Vissza a tartalomjegyzékhez

Hajdú Sándor
Gerenda, kalapács, kötél

Sokan emlékeznek a tavalyi választási kampány finisében elhangzott „köteles” beszédre, mely Kövér László szónoki képességeiről rántotta le a fátylat. Az akkor igen nagy felháborodást kiváltó felszólítást - vagyis, hogy mindazok, akik nem értékelik a polgári kormány sikereit, akaszszák fel magukat, - Tóth Károly szocialista képviselő tárta az ország nyilvánossága elé. A választások előtt pár nappal a Kövér-féle gyűlöletbeszéd utcára szólította a fiatal baloldalt és az SZDSZ új generációját, akik tízezres tiltakozó tüntetést szerveztek a Fidesz-székház elé. Politikai elemzők szerint ennek a pár mondatnak olyan negatív, romboló ereje volt, hogy a Fidesz későbbi választási vereségében komoly szerepet játszott. Kövér László akkor személyiségi jogi pert kezdeményezett Tóth Károly ellen, és azt állította, Tóth meghamisította szavait. A másodfokú bíróság szerdai jogerős ítélete azonban elutasította Kövér keresetét. 


Tüntetés 2002. tavaszán Kövér László akasztós beszéde ellen. Fordulat a kampányban Fotó: Somorjai L.

Gyula, szerda dél. A Megyei Bíróság épületében nagy a tumultus. Az ok: ma hirdet ítéletet a Kövér László felperes által kezdeményezett személyiségi jogi perben a testület. Igazán izgalomra nincs ok, hiszen a Fidesz frontembere eddig sem tartotta fontosnak, hogy személyesen megjelenjen a bíróság előtt, sőt mint legutóbb kifejtette: nem kívánja Tóth Károly társaságában tölteni idejét. 
A bírói tanács elnöke kihirdeti az eredményt, miszerint a Megyei Bíróság az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyja. Hangos felmordulás a jelenlevők részéről. Tóth Károly rezzenéstelen arccal figyel. A bírónő indoklásában kitér rá, hogy megalapozatlannak találta a felperes keresetét, mely szerint az alperes megsértette jó hírnevét. Bár Kövér László beszédéről hangfelvétel vagy írásos feljegyzés nem készült, annak tartalma azonban jól rekonstruálható. Tóth Károly az MTV riportját csatolta bizonyítékként, mely Kövér Lászlóval készült Békéscsabán. Kövér ebben arról beszélt, hogy nem csupán a programok közti különbség miatt érdemes a Fidesz-MDF koalícióra szavazni, hanem mert teljesen más szemléletmódot képviselnek, mint a baloldal. Majd a Fidesz által támogatott 2012-es olimpia előnyeit ecsetelve a következőket mondta: „Gondolkodjunk el azon, hogy lehet, hogy nekik van igazuk, lehet, hogy valóban ennyire elkorcsosultunk, ennyire képességek nélküli néppé váltunk, ennyire alkalmatlanok vagyunk arra, amire a katalánok, vagy a görögök alkalmasak voltak, akik fejlettség tekintetében talán nem sokkal vannak előttünk. Viszont, ha ez így van, akkor így nem lehet élni, meg nem is érdemes, akkor menjünk le a pincébe, keressünk egy kötelet, aztán valóban kössük fel magunkat.” A Fidesz-vezető később Szombathelyen, illetve más televíziós műsorokban is megismételte ugyanezt a felszólítását. Kövér László képviselője a per során azzal védekezett, hogy Tóth Károly kiragadott a szövegből mondatokat, ezzel eltorzította a közlés tartalmát, amely Kövér kedvezőtlen társadalmi megítélését eredményezte. A bíróság álláspontja szerint Tóth pontosan idézett, és Kövér mondandójának lényegét foglalta össze. Véleménye szerint ez a mondat nem csak az olimpia gondolatát ellenzőknek, a kishitűeknek, illetve az azért lelkesedni nem tudóknak szólt, hanem közvetve a Fidesz szemléletmódjától eltérőekre is vonatkozott. Ezek alapján nem állapítható meg, hogy Tóth Károly sajtótájékoztatója valótlanságokat tartalmazott volna, ezért nem sértette meg Kövér László személyiségi jogait.
Megkérdeztük Tóth Károlyt, miként értékeli a hosszadalmas választási harc bírósági lezárását. „Már az első fokú ítélet után galambászként két darab galambot küldtem Kövér úrnak. Egyrészt azért, mert a galambok a megbékélés szimbólumai, másrészt a madarak jelenlétében én is lehiggadok, ha esetleg valami túlságosan felizgat. Ugyanakkor továbbra is az a véleményem, hogy ha valaki olyan véleményt hangoztat, amely sért más embereket, akkor fel kell hogy emelje az ember a szavát.” 
Az, hogy a felperes Kövér László miként vélekedik az ítéletről, és mi lett a galambok sorsa, sajnos nem állt módunkban megállapítani, mivel a bíróságon nem tudtuk Kövér képviselőt megkérdezni.