Vissza a tartalomjegyzékhez


Lezárult a filmszemle

A keddi záróünnepségen átadták a 34. Magyar Filmszemle díjait. A döntés ismét megosztotta a szakmát: az év legjobb alkotásának Gothár Péter filmjét, az Amerikai szépség magyar remake-jét találta a zsűri. Rendezői különdíjat kapott Grunwalsky Ferenc, míg a fiatal alkotók az elsőfilmes kategóriában szerepeltek sikerrel, és külön elismerésekben részesültek.

Furcsa döntést hozott a zsűri - Radnóti Sándor esztéta (zsűrielnök), Kende János operatőr, Fekete Ibolya, Janisch Attila és Molnár György rendezők -, miután Gothár Péter új filmjének ítélte oda a legjobb játékfilm díját. Mert ugyan az idei filmtermés jóval gyengébb volt, mint az elmúlt két évben, de a Magyar Szépségnél nem egy jobb alkotást is találhattak volna. A zsűrielnök beszédében leginkább a két elsőfilmes díjazottat, Fliegauf Benedeket és Fazekas Csabát méltatta. Előbbi a Magyar Rendezők Céhe szerint volt a legjobb elsőfilmes rendező a Berlinben is szereplő Rengeteg című filmjével, utóbbi pedig a zsűri rendezői díját kapta, valamint a közönségdíjat Boldog születésnapot! című munkájáért. 
Kollektív alkotói díjban részesült az öt fiatal rendező által készített szkeccsfilm, a Jött egy busz. Török Feri, Mundruczó Miklós, Schilling Árpád, Pálfi György, és Bodó Viktor rendezett egy-egy rövidfilmet a budapesti 78-as buszról. Míg Mundruczó operát hozott ki a történetből, addig a Hukklével nagy sikert arató Pálfi sci-fit rendezett a fővárost őrző szupermenről, a Táltosemberről. Az önálló történetekben több neves magyar színész is feltűnik, és az alkotás kétségtelenül a szemle legüdébb színfoltja volt.
A legjobb színész díját Mucsi Zoltán (Libiomfi), a legjobb színésznőét Ónodi Eszter (Boldog születésnapot!), a legjobb operatőrét Sas Tamás kapta. Fiatal forgatókönyvdíjban részesült Dyga Zsombor mozija, a Tesó, míg a nagyjátékfilmes forgatókönyvdíjat Szilágyi Andor kapta az általa rendezett A rózsa énekeiért. Produceri díjban a fiatal filmeseket felkaroló Muhi András (Rengeteg, Libiomfi) és Budai György (Jött egy busz) részesült.
A döntéssel tehát úgy támogatták a fiatal filmeseket, hogy közben a jelentős kategóriákban a „nagy öregeket” ítélték a legjobbnak. Folytatás jövőre… (Kárpáti György)