Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VII. évfolyam, 6. szám, 2003. február 07

Belpolitika

Frechet Tímea
Hűvös taszári pillanatok

A hóvihar után mozdulatlan a kis község, Taszár. Csönd és nyugalom honol. A történet akkor kezdődött számomra, amikor Kiss Dezső őrnagy, a magyar hadsereg kaposvári sajtóreferense felajánlotta, hogy levisz Taszárra. Megérkezésünk első perceiben már azt a pillanatot képzeltem magam elé, amikor megérkeznek az irakiak, és látják a mindent körülvevő fehér hó puszta látványát. „Félnek-e tőlük a falubeliek?” - hangzik a klasszikus kérdés. „Itt nem egykönnyen ijednek meg az emberek, hiszen néhány hadműveletnek tanúi voltak már, sőt mindenkinek legalább egy hivatásos katona családtagja van.” Valahogy így szólhat a válasz. Vagy mégsem? 


Sebestyén István
Külügy: ürügy a vitára

Szervilizmussal és az egységes európai külpolitika megbontásával vádolja az ellenzék Medgyessy Pétert, amiért aláírta azt a nyilatkozatot, amelyben nyolc európai vezető áll ki az Amerikai Egyesült Államok Irakkal kapcsolatos politikája mellett. Erre reagálva a kormánypártok kétarcú politizálással vádolják a Fideszt.


Állami támogatás a Sorstalanság megfilmesítéséshez

Koltai Lajos rendező és Magyar Bálint oktatási miniszter a Magyar Filmszemlén. A héten döntött a kormány arról, hogy mintegy egymilliárd forinttal támogatják az első magyar Nobel-díjas író, Kertész Imre Sorstalanság című regényének megfilmesítését Fotó: Vörös Szilárd


Életmód

Becski Leonóra
Az extremitás a múlté

A körülöttünk zajló politikai események, változó világunk hatása ma is jól tükröződik kultúránkban, mindennapjainkban, ezen belül is öltözködésünkben. A trendek kialakulását a világgazdasági helyzet hullámzása mellett az emberek igényei, mentalitása is befolyásolja.  A 2001-es szeptemberi terrortámadás óta a divat is megváltozott. Míg a korábbi években a csillogó egyéniség és a harsány kreativitás mellett történt zászlóbontás, mára e „forradalom” lobogása sokkal szerényebb, a trend magába fordulva, visszafogott színvilágban és valós, tradicionális értékekben keres menedéket. Az idei divatban is érzékelhető ennek a hatása, hiszen nem az alapokat megrengető, merész újdonságokat üldözi, hanem az ismert, hagyományos stíluselemekből alakít ki érthető, letisztult látványt. Formailag és hangulatban a már kipróbáltra, megbízhatóra koncentrál, bár teljesen új megfogalmazásban. Ennek megfelelően a felhasznált textilek nagy része is az elmúlt szezonok klasszikus trendjéből származik. A korábban szívesen alkalmazott élénk színek kiegészítő státusba vonulnak, míg az eddig mellőzött, diszkrét koloritok reneszánszukat élik. Az uralkodó színösszeállítások a korábbi kontrasztokkal szemben monokrómok (azaz egy öltözeten belül egymáshoz közelálló árnyalatok) a jellemzőek.


Lezárult a filmszemle

A keddi záróünnepségen átadták a 34. Magyar Filmszemle díjait. A döntés ismét megosztotta a szakmát: az év legjobb alkotásának Gothár Péter filmjét, az Amerikai szépség magyar remake-jét találta a zsűri. Rendezői különdíjat kapott Grunwalsky Ferenc, míg a fiatal alkotók az elsőfilmes kategóriában szerepeltek sikerrel, és külön elismerésekben részesültek.


Élősködő-probléma

Tetű volt, tetű van, tetű lesz, az viszont biztos, hogy a szülők, az iskola és az egészségügy egymásra mutogatásával a probléma nem fog megoldódni - állítja a szakember. Az elsőrendű felelősség a családé, amely higiéniai szokásait tekintve sajnos a mai napig nem áll helyzete magaslatán. Ugyanakkor az is igaz, hogy a közegészségügyi ellátás nehézségekkel küzd, és a jogi szabályozás módosításokra szorul. 


Fókusz

Márer György, New York
Csak az űr marad

Amerika-szerte megdöbbenést keltett, amikor a tévécsatornák szombaton reggel közzétették a hírt, hogy a Columbia űrrepülőgép leszállás közben darabokra hullott, és mind a hét utasa odaveszett. Az amerikai űrkutatási központ, a NASA azonnal megindította a vizsgálatot a szerencsétlenség körülményeinek és okának tisztázására. Ron D. Dittemore, az űrrepülési program igazgatója kifejtette: időbe fog telni, mire feldolgozzák az adatokat és kiderül, hogy mi történt az utolsó pillanatokban. Dittemore elismerte: lehetséges, hogy téves nyomokat is fognak követni, mielőtt eljutnak majd a valódi ok kiderítéséhez. 


Vagyim Arisztov
Hősök és áldozatok

Repüléseikhez régen hozzászoktunk már; a neveiket nem jegyezzük meg, és nem tartjuk őket hősöknek. De valahányszor elindulnak, bármelyik útjuk könynyen utolsóvá válhat számukra - és akkor felfigyel rájuk a világ. Az űrhajózás mindig veszélyes volt - nagyon is. Főleg abban az időben, amikor még javában folyt az elkeseredett küzdelem a Szovjetunió és az Egyesült Államok között a világűr fölötti uralomért.


Gazdaság

Szilágyi Sándor Miskolc
Falra hányt Borsod

„Acélváros, nehéz szürke nappalok…” énekelte a P. Mobil húsz évvel ezelőtt Miskolcról, amiből mára csak a nehéz szürke nappal maradt meg. Az akkori 275 ezer lakosú lüktető iparvárosból mára 185 ezer fős agonizáló város lett, s ez a tendencia egyelőre folytatódni látszik. Pedig az acélvárosból lehetne „a cél város”, vagyis a létrejövő termelő munkahelyek célja, mivel emberanyagban nincs hiány, s ráadásul itt és a megyében a legnagyobb a munkanélküliek száma országos viszonylatban. A mintegy 750 ezer fős Borsodban közel 20 százalékos (!) a regisztrált munkanélküliek aránya. A rendszerváltást közvetlenül megelőzően a miskolci kohászat (LKM, DIGÉP) húszezer embernek biztosított munkát, s ezzel 60-80 ezernek megélhetést, amiből mára az egykori Lenin Kohászati Művek „utódja”, a DAM Steel vegetált el 4500 munkahelyet biztosítva a városban. A cég csőd közeli helyzete terelte némileg a figyelmet a térség problémáira, de ez a helyiek évtizedes „magányát” aligha ellensúlyozza.


Ignácz Valéria
Diplomások keresztje

A munkanélküliség terhe sok ember vállára nehezedett az elmúlt hónapokban Magyarországon. Nemcsak a szakképesítés nélküliek nem találnak munkát vagy az ötven év felettiek, de a magasan kvalifikált, gyakorlattal rendelkezőknek sem megy ez egyik napról a másikra.  A helyzet elkeserítő, de nem reménytelen - állítják a fejvadász cégek és a munkaközvetítő irodák. A lapunknak nyilatkozó szakemberek egybehangzó véleménye szerint legkönnyebb elhelyezkedni a pénzügyi, számviteli területen, és azon belül is a könyvelő, a közgazdász, és az informatika szakmában dolgozó emberek találnak a leggyakrabban munkát. 


Hetek-összeállítás
Az Apeh vallott

Sajtótájékoztatón jelentette be az Apeh, hogy az idén milyen irányban kíván ellenőrizni. Ígéri, eléri a legnagyobb - 325,5 millió forint feletti - adóbefizetőket. Az áfa-ellenőrzések keretében kiemelten foglalkozik majd azokkal a cégekkel, amelyek közvetlenül a fogyasztók részére értékesítenek, illetve azokkal, akik igénybe veszik az uniós előtámogatási eszközöket. 


Kovács Klára, Geszti Sándor
A spórolás ára

A Columbia űrsikló szombati katasztrófája után - az első döbbenetből felocsúdva - az okokat és a felelősöket keresve újból a felszínre került az űrkutatásra fordítandó pénz elosztásának kérdése. A NASA költségvetése az elmúlt évek során ugyan stagnált, de az elmúlt években a költségvetésen belül a biztonságra fordítható összeg lényegesen csökkent. A bírálók korábban is, és most újra a washingtoni kormányt hibáztatják azért, hogy egyre kisebb figyelmet, s ennek megfelelően kevesebb pénzt biztosítanak az űrkutatásra és az űrutazásra. Szerintük a spórolás közrejátszhat az űrsikló elvesztésében.


Major Nóra
Esélyek és fenyegetések

Csak az a kereskedő tud hosszú távon profitálni a csatlakozásból, aki elég kreatív ahhoz, hogy rátaláljon az üresen tátongó piaci résekre - tolmácsolta az eddigi uniós tapasztalatokat Xavier Durieu, az EuroCommerce (EC) brüsz-szeli főtitkára budapesti sajtótájékoztatóján. A 24 európai ország szakmai szövetségét tömörítő kereskedelmi szervezetben a magyar érdekeket az Országos Kereskedelmi Szövetség és a Vállalkozók Országos Tanácsa (VOSZ) képviseli. A téma jelentőségét hangsúlyozva, a VOSZ idén februárban egy konferenciasorozatot is indít a hazai kis- és középvállalkozók sikeres uniós csatlakozásának érdekében. 


Acsai Anikó
A háborús bizonytalanság nem kedvez a tőzsdéknek

Folytatódott a részvényárfolyamok „lemorzsolódása” Amerikában, miután Bush beszédét követően egyre valószínűbbnek tűnik az Irak elleni háború. Európában vegyesen mozogtak az árfolyamok, Frankfurt tovább esett, míg Párizsban és Londonban emelkedtek az árfolyamok. A londoni indexet elsősorban a biztosítók szárnyalása lendítette pozitív tartományba. 


Háttér

Morvay Péter
Adolf Hitler titkos ősei

Hetven éve, 1933. január 30-án tette le a hivatali esküt az újonnan kinevezett német birodalmi kancellár, Adolf Hitler koalíciós kormánya. A történészek azóta sem jutottak egységes álláspontra afelől, hogy miként válhatott egy nincstelen, Bécsben albérleti szobákban és hajléktalanszállón meghúzódó, képesítés nélküli osztrák fiatalemberből alig két évtized leforgása alatt Németország első számú vezetője, majd Európa diktátora. A választ több, közelmúltban megjelent Hitler-életrajz szerzője a vezér gyermekkorának és Bécsben eltöltött fiatalkori éveinek alaposabb vizsgálatától reméli. A számos új, eddig nem ismert vagy figyelmen kívül hagyott részlet segíthet megérteni - Churchill szavaival - a második világháborúhoz vezető események egyik „rejtélybe csomagolt talányát”.


Novosztyi–Hetek összeállítás
A gondolatokat még mi sem ismerjük előre
– állítja Szergej Lebegyev, az orosz hírszerzés főnöke

Szergej Lebegyev, az orosz külső felderítés (külföldi hírszerzés) igazgatója, akinek hivatalát Oroszország legtitokzatosabbjának tartják, a közelmúltban feltárta néhány titkát. Beszélt arról, mi a sorsa a „júdásoknak”, akik egy másik ország kezére juttatják a titkos információkat, és arról is, hogy miért örülnek annak, hogy Putyin elnök személyében „igazi szakember” vezeti az országot. A tábornokkal a Novosztyi hírügynökség készített interjút lapunk számára.


Hetek-összeállítás
A déli baptisták átlátnak a szitán

Az Egyesült Államok eddigi legszélesebb körű keresztény szövetségének létrehozásáról egyezett meg a közelmúltban harminc felekezet vezetője. Az ökumenikus jellegű szerveződés az amerikai kereszténység öt szegmensét öleli fel: az evangéliumi-pünkösdi kereszténységet, a történelmi protestáns egyházakat, az ortodox felekezeteket, a nemzetiségi-etnikai egyházakat és a római katolikus egyházat.


Péterfi István, Szatmárnémeti
Kiszámíthatatlan fordulat

Az RMDSZ kongresszusa fordulópont volt - ebben mindenki egyetért, az értelmezések merőben ellentétesek. Nőtt-e a szövetség jelentősége, vagy éppenséggel a kiszolgáltatottság jele volt a két miniszterelnök megjelenése Szatmárnémetiben? Demokratikusabb vagy diktatórikusabb lett a szövetség az alapszabály módosítása után? Helyreállt az egység vagy ellenkezőleg, végképp szétszakad a szervezet? Az eseményteli szatmári hétvégén minden kérdésre legalább két válasz született.


Hit és értékek

Flaisz Endre
Babonás káröröm

A Columbia űrsikló tragédiájából az elmúlt napokban többen igyekeztek valamilyen természetfeletti, „isteni” üzenetet kiolvasni, a baljós előjel értelmét megfejteni. Egyesek Isten bosszúját, míg mások az ördög kezét látják az események mögött.  A katasztrófák ilyenfajta magyarázata többnyire akkor szokott előtérbe kerülni, amikor az emberiség valamilyen sorsdöntő válsághelyzet előtt áll. Napjainkban ilyen válsághelyzet a háborúval fenyegető amerikai-iraki és a palesztin-izraeli konfliktus is. Mivel a katasztrófa egy amerikai űrjárművel történt, az asztronauták között volt egy izraeli állampolgár is, és a Columbia sajtóhírek szerint a Palestine nevű kelet-texasi település felett hullott darabokra, ezért nem meglepő, hogy leginkább amerikaiak, egyes arab nemzetek és az izraeliek körében bukkantak fel spirituális értelmezések - sokszor egymásnak teljesen ellentmondó tartalommal. 


Külpolitika

Eperjesi Ildikó
Van bizonyíték

„Szaddám soha nem hagyja abba a hazudozást, amíg valaki nem állítja meg” - jelentette ki Colin Powell amerikai külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt tartott beszédében, amelyben részletesen kifejtette az Irak elleni amerikai vádiratot.  Amikor Jacques Chirac francia elnök és Gerhard Schröder német kancellár egységesen állást foglalt az Irak elleni fellépéssel szemben, Rumsfeld amerikai védelmi miniszter csípősen így válaszolt: Németország és Franciaország „probléma volt, és az is marad”. Egyébként is, a két szövetséges a „régi Európát” képviseli. 


Busa Viola
Irakra ledobhatják a miniatombombát

George W. Bush tavaly szeptemberben aláírta a nukleáris fegyverek bevetését elrendelő titkos rendeletet - adta hírül a héten a Washington Times című napilap. Az első atomtámadásra akár Irakban sor kerülhet, amennyiben Szaddám Huszein biológiai vagy vegyi fegyvereket vet be az amerikai csapatokkal szemben. Katonai tervezők tanulmányozzák az esetleges célpontok listáját, és fontolgatják Irak földalatti bázisainak atomfegyverekkel történő megsemmisítését is.


Papp Kornélia
Schröder keserű veresége

A szociáldemokraták súlyos vereségével zárultak a választások a németországi Hessen és Alsó-Szászország tartományban. Bár az előzetes közvélemény-kutatások eredményei sem kecsegtettek a könnyű diadal ígéretével a szociáldemokraták számára, ekkora vereségre mégsem számítottak. A választásokon győztes kereszténydemokraták az őszi országos választásokon elszenvedett vereségük miatti revansként értékelik az eredményt.


Riport

Hajdú Sándor
Gerenda, kalapács, kötél

Sokan emlékeznek a tavalyi választási kampány finisében elhangzott „köteles” beszédre, mely Kövér László szónoki képességeiről rántotta le a fátylat. Az akkor igen nagy felháborodást kiváltó felszólítást - vagyis, hogy mindazok, akik nem értékelik a polgári kormány sikereit, akaszszák fel magukat, - Tóth Károly szocialista képviselő tárta az ország nyilvánossága elé. A választások előtt pár nappal a Kövér-féle gyűlöletbeszéd utcára szólította a fiatal baloldalt és az SZDSZ új generációját, akik tízezres tiltakozó tüntetést szerveztek a Fidesz-székház elé. Politikai elemzők szerint ennek a pár mondatnak olyan negatív, romboló ereje volt, hogy a Fidesz későbbi választási vereségében komoly szerepet játszott. Kövér László akkor személyiségi jogi pert kezdeményezett Tóth Károly ellen, és azt állította, Tóth meghamisította szavait. A másodfokú bíróság szerdai jogerős ítélete azonban elutasította Kövér keresetét. 


Kovács Eszter
Magántévé közpénzből?

A történet kezdődhetne 2003. január 20-án: ezen a napon függesztette fel a munkát a Szeged Televízió Kft. negyven műsorkészítője. De kezdődhetne a történet 2002. szeptember 6-án is, amikor a cég több mint harmincmillió forintos adóssága megjelent a városi közgyűlés napirendi pontjai között. Valójában azonban a történet két-három évvel ezelőtt kezdődött, amikor a médiában dolgozók félni kezdtek. 


Sport

Varga József
Dany Heatley, a foghíjas fenomén

A jégkorongidényt megfelező All Star-gálát ebben az esztendőben a floridai Sunrise-ban rendezték meg immáron ötvenharmadik alkalommal. A szurkolók szavazatai alapján összeválogatott csapatok találkozója mindig nagy érdeklődés mellett került lebonyolításra. 


Sebestyén István
Megvan az athéni repülőjegy

A hatodik helyezéssel, illetve egy „athéni repülőjeggyel” a zsebében érkezett haza férfi kézilabda-válogatottunk a portugáliai világbajnokságról. Ezzel a kezdeti - és tegyük hozzá, „közbeni” - nehézségek ellenére a Skaliczki-csapat teljesítette a hivatalos célkitűzést: a legjobb nyolcban való szereplést.


Kovács Tamás
Hajrá a nemzetközi vizeken

Eddig jó szelet fogtak ki éllovas pólós csapataink a nemzetközi kupákon. A Bajnokok Ligájában érdekelt, tavalyi döntős Domino-BHSE, valamint a KEK-címvédő Vasas egyaránt sikeresen vették az akadályokat. A magyar bajnok, a Domino, a BL-csoportmérkőzések második fordulójában, miután megverte a francia Olympic Nicét, a korábbi KEK-döntős Mladost Zagreb csapatával találkozott idehaza. A Kőér utcai rangadó, a kiváló horvát gárdától várhatóan kemény, idegtépő mérkőzést hozott. Az olimpiai bajnokainkkal teletűzdelt Honvéd hírnevéhez méltóan kezdett, 7:5-ös vezetésnél azonban enyhén szólva por került a gépezetbe. Az emberelőnyöket sorban elpuskázó hazaiak a harmadik negyedben hirtelen zsinórban öt gólt kaptak a harminchét éves veterán hős, Dubravko Simenc megtáltosodott csapatától. 


Szabadidő

Megnyílt a FranciArt

Nagyszabású ünnepség keretében, Noelle Lenoir, az Európai Unió ügyeiért felelős francia miniszter részvételével, múlt héten nyílt meg a magyarországi francia kulturális évad, a FranciArt. A nyolc hónapig tartó, rendkívül gazdag eseménysorozat a nagysikerű 2001-es magyar vendégévad, a MagyArt viszonzása. Az országszerte zajló programok igen sokrétűek lesznek, s természetesen sok szálon kapcsolódnak a hazai kulturális fesztiválokhoz. Egy kis ízelítő a FranciArt kínálatából: a francia balett háromszáz évét feldolgozó előadás mellett bemutatkozik a kortárs művészet is. Sor kerül francia és magyar jazz-zenészek koncerttalálkozóira, utcabálra, színházi előadásokra, Monet-kiállításra, láthatók lesznek természetfotók és André Kertész képei, lesz nyári szabadtéri mozi és francia filmnapok, grandiózus divattörténeti kiállítás, valamint hagyományőrző francia piacokat is rendeznek nagyvárosainkban.


Kapj el, ha tudsz

A bevett hollywoodi filmrecept szerint elég egy igaz történet, néhány jó színész, egy kivételes operatőr és egy hasonló kvalitású zeneszerző - s ha még egy jó szakács is beáll a pult mögé, akkor biztos a kasszasiker. Spielberg személyében megadatott az ideális konyhafőnök, s megszülethetett egy gondolkodtatóan mulatságos vígjáték a korszakos szélhámosról és a nem kevésbé szélhámos korról, a Kapj el, ha tudsz.


Hard rock Svédországból

A stockholmi illetőségű Blindside harmadik nagylemeze, a Silence az első, amely nagy multinacionális kiadónál jelent meg. Bátran elmondhatjuk, hogy a zenekar nagy utat tett meg idáig; a csapat gyökerei a hardcore világába nyúlnak vissza, ám a Silence zeneileg már távol áll az együttes korai anyagaitól. A Silence modern hard rockja olyan sztárcsapatokkal helyezi a Blindside-ot egy kategóriába, mint a P.O.D. vagy a Papa Roach. Utóbbival épp most turnéznak közösen, míg az előbbivel közös koncertkörútjuk nagy szerepet játszott abban, hogy a csapat az Elektránál kötött ki.


Sásköpeny és aranycsipke

A 19. század folyamán Közép-Európában is közkedveltté váltak a tájképalbumok, útinaplók és útleírások. A hazai és külföldi szerzők, bejárván egy-egy vidéket, műveikben olykor akkurátus részletességgel mutatták be a helyszínt, röviden áttekintették az ott élő népek történetét és szokásait. Ettől csupán egy lépés volt, hogy az időszerű módiról, öltözetről is részletes tudósítások, rajzok, rézkarcok és akvarellek készüljenek. Így született a viseletalbumok divatja. 


Színes

Koldulás a világhálón

Leáldozóban van az utcasarkon kéregetők ideje, viszont feljövőben az interneteseké. A pénzszűkében szenvedők egyre gyakrabban kunyerálnak a világhálón. Az első kolduló oldalakat a Yahoo internetes portál hozta létre 1996-ban. Jelenleg ötvenegy ilyen jellegű honlap működik a világhálón: a legtöbben hitelügyleteikhez keresnek adóstársat vagy kórházi kezelésre gyűjtenek pénzt, de természetesen akadnak olyanok is, akik minden különösebb indok nélkül egyszerűen készpénzt kérnek az oldalakra látogatóktól. 


Mi van a képen?

1. Felfúvódott tehén 2. Szárnyas tejvadász 3. Svájcból kiutasított kergemarha


DUMA PLÁZA

A rossz vígjátékoknak több millió nézője van; a jó könyveknek csak ezrek jutnak.  (Bernard Goldberg amerikai tévés személyiség)


Ég és föld között

A 18 éves amerikai Joe R. Thompson közel nyolc méter magasra repült ki kocsijából egy autóbaleset során. Az akciófilmbe illő, hajmeresztő jelenet azonban szerencsésen végződött, ugyanis a fiatalembernek sikerült megkapaszkodnia egy felső vezetékben. Miután húsz percig ég és föld között lógott, a helyszínre érkező mentőalakulat egy létra segítségével hozta le a fiút a biztos talajra. Joe-t zúzódásokkal és horzsolásokkal szállították kórházba, ahonnan azóta már haza is távozhatott. „Istennek köszönhetem, hogy életben maradtam” - nyilatkozta a fiú. A baleset akkor következett be, amikor egyik este az autópályán szabályosan közlekedő Joe előtt haladó gépkocsi hirtelen megfordult az úton. A szemtanúk beszámolója alapján a fiatalember elveszítette uralmát a jármű felett, beleütközött a vétkes autóba, majd legalább ötször megperdült. 


A gróf harca a munkásosztályért

Anglia egyik leggazdagabb arisztokratája bizonytalan kimenetelű perbe bocsátkozott, méghozzá a munkásosztály védelmében. Az eset az ország társadalmi struktúráját ütötte szíven. Cadogan nyolcadik grófja azt firtatja, hogy a munkásosztály megjelölés még jelent-e valamit. Az esetben az a furcsa, hogy a gróf, csekélyke másfél milliárd fontos vagyonával Anglia nyolcadik leggazdagabbja, úgy szerepel a perben mint a munkásosztály hőse. A gróf szeretne megakadályozni egy ingatlanbefektetőt abban, hogy az édesapja által 1929-ben a városrésznek eladott igen jó helyen lévő telken luxusházakat építsen. A papa eredeti szándéka az volt, amikor a chelsei polgármesteri hivatallal üzletet kötött, hogy az önkormányzat a munkásosztály számára építsen lakásokat. 


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Tollhegy

Tisztelt szerkesztőség

A Hetek január 31-ei számában jelent meg Vagyim Arisztov című írása. A cikkben a szerző első vádpontja az Egyesült Államokkal szemben, hogy az érdekből az olaj miatt akar háborút és nem „tisztán” a szabadságjogokért. 


Vélemény

Hetek-összeállítás
Tanulmány a háború ellen

Világtörténeti helyzetnek nevezte napjaink eseményeit február elején megjelent tanulmányában Noam Chomsky neves amerikai „másként gondolkodó”. Ez az állapot egyszerre baljóslatú és reményteli, miközben a civil szervezetek minden eddiginél erősebben hallatják hangjukat.


Hetek-összeállítás
Cohen már túl lenne rajta

William Cohen egykori védelmi miniszter szerint 1998-ban a Clinton-kormánynak lehetősége lett volna a jelenlegi iraki válság megelőzésére, ha háborút indít Irak ellen - erre azonban a széles körű nemzetközi elutasítás miatt nem kerülhetett sor. Az 1998-ban tervezett háborút az Egyesült Államok az ENSZ fegyverzetellenőreinek kiutasítása miatt indította volna el. Cohen szerint egy beavatkozás akkor megszabadította volna a világot néhány évnyi nyugtalanságtól, az akkori nemzetközi politikai helyzet azonban nem tette lehetővé az Egyesült Államok egyoldalú beavatkozását.