Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga József
Dany Heatley, a foghíjas fenomén

A jégkorongidényt megfelező All Star-gálát ebben az esztendőben a floridai Sunrise-ban rendezték meg immáron ötvenharmadik alkalommal. A szurkolók szavazatai alapján összeválogatott csapatok találkozója mindig nagy érdeklődés mellett került lebonyolításra. 


Győztesek egymás között. Heatley a legjobb, McInnis a legerősebb Fotók: Reuters

1967-ig az előző évi bajnokcsapat ellen lépett pályára a liga többi gárdájából összeverbuvált válogatott, a szezon kezdetén.
Az említett évadtól viszont jelentősen emelkedett a liga csapatainak száma, és ettől fogva a Wales- és Campbell-konferencia legjobbjai adtak bemutatót tudásuk legjavából. A kilencvenes évektől Keletre és Nyugatra változott a főcsoportok neve, de az igazi nagy változás 1998-ban következett be. Történt ugyanis, hogy az NHL vezetői a gála színvonalának további emelése érdekében a ligában szereplő légiósok ellen léptették jégre az észak-amerikai sztárokat. Az elmúlt öt kiírásban lejátszott találkozók 3:2 arányú amerikai sikert, gólokban gazdag derbiket hoztak. Az idei szezonra visszaállt a régi rend, és újra Kelet és Nyugat csapata mérhette össze erejét.
A gálák velejárója a különböző ügyességi versenyek beiktatása az egész hétvégét felölelő programba.
A leggyorsabban korcsolyázó hokis díját Minnesota menője , a szlovák Marián Garborik nyerte, aki 13,713 másodperc alatt kerülte meg a pályát. A pakkot legnagyobb erővel kapura küldő nehéztüzérek versenyét hetedszer nyerte meg, Al McInnis, a St. Louis Blues veteránja, 159,13 km/ órás sebességgel suhintotta a kapuba a tömörgumiból készült játékszert. Sikerének értékét növeli, hogy McInnis azon kevés játékosok egyike, akik még hagyományos faütővel játszanak. „Ezzel jobban tudom irányítani a korongot. Meg aztán egész életemben ilyennel játszottam, és sok értelme nem volna átállni egy másik ütőre, hiszen nincs sok hátra a pályafutásomból” - érvelt a harminckilenc éves klasszis. Ezután következett a mérkőzés, melyet utólag minden idők egyik legjobb összecsapásának minősítettek a szakemberek. A legerősebb összeállításban kezdő nyugatiakkal szemben ugyanis egy erősen tartalékos keleti társaság csúszott ki a pályára a bulihoz. A gólvágó Lemieux-t és Sundint, a kapus Belfourt és a hátvéd Leetch-et nélkülöző Eastern-team játékán ez cseppet sem látszott.
A találkozó hőse az atlantai Dany Heatley volt, aki először szerepelhetett All Star-mecscsen. Négy gólja mellé egy gólpasszt szerzett, és a gálák történetének legfiatalabb játékosa, aki öt ponttal segítette csapatát. A találkozó büntetőlövésekkel dőlt el a Nyugat javára, mivel az alapjátékidő és hosszabbítás után 5:5-re álltak a csapatok.
Heatley a büntetőlövését is sikeresen hajtotta végre, nem úgy, mint társai, a nyugatiak közül viszont hárman betaláltak, így ők ünnepelhettek a végén. A legjobb játékosnak járó MVP-trófeát természetesen a Thrashers (vörhenyes gezerigók) huszonkét éves profija nyerte el, aki teljesítményével a legendás Wayne Gretzky elismerését is kiérdemelte. „Odalépett hozzám és azt mondta, nehogy lassítsak, üssek öt, hat vagy hét gólt, mert van bennem annyi. Természetesen iparkodtam, de nem jött össze még az ötödik sem. Rettentően sajnálom” - búslakodott Heatley. Nincs rá oka, mivel All Star gálán négy gólt szerezni eddig csak olyan megasztároknak sikerült, mint az említett Gretzky, Mario Lemieux, Vincent Damphousse és Mike Gartner.