Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VII. évfolyam, 8. szám, 2003. február 21

Belpolitika

Hack Péter
Nácik haza

„Nácik haza!” Állítólag ez a kiabálás volt a február 15-ei tüntetések igazi botrányköve. Legalábbis az egykor jobb napokat megélt, sokak által liberálisnak mondott napilap és a kereskedelmi televíziók néhány híradása szerint. A lapban a sajtóetika nagyobb dicsőségére egyszerre tudósítást és véleményt író zsurnaliszta szerint az egyik oldalon a „kulturáltan és fegyelmezetten demonstráló”, „szimpatikusabb” neonácik, a másik oldalon a „visszataszítóan ordítozó” ellentüntetők álltak. Cikkünkben arra keresünk választ, hogy mi van ennek az elképesztő értelmezésnek a hátterében - csupán újságírói és szerkesztői ízléstelenség, vagy valami határozottabb koncepció, amely súlyosabb kérdésekről tereli el a figyelmet.


Gyilkosok rajongói

„Menjünk innen, mert még úgy tűnik, a korpa közé keveredtünk” - mondja egy idős bácsi a sok fotós láttán a Néprajzi Múzeum előtt, ahol a Vér és Becsület Kulturális Egyesületnek nevezett neonáci szervezet tagjai gyülekeznek, hogy az 1945-ben a Budai Várba szorult német nyilas és magyar katonák február 11-ei kitörésére emlékezzenek. 


Somorjai László
Vér és csődület

A neonácikat határozott fellépéssel kell elutasítani - mondta a Heteknek Molnár Péter, aki az ELTE-n tanít, és a rendszerváltás után először a Fidesz színeiben, majd az SZDSZ-ben politizált. Országgyűlési képviselőként, mint a kulturális és sajtóbizottság tagja, 1990-től 1998-ig médiajoggal, sajtójoggal, szólásszabadság-jogi ügyekkel foglalkozott. Ezután két évet az Egyesült Államok neves egyetemein töltött kutatói ösztöndíjjal, melynek tapasztalatait Gondolatbátorság című könyvében is összegzi. 


Életmód

Buli az élet

Letűnni látszik a régi igazság, miszerint juventus ventus, azaz: fiatalság - bolondság.  A fiatalság ma már mintakövetőből mintaadó réteggé vált, s a folyamatnál nem kisebb hatalom bábáskodott, mint maga a reklámipar. Érdemes közelebbről is megvizsgálni, a reklámok milyen mintát közvetítenek az ifjúságnak, befolyásolva ezzel a jóval szélesebb korosztályokat is.


Mennyit ér a nyelvvizsga az EU-ban?

A legtöbb uniós tagállam és tagjelölt munkahelyein és iskoláiban nem sokra megyünk a hazai nyelvvizsgapapírjainkkal: mindenhol az adott ország nyelvének megfelelő szintű ismeretét követelik meg, amit saját módszerekkel mérnek fel. 


Influenzajárvány

A vírus okozta influenzát a legtöbb ember a náthás megbetegedések közé sorolja, holott ennél sokkal komolyabb fertőzésről van szó. Sokkal súlyosabb megbetegedést okozhat, mint más vírusok, könnyen alakulnak ki olyan bakteriális jellegű szövődmények, amelyek komolyabb és hosszan elhúzódó betegségekhez is vezethetnek. Leginkább abban különbözik más fellelhető vírusoktól - állítja Dr. Vass Ádám, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának vezetője -, hogy egyedül ez képes rövid időn belül robbanásszerű gyorsasággal tömegeket megbetegíteni, akár országos szintű járványt okozni. Legkönynyebben a már legyengült immunrendszerű szervezetben telepszik meg, tünetei elsősorban a tagfájdalmak, rossz közérzet, valamint a hirtelen kezdődő magas láz. 


Fókusz

Frechet Tímea, Párizs
Chirac vagy Irak?

Pedig éppen úgy tűnt, hogy újra rendbe jön minden. A NATO hosszú vita után mégis összefogott (igaz, ehhez nem kellett Franciaország beleegyezése), és megígérte Törökországnak a katonai segítségnyújtást, az Európai Unió hétfői csúcstalálkozóján pedig sikerült kiizzadni egy kompromisszumos közös nyilatkozatot Irak ügyében. És akkor jött Jacques Chirac francia elnök, aki egy elemi iskolai pedellust megszégyenítő stílusban utasította rendre az engedetlenkedő, neveletlen kelet-közép-európai nebulókat. A Liberation szerint az Amerika Irak-politikája mellett február elején közös levélben kiálló és uniós csatlakozásra váró európai országok fő bűne Párizs szemében az, hogy „Washington iránti határtalan lojalitásukkal elárulták: nem érdekeltek a politikailag egységes Európa kiépítésében”. Cseh-ország, Magyarország, Lengyelország és a többiek egy „atlanti Európához” szeretnének tartozni, míg Franciaország egyre nyíltabban az Amerikától függetlenített „európai Európa” megteremtésén fáradozik, egy olyan Európa-házén, ahol - legalábbis az egységes külpolitika meghatározásában - egyedüli „úr a házban”. Ugyanezt az ellentétet Donald Rumsfeld amerikai hadügyminiszter az „új” és a „régi” Európa fogalmával jellemezte. 


Földvári Katalin, Szobota Zoltán
Magyarázatok az Amerika-ellenességre

Az elmúlt hetekben az egységesülő Európa legszélesebb körű összefogásának megnyilvánulását láthattuk az utcákon. A közös nevező Amerika és Bush elnök politikája, konkrétan az iraki diktátor, Szaddám Huszein rezsimje ellen indítandó háború volt. A nyugati nagyvárosokban százezrek, Budapesten tízezrek tüntettek Amerika háborús tervei ellen, a magyar fővárosban ráadásul a szélsőbal és a szélsőjobb példátlan egységben menetelt a Civilek a békéért felvonuláson. Néhány évvel ezelőtt Amerika még egyenlő volt a szabadság fogalmával, igaz, akkor még az elnyomás szinonimája Magyarország számára a Szovjetunió volt. Írásunkban a magyar közvélemény változásának okaira és a Nyugat-Európában megnyilvánuló Amerika-ellenességre keressük a választ. 


Gazdaság

Danka Ildikó
Visszanyesik a befektetési célú lakáshitelezést

A jelenlegi lakáspolitika olyan állami szerepvállalásra épült, amely 4-5 év múlva kezelhetetlenné tenné a jelenlegi támogatási rendszert, ezért indítja útnak a kormányzat az Otthon Európában névre keresztelt, hosszú távú lakásfejlesztési programját - jelentette be sajtótájékoztatón Csabai Lászlóné lakásügyekkel megbízott kormánybiztos. Elmondta, a mostani rendszer jó folyamatokat indított el, de változtatásra szorul, mert nem érte el az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezőket és a nagycsaládosokat. A 15 éves terv alapja, hogy a magán- és a vállalati szférát minél nagyobb mértékben bevonják a lakásfinanszírozásba. 


Kalmár Gabriella
Olajat, búzát, békességet?

Az Irak elleni háború létjogosultsága és az iraki olajtartalékok jövőbeli sorsa szétválaszthatatlan kérdések. Az amerikai elszántság valódi okairól alkotott elképzelések az arab népek önzetlen felszabadításától az olajéhes kizsákmányolásig terjednek. A héten több neves nemzetközi befolyással rendelkező magazin is az USA „védelmére” kelt. 


Munkatársunktól
Gazdasági évnyitó
Az uniós csatlakozás sikere rajtunk múlik

Gazdasági évnyitót tartott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK). A vendégek Medgyessy Péter kormányfő, László Csaba pénzügy-, Csillag István gazdasági és Kiss Péter munkaügyi miniszter. Évnyitó beszédeikre több száz vállalatvezető volt kíváncsi. 


Ignácz Valéria
Rájár a rúd az APEH-ra

Rájár a rúd az adóhatóságra. Ombudsmani vizsgálat, parlamenti bizottsági meghallgatás és általános felzúdulás kíséri az APEH néhány utóbbi megnyilvánulását. Eddig példátlanul magánszemélyek luxusútjairól és nagy értékű autók vásárlásáról kért adatokat utazási irodáktól, illetve kereskedőktől. Majd az ellenzéki képviselőktől indítva egy korábbi akciótól, az APEH adatbázisának a lemásolásától lett hangos a sajtó. A napokban pedig - mintegy válaszul - bedobták a köztudatba, hogy a fideszes Varga Mihály pénzügyminisztersége utolsó napjaiban lemásoltatta utódja, László Csaba személyi adatait. 


Acsai Anikó
Egis-alkony: gyenge eredmény

Két-három százalékos erősödést mutattak a világ tőzsdéi a héten, miután a háború közeli kitörésének veszélye valamelyest mérséklődni látszik. A makro-adatok továbbra is csökkenő ipari termelésről, GDP-előrejelzésről, kiskereskedelmi forgalomról és a fogyasztói bizalom kilenc éves mélypontra süllyedéséről szólnak. A vállalati eredmények vegyesek, az európai autógyártók gyengén, Amerikában a Dell és a Coca-Cola jól szerepeltek a negyedik negyedévben. A BUX ezúttal a külföldi tőzsdékkel ellenkező irányba mozdult, közel 1,5 százalékot vesztett értékéből.


Háttér

Munkatársunktól
Szocialista helyosztó

Megkezdődtek a helyezkedések a közelgő kongresszus előtt az MSZP-ben. Két jelenlegi alelnök - Lendvai Ildikó és Juhász Ferenc - már bejelentette, hogy nem kíván újra indulni posztjáért. S természetesen az általuk üresen hagyott székek és az elnökségi tagságok jelentik a helyezkedés tárgyát a legnagyobb kormánypártban. Azt mindenki kizártnak tartja, hogy bárki is induljon Kovács László ellenében a pártelnöki tisztért, ellenben lehetséges, hogy Szili Katalin elnökhelyettesnek akad kihívója. Meglepő lépésekre azonban nem számít senki. Mint ahogy egy szocialista vezető fogalmazott lapunknak: „Az MSZP szerkezetének kialakítása során a stabilitásért feláldozták a rugalmasságot, így a párt belső működése csak lassú, kis lépésekben történő változásokat tesz lehetővé.” 


Debera Csaba
Szeged a tönk szélén

Szeged az ország legeladósodottabb városa. Mivel a település hatmilliárd forintos, kezelhetetlen hitelállománya miatt csődközeli helyzetbe jutott, április végéig zárolják az elfogadott hivatali és intézményi költségvetés egy részét. Botka László szocialista polgármester szerint a helyzet az elmúlt évek felelőtlen gazdálkodása miatt alakult ki, a fideszes Bartha László, Szeged előző polgármestere viszont állítja: szó sincs csődközeli helyzetről. 


Munkatársunktól
Mit is ír a hogyishívják?

Az európai uniós csatlakozási okmány aláírásával a teljes közösségi joganyag azonnal kötelező és alkalmazandó lesz az új tagállomokra. Ez azt jelenti, hogy minden különleges intézkedés nélkül százezer oldalnyi joganyagot „emel be” az ország a saját jogrendjébe. Az alkotmánymódósítás ezért fontos a szerződés aláírása előtt - derült ki Juhász Endre brüsszeli EU-nagykövet, a csatlakozási tárgyalások magyar főtárgyalója által az Országgyűlés Európai Integrációs Bizottságának ülésén tartott beszámolójából.


Hetek-összeállítás
Hamiskártyások

Február elején lebukott Magyarország legnagyobb bankkártyacsalásra szakosodott bűnbandája. A kár meghaladhatja a háromszázmillió forintot, a sértettek száma több ezerre rúg, az elkövetők akár tíz év börtönt is kaphatnak. Eközben a piackutató cégek adatai szerint folyamatosan növekszik mind a bankkártyával bonyolított vásárlások, mind a bankautomatákat igénybe vevők száma.


Hajdú Sándor
Merre tovább, erdélyi magyarok?
Interjú Markó Bélával, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökével

- Igazság szerint az elmúlt hat évről kellene beszélni, hiszen a fordulat az RMDSZ életében akkor állt be, amikor 1996-ban, hosszú ellenzéki időszak után arra vállalkoztunk, hogy román pártokkal együtt kormányt alakítunk. Gyakorlatilag akkor került az RMDSZ kezébe egy olyan eszközrendszer, amelynek segítségével nemcsak deklarálni tudtuk a céljainkat, hanem egyiket-másikat meg is tudtuk valósítani. Ennek az eszközrendszernek a folytatása az is, hogy 2000 után - ugyan nem vagyunk kormányon - egyévente megújított megállapodás alapján együttműködünk a kormánypárttal.


Morvay Péter
Az alulról jött ember

Rokonházasságokkal és tragédiákkal terhes családi háttér, egy önjelölt, a valóság elől az irrealitásba menekülő fiatal festő kudarcai a bécsi Művészeti Akadémián, három év egy hajléktalan férfiak számára létesített menedékszálláson, vadul antiszemita osztrák keresztényszocialista eszmékkel és politikusokkal való találkozás és misztikus csoportokkal való kapcsolat. A hetven éve hatalomra került német diktátor korai éveiről szóló sorozatunkban új történeti források segítségével arra kerestük a választ, hogy milyen hatások formálták Bécsben a fiatal Adolf Hitler gondolkodását és világnézetét.


Hit és értékek

Szobota Zoltán
Leszektázott istenkeresők

A Horthy-rendszer mindennapi életre is kiterjedő állami kontrollja nemcsak a „vörös rémet” próbálta meg felkutatni és elfojtani a pórnép soraiban, hanem - és ez talán kevésbé közismert - az általa „szektának” bélyegzett vallási közösségeket is.  A kizárólag pejoratív tartalommal bíró szó a 19. század második felére váltotta fel az „eretnekmozgalmak” megjelölést a modernizálódó államokban, végső kikristályosodásában pedig egyet jelentett a nem történelmi, azaz az állam által el nem ismert egyházakkal. A Szekfű Gyula által „neobarokknak” nevezett, két világháború közötti Magyarország egyházpolitikájában a történelmi egyházak pozitív diszkriminációja együtt járt a kisegyházak általános marginalizálásával: a hatóságok a kisegyházak tevékenységét rendőrségi ügyként kezelték, a hatalom világi avagy egyházi képviselőinek nem tetsző felekezeteket és ezek vallásgyakorlatát sajtó- és hecckampányokkal igyekeztek lejáratni a társadalom előtt. A rendszer számára e csoportok funkcionálisan idegenek voltak, működésükkel nagymértékben zavarták, sértették a történelmi egyházak és a hatalom együttműködését. Kifejezetten virágzó, szoros összefogás alakult ki „szektakérdésben” az államigazgatás szervei és a történelmi egyházak vezetői között, a belügyi tárca illetékes hivatalnokai és az egyházi méltóságok sűrű levélváltása pedig nagyban hozzájárult ahhoz, hogy mindkét fél kölcsönösen magáévá tegye a másik szektaellenes terminológiáját és érvrendszerét. A markáns gondolatok később természetesen napvilágot láttak a sajtó hasábjain, megkönnyítve ezzel a szövetségesek dezinformálási, megbélyegzési és elrettentési szándékait. „A vallási másság, az Istenhez vezető utak nem bevett módon történő keresése egyértelmű elutasításra talált náluk. De ehhez a hatalom által szankcionálható rend megsértését párosították: a társadalmi béke megzavarását, a törvényes rend felforgatásának vádját. Már önmagában a másság devianciának minősült, s a devianciától a bűnig és a büntetőjogi felelősségre vonás alkalmazásáig igencsak rövid volt az út” - írja Gergely Jenő, a 19-20. századi katolikus egyháztörténet szaktekintélye. 


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Pokoli metró

A dél-koreai Teguban közel százhúszan haltak meg és több mint száznegyvenen megsérültek, amikor helyi idő szerint délelőtt tízkor tűz ütött ki a metró egyik állomásán. A rendőrség szándékos gyújtogatásra gyanakszik, és őrizetbe vett egy középkorú férfit, aki a szemtanúk elmondása szerint öngyújtóval próbálta lángra lobbantani egy műanyag flakon gyúlékony tartalmát. A nyomozók szerint elszigetelt incidensről van szó, a gyanúsított férfi bizonyíthatóan elmezavarban szenved.


Vagyim Arisztov
Kifagytak az ellenérvek

A múlt hétvégén a világ több országán is végigsöprő háborúellenes tüntetéshullám Oroszországot is elérte - a tüntetők összlétszáma azonban itt alig tizenegyezer volt, ami nagyon csekélynek mondható az ország méreteihez képest. Az orosz politikusok ezt azzal magyarázzák, hogy noha a lakosság túlnyomó többsége nem ért egyet a katonai megoldással Irakban, most azért nem mentek ki sokan az utcára, mert a politikai aktivitás alábbhagyott Oroszországban. Egy dolog otthon politizálni, és más dolog kivonulni az utcára, nem is beszélve a zord orosz télről - teszik hozzá. 


Márer György, New York
Nehogy késő legyen

Ezekben a napokban az egész világ Irakra figyel, ugyanakkor van olyan ország, amely legalább olyan veszedelmesnek látszik mind az Egyesült Államok érdekei, mind a világbéke szempontjából, mint Szaddám Huszein. Észak-Korea kommunista diktátora ugyanúgy kiebrudalta a világszervezet fegyverzetellenőreit, mint iraki kollégája tette négy esztendővel ezelőtt, majd nyilvánosságra hozta, hogy nukleáris fegyverek előállítását tűzte ki céljául. 


Lukács András
Bevethető-e az e-bomba?

Az elektronika előtti világba bombázná Szaddám Huszeint az Egyesült Államok, ha igazak azok az állítások, melyek szerint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia olyan bombák-kal rendelkeznek, amelyek tönkreteszik az elektronikai berendezéseket, de nem tesznek kárt az emberi életben. 


Publicisztika

Siposhegyi Péter
A politika keresztje

Vannak védjegyek, amik nagyobbak, mint maga a csomag. Láttam már olyan mezt, amin a cégnév gyakorlatilag eltakarta magát a ruhadarabot. Akadnak ilyen jelzetek a butikok polcain, a söntések hatalmas korsóin, és vannak ilyenek életünk kedvenc játszóterén, a politikában is.  Kölcsey Ferenc kisnemes és költő, örökbecsű szerző és képviselő, négy szócskát üzent a hazának. Ma már csak kettőt üzennek, minden bizonnyal elővigyázatból - a négy soknak bizonyult. A négy szóból két másik lett tehát, mely így hangzik: keresztény és nemzeti. Sőt egy igazi hazugsággal fejelve, ez pedig a kötőjel. Ma minden influenzajárvány és nagyobb eső után osztódással szaporodik a keresztény-nemzeti politika. Ha valakinek nincs értelmes programja, akkor azt mondja magáról, hogy keresztény és nemzeti, s ezzel úgy gondolja, letudta a penzumot. Sietve tenném hozzá, a programmal bírók között is akadnak sokan, akik úgy gondolják, e jelben könnyebben győzhetnek, mintha csupán az értelem nevében próbálnák magukhoz hívni a tömegeket.


Sport

Hetek-összeállítás
Beckham: két sérülés, egy délután

Már több sztárklub is bejelentkezett David Beckhamért, miután a középpályás összerúgta a port Alex Fergussonnal. A Manchester United vezetőedzője az Arsenal ellen hazai pályán elszenvedett hétvégi vereség után dühében belerúgott egy futballcipőbe, ami úgy fejbe találta a sérülés miatt lecserélt Beckhamet, hogy annak felrepedt a szemöldöke. A válogatott labdarúgó - lapértesülések szerint - ezt követően leköpte, majd kis híján meg is verte edzőjét.


Varga József
Parádésan játszott a Barcelona

A téli szünet után remek mérkőzésekkel folytatódott a Bajnokok Ligája. A keddi játéknapra kisorsolt találkozók párosításai alapján is borítékolni lehetett, hogy izgalmakban nem lesz hiány.  Az A csoportban a tavalyi döntős Leverkusen fogadta a Newcastle gárdáját. A gyógyszergyári csapat a Bundesligában is sorozatban szenvedte el vereségeit, ezért a vezetőség menesztette az eddigi trénert, Toppmöllert. A frissen kinevezett szakvezető, Hörster bemutatkozása nem sikerült, mivel a tartalékosan felálló angolok 3-1 arányú győzelmet arattak. A két nehéztüzér, Shearer és Bellamy helyett afrikai légiósok kaptak lehetőséget, és meg is hálálták a bizalmat. A nigériai Ameobi két, a zairei Lua Lua pedig egy gólt szerzett, így köszöntvén fel a klub edzőlegendáját, Sir Bobby Robsont. A kiváló szakember ugyanis az összecsapás napján ünnepelte hetvenedik születésnapját. A Leverkusen tehát továbbra is pont nélküli, így idén már biztosan lemarad a fináléról.


Kovács Tamás
Tovább nyomult a Honvéd

A hét végén újabb sorsdöntő fordulók voltak a nemzetközi pólós kupákon. Bajnokcsapatunk, a Honvéd BHSE bravúros hétvégét tudhat magáénak. Kovács István elit alakulatát Athénban fogadta a tavalyi Bajnokok Ligája címvédője, a görög Olimpiakosz Pireusz. A házigazda címvédőknek, a hazai pálya ellenére leszögezhetjük, esélyük sem volt a győzelemre. A Honvéd végig fölényben játszott, már az első negyedben 6-3-as vezetésre tett szert. Birosék vezetésüket mindvégig megőrizték, olyannyira, hogy a hajrában még egy fergeteges sziporkázásra is futotta, amivel szinte kiütéses győzelmet mértek az ellenfélre. A végeredmény: Olimpiakosz Pireusz-Honvéd 7-12. A harmadik forduló után a piros csoportban a két favorit, a Honvéd és a Mladost Zagreb - amely ugyancsak győzött odahaza - toronymagasan vezet. A csoportmérkőzések negyedik fordulója március 


Szabadidő

Hadirománc

A Charlotte Gray egy női film, ez egyértelmű. Nem minősítjük ezzel, inkább az ábrázolt hangulatvilágot próbáljuk megközelíteni. Az alkotás létjogosultsága viszont egyértelmű. Hisz a háborút nem csak a harctéren szenvedik meg - a hátország se maradhat sértetlen. Ha a hátország, mint olyan, a második nagy világégéstől fogva még létezik egyáltalán.


Filmtörvény tavasszal

A mozgókép- és médiaoktatás célja a kritikai gondolkodás vagy a tudatos választás képességének fejlesztése, a másság elfogadtatása. A tárgy általános és középiskolai oktatása azért is szükséges, mert - Magyar Bálintnak egy közelmúltbeli sajtótájékoztatón elhangzott megfogalmazása szerint - honi népbetegség a „képi analfabétizmus”, azaz, hogy a fiatalok nem tudják lefordítani azt, amit látnak. A filmoktatás bevezetése már tizenöt éve tervben van, megvalósítására várhatóan idén ősztől sor kerül. A tantárgy bevezetésén túl a minisztérium egy átfogó mozgóképes programot hirdetett meg.


Pitabár a téren

Budapest egyre inkább világváros, jelzi ezt, hogy egyre több nemzet konyhájának jeles képviselője telepedik meg a vendéglátásban. Most a Moszkva téren nyílt egy újabb közel-keleti ételeket kínáló gyorsétterem. Lassan nyílt, és először kicsit bizonytalankodva szállingóztak a próbálkozók. Az amerikai gyorsétterem mellé helyezett hasonló profilú hely mindenesetre némi bátorságot jelez. Mediterrán pitabár - Pita House. Mit fedhet a név? Falafelt, sawarmát, humuszt és sütiket. 


Programajánló

„Együtt” - A Fabini Teofil János Alapítvány a Zeneakadémia nagytermében vak és látó művészek közös, nagyszabású jótékonysági koncertjét rendezi február 23-án, vasárnap este 19.30 órai kezdettel. Az alapítvány az egységesen 1000 forintos belépőjegyekből származó bevételt a vak és gyengén látó fiatalok szakképzésének és egészségügyi ellátásának támogatására fordítja. (VI., Liszt Ferenc tér 8. Pénztár: 342-0179) 


Színes

Dilettáns szakácspalánta

„Végy egy kevés olajat, egy csipet sót, némi hagymát és szalonnát, na meg három tojást.” Így kezdődik a hamisíthatatlan zamatú, tősgyökeres, minden kezdő fakanálforgató egyik elmaradhatatlan alapreceptje, a tojásrántotta. Legalábbis átlagos esetekben. Nem úgy annál a korhelykedő bergeni fiatalembernél, aki egy átmulatott éjszaka után kapatos állapotában hazatántorogva tojásrántottával oltotta volna éhét. Csakhogy elkövetett egy apró hibát. 


No comment


Szegény Gombóc Artúr

Egy a közelmúltban megjelent tanulmány szerint 2002-ben a világ mintegy 42,2 milliárd dollár értékű édességen „rágta át” magát. A Datamonitor piackutató csoport felmérése szerint az írek és az angolok a legnagyobb csokifalók, az Egyesült Államok - mely a világ édességkereskedelmének több mint egyharmadáért felelős - a legnagyobb nemzeti piac címmel büszkélkedhet. 


DUMA PLÁZA

Isten nem hagyja művét gyávákon keresztül megnyilvánulni. (Ralph Waldo Emerson)


Kék rapszódia

George Gershwin mára már legendává vált Kék rapszódia című darabjának premierjére nyolcvan éve került sor New Yorkban, csaknem egy időben a francia szürrealista mozgalom indulásával. A zenészt elsőként a zenekarvezetői pozíciót betöltő Paul Whiteman 1923 derekán kérte fel arra, hogy írjon egy jazzdarabot az együttes számára. A zeneszerző ugyan felvázolt néhány témát, és adott pár ütőképes zenei ötletet Whiteman számára, ám a megbízás kezdetben nem kifejezetten hozta Gershwint lázba. Mígnem a sajtó hatalma újfent győzedelmeskedett. Ugyanis Gershwin legnagyobb meglepetésére a New York Tribune 1924. január 4-i száma már kész tényként tudatta az olvasókkal: a zeneszerző jelenleg egy olyan jazz-zongoraverseny elkészítésén dolgozik, amelyet Paul Whiteman zenekara csakhamar a Modern zene próbája címmel mutat be elsőként a New York-i Aeolian Hallban február 12-én. 


Kecske is, és káposzta is

Egyszerű, ámde hatékony módszerrel enyhítik az állam által kirótt borsos örökösödési illetékeket a britek. Elég a nagyi képét leakasztani a falról, búcsút inteni a mahagóni tálalószekrénynek, vagy eladni a családi ezüstöt, és a kérdés el van intézve. Nem csoda, hogy Angliában, ahol az ingatlanárak rekordsebességgel növekednek, és 250 ezer fontnyi összeget meghaladó örökségre negyven százalékos adót kell a kincstárnak beadni, sok ember úgy gondolja, egyszerűbb, ha azonnal értékesíti az éppen egy perccel azelőtt örökölt vagyontárgyai egyes darabjait. 


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Tollhegy

Gripen, a griff

Elmúlt heti számukban ( Hetek, 2003. február 14.) írtak a hadsereg vadászrepülő-vásárlása körüli ügyekről. Ehhez lehet érdekes adalék az, hogy honnan származik a Gripen-típus elnevezése.


Tisztelt Szerkesztőség

2003. február 7-ei számukban megjelent című cikkükhöz szeretnék néhány megjegyzést fűzni.  A hajtetű két évvel ezelőtt hosszan elhúzódó problémát okozott a családunkban, annak ellenére, hogy tőlünk telhetően mindent elkövettünk a tetvek kiirtására. Amikor az óvodában kiderült a fertőzés, a védőnő már eleve úgy küldte haza a gyerekünket, hogy a sokat reklámozott Nix nevű irtószert ne vegyük meg a patikában, mert a tapasztalataik szerint még a tetvet magát sem öli meg, a serkékről nem is beszélve.