Vissza a tartalomjegyzékhez


Csukák az óceánban

Több mint harmincezer edzőcipő úszkál a csendes-óceánon, miután egy észak-karolinai hajó konténere a vízbe borult. A hajó december 15-én veszítette el rakományát egy viharban. A rakomány három konténerből állt, mindegyikbe ötezer-ötszáz pár Nike edzőcipőt pakoltak.

Bár eláztak, még lehetne őket viselni, állította egy szakértő, habár van egy kis bökkenő. „A Nike ugyanis elfelejtette összekötözni a cipőpárok fűzőit. Úgyhogy párosítani kellene a cipőket - mondta Curtis Ebbesmeyer, Washington állam óceánszakértője, aki nyomon követi a cipők útját. 
- De megéri az erőfeszítést, hiszen ezek a cipők csak három hónapja lebegnek a nyílt tengeren. mind a harmincháromezer hordható állapotban van.” Az elmúlt évtizedben Ebbesmeyer a következő dolgokat halászta ki az óceánból: huszonkilencezer műanyag kacsa, műanyag teknős és más fürdőszobai játékállatka, hárommillió darab Lego, harmincnégyezer hokikesztyű és ötvenezer Nike túracipő, amelyek 1999-ben potytyantak a Csendes-óceánba. Miután a víz partra mosott két cipőt januárban az Olympia félszigeten, Ebbesmeyer kiszámította, hogy a cipők havonta négyszázötven mérföldet mozognak, azaz tizennyolc mérföldet haladnak naponta. Ezzel a sebességgel számításai szerint a cipők további ezerhatszáz mérföldet úsznak, amíg április közepén majd belesodródnak az alaszkai Golf-áramlatba és az Aleuti-szigetek partjai felé veszik az irányt. Lee Weinstein, a Nike képviselője arra kéri a tengerpartok gereblyézőmunkásait, ha elázott cipőket találnak, küldjék vissza a Nike-nak, hogy megpróbálják újra hasznosítani őket. (Hírkereső)