Vissza a tartalomjegyzékhez


Játszd újra, Jordan

Aki vasárnap este jelen lehetett a Philips Arenában, vagy otthonról élőben nézte az eseményt, sporttörténelmi pillanatok szemtanúja lehetett. 20 325-en ültek a lelátókon, ami sporteseményen rekordnak számít; a Philips Arenában ennél többen, 20 596-an eddig csak a U2 zenekar koncertjére gyűltek össze.


A gálás Jordan Fotó: Reuters

Jao Ming személyében először képviseltette magát a földkerekség legnépesebb országa az észak-amerikai profi kosárliga évadfelező gáláján. A tavalyi draft első számú kiválasztottjának hatását a világ egyik legsikeresebb sportbizniszére most még talán fel sem lehet mérni. Az is fontos adat, hogy Jao fellépését az itt akkreditált négy kínai tévétársaság az ázsiai ország 287 millió háztartásába közvetítette. Könnyen elképzelhető, hogy a kínai piac megnyílása 
- csak a mezeladások tekintetében - milyen léptékű üzletet ígér az NBA-nek.
Mindenesetre a gálának ez csak az üzleti oldala. A lényeg a nagy öreg, Jordan talán utolsó All-Star gálája, akinek játéka mágnesként vonzotta a nézőket. A jegyüzérek nagy napjai voltak a hétvégén, a legolcsóbb helyekért is kínáltak 1000 dollárt. Lehet, megérte. Az NBA történetében az első esetben fordult elő, hogy kétszeres hosszabbítás után dőlt csak el a kelet-nyugat csatája. 145-155 a végső állás, gondoljunk csak bele, ez pontosan 300 pont. Jordan ebből 20-at szerzett. A mérkőzésen a most 40 éves játékos kitett magáért. Igaz, volt, aki nála is többet dobott, de most nem sokan figyeltek erre. 
A legendás 23-as mez tulajdonosa 1985-ben játszotta élete első gáláját. Hat bajnoki cím egy csapatnál, a Chicago Bulls-nál, és az NBA örök ranglistáján az All-Star mérkőzéseken legtöbb pontot dobók között övé az első hely. Az egyszer már visszavonult sztár jövőre valószínűleg már nem lesz ott a gálán. Ettől az amerikai kosárlabdaliga még nem lesz kevésbé népszerű, de a 80-as évek sztárjai vele végleg elhagyták a reflektorfényes parkettákat. (Varga József)