Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Megvan az athéni repülőjegy

A hatodik helyezéssel, illetve egy „athéni repülőjeggyel” a zsebében érkezett haza férfi kézilabda-válogatottunk a portugáliai világbajnokságról. Ezzel a kezdeti - és tegyük hozzá, „közbeni” - nehézségek ellenére a Skaliczki-csapat teljesítette a hivatalos célkitűzést: a legjobb nyolcban való szereplést.


Carlos Perez gólkirály és Skaliczki László szövetségi kapitány. Balról a kubai fiú Fotó: MTI

A világbajnokság lebonyolítási rendjét számos bírálat érte, és igaz, ami igaz: öt vereséggel és négy győzelemmel hatodikak lettünk, miközben az Európa-bajnok, illetve korábbi vb-második svédek öt győzelmük és csupán két vereségük ellenére sem jutottak túl a középdöntőn. Továbbá azt is tegyük hozzá: amennyiben a világversenyen eddig semmiféle eredményt nem produkáló Szaúd-Arábia nem győzi le a meglepetéscsapatként induló - bár később kifulladó - argentinokat, akkor most azon sajnálkozhatnánk, hogy még a legjobb tizenhat közé sem jutottunk be. Ha holnap ugyanezekkel a résztvevőkkel újrakezdődne a vb, bátran állíthatjuk, hogy teljesen más lenne a végeredmény.
De ne is nagyon firtassuk ezt, hiszen a lényeg: válogatottunk - miután a legjobb nyolc között heroikus küzdelemben, két hosszabbítás után legyőzte Jugoszláviát, majd kikapott az oroszoktól - a hatodik helyet szerezte meg, ami minden idők harmadik legjobb világversenyen elért magyar eredménye. Emellett a viadal gólkirálya (64 találattal) magyarosított kubai átlövőnk, Carlos Perez lett, akit a vb-válogatottba is beválasztottak. Ami pedig még fontosabb: eredményünkkel feliratkoztunk a 2004-es athéni olimpia tizenkét fős mezőnyébe. Amelyik csapat erről lecsúszott, annak még lesz lehetősége a javításra, bár ez meglehetősen nehéz feladat. A még fennmaradt négy hely valamelyikét ugyanis az aktuális kontinensviadalokról csak egy-egy - a legjobban szereplő, a vb-n magát még nem kvalifikáló - együttes szerezheti meg. 

A vb első nyolc helyezettje:

1. Horvátország
2. Németország
3. Franciaország
4. Spanyolország
5. Oroszország
6. Magyarország
7. Izland
8. Jugoszlávia