Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VII. évfolyam, 7. szám, 2003. február 14

Belpolitika

Szobota István, Szobota Zoltán
Ki tudja szebben mondani ugyanazt?

Annak ellenére, hogy a koppenhágai csúcs után a négy parlamenti párt, a kormány és az Országgyűlés közös nyilatkozatban kötelezte el magát az integrációval kapcsolatos tájékoztatási kampányban való részvételre, továbbá, hogy végre hozzáférhető a csatlakozási szerződés, és a telefonos EU-tájékoztató vonal is üzemel - az elmúlt hetekben az európai uniós csatlakozás magyarországi támogatottsága eddig nem látott mértékben csökkent, és a szkeptikusok száma is emelkedni látszik. A visszaesés nem meglepő azok után, hogy a csatlakozási kampány főáramát képviselő közalapítvány még csak „most kezdi elérni az üzemi hőmérsékletet”, és a parlamenti pártok EU-kampányának arculata is csak nagy vonalakban látható. Egyvalami azonban már most is kiolvasható egymástól eltérő karakterű mondandójukból: készülnek a 2006-os választásokra.


Somorjai László
Infoháború

„A 21. század hadviselése jelentős mértékben megváltozott a korábbi évszázadokhoz képest, és egy háború kimenetelét egyre inkább meghatározza az információs fölény megszerzése” - mondta lapunknak Mikita János dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar vezetési csoportfőnöke. A jelenségre magyarázatot adhat a digitális technológia robbanásszerű fejlődése és az internet széleskörű elterjedése, amely a lehetséges iraki háborúval kapcsolatban is felveti egy globális informatikai háború veszélyét. 


Munkatársunktól
Politikai tolmácsolás

A közhatalom és az állampolgárok közötti viszony minőségének javítását tűzte ki maga elé a három hete megalakult Eötvös Károly Közpolitikai Intézet.


Munkatársunktól
599: A magyarkód

Ökörség, nemzetvesztő, felelőtlen - értékelte Orbán Viktor minapi kijelentését Inotai András, a Világgazdasági Kutatóintézet igazgatója. A szakember azonban nem a volt miniszterelnök interjújából oly sokat idézett részre, nevezetesen a magyar munkahelyek védelméért indított akcióra gondolt, hanem Orbán következő mondatára, miszerint a gyárak és üzemek tulajdonosainak származását a következőkben kívánják kideríteni. 


Fókusz

Munkatársainktól
Halálos méreg vagy gyógyír?

Az internetes fórumokon, fővárosi értelmiségi klubokban fő vitatéma ezekben a napokban a lehetséges iraki háború. A vitára a figyelmet a Civilek a Békéért mozgalom tüntetése körüli polémia is felhívta. Február 15-én háborúellenes napot szerveznek Európában, javarészt baloldali értelmiségiek.


Eperjesi Ildikó
Meghasonlott szövetség

Szaddám Huszein még el sem sütötte fegyvereit az Amerika vezette koalíció ellen, az első csatát minden bizonnyal máris megnyerte: az Irak elleni nyugati támadás előkészületei komoly feszültséghez vezettek a NATO tagországai között. A terrortámadások miatti félelem nyomán világszerte terjed a pánik: Berlinben egy egyetem munkatársai ellen lépfenemerénylet történt, Párizsban biológiai fegyverekkel elkövetett támadástól tartanak, míg a londoni Heathrow repülőtéren harckocsik és több ezer fegyveres vonult fel egy esetleges terrortámadás kivédésére. 


Gazdaság

Kovács Klára
Fűszáltól 70 milliárdig

Hűtlen, illetve a hanyag kezelés, csalás, jogosulatlan gazdasági előny szerzése, köz- és magánokirat hamisítás - ezek a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vádpontjai az Orbán-éra idején hírhedté vált cégek vizsgálata után. A Kehi vezetője lapunk megkeresésére nem kívánta megnevezni azt a tíz esetet, amellyel kapcsolatban most feljelentést tett, azonban tudható, hogy már korábban vizsgálat alá helyezték az Országimázs Központ (OK), a Defend Kft., a Millenáris Park, a Magyar Posta, a Happy End Kft. az ISM, az Ezüsthajó Kft., az In-forrás Kht., illetve a FVM Orbán-kormány alatti működését. A Kehi által megjelölt tíz tétel 70 milliárd forintot érint.


Major Nóra
Aktuális adóbevallások

A napokban válik esedékessé az egyéni vállalkozások személyi jövedelemadó-bevallásának benyújtása. A fizetendő adó nagyságát viszont nagyban csökkenthetik a kisvállalkozói és egyéb kedvezmények. Feltéve, ha ezek igénybevételének lehetőségéről a vállalkozók is időben értesülnek.


Kalmár Gabriella
A világgazdaság a terrorizmus túsza

A vezető közgazdászok és politikusok véleménye megoszlik abban a kérdésben: milyen hatása lenne az Irak elleni háborúnak a világ gazdaságára. Egy angol kutatóintézet szerint egy gyors, rövid lefolyású fegyveres csapás jót tenne az amerikai gazdaságnak, míg egy elhúzódó háború esetén tartósan felszöknének az olajárak, a tőzsdeindexek pedig zuhannának. Ezzel szemben Schröder német kancellár a G7-csoport találkozóján a háború hatásainak ellensúlyozására közös lépéseket javasolt. Kérdés, hogy lesz-e gazdasági lassulás, amelyet ellensúlyozni kellene. 


Acsai Anikó
Kivár a BÉT az eredménydömping előtt

Továbbra is a háborús bizonytalanság határozza meg a tőkepiacok hangulatát. Az elemzők latolgatják a háború kimenetelének esélyeit, a gyors, győztes háborútól átmeneti eufóriát, míg a terroristák esetleg megnövekvő aktivitásától pánikszerű eladásokat várnak. 


Háttér

Szabó Ibolya Anna
A botrányok melegágya

Michael Jackson a közelmúltban szégyen nélkül bevallotta: gyerekekkel szokott egy ágyban aludni. Mi több, egy interjúban arra biztatta a riportert, hogy ő maga is hasonlóan cselekedjen, mivel nincs jobb dolog, mint megosztani valakivel az ágyunkat. A szupersztárral készített exkluzív interjút Amerikában az ABC tévécsatorna vetítette éppen abban az időszakban, amikor a tévécsatornák nézettségét mérik. Jacksont ugyanaz a riporter szólaltatta meg, aki annak idején Diana hercegnőt is rávette, hogy a televízió nyilvánossága elé lépjen boldogtalan házasságának részleteivel. 


Hazafi Zsolt
Gyenge hármas
Interjú Lengyel László politológussal a két országértékelő beszédről

- Kérdéses, hogy az ilyenfajta beszédeknek célja-e, hogy ezeket egyáltalán feltárja? Szerintem a „Köztársaságról szóló beszéd”, amit a Fidesz-éra alatt vezettek be, az Orbán-korszakban sem arról szólt, hogy valaki megmondja, mi van, és még csak arról sem, hogy mi lesz az országban. Hanem propagandisztikus eseménynek találták ki ezeket a beszédeket. Sajnos alapvetően Medgyessy Péter beszéde sem tért el ettől. 


Hajdú Sándor
Svédcsavar

A kormány február 4-ei dátummal hatalmazta fel Juhász Ferenc honvédelmi minisztert, hogy a Grippen vadászgépek módosított bérleti szerződését aláírja. Ezzel a döntéssel pont került a több kormányzati cikluson át húzódó, botrányoktól sem mentes harcirepülő-tender végére. A botrányokról, a politikai háttérharcokról, korrupcióról szóló híradások valóságtartalmáról, a végleges megoldás előnyeiről, hátrányairól kérdeztük Hollósi Nándor tábornokot, a HM főtanácsosát, aki munkatársaival együtt dolgozta ki a szerződés végső formáját.


Hetek-összeállítás
Taposó imamalom

A héten került sor a világ legnagyobb tömegmegmozdulásának számító mekkai zarándoklatra, amely idén is bőségesen szedett áldozatokat: a jelentések szerint legkevesebb harmincöt embert taposott halálra a tömeg, és számos zarándok megsérült a hatalmas tolongásban. A Földön élő több mint egymilliárd iszlám hívő közül idén közel kétmillió hithű muzulmán vett részt a minden muszlim férfi és nő számára kötelezően előírt rituálésorozaton. A vallási esemény mára nemcsak az iszlám világban számít fontos mozzanatnak: a világ nyugati fele is fokozott figyelemmel kíséri a mekkai történéseket. Miközben a szaúdi hatóságok rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be a hatalmas embertömeg kordában tartására, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Izraelben fokozták a terrortámadások elleni készültséget.


Morvay Péter
Bécs és Hitler

Elmúlt heti számunkban a most 70 éve hatalomra került Adolf Hitler gyermekkoráról és a későbbi diktátor által a nyilvánosság elől rejtegetett családi körülményeiről írtunk (, Hetek, 2003. február 7.) az utóbbi években nyilvánosságra került történeti források alapján. Ezúttal Hitlernek az 1908 és 1913 között Bécsben töltött időszakával foglalkozunk. Az ismeretlenségben töltött bécsi évek fontos szerepet játszottak Hitler gondolkodásának és világnézetének kialakulásában.


Hit és értékek

Ruff Tibor
A fehér ember az Ördög
– vallja az afroamerikai muszlim mozgalom

Az Irak elleni háború közeledtével a világ számos országában növekszik az Egyesült Államokat elítélők száma, így Magyarországon is. A NATO egysége megrepedezett, a szervezet a döntésképtelenség jeleit mutatja, sokan közeli szétesésével riogatnak. Oszama bin Laden is a héten látta elérkezettnek az időt, hogy új hangüzenetében bátorítsa híveit, ne féljenek Amerika erejétől, mert Isten velük és Irakkal van a harcban. Mindezek a jegyek szerepelnek Louis Farrakhan, Amerika legbefolyásosabb muszlim vezetője, az Iszlám Nemzet (Nation of Islam) első emberének „próféciájában”, amelyet még 2002 októberében küldött Bush elnöknek.


Külpolitika

Jó és rossz kiszivárogtatás

Az izraeli választási kampány során kirobbant korrupciós botrányok egyik - nem másodrendű - mellékterméke a szólásszabadság korlátozására és az újságírók, illetve informátoraik megfélemlítésére irányuló kísérletekről zajló vita. Néhány héttel a választások előtt a Haarec izraeli lap nyilvánosságra hozta, hogy a rendőrség és az ügyészség vizsgálatot folytat egy másfélmillió dolláros adomány ügyében, amelyet Ariel Saron miniszterelnök - fiai, Omri és Gilad révén - kapott egy külföldi barátjától, Cyril Kerntől. A pénz annak a bankkölcsönnek szolgált garanciájául, amelyből Saron vissza akarta fizetni a Likud párt elnökválasztási kampánya idején kapott 4,5 millió sékelt (akkori árfolyamon mintegy 1,5 millió dollár), amelyet az Állami Ellenőrző Hivatal törvénytelennek nyilvánított. A pénz szinte követhetetlen utakon Dél-Afrikából Ausztrián és Amerikán keresztül érkezett Izraelbe, Saron elmulasztott jelentést tenni róla, és ha a gyanúk megalapozottaknak bizonyulnak, a kormányfő nem kerülheti el a felelősségre vonást.


Márer György, New York
Hadseregek a nagyvárosokban

Bush elnök személyesen írta alá a rendelkezést, amellyel a szeptember 11-ei támadások óta másodszor magas fokú (úgynevezett narancs) készültségbe helyezte az országot, figyelmeztetvén az amerikaiakat, hogy az al-Kaida esetleg támadásokat tervez szállodák, lakóházak és egyéb sebezhető célpontok ellen az Egyesült Államok területén. 


Vagyim Arisztov
Párizs–Moszkva tengely

Akárhogyan oldódik is meg az Irak körül kialakult patthelyzet, az egyre nyilvánvalóbb, hogy az ügyet övező feszültség elvi irányváltásokat eredményez a nemzetközi politikában. Szinte már nem is az a fő kérdés, sikerül-e megdönteni a Szaddám-rezsimet. Jól jelzi mindezt a NATO helyzete: politikai elemzők egyetértenek abban, hogy a szervezet 1949-es megalakulása óta nem élt át olyan meghasonlást, mint ami mostanában tapasztalható tagállamai között. Ez leleplezi az európai nagyhatalmak törekvését arra, hogy Amerika egyenrangú felekként számoljon velük. Franciaország, Németország, valamint a hozzájuk csatlakozó Belgium döntése mögött - mely szerint nem sorakoznak fel Amerika és Nagy-Britannia mellett a Bagdad elleni támadás esetén - legalábbis ez húzódik meg.


Négykeréken

Király Sándor
4x4-es élményjáró

A Subaru mint a világ legtöbb összkerékhajtású személygépkocsit előállító vállalata piacra dobta a 2003-as Forestert. A cég hazai képviselője szerint az új Forester egy jó terepjáró képességű szabadidőautó, ebből adódóan nem a kőkemény terepező Land Rover Defender vagy a Mercedes-Benz G osztályában indul a vásárlók kegyeiért.


A fekete arany története

A kőolaj a világ iparának, közlekedésének és mezőgazdaságának 140 éve szinte kizárólagos energiaforrása. Áldás vagy átok? Évezredek óta ismerik, de iparszerű kitermelése csak az 1800-as évek vége felé kezdődött el az egyesült államokbeli Pennsylvániában és az oroszországi Bakuban. A kőolajipar megszületése emberek százmillióinak változtatta meg a foglalkozását, és sokaknak írta át az erkölcsi normáit. Kőolaj nélkül nem szelnék a levegőeget a repülőgépek néhány órára csökkentve a kontinensek közti távolságokat, és nem volnának gépkocsik sem. A belső égésű motor feltalálása viszont, beláthatatlan távlatokat nyitott a kőolajipar számára. A két világháború megmutatta, hogy az olaj fegyver és rendkívüli gazdasági hatalom is. Most induló sorozatunkban bepillantást nyújtunk a kőolaj történetébe, és megannyi kérdésre keresünk választ: miért emelkedett a kőolaj ára a korábbinak húszszorosára úgy, hogy a kitermelés költsége még viszonylag ma is alacsony. Mennyi időre elég a föld kőolajkészlete, és hol tartanak az autóipar alternatív kutatásai? Miért Kuvait a világ egyik leggazdagabb országa, és a hasonló olajkészlettel rendelkező Irak és Irán miért tartozik a harmadik világ népei közé? 


Sport

Sebestyén István, Rákóczi István
A kubai fiúnak Magyarország Hawaii

Férfi kéziválogatottunk kiválónak mondható vébészereplése után itthon sajátos módon egy kubai fiút ünnepeltünk leginkább: Carlos Reinaldo Perezt. A világklasszis balátlövő után Portugáliában csak úgy kapkodtak a menedzserek, ami nem csoda, hiszen hatvannégy találatával gólkirály lett, és ami talán még fontosabb: szívvel-lélekkel küzdött végig minden egyes mérkőzést. Perez 1997-től kézilabdázik Magyarországon. Azóta magyar állampolgár lett, és tavaly ősszel a válogatottban is bemutatkozhatott. Az alábbiakban többek között elmondja, miért döntött úgy, hogy itt telepszik le, melyik a kedvenc sportága, illetve honnan szerzi be a Kubában nemzeti eledelnek számító feketebabot.


Játszd újra, Jordan

Aki vasárnap este jelen lehetett a Philips Arenában, vagy otthonról élőben nézte az eseményt, sporttörténelmi pillanatok szemtanúja lehetett. 20 325-en ültek a lelátókon, ami sporteseményen rekordnak számít; a Philips Arenában ennél többen, 20 596-an eddig csak a U2 zenekar koncertjére gyűltek össze.


Szabadidő

Felzárkózott a Távol-Kelet

Szokásos, immár 54. nemzetközi játékkiállítását rendezte meg Nürnberg január végén-február elején. Teljesen feleslegesen fárasztanám az olvasókat száraz adatokkal, hogy hány ezer négyzetméteren mennyi kiállító és látogató, meg egyebek. A lényeg: szinte mindenki panaszkodott a visszaesésre. A jelek szerint a recesszió a játékpiacot sem hagyta érintetlenül. Csökkent a látogatók száma, az új üzletkötés ritkaságszámba ment.


Takács Gabriella
Ó, te drága Valentin

A többnyire csak kereskedelmi vonzatairól ismert, kereszténynek titulált, másfél évezredes múltra visszatekintő Valentin nap, azaz szerelmesek napja eredetével kapcsolatosan a kultúrtörténet több lehetséges változatot tart számon, legalább három szóba jöhető Valentin felemlítésével. 


Ha lúd, legyen kövér

Hűvös napokon az ember könnyen esik csapdába. Egy jó kis zsíros étel, az majd védelmet ad a hideg ellen - hogy legyen mit elégetni a szervezetnek. Ha ez az étel a liba valamely részéből készül, akkor még nagyobb a veszély. Különösen kell vigyázni a libamáj zsírjában nevű eseménnyel. Ünnepelni mindig jó, főleg egy ilyen klasszikus magyar étellel. 


Amerikai napok a Cotton Clubban

A 20-as évek Amerikáját életre keltő Cotton Club február közepén immár hagyományosnak tekinthető jótékonysági rendezvénysorozatnak ad helyet Amerikai Napok néven. A szervezők a február 19-től 22-ig tartó programok bevételével a Heim Pál Gyermekkórházat kívánják támogatni. A sajtótájékoztatón elhangzott: számos ismert zenész vállalta el a szereplést, igazolva, hogy jótékonysági célra sokakat meg lehet mozgatni. Fellép többek között Carol Cass, a harlemi Cotton Club egykori szólóénekese, Bódy Magdi, Black II Black, Csepregi Éva, TNT és Charlie. 


Túra-ajánló

Február 15.  túravezető: Sápi Kun Mariann.


Színes

Angolnára hangolva

Harcos természetvédők beavatkozásának köszönhetően a Richter család harminchárom éven át tartó idilljének a napokban rövid időre vége szakadt. Alfréd, a család angolnája, akinek lakásául Richterék fürdőkádja szolgált, hatósági és állatorvosi vizsgálatok sorozatának volt kénytelen alávetni magát, bizonyítandó, hogy kedélyállapota kielégítő és nem vágyik levegőváltozásra. 


Mi van a képen?

1., Az emberi civilizációra megorrolt őzgida 2., Rejtőzködő természetfotós 3., Orrsövényműtét a természet lágy ölén


DUMA PLÁZA

Ha nem tanulsz a hibáidból, akkor minek követed el őket.  (graffity)


Thor Heyerdahl nyomában

Phil Buck, amerikai kalandor büszkén jár-kel mezítláb hatalmas, tizenkilenc és fél méter hosszú, tizenhat tonnányi nádból épített, félhold alakú tutaján, mely szerinte a legbiztonságosabb csónak, amit ember valaha is kitalált. „Jóval biztonságosabb, mint az ott.” - állítja Buck egy fekete füstöt pöfékelő közeli olajszállító hajóra mutatva. Ezt annyira komolyan gondolja, hogy ő, s válogatott nyolctagú legénysége elhatározta, a most még a chilei Vina Del Mar homokos tengerpartján épülő egyszerű hajóval, az egyik legősibb tengeri „technológiát” alkalmazva, elsőként szelik át a Csendes-óceánt, hogy elérjék Ausztrália partjait. 


Békaugratás

A Mark Twain jóvoltából híressé vált Calaveras megye kedvelt ugró békái nem ugrándozhatnak tovább. A békaugrató verseny szervezői ugyanis azzal a fenyegetéssel léptek elő, hogy ebben az évben ki fognak kényszeríteni egy új törvényt, melynek értelmében a versenyben részt vett békákat tilos lesz visszaengedni a természetbe - ez a határozat több ezer négylábú élőlény pusztulását, valamint a verseny betiltását jelenthetné. A probléma az volt, hogy a megmérettetésben használt kecskebékák nem tartoznak a térségben őshonos fajhoz. 


Diéta-e a koplalás?

Nagy-Britanniában milliók tesznek újévi fogadalmat. Hosszú idő óta a dohányzás abbahagyása és a fogyókúra a legnépszerűbb újévi fogadalom. Az angol lapok szerint azonban a diéta esetében sokan már január végére belátták, hogy hiába próbálkoznak. Akik pedig kitartanak, súlyos kárt okozhatnak egészségüknek. Egy brit újság kiszámolta a fogyókúra költségeit, és több százmilliós összegre rúgott, amivel a hiába koplalók megterhelték a jövedelmüket. A nem mindenben meggyőző adatoknál aggasztóbb, amit több más lap is ír a brit tizenévesek - újévi fogadalommal nem mindig egybekötött - fogyási kísérleteiről. 


A világ legidősebb lakója

Bekererült a Guinness Rekordok Könyvébe a föld legidősebb lakója. Pelagéja Zakurdájeva 116 éves és öt hónapos asszony, aki Szibériában látta meg a napvilágot, és azóta is ott tengeti napjait. A néni túlélte III. Sándor és II. Miklós cárt, Kerenszkijt, Lenint, Sztálint, Hruscsovot. Az asszony jó egészségnek örvend, bár múltjával kapcsolatban néhány dolog elhomályosodott előtte: első férjéről annyit tud, hogy háborúban halt meg, de hogy melyikben, arra nem emlékszik. 


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

Tihanyi Péter
A képernyő hatalma
Beszélgetés Vince Mátyással, az MTI elnökével

A Magyar Távirati Iroda 400 fővel, 14 külföldi tudósítóval, naponta mintegy 600 hírrel kapcsolja be Magyarországot a világ vérkeringésébe. A részvénytársaság története forradalmak, nemzetközi kapcsolatok, milliónyi titkos és nyilvános híranyagok krónikája.  Részlet a cég belső szabályzatából: Az MTI munkatársainak kérdései ugyanúgy nem tartalmazhatnak véleményt, állásfoglalást és szubjektív felhangot sem, mint ahogy az általuk megírt tudósítás sem. E nemzetközileg is elismert hírgyár objektív „táviratokat” szerkeszt.