Vissza a tartalomjegyzékhez


Koldulás a világhálón

Leáldozóban van az utcasarkon kéregetők ideje, viszont feljövőben az interneteseké. A pénzszűkében szenvedők egyre gyakrabban kunyerálnak a világhálón. Az első kolduló oldalakat a Yahoo internetes portál hozta létre 1996-ban. Jelenleg ötvenegy ilyen jellegű honlap működik a világhálón: a legtöbben hitelügyleteikhez keresnek adóstársat vagy kórházi kezelésre gyűjtenek pénzt, de természetesen akadnak olyanok is, akik minden különösebb indok nélkül egyszerűen készpénzt kérnek az oldalakra látogatóktól. 

Rich Schmidt marketing-szakember volt az internetes kéregetés egyik úttörője. „Számomra az internet az alkotó anarchiát jelentette. Egyszerűen kíváncsi voltam arra, hogy mi történik akkor, ha az internetezők közül minden századik ember küld nekem egy dollárt” - emlékszik vissza a kezdetekre Schmidt, akinek honlapjára az elmúlt három év során összesen 4800 dollár érkezett. A férfinak két célja van: gazdag akar lenni, és szeretne bekerülni a CBS amerikai tévétársaság egyik igen népszerű, éjszakai show-jába. Vannak persze különleges esetek is: az Internet Squeegee Guy című honlapot üzemeltető kéregető néhány dollárért cserébe azt ígéri, hogy belülről megtisztítja az adakozók számítógépének monitorát. Ő legalább úgy tesz, mintha megdolgozna az adományokért, nem úgy, mint az ohiói Natalie, aki azért kér pénzt, mert elképzelhetetlennek tartja, hogy egy olyan tehetségnek, mint neki dolgoznia kelljen, hiszen a sok munka tönkretenné a kezeit. Natalienak eddig 1473 dollár sikerült begyűjtenie, de küldtek neki egy gyűrűt, egy telefonkártyát, könyveket és néhány halálos fenyegetést is. 
De vajon mi veszi rá az internetezőket az adományozásra? Schmidt szerint a legtöbb ember a kéregetős honlapokat nézegetve azon mereng, miért nem neki jutott eszébe ez az ötlet, és mintegy elismerő díjazásul küldi el a pénzt. Akadnak azután becsületes koldusok is, afféle továbbadományozók. Karyn Bosnak 13 ezer dollár alamizsnát kapott, amivel sikerült rendeznie korábbi adósságát, ám mivel még akadnak, akik adnának neki, más internetkoldusokhoz irányítja őket, például egy operaénekesi pályára vágyóhoz, aki nem tudja kifizetni az énekleckéket. (Korridor)