Vissza a tartalomjegyzékhez

Szabó Ibolya Anna
A botrányok melegágya

Michael Jackson a közelmúltban szégyen nélkül bevallotta: gyerekekkel szokott egy ágyban aludni. Mi több, egy interjúban arra biztatta a riportert, hogy ő maga is hasonlóan cselekedjen, mivel nincs jobb dolog, mint megosztani valakivel az ágyunkat. A szupersztárral készített exkluzív interjút Amerikában az ABC tévécsatorna vetítette éppen abban az időszakban, amikor a tévécsatornák nézettségét mérik. Jacksont ugyanaz a riporter szólaltatta meg, aki annak idején Diana hercegnőt is rávette, hogy a televízió nyilvánossága elé lépjen boldogtalan házasságának részleteivel. 


Jackson egyik vendége Fotó: Reuters

„Az egész világnak ezt kellene tennie” - hangzott Michael Jackson elragadtatott nyilatkozata arról, miért alszik gyerekekkel közös szobában, mi több, egy ágyban. Jackson annak ellenére bevallotta különös kedvtelését, hogy egy évtizeddel ezelőtt már megvádolták egy akkor tizenhárom éves fiú molesztálásával. Jordan Chandler esete végül megegyezéssel zárult le: Jackson nagy összegű kártérítést fizetett a szülőknek, hogy ejtsék a vádat. Magyarázata szerint ez nem annak elismerése, bevallása volt, hogy bármi is történt volna, hanem egyszerűen elege lett az ügyből. Egy Chandler vallomását tartalmazó jegyzőkönyv azonban mindennek az ellenkezőjét tartalmazza, részletes beszámoló kíséretében arról, hogyan került közeli testi kapcsolatba a fiú és a sztár. A Chandler-ügyben illetékes ügyvédi iroda egyes források szerint egyelőre nem erősítette meg a jegyzőkönyv szó szerinti hitelességét. Amennyiben azonban az információ igaznak bizonyul, az végzetesen alááshat minden olyan próbálkozást, amit Jackson a közelmúltban tett jóhíre helyreállítása érdekében. 
A negyvennégy éves szupersztár éppen azért egyezett bele a Bashirral készített interjúba, hogy kiköszörülje a jóhírén esett csorbát. Barátja, a parafenomén Uri Geller beszélte rá, hogy Martin Bashir nyolc hónapon keresztül kísérhesse turnéin. A végül elkészült film azonban Jackson számára akár rendőrségi ügyet is eredményezhet. A Chandler-ügyben illetékes ügyész máris kijelentette, hogy figyelemmel kíséri a Jacksont ért újabb vádakat. Jackson egyik kritikusa találóan a történelem leghosszabb öngyilkosságának nevezte a sztár helyzetét. 
A Jordan Chandlerrel kötött alkuval kapcsolatban az énekes azt mondta Bashirnak: „Nem akartam egy hoszszú, a tévé nyilvánossága előtt zajló bírósági eljárást, mint O. J. Simpson. Az rosszul vette volna ki magát. Azt mondtam, legyünk túl az egészen. Folytatni akarom az életemet. Elegem volt.”
Bashir, elmondása szerint, arra számított, hogy a Chandler-féle eset óta Jackson jobban meggondolja, milyen vendégeket fogad a házában. „Őszinte meglepetésére” azonban a neverlandi birtokon tett látogatása során azt kellett felfedeznie, hogy ott még mindig voltak gyermek szállóvendégek, néha egyenesen a sztár hálószobájában. Egy tizenkét éves fiú elmesélte Bashirnak, hogy az énekes ágyában aludt. Ugyanerről az éjszakáról Jackson azt mondta, hogy ő a földön töltötte az éjszakát, és negyvennégy helyett négyévesnek érezte magát. „Istent látom a gyerekek arcában - tette hozzá. 
- Egyszerűen imádok köztük lenni.”
Bár azt állította, hogy nagyon kevés fiú aludt ténylegesen az ő ágyában, az interjú során Jackson védelmébe vette a gyakorlatot: „Miért ne oszthatnám meg az ágyam? A legszeretetteljesebb dolog, amit tehetsz, hogy megosztod az ágyad valakivel.” Bashir kitartó kérdezősködésére végül azzal toldotta meg kommentárját, hogy ez a gyakorlat igazán kellemes, és arra biztatta a riportert, hogy maga is próbálja ki ágya megosztását gyermekei barátaival. Elmondása szerint az énekes akár élete eldobására is képes lenne, ha nem lehetne fiatal gyerekek közelében. „Vannak vendéglakosztályaink - magyarázta -, de amikor a gyerekek idejönnek, velem akarnak lenni. Azt kérdezik, nálam maradhatnak-e éjszakára. Úgyhogy én azt mondom, ha a szüleik megengedik, miért ne?”
A londoni The Telegraph jelentése szerint Martin Bashir nehéz szívvel vonta le a következtetést, hogy interjúalanya egyszerűen megszállottja a gyerekeknek. Ennek ellenére Jackson kijelentette: ezeknek a vendégségeknek semmi köze a szexhez, egyszerűen lefekszenek az ágyba, és alszanak. Betakargatja a gyerekeket, zenét tesz fel, mesét olvas, és süteményt esznek meleg tejjel. „Az egész olyan kedves és kellemes - áradozott a szupersztár. - Ha nem lennének gyerekek a földön… azonnal kiugranék az erkélyről.” 
Erkélyről szólva érdemes megemlékezni róla, hogy nem is olyan régen a háromgyermekes apa azzal rémisztette halálra rajongói tömegét, hogy csecsemő gyermekét, Prince Michaelt kilógatta egy berlini szálló erkélyén, és nem sok kellett hozzá, hogy le is pottyantsa. A Santa Barbara-i megyei illetékesek egyes értesülések szerint arra készülnek, hogy megtámadják Michael Jackson apai jogait, a szülői szerepre való alkalmatlanság miatt. 
A „Living With Michael Jackson” (Az élet Michael Jacksonnal) címmel vetített interjú február első hetének legnézettebb adása volt Amerikában: 27,1 millió néző látta. Az énekesről kellemetlen képet festő film után február 20-án az amerikai Fox tévécsatornán műsorra tűznek egy másik, „Az interjú, amit nem mutattak meg” című, kétórás műsort is, amelynek bevallott célja a Michael Jacksonról kialakult, meglehetősen negatív kép átformálása. Ebben olyan képeket mutatnak be, amelyeket Jackson saját produkciós cége készített, párhuzamosan a Bashir-féle interjúval. 
Eközben - a nézettségért folytatott harc legélesebb időszakában - a tévétársaságok igyekeznek melegen tartani a témát. Amerikában a VH1 kábelhálózat egy hétvégén háromszor vetítette le az ABC-től átvett interjút, Nagy-Britanniában pedig az egyik legnagyobb független tévétársaság, a Granada mutatta be a filmet.