Vissza a tartalomjegyzékhez


Ha lúd, legyen kövér

Hűvös napokon az ember könnyen esik csapdába. Egy jó kis zsíros étel, az majd védelmet ad a hideg ellen - hogy legyen mit elégetni a szervezetnek. Ha ez az étel a liba valamely részéből készül, akkor még nagyobb a veszély. Különösen kell vigyázni a libamáj zsírjában nevű eseménnyel. Ünnepelni mindig jó, főleg egy ilyen klasszikus magyar étellel. 

Egy szép libamáj az alapja - friss legyen, foltmentes és lehetőleg ne fagyasztott. Egy napra hideg vízbe téve ki kell áztatni. A klasszikus recept szerint legjobb libazsírban és egészben lesütni. Ehhez az említett szárnyas hájából kisütjük a zsírt, ami nem haszontalan dolog, mert így némi libatepertőhöz is jutunk. A libazsír fedje el a májat teljesen, egy fej vörös hagyma, néhány gerezd fokhagyma és pár szem bors is kerülhet mellé. A májat nagyon lassan kell sütni, a folyadék éppen csak gyöngyözzön - körülbelül két óra alatt kész. Ekkor egy üvegtálba finoman áthelyezve a májat, a szűrt zsírt ráöntve hagyjuk kihűlni. Hűtőben a zsír teljesen megszilárdul - így ízléses kis gömbök formálhatók a máj mellé, egy-két gerezd lilahagyma, paradicsom, kis tepertő és friss kenyér. Nem diétás, de remek! (mlg)