Vissza a tartalomjegyzékhez

Ignácz Valéria
Diplomások keresztje

A munkanélküliség terhe sok ember vállára nehezedett az elmúlt hónapokban Magyarországon. Nemcsak a szakképesítés nélküliek nem találnak munkát vagy az ötven év felettiek, de a magasan kvalifikált, gyakorlattal rendelkezőknek sem megy ez egyik napról a másikra. 
A helyzet elkeserítő, de nem reménytelen - állítják a fejvadász cégek és a munkaközvetítő irodák. A lapunknak nyilatkozó szakemberek egybehangzó véleménye szerint legkönnyebb elhelyezkedni a pénzügyi, számviteli területen, és azon belül is a könyvelő, a közgazdász, és az informatika szakmában dolgozó emberek találnak a leggyakrabban munkát. 

Talán meglepő, hogy megfelelő állást találniuk a jogászoknak és a műszaki végzettségűeknek a legnehezebb. Palkovics Péter, a Human Profil Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy manapság sokkal több magasan kvalifikált és jó szakmai tapasztalattal rendelkező keres, már-már kétségbeesetten munkát magának, hiszen mára sokkal nehezebbé vált az elhelyezkedés, mint ahogyan az régebben volt. A hiba nemcsak az emberek „készülékében” van, inkább a cégek oldalán kell keresni a választ, ugyanis kevesebb alkalmazottal próbálják elérni ugyanazokat az eredményeket. Közgazdasági területen a marketing szakirányú végzettséggel rendelkezőkből telített az adatbankunk - fejtegette Palkovics. Az ügyvéd-jogász szakma nagyon felkapott lett akkor, amikor híre ment, hogy jól lehet vele keresni, így rengeteg fiatal végzett ezen a területen, de sajnos nincs ennyi ügyvédre, jogi szakértőre igény, így ők is elmennek valahova asszisztensnek. A fejvadász cég ügyvezetője szerint átképzési lehetőség ugyan sok van, de a komolyságát illetően nem olyan elismertek, mert a munkáltató inkább az államilag elismert, főiskolát végzett jelentkezőket alkalmazza, főképpen, ha a diplomások tapasztalata is hozzájárul. Talán a nyelvismeretet érdemes a leginkább bővíteni, mert sokszor csak ez az akadály a munka megszerzésében. A Manpower munkaerő- kölcsönző és -közvetítő cég munkatársa, Dávid Krisztina tapasztalatai szerint a középfokú végzettséget illetően az adminisztratív terület után kínálkozik a legnagyobb érdeklődés, a titkárnői és asszisztensi munkakör betöltésére, melyekhez legalább egy nyelv tudása szükséges. „Legmenőbb” a könyvelő és a pénzügyi-számviteli szakma. A közgazdász szakmán belül a marketing telített. Az olyan középfokú végzettségű szakemberek, mint a cnc-technológusok vagy a vegyésztechnikusok terén hiány mutatkozik, mert ők inkább továbbtanulnak. A pedagógus végzettségűek régebben máshol keresték inkább a kenyerüket, de mióta megtörtént a béremelés, megszűnt a hiány. A kezdő közgazdászoknak, akik gyakorlattal nem rendelkeznek, szintén nehezebb az elhelyezkedés, de gépészmérnökökre, épületgépészekre, villamosmérnökökre szükség van. A tanácsadónő úgy látja, hogy a későbbiekben a környezetvédelmi és a logisztikai szakemberekre is nagyobb szükség lesz. Korosztályt illetően a harmincasokat a legkönnyebb elhelyezni. A 40-50-es hölgyeket inkább az „ülőmunkákra” látják szívesebben, míg értékesítéshez a fiatalabb, dinamikus személyeket igénylik a cégek. A negyven felettieknek sokkal tudatosabban kell felkészülniük az álláskeresésre, mint a fiatalabbaknak, mert nekik a munkaadók előítéleteivel is meg kell küzdeniük. A rendszerváltás óta ugyanis ez a legkevésbé megbecsült korosztály a munkaerőpiacon, mert a piacgazdaság által felmagasztalt érdemek a fiatalokra jellemzőek. Ez a tendencia nemcsak hazánkban érvényes, hanem az egész világon, bár itthon túlságosan átbillent a mérleg az ifjabbak javára.