Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Nincs trágár duma!!!

Az orosz állami duma egyönteűen elfogadta azt a jogszabályt, amelynek értelmében végképpen kitiltatnak a vulgáris és trágár verbális megnyilvánulások az ország házának patinás falai közül. A honatyák ugyanis már nem egy esetben obszcén kiszólásokkal szerettek volna nyomatékot adni a mondandójuknak. Betiltották azokat a szalonképtelen, külföldi szlengben járatos kifejezéseket, amelyek lefordíthatóak orosz nyelvre is. Az új törvény ezenkívül megtiltja az olyan idegen szavak használatát, amelyeknek van orosz megfelelője. A „schlagbaum” német szót használják a „sorompóra” gondolva. „Safjór” a sofőr, ami franciából érkezett az oroszba, miként a magyarba is. Ez a jelenség azokat az időket idézi, amikor az orosz cári udvar fő nyelve nem az orosz volt. Legújabban a posztszovjet Oroszország határainak megnyitása angol szavak áradatát engedte be az országba. Amikor a tragikus túszdráma megkezdődött a moszkvai színházban, a közönség egy „mjúzikelt” nézett. Maga a darab is idegen címmel rendelkezett: Nord-Ost. Ezt is „szévero-vasztóknak” kellene átkeresztelni, ha a törvényt teljes mértékben be akarják tartani. A durva kifejezések elleni tilalom magának Putyin elnöknek is gondot okozhat. Amikor 1999-ben az orosz csapatokat visszaküldte Csecsenföldre, nyilvánosan közölte, hogy katonái meg fogják találni a csecsen lázadókat még akkor is, ha a vécén ülnek. Ezt azonban sokkal népiesebben fogalmazta meg, amivel most már megsértené az új nyelvtörvényt. (BBC)


Téli orrbajok

Tévedés, hogy télen az orrunkat csakis házon kívül érhetik különféle balesetek, úgymint megfázás, kipirosodás és kiszáradás - vannak házon belül fenyegető veszélyek is. Mint azt Dr. Clifford Bassett a Long Island College Hospital orvosa elmondta, a téli orrbajok nagy része éppen abból származik, hogy jóval kevesebb időt töltünk a szabad levegőn: „Mivel télen többet vagyunk bent a szobában, ezért a lakásban terjedő fertőzéseknek fokozottabban vagyunk kitéve, mint máskor. Ezek lehetnek a kisállatoktól az emberre átterjedő betegségek, porallergia, penészgombák vagy tollallergia”. A különféle allergén anyagok mennyiségének csökkentésére a legjobb megoldás a gyakori szellőztetés és a párologtatás. Bassett doktor szerint az a legideálisabb, ha a szoba páratartalma 45-50 százalékos - és ezt meghálálja az orrunk is. (Hírkereső.hu)


Légikáoszt okoztak lampionok

A repülő lampionok olyanok, mint egy-egy kis hőlégballon. Az idei kínai újévkor több ezer ilyen keringett a levegőben a malajziai Penang félsziget fölött, mivel ezt a területet zömmel kínaiak lakják. Tizenkét nemzetközi repülőjáratot kellett más útvonalra irányítani, attól tartva, hogy a kerozinnal töltött ballonok felrobbanthatják a repülőgépmotorokat. Több ilyen lampion valóban a repülőtér kifutópályáján illetve a környező házak tetején ereszkedett a földre és a veszélyt felismerve a malajziai hatóságok most használatuk betiltását fontolgatják. Az olajjal átitatott papírból és bambuszból készített lampinok többszáz méter magasra is felemelkednek és eredeti funkciójuk az volt, hogy háború idején titkos üzeneteket továbbítottak velük. Később ezekkel adtak hírt a banditák által megtámadott falvak lakói arról, hogy az elmenekült lakosság visszatérhet, mert elmúlt a veszély.