhoz a konszenzushoz, hogy a pártok a parlamenti mandátumaiknak megfelelően vegyenek részt a közmédiumok ellenőrzésében” - állította Szalai Annamária, a Fidesz médiapolitikusa. Újhelyi István, az MSZP médiapolitikusa szerint négy pártból három az MTV működőképességét tartotta szem előtt, ezért törekedtek megegyezésre.


Fókusz

Busa Viola
Megvan Bin Laden jobbkeze

Bush elnök köszönetét és elismerését fejezte ki a pakisztáni és amerikai hatóságoknak azért a közös erőfeszítésért, melynek eredményeképpen sikerült kézre keríteni az al-Kaida több tagját, köztük a bin Laden jobbkezének számító Halid Sejk Mohammedet is. A világ tíz legveszélyesebb embere között számon tartott Mohammedet - aki saját bevallása szerint a szeptember 11-ei merényletek értelmi szerzője, és akit az amerikai hírszerzés munkatársai maguk között bizalmasan csak az „Agy”-ként emlegetnek - Pakisztánban, Ravalpindi városában fogták el a helyi hatóságok. Néhány óra múlva átadták a CIA-nak, amely most az FBI és az amerikai hadsereg munkatársaival együttesen egy Kabul közelében lévő titkos helyen próbálja szóra bírni a kincset érő foglyot.


Somorjai László
Roma irányváltás

„Meghalt Kádár, oda az igazság” - fogalmazott lapunknak egy roma kisebbségi képviselő a március 1-jén megismételt országos cigány elektori gyűlésen. A romák úgy érzik, hogy helyzetük semmit sem változott a rendszerváltás óta, felzárkóztatásuk helyett rövid távú pártpolitikai célok eszközei lettek. Talán ezért is voksoltak többen a Horváth Aladár vezette Demokratikus Roma Koalíció (DRK) jelöltjeire a Farkas Flórián nevével fémjelzett Lungo Drom és koalíciója jelöltjeivel szemben. Az új testülettel megválasztott Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) új esélyeket ígér az elmulasztott felzárkóztatásra. 


Gazdaság

Papp Gabriella
Új európai szegényházak

Magyarország uniós csatlakozása küszöbön áll. Az árak már európai szinten vannak, így a magyar embereket leginkább az érdekli, hogy a csatlakozás után lesznek-e európai szintű bérek is (és nem feltétlenül az, hogy ehetünk-e mákos gubát az unióban!). Magyarországon a multinacionális cégek, valamint az informatikai és távközlési cégek fizetnek a legjobban. Az unió tagállamaihoz képest és világviszonylatban egyaránt nagyon nagy azonban a lemaradásunk a fizetéseket illetően.


Nagy Liliána
Lépésváltás

„A forradalmian új lakástámogatási rendszert nem követte azonnal a várt siker, ezért egyre kedvezőbbé tették a hitelhez jutás feltételeit. Ez olyan méreteket öltött, hogy indokolt a visszavétel” - mondta a lapunknak nyilatkozó ingatlanszakértő a lakástámogatási rendszer kormány által előre jelzett, késő tavasszal életbe lépő változásairól. Ma még nem dőlt el semmi, de valószínű, hogy csökken a felvehető hitel maximuma és az szja-kedvezmény nagysága. A kedvezményes kamat mértéke azonban érintetlen marad. 


Kovács Tamás
Figyelem Adókedvezmények

Közeledik a személyi jövedelemadóról szóló adóbevallások benyújtásának határideje. Az önbevallók számára március 20-áig, míg akinek munkáltatója készíti az adóbevallását, annak március végéig áll nyitva a kapu. Az adóbevallás határidejének észben tartása mellett azonban érdemes a „Tisztelt Adózónak” átgondolnia, hogy milyen adócsökkentő tételekre voltunk jogosultak az elmúlt évben. Ezekkel a tételekkel ugyanis csökkenthetjük a bevallással egyidejűleg esedékes adóbefizetési kötelezettségünket, vagy szerencsésebb esetben akár adó-visszatérítés is megillethet bennünket a foglalkoztatóink által év közben már befizetett adóelőlegből. 


Brigáncz Olívia
Zsaroltak az adónyomozók

Példátlanul szigorú ítélet született a napokban Szekszárdon. A városi bíróság nem kevesebb mint hét év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte első fokon az APEH Tolna Megyei Nyomozóhivatalának egykori helyettes vezetőjét, akit három társával együtt bűnszövetségben elkövetett zsarolásért, okirathamisításért, továbbá zsarolási kísérletért állítottak a törvényszék elé. Az adónyomozókból álló bűnbanda helybéli vállalkozók zsebéből esetenként 100-600 ezer forint közötti összeget csalt ki. Első fokon összesen tizenhat évnyi börtönbüntetést kaptak mindezért.


Acsai Anikó
Idei mélyponton a BUX

Tovább folytatódott a részvényárfolyamok lemorzsolódása az Egyesült Államokban, miután napvilágot látott, hogy a fogyasztói bizalom 9 éves mélypontra süllyedt, valamint hogy az autóértékesítésekben 6,9 százalékos csökkenés következett be februárban. Európában mérsékelt emelkedést mutattak a vezető indexek, egyrészt a beszerzési menedzser index hathónapos csúcsot jelentő értéke miatt, másrészt a jegybank csütörtöki ülésétől remélt kamatcsökkentési várakozásoknak köszönhetően. 


Munkatársunktól
Nagyobb hitellehetőség

A Széchenyi-kártya sikerére való tekintettel júliustól bővülnek a hitelfelvételi lehetőségek. A felvehető összeg a mostani 500 ezerről, illetve egymillióról 2-5 millió forint összeghatárig növekszik. A konstrukciót az évi 40-50 millió forint árbevételű és nyereséges vállalkozások igényelhetik majd. Egymillió forint után marad az eddigi 5 százalékos állami támogatás mértéke, afölött pedig 3 százalék lesz. Jövőre egységesen 3 százalékos támogatást terveznek változatlan garanciadíj mellett. 


Háttér

A tokaji furmint kálváriája

Szokásos borügyletnek indult az üzleti tranzakció.  A kiskőrösi Pohan-Vin Kft. eladta tokaji birtokán termelt, közel félmillió liternyi borát a Dél-Alföldi Borház Kft.-nek. A vevő azonban a határidő lejártáig, sőt a mai napig sem fizette ki a 61 millió forintban kialkudott vételárat. Még a Concordia Rt.-vel kötött közraktározási és záloghitel-szerződés alapján folyósított 34 milliónyi hitel nagyobb része is szőrén-szálán eltűnt. A hoppon maradt Pohan-Vin Kft. ügyvezetője a rendőrséghez és az ügyészséghez fordult, mert szerinte különösen nagy értékben elkövetett csalássorozatról van szó, de a különböző jogszabály-értelmezések következtében tavaly július óta csak a napokban kaphatta vissza borát.


Sebestyén István
Mondd, mit érlel annak a sorsa

Az alábbi bűnügyi történet egy olyan világba kalauzol, amelynek szereplőiről feltehetően mélyen szántó pszichológiai és szociológiai értekezéseket lehetne írni. Életükről, mindennapjaikról azonban ezeknél minden bizonnyal sokkal élesebb képet fest maga a történet.


Gáll Ottó
Százhúsz éve zajlott a tiszaeszlári per

1882. április 1-jén a Szabolcs-Szatmár megyei Tiszaeszlár faluban eltűnt egy tizennégy éves körüli cselédlány, Solymosi Eszter. Néhány napos keresés után - mivel akkoriban ünnepük volt a zsidóknak, és emiatt a megszokottnál nagyobb volt a falubeli zsidó családoknál a vendégjárás - szárnyra kapott a hír: a kis Esztert a zsidók tüntethették el. Hogy hova? Évszázadok óta beszélték már világszerte, hogy a zsidóknak vérre, mégpedig keresztény szűz vérére van szükségük a húsvéti páska elkészítéséhez. Mivel közeledett a húsvét, és a kislányt utoljára a zsinagóga környékén is látták, készen állt a vérvád: a falubeli és az idegen zsidók valamilyen fondorlattal a templomukba csalogatták áldozatukat, majd a zárt ajtó mögött lefogták, a szomszéd faluból érkezett metsző segítségével elvágták a nyakát, a vérét pedig egy edénybe gyűjtötték. Így aztán már minden akadálya elmúlt a pészach megünneplésének. S hogy a szörnyű tettüket elfedezzék, a holttestet valahová elásták. 


Hetek-összeállítás
A terrorellenesség háza

A jeruzsálemi Templom-hegyet tekinti mintának a Világkereskedelmi Központ (World Trade Center) helyének újbóli beépítésére kiírt pályázat győztese, Daniel Libeskind. Libeskind hangsúlyozta, hogy a függetlenség fontos elv Amerika és minden szabadságszerető ember számára. 


Tóth Ágnes
A hit hat

„A hívő emberek tovább élnek, ritkábban betegszenek meg, és gyorsabban gyógyulnak, mint mások” - hangzott el a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézete, valamint az IHS Alapítvány által Hit és egészség címmel a közelmúltban ötszáz orvos részvételével, Magyarországon eddig előzmények nélküli témában megrendezett tudományos konferencián.


Hit és értékek

Ruff Tibor
Európa és a szekták

Múlt heti számunkban írtunk az európai közvéleményben felerősödött Amerika-ellenesség egyik vonásáról, az Egyesült Államok mint „minden szekta őshazája” iránti előítéletekről. () Ezek a fenntartások tükröződnek a Bush elnök hitét bemutató olyan európai írásokban is, mint a Der Spiegel 2003. február 17-ei címlapsztorija. Az európai és magyar médiában egyaránt időről időre megjelenő félreértésekért és csúsztatásokért nemcsak az újságírók a felelősek, hiszen még a vallásszociológia atyjának tekintett Max Weber is mást értett az egyház és a szekták fogalma alatt, mint az egyik legjelentősebb keresztény szerző, Szent Pál.


Külpolitika

Csereklyei Márta, Sharm el-Sheikh
A Liga öngóljai

A Sínai-félsziget legdélebbi csücskén fekvő Sharm el-Sheikh igazi gyöngyszem. Nem véletlen, hogy Hoszni Mubarak elnök itt rendezte be irodáját: az ázsiai földrészhez tartozó arab országok magukhoz némileg közelebbinek érezhetik a helyet, a nemzetközi sajtó képviselői pedig legalább nem a kairói elnöki palotát övező nyomornegyedeket filmezik a tárgyalások szünetében. A hagyományosan nyugati turistáktól és búvároktól hemzsegő, mintegy harminckét kilométer hoszszan elnyúló pihenőhely a múlt hét végén ismét fontos politikai eseménynek adott otthont. Az Arab Liga képviselői - botrányoktól korántsem mentes - tanácskozásuk eredményeképpen az Irak elleni háború elutasítása mellett foglaltak állást. 


Hetek-Novosztyi
Az orosz kézifék

- Hangsúlyoznom kell, hogy egy probléma megoldásának rendszerint nem csak egy változata van. Általában két-három ilyen létezik. Tételezzük fel, hogy Oroszország, Németország, Kína és még néhány állam saját határozattervezetüket adják be a Biztonsági Tanácsba, amelyben azt javasolják, hogy ne alkalmazzanak katonai erőt. Ilyen esetben az amerikaiak valószínűleg élnének a vétó jogával. Vajon miért nem javasolták az iraki válság kapcsán az ENSZ-közgyűlés rendkívüli ülésének összehívását? Hiszen az iraki kérdés globális jellegű. Az események ilyen fordulata azonban kényszeríthetné az Egyesült Államokat, hogy mondjon le a március elejére tervezett hadműveletekről, és halassza el azokat legalább őszig. 


Kit sújt a kontroll?

Amikor az újdonsült belbiztonsági miniszter, Tom Ridge február hetedikén elrendelte a magas fokú, úgynevezett „orange” készültséget, még szinte senki sem tudta Washingtonban, hogy mindöszsze nyolc órával előbb a kubai partvédelmi őrség négy állig felfegyverzett tagja egy őrhajó fedélzetén a floridai Key West városba érkezett, ahol lehorgonyzott a helyi Hyatt szálló kikötőjében, kőhajításnyira az amerikai parti őrség hadiszállásától. 


Karl Pfeifer, Bécs
Felmelegített koalíció

Ausztriában azt szokták mondani, hogy felmelegítve csak a káposzta jó. Wolfgang Schüssel kancellár figyelmen kívül hagyta ezt a mondást, amikor a választások után 96 nappal ismét politikai frigyre lépett a legutóbbi választásokon jelentősen meggyengült Szabadságpárttal.


Riport

Szlazsánszky Ferenc
Luxusbörtön lányoknak

Az itt lakó lányok többsége 14-18 év közötti. Iskola után sportolnak vagy tévéznek, virágdekorációkat készítenek, vagy éppen a farsangra készülnek. Ha valamelyiküknek születésnapja van, a többiektől tortát kap az úgynevezett teapénzből. Mintha csak egy békebeli kollégiumban lennének. Pedig a szóban forgó intézmény a Rákospalotai Javítóintézet, és a lányok sem olyan ártatlanok, mint első látásra tűnnek: vannak köztük zsarolásért, betörésért, lopásért, sőt ennél is súlyosabb cselekményekért elzárásra ítéltek. Ennek ellenére az intézet vezetői úgy tekintenek rájuk, mint pártfogoltjaikra, úgy beszélnek róluk, mint „gyerekeinkről”.


Sport

Varga József
Folytatódhat az MTK–FTC versenyfutás

A „hóakadályok” miatt az elmúlt helyett a mostani hétvégén rendezik a labdarúgó-bajnokság nyitó fordulóját. A téli szünet ideje alatt is folyamatosan történtek olyan események, amelyek felboríthatták volna a tavaszi menetrendet.


Kovács Tamás
Magyar csapatok a fináléban

Mindkét éllovas vízilabdacsapatunk továbbjutott a nemzetközi kupákban. A Bajnokok Ligája csoportmérkőzései még nem záródtak le, azonban a Honvéd a hét végi idegenbeli győzelmével, a hátralévő meccsektől függetlenül már biztos résztvevője a BL májusban megrendezésre kerülő négyes döntőjének. 


Rossz idők járnak David Beckhamre.

Nem elég, hogy két hete edzője „kapáslövését” követően egy stoplis cipő felszakította a szemöldökét, mosolyszünetet eredményezve kapcsolatukban, most itt egy másik lövés… A Liverpool-Manchester United Liga-kupa döntőjében ugyanis az első félidő végén Steven Gerrard távoli bombája a keresztező Beckham lábán felpattanva hullott védhetetlenül Barthez hálójába, helyzeti előnybe segítve ezzel a Vörösöket. 


Szabadidő

Takács Gabriella
Többmilliós zenei skizobiznisz

Amióta Marshall Mathers a sláger-világlisták éléről riogatja a zsengekorú raprajongókat, a jobb érzésű szülők nem elhanyagolható csoportja aggodalommal figyeli a srácok verbális ízlésficamát. Teljes joggal. Eminem ugyanis a polgárpukkasztás kimeríthetetlen arzenáljának összes „szóba jöhető” fegyverét gyakorlottan forgatja annak érdekében, hogy minél jobban megdöbbentse hallgatóságát, kezdve a konszolidált lakónegyedek fiaitól a leglerongyolódottabb gettók lakóiig. A hidrogénezett rapper fémes orrhangján és pattogós stílusában hol a politikai elitre húzza rá a vizes lepedőt, hol pedig pályatársaira, de azt aztán nagyon. Olykor az őt hányatott körülmények között, lakókocsiról lakókocsira vándorolva nevelő, önpusztító életű (leány)anyjára és a családot korán faképnél hagyó apjára kiabál kígyót-békát. Máskor ismerteti hűtlen feleségének, valamint mindazoknak egyszavas „jellemrajzait”, akikkel valaha is összetűzésbe keveredett. Mindennek ellenére - vagy éppen emiatt - a Beatles után a második legnagyobb lemezeladási statisztikát produkálja világszerte. A jelenségről a hazai rap egyik prominensét, Lori B-t faggattuk.


Indul az Olimpiai Ötpróba

A 2004-es athéni játékok előtt ismét megrendezik a korábban már háromszor is nagy sikerrel lebonyolított Olimpiai Ötpróbát az Oktatási, valamint a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium támogatásával. Az első versenyekre szombaton kerül sor a fővárosban és hu-szonkét vidéki helyszínen. A legjobbak közül nyolcan kiutazhatnak a jövő évi ötkarikás versenyekre.


Elek Mónika
Családtagok a képernyőn

Mai napig nagy nézettségnek örvendenek az olyan licenszműsorok, melyek mások magánéletét teszik közszemlére. A képernyőn egymás mellett ülnek kis fotelokban a „hétköznap emberei”, különféle élethelyzetek szereplői, akiknek nem elég a gang nyilvánossága, viharos érzelmi életüket örömmel tárják a széles nagyközönség elé. A műsorvezető kérdez, kicsit provokál, zaftosít, de mielőtt elfajulna a vita, közbeszól. A mások életében való kutakodás, az „életből vett” sztori látszata ma nagyon dívik - a nagy testvér is ebből él -, hiszen a valóság úgymond mindig felülmúlja a képzeletet. Persze felmerül a kérdés: ezek az emberek tényleg önmagukat adják, vagy a reflektorok fénye elé leülni annyira nagy dolog, hogy önmagukat meghazudtolva bármit előadnak? 


Mégis lesz járvány?

Hazánkban az elmúlt hét során az ország különböző részein jelentősen növekedett a vírusos betegségekben szenvedők száma. Számos esetben tanítási szünetet, egyes kórházakban pedig látogatási tilalmat rendeltek el. Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója szerint országszerte tizenkét fertőzéses góc lelhető fel, kilenc általános iskolában, két szociális otthonban és egy óvodában történtek tömeges megbetegedések. Mindezekből öt esetben mutatták ki az influenzavírus A típusát és egy esetben a B típust. Ugyan a betegek száma egyre több, országos járványról még nincs szó. A tömeges megbetegedések kiváltója túlnyomó többségben nem influenzavírus, hanem más kórokozó. 


Törékeny művészet

Fragile! - Törékeny! címmel a héten nyílt meg a Közép-európai Kulturális Intézetben az a kiállítás, amely a Trieste Contemporanea Bizottság szervezésében lezajlott 5. Nemzetközi Formatervezési verseny legjobb pályaműveit mutatja be. A kiállítás nagy sikerű velencei és trieszti bemutatkozás után érkezik Budapestre. A tizenegy alkotó mintegy húsz üvegtárgyát több mint százharminc pályázatból nemzetközi zsűri választotta ki, majd a beküldött tervek alapján a muranói Anfora műhelyben Andrea Zilio üvegfúvó mester készítette el.


Bútor-elit a Műcsarnokban

Csütörtökön nyílt meg, és vasárnap este zár az idei, sorrendben hatodik „Lakástrend és design” kiállítás, melynek immár hagyományosan a Műcsarnok ad otthont. Az európai bútorgyártás legjavát felvonultató stúdiók kínálata mellett ezúttal design-történeti kiállítást is láthatnak az érdeklődők. 


Színes

Szkander suli

A svédországi Hallsbergben lévő iskola igazgatója új szabályokat vezetett be, a diákok egymás közötti nézeteltéréseik rendezésére: a szkandert. Felállítottak az iskola büféjében két erre alkalmatos asztalt. Az igazgató szerint az újítás csökkenteni fogja az agressziót a mintegy ötszáz hallgatót számláló iskolában, azért is, mert maguk a diákok javasolták ezt a megoldást. A minap Svédország háromszoros szkanderbajnok-nője, tartott erről a sportról előadást a hallgatóknak és a tanároknak, amit szemléltető oktatás is követett önként jelentkezőkkel. (Ananova)


DUMA PLÁZA

Vannak olyan zebrák, akik a rács mögé is beállnak, csak hogy fehér lónak lássák őket. (graffiti)


Szegény királynő

II. Erzsébet brit uralkodó, aki milliárdosból milliomossá szegényedett, a tavalyi év egyik legnagyobb vesztese a leggazdagabb britek háromszázas listáján. A The Mail on Sunday idei összeállítása szerint a királynő vagyona a tavalyi összeállításban szereplő 1,15 milliárd font után az idein már csak 976 millió font (370 milliárd forint). Az uralkodó a tavalyi listán még a 15. volt akkori vagyonával. A királynő személyes vagyonát az udvari befektetések tőzsdei értékvesztése kezdte ki. 


Utazás a gazdival

Az utóbbi időben óvatosabbak lettek az amerikai útrakelők. Arra is gondjuk van, hogy egyetlen családtagot, még a házi kedvenceket se kelljen otthon hagyni hosszabb időre. Ezért a turisztikai ipar egyre nagyobb hangsúlyt fektet a négylábúak minél kényelmesebb körülmények közötti utaztatására. 


Konyhai algebra

Ha ismerőseinket egyszer azzal szeretnénk elkápráztatni, hogy milyen ügyesen forgatjuk meg a palacsintát a levegőben, szükségünk lesz arra a képletre, amelyet brit fizikushallgatók alkottak meg nemrégiben. Ahhoz, hogy a palacsintaforgatás hibátlanul sikerüljön, a helyes dobósebességet kell megtalálni, amit az alábbi képlet alapján lehet kiszámolni: a palacsinta súlyát pí négyzettel szorozzuk, majd elosztjuk a serpenyőben lévő palacsinta középpontja és a könyökünk közötti távolság négyszeresével. A hallgatók esküsznek rá, hogy tízhetes laboratóriumi kísérletsorozat után találták meg a hibátlan képletet. (WestelPress)


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Tollhegy

Aba Sámueltől a Donig

Tisztelt Szerkesztőség! Nehéz kérdés a fasiszta tüntetés, amellyel megítélésem szerint sok ember egyetértett, bár véleményét kinyilvánítani nem merte. Nem szidni kell őket, hanem meggyőzni, mert eszmék ellen - ahogy a lap igen helyesen írja - nem lehet fegyverrel harcolni.


A Század Háza lehetne

Schmidt Máriának igaza van, csak nem egészen úgy, ahogy ő azt rendre kifejti a média különféle fórumain. Valóban ki kell szabadulnia a Terror Házának az aktuálpolitika fogságából, amelybe a 2002. év lázas választási küzdelmei során belegabalyodott, mert a kétfelől támadó szélviharban ugyancsak nehéz vitorlázni, ezt nem lehet tagadni. Való igaz, hogy akár a költségvetési alkudozások, akár az úgynevezett pengefal körüli viták aligha vezetik ki a zsákutcából, pedig a látogatottsága is azt bizonyítja, hogy erre a fontos, hiánypótló társadalomtudományi ismeretterjesztésre egyaránt létezik objektív és szubjektív igény. Tényleg szükség van arra, hogy a maga sajátos, múzeumi eszközeivel és módszereivel tárgyilagos ismeretekhez juttassa a múlt században annyiszor megtévesztett s össze-vissza bolondított magyar közvéleményt. És erre a propagandamentes információra mindenekelőtt azoknak a fiatalabb korosztályoknak lenne szükségük, akik a történteket csak így vagy úgy torzító, másod-harmadkézből kapott emlékfoszlányokból ismerik. Kizárólag „depolitizáltan” töltheti be a Terror Háza azt a közös nemzeti célt, hogy a honfitársaink megaláztatásának, meggyötrésének és elpusztításának a szörnyűségei soha többé ne ismétlődhessenek meg.