Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
599: A magyarkód

Ökörség, nemzetvesztő, felelőtlen - értékelte Orbán Viktor minapi kijelentését Inotai András, a Világgazdasági Kutatóintézet igazgatója. A szakember azonban nem a volt miniszterelnök interjújából oly sokat idézett részre, nevezetesen a magyar munkahelyek védelméért indított akcióra gondolt, hanem Orbán következő mondatára, miszerint a gyárak és üzemek tulajdonosainak származását a következőkben kívánják kideríteni. 


Országértékelések

„Arra kérjük Magyarország minden polgárát, hogy ha vásárolni megy a boltba, és több termék közül választhat, akkor azt a terméket vegye le, amelynek a kódszáma 599-cel kezdődik. Ezeket a termékeket Magyarországon állították elő, vagyis magyar munka van benne. Tehát van egy mozgalom, amelynek az az összefoglaló neve, hogy »Védd a magyart, vedd a magyart«. Azt mondjuk, ne azt nézd, hogy külföldi tulajdonban van-e a cég vagy nem, úgysem tudod kideríteni, ez majd a következő lépés lesz - jelentette ki Orbán Viktor Fidesz-képviselő a Kossuth Rádió hétfői adásában. Leszámítva azt, hogy aki eleget akar tenni a felszólításnak, az mostantól fogva sem könyvet, sem újságot (se Magyar Nemzet, se Demokrata), sem szeletelt felvágottat, sem zöldséget, sem gyümölcsöt nem vásárolhat - hiszen mindezen termékek kódja nem 599-cel kezdődik -, igazából azt lenne érdekes tudni, mikor cseréli le egy jófajta Suzukira VW Golfját Orbán, hiszen utóbbiban nincs magyar munkaerő.

A kezdeményezéssel azonban nincs semmi probléma - mondta a Heteknek Inotai András -, hasonló össznemzeti akciók az Egyesült Államokban vagy akár Ausztriában is ismertek. Az már más kérdés, hogy a piaci helyzethez nagyjából hozzászokott társadalom a termékek minősége és ára alapján dönt. A magyar termékek vásárlását nem a Tanú című filmből megismert „kicsit zöld, kicsit savanyú, de a miénk” magyar narancsos módszerrel lehet elérni, hanem a korszerű tervezésnek és fegyelmezett gyártásnak köszönhető jó minőséggel - véli Inotai, ugyanakkor Orbán második gondolatát kifejezetten károsnak tartja. „Azt kutatni és az alapján vásárolni, hogy milyen tulajdonban van a gyártó cég, nemzetvesztő, az ország érdekei ellen szóló, felelőtlen, a társadalom fejlődésével ellentétesen ható gondolat, egyszóval ökörség” - összegezte véleményét Inotai András, a Világgazdasági Kutatóintézet igazgatója. (Sz. F.)