Vissza a tartalomjegyzékhez

Acsai Anikó
Kivár a BÉT az eredménydömping előtt

Továbbra is a háborús bizonytalanság határozza meg a tőkepiacok hangulatát. Az elemzők latolgatják a háború kimenetelének esélyeit, a gyors, győztes háborútól átmeneti eufóriát, míg a terroristák esetleg megnövekvő aktivitásától pánikszerű eladásokat várnak. 

Közben a G7 (a legfejlettebb országok csoportja) gazdasági szükségprogrammal készülnek a háborúra, neves közgazdászok pedig őrültségnek minősítik Bush gazdaságélénkítő csomagját. 
Európában London teljesített legjobban, miután a Bank of England 25 bázisponttal csökkentette irányadó kamatlábát, a British Petrol olajcég pedig 50 százalékos eredménynövekedésről számolt be a negyedik negyedévben. A BUX igen gyenge forgalom mellett 7491 pontig erősödött.
A hét nyertese újra a felvásárlási várakozások miatt az érdeklődés középpontjába került Pannonplast lett, de jól teljesített a Synergon is, amelytől hosszú idő után először várnak jó eredményt a piaci szereplők. A blue chipek kisebb elmozdulást produkáltak heti szinten, bár a Matáv 750 forint közelében is járt, miután a Hírközlési Döntőbizottság nem fogadta el a társaság előfizetői hurok átengedésére vonatkozó ajánlatát az indokolatlanul magasnak ítélt díjak miatt. A Richter némi korrekción ment keresztül a jó eredményt követő erősödés után. Kedvező hír is érkezett a héten: a Legfelsőbb Bíróság elutasította a Merck szabadalombitorlás megállapítása iránti keresetét. A Mol is biztatást kapott az INA-privatizációval kapcsolatban: a horvát miniszter kívánatosnak ítélte meg azt a fajta együttműködést, ami a két cég egymásban lévő kereszttulajdonlásán keresztül valósulna meg.