Vissza a tartalomjegyzékhez

Bóza András
A néma levente

1936-ban volt Heltai Jenő A néma levente című vígjátékának fergeteges premierje, s azóta a világ számos országában nagy sikerrel játszották. Most visszatért első dicsőségének színhelyére, a Magyar Színházba.
A darab története Mátyás király idejében, az első felvonás erejéig Itáliában játszódik. Mátyás hadnagya, Agárdi Péter itt van követségben, és beleszeret egy fiatal özvegyasszonyba, Ziliába. Feleségül kéri, de az hajthatatlan. Búcsúzóul egy csókot kér, és Zilia nagy árat szab: Agárdi Péter három évig nem szólalhat meg. Második felvonás másfél évvel később, Hainburg várában. Zilia hírét veszi, hogy Mátyás hadnagya néma, és a király tízezer aranyat ad annak, aki meggyógyítja, viszont aki kudarcot vall, annak a bakó lemetszi a fejét. Zilia elhatározza, hogy feloldozza Néma Pétert ígérete alól, és megszerzi a pénzt. Ám Agárdi Péter megtartja ígéretét…


Dániel Vali, Huszár László

Heltai - a színpad nemzetközileg is elismert mestere - szokásához híven virtuózan kezeli a magyar nyelvet. Az egész színdarab versbe van szedve, van úgy, hogy a sorokat más-más szereplő mondja, sőt egy ízben Néma Péter, mivel beszélni nem tud, csak bólintja a rímet. És minden szereplő szerethető, még a bakó, Setét Lajos is, aki kedvesen vigasztalja Ziliát utolsó útján. Szállóigévé lett szavait szinte az egész nézőtér kórusban suttogja: „Az élet szép, tenéked magyarázzam?” A néma levente minden idők egyik legnagyobb színpadi sikere. A nemes történelmi hagyomány, a kaland, a szerelem és a derűsen könnyed költészet remekmívű ötvözete. (Heltai Jenő: A néma levente. Magyar Színház, rendező: Berényi Gábor; főszereplők: Gregor Bernadett, Mihályi Győző.)