Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Pengeváltás

El kell bontani a Terror Háza Múzeum homlokzatához illeszkedő pengefalat - erről szerda délutáni rendkívüli ülésén, az ellenzéki képviselők kivonulása után, hét MSZP-SZDSZ képviselő szavazatával döntött a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága. 

A testület egy héttel korábban, az ülésen többségben lévő ellenzékiek szavazatával hároméves fennmaradási engedélyt adott a pengefalnak a múzeum kérésére. Ezen az ülésen nem vett részt a bizottság három szabad demokrata tagja. 
Demszky Gábor főpolgármester ezt követően - városképi és jogi indokra, a főváros hozzájárulásának hiányára hivatkozva - felfüggesztette a bizottság döntését, és új eljárást kért a testülettől. 
Sasvári Szilárd bizottsági elnök szerdán a napirendi vitában úgy vélte, hogy szükségtelen új döntést hozni, szerinte ugyanis a korábbi jó és kompromisszumos határozattal sikerült három évre nyugvópontra helyezni az ügyet. Ez idő alatt a kormány által jegyzett múzeumbővítési szándékkal egyidejűleg véglegesen rendezhetik a kérdést - tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az Andrássy utat a Terror Háza Múzeum jelenleg ismert formájával együtt nyilvánították a világörökség részévé. 
Az MSZP-képviselők kezdeményezésére a bizottság többsége napirendre vette a főpolgármester indítványát. Ezt követően az ülésen jelenlévő öt ellenzéki képviselő az eljárás elleni tiltakozásának jeleként elhagyta a termet. 
Az MSZP-SZDSZ-politikusok ezután egyhangúlag megszavazták a korábbi döntés visszavonását, majd határozatot hoztak a múzeum pengefala hároméves fennmaradási kérelmének elutasításáról, s ezzel együtt annak elbontásáról. 
Ráday Mihály (MSZP) a vita hozzászólójaként közölte, hogy az Andrássy utat oly módon nyilvánították a világörökség részévé, hogy egyúttal jelezték a különböző hibákat orvosolni kell. Szerinte ilyen hiba a pengefal, s ennek eltávolítása után fejlődhet az Andrássy út és a világörökség látképe. 
Sasvári Szilárd megítélése szerint politikai megrendelésre politikai döntést született. Az MTI-nek úgy nyilatkozott: „siralmasnak” tartja, hogy Demszky Gábor ilyen technikákat alkalmaz. Úgy vélte, hogy a pengefal bontása még ezután sem törvényszerű, mivel a múzeumnak különböző lehetőségei vannak kérelmek benyújtására. A bizottság elnöke közölte, hogy szívesen közreműködik a többség számára is elfogadható kompromisszumos döntés kialakításában. 
A fideszes politikus felhívta a figyelmet annak a veszélyére: a jövőben bármikor előfordulhatnak olyan bizottsági döntések, amelyeket újratárgyaltat a főpolgármester azért, mert neki nem tetszenek. Ennek kapcsán leszögezte: törvénymódosításra volna szükség azért, hogy egyetlen polgármester se bírálhassa felül a jövőben a testületek által meghozott döntéseket, megsértve ezzel a választott képviselők szuverenitását. 
Schneller István Budapest főépítésze - nem vitatva, hogy engedély nélkül épült a pengefal - megjegyezte, hogy szerinte a pengefal nem sérti az Andrássy út és annak világörökségi jellegét sem. Úgy vélte: egyedül a közelben lakók érzékenységét sértheti, akiket például az zavarhat, ha a járdán sétálgatva naponta egy ilyen gyászkeret jellegű építmény alatt kell elhaladniuk. Megjegyezte: ezért javasolta korábban, hogy rövidebb, egy-két éves időre engedélyezzék a pengefal fennmaradását azzal a feltétellel, hogy garanciát kapnak a múzeumtól az épületnek keretet adó pengefal áttervezésére. 
A főépítész hangsúlyozta, hogy nem adminisztratív módon, hanem megegyezéssel célszerű ezeket az ügyeket rendezni. Megerősítette, a múzeum párkányánál lévő feliratot nem érinti ez a döntés, csupán a járdához levezető, keretjellegű pengefal bontása válik ezzel lehetővé.
Schmidt Mária úgy nyilatkozott, hogy a döntés nem lepte meg, számított rá. Várjuk a buldózereket - e szavakkal zárta rövid reagálását.