Vissza a tartalomjegyzékhez


Kapj el, ha tudsz

A bevett hollywoodi filmrecept szerint elég egy igaz történet, néhány jó színész, egy kivételes operatőr és egy hasonló kvalitású zeneszerző - s ha még egy jó szakács is beáll a pult mögé, akkor biztos a kasszasiker. Spielberg személyében megadatott az ideális konyhafőnök, s megszülethetett egy gondolkodtatóan mulatságos vígjáték a korszakos szélhámosról és a nem kevésbé szélhámos korról, a Kapj el, ha tudsz.

A film az érvényesüléshez vezető hagyományos és kevésbé hagyományos utak keresztezése. A főhős apja, Frank Abagnale, nehezen küzdötte fel magát a sikeresnek mondható emberek közé, s pont élete csúcsán változik meg minden. Felesége elhagyja, és adócsalás miatt vádat kezdeményeznek ellene. A válás egyik nagy vesztese a tinédzserkorú gyerek, Frank (Leonardo DiCaprio). 
A rámenős fiú, miután a felnőtté válás első lépéseként kap egy csekkfüzetet, elkezdi megvalósítani apja beteljesületlen álmait - igaz, kevésbé törvényes módon. Minden információ, ismeret, ember csak eszköz célja eléréséhez. Hamar tud váltani, kihasználva az emberek gyengeségeit, azt, hogy mindenki csak egy kis kedvességre vágyik. Életében kevés őszinte pillanat van. Be akarja bizonyítani apjának, hogy neki sikerül. Mivel nem alakultak ki a megfelelő erkölcsi korlátok, az ifjú Frank tizennyolc évesen már az FBI körözési listáján az első tízben szerepel. Történik mindez a hatvanas évek elején.
DiCaprio nem véletlenül kapott Arany Globusz-jelölést ezért az alakításáért: általa sikerült kitörnie a korábban rajta ragadt szerepkörből. A helyzetkomikumokban bővölködő sztori másik főszereplője az FBI nyomozója, Carl Hanratty, Tom Hanks ugyancsak briliáns alakításában. A kamerát a Schindler listájánál megismert Janusz Kamiski kezeli, finoman, szinte észrevétlenül. (Bárdos Róbert)