Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VII. évfolyam, 5. szám, 2003. január 31

Belpolitika

Sebestyén István
Álláspontok háborúja

A Gallup Intézet felmérése szerint a magyar felnőtt lakosság kétharmada még akkor sem támogatná az USA Irak elleni katonai akcióját, ha az ENSZ-felhatalmazással történne. A megkérdezettek csaknem ekkora arányban ellenzik azt is, hogy az amerikaiak Taszá-ron képezik ki az iraki ellenzékieket. Cikkünkben a tervezett háború mellett, illetve ellen hazánkban (is) megfogalmazott főbb érveket gyűjtöttük össze politikusokkal és közéleti szereplőkkel beszélgetve.


MTI
Lelepleződött a sötétség ereje

A Magyar Igazság és Élet Pártjának (MIÉP) országos becsületbírósága kizárta a pártból Bognár Lászlót, Rozgonyi Ernőt, Deák Pétert és Bíber József Tibort. A MIÉP Reform Tömörülése (MIÉRT) a most kizárt Bognár Lászlót indítja Csurka Istvánnal szemben a párt közelgő elnökválasztásán. A reformtömörülés elnökségi tagja szerint a Fidesztől olyan jelzéseket kaptak, hogy a megújult MIÉP-et szívesen látnák a formálódó kereszténydemokrata unióban. 


Szlazsánszky Ferenc
Csille-bér
Interjú Rácz Péterrel, a Magyar Úttörők Szövetsége elnökével

Nem történt bűncselekmény, amikor a Magyar Úttörők Szövetsége 15 millió forintért értékesített egy közel 700 négyszögöles telket és az azon fekvő épületet a tulajdonában álló csillebérci táborból - állapította meg a rendőrség. A fideszes Rogán Antal szerint politikai nyomásra szüntették meg a nyomozást, ezért napokon belül a belügyminiszterhez fordul. Keller László közpénzügyi államtitkár vizsgálatot indít az ügyben, és Rogán Antal segítségét kéri. 


Munkatársunktól
Pokoli torony

Megrázta Salgótarjánt a város huszonkét emeletes panelházában történt tűzeset, amely miatt egy hatvankilenc éves mérnökember meghalt. A férfi lakásában már évek óta nem volt villany, ezért petróleumlámpával világított, és kemping gázfőzővel készített ételeket. Hogyan lehet, hogy egy mérnök ilyen mélyre jutott? Hol a határa annak, hogy egy ember nem vesz tudomást környezetéről?


Munkatársunktól
Az SZDSZ-ből hiányzik az intellektuális bázis
– állítja Bauer Tamás elnökjelölt
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Kihal a főznitudás?

Az ínyencek korát éljük, a különféle élvezetek között előkelő helyen szerepel a gasztronómia. Az emberek egyre kifinomultabb módon hódolnak a kulináris élvezeteknek, főzni viszont egyre kevésbé szeretnek. Legfeljebb csak különleges alkalmakon, különleges ételeket, mondjuk a hétvégi partikon. A Le Monde francia napilap nemrégiben arról írt, hogy a fejlett világ asszonyai - ellentétben „elmaradottabb” társaikkal - mind jobban idegenkednek a konyha világától, aminek következtében a gyorsételek és éttermek soha nem látott népszerűségnek örvendenek. 


Ingyenes ECDL-vizsga

Az oktatási tárca költségvetésében 120 millió forintot különített el, hogy a 2002-2003-as tanévben az utolsó éves gimnáziumi, szakközépiskolai, szakiskolai tanulók ingyenesen tehessék le a számítógép-felhasználói ECDL-vizsgát, amelyet az Európai Unióban is elfogadnak - közölte Magyar Bálint a szerdai budapesti sajtótájékoztatón.


Kánai András
Reklámtitkok

Jon Steel nemrég megjelent, Igazság, hazugság, reklám című könyvében nem kevesebbre vállalkozik: bemutatja, hogyan működik a hatékony reklám. A brit származású stratégiai tervező a világ egyik legkreatívabbnak tartott reklámügynökségének, a San Franciscó-i Goodby, Silverstein&Partnersnek egyik vezetője és tulajdonosa. Nézeteit a reklám és az azt befogadó (vagy elutasító) átlagember optimális viszonyáról jól összefoglalja az első fejezet mottója: „A fogyasztó nem egy tökkelütött barom. A fogyasztó az élettársad.”


Könyajánló
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

Kovács Klára
Le a forinttal

Izgalmas, fordulatos, olykor drámai események zajlottak a gazdasági élet berkeiben az elmúlt hónapokban. Az új kormány intézkedéseivel jelentősen hozzájárult az érzelmi hullámzáshoz. A 100 napos program pontjai sokaknak kellemes emléket jelentenek még több hónap elteltével is, ugyanakkor fiskális következményei még a makrogazdasághoz nem értők számra is meglehetősen ijesztőek. A közelmúltban újra felütötte fejét a már elfelejtett „rém”, az elbocsátási hullám. A szakavatottak nem köntörfalaznak, mint mondják, nincs ugyan ok a pánikra, de a cégbezárások minden bizonnyal tovább folytatódnak - de azért hozzáteszik, ez nem lesz akkora volumenű, mint a rendszerváltás éveiben volt. Eközben a kormány halkan jelezte, ne várjunk az előző évekhez hasonló nagyságú béremelést, a szinten tartásra kell berendezkednünk. Miközben a politika az önkormányzati választásokkal és az uniós csatlakozás előkészületeivel volt elfoglalva, újabb feszültséggóc alakult ki, s egyre hangosabbá vált a vállalkozók jajveszékelése a túlzottan erőssé váló forint káros hatásai miatt. Hamar átterelődött a hangsúly a monetáris politikára, céltáblává vált a jegybankelnök, a forint eközben tovább erősödött. A külföldi befektetők spekulációira csak később derült fény, amikor teljes szélességben „támadást” intéztek a forint ellen. Ilyen eddig még nem volt. A szakemberek jelzik, csak csatát nyert a jegybank, háborút nem. Szerencsésnek mondható, hogy a radikális jobboldali pártok nem használják ki a helyzetet, hogy multi-, karvalytőke- és globalizációellenes szólamokkal harsogják tele az étert. 


Gazdaság

Ignácz Valéria
Záróra

Magyarországon tovább folytatódik az elbocsátási hullám. Legfőképp azokban a városokban jelent ez komoly problémát, ahol egyfajta tevékenységre specializálódott a város. Ilyen helyzet alakult ki Borsod megyében, ahol a DAM Steel jelentett csődöt, illetve Ózdon, ahol a kohászat bezárása fenyegeti a várost. Sajnos a sor itt nem záródott le, hanem folytatódik Bonyhádon (Salamander) és Zala megyében (Za-Ko Rt.) is. A gyárak bezárása következtében több ezer munkavállaló kerül az utcára, és egyben kilátástalan helyzetbe, bár a munkaügyi központok, állításuk szerint, fel vannak készülve az elbocsátottak átképzésére és munkahelyek teremtésére.


Major Nóra
Jobb kivárni

A napokban közzétett nemzetközi elemzések szerint hazánkban még korán sem ért véget az úgynevezett „kamatháború”. Valóban, a múlt év vége óta beáramlott eurómennyiség miatt legutóbb a kereskedelmi bankok csökkentették betéti kamataikat 4-5 százaléknyira. Ezzel pedig még jobban visszafogják a lakosság amúgy is gyenge megtakarítási hajlandóságát, és módosítják a befektetési szokásaikat. Az előrejelzések szerint, az uniós csatlakozás közelsége is csak erősíti a januári „forró tőkéhez” hasonló pénzbeáramlásokat, növelve ezzel a gazdaságban lévő érték nélküli pénzmennyiséget és ezáltal az inflációs feszültséget is.  A külföldi elemzők egybehangzóan győztesnek tartják a Magyar Nemzeti Bankot (MNB), mivel ki tudta védeni a további forinterősödésre játszó spekulánsok támadásait.


Kalmár Gabriella
Jegelt davosi konferencia

Kevesebb parti, több aggodalom jellemezte a világ gazdasági és politikai elitjének davosi Világgazdasági Fórumát. A kétezer résztvevő hangulatát beárnyékolta az iraki konfliktus háborús megoldásától és a gazdasági recessziótól való félelem, valamint a kiélezett észak-atlanti kapcsolatok. A példátlan biztonsági intézkedésektől kísért fórum fő célja a bizalom helyreállítása volt a 2002-es év könyvviteli botrányait, sikkasztásait, tőzsdei mélyrepüléseit és a recesszió fenyegetését követően.


Papp Levente
Senior Fiat birodalma

Nyolcvankét éves korában elhunyt Giovanni Agnelli Olaszország egyik legbefolyásosabb iparmágnása, a Fiat-konszern elnöke. Az Agnelli család közel száz éven át uralta Itália ipari büszkeségét a Fiat-(Fabrica Italiana di Automobili Torino) konszernt. Repülőgépek, vonatok, kamionok, traktorok és mindenek felett autók fémjelzik a Fiat évszázados tevékenységét. A konszern az évek során a Fiat mellett olyan márkanevekkel gyarapodott, mint a Ferrari, Alfa Romeo, Maserati, Lancia, Iveco. 


Acsai Anikó
Aranyba menekülnek a befektetők

Arról megoszlanak a vélemények, hogy a háborútól avagy annak elkerülésétől való félelem sarkallta inkább eladásra a befektetőket a héten. Annyi azonban bizonyos, hogy miközben a részvényindexek zuhantak, a kötvényárfolyamok emelkedtek, az arany ára hatéves csúcsot döntött, a dollár árfolyama pedig hároméves mélypontra süllyedt az euróval szemben. A részvénypiacoknak nem tettek jót a héten napvilágot látott vállalati eredmények sem, a legnagyobb európai biztosítótársaság, a Generali a hetvenes évek óta először volt veszteséges, és története első veszteséges negyedévéről volt kénytelen beszámolni a McDonald’s is. Európában néhány pozitív eredmény is napvilágot látott: a Siemens, a Nokia és a ST Microelectronics is jelentős eredménynövekedésről adott számot. A BUX valamelyest elmaradva az európai piacoktól „mindössze” négy százalékot vesztett értékéből, 7563 ponton zárta a hetet.


Háttér

Morvay Péter
Izrael kiállt Saron mellett

Ariel Saronnak sikerült az, amiben korábban Jichák Samir, Simon Peresz, Benjamin Netanjahu és Ehud Barak is elbukott: választást nyert miniszterelnökként. Saron pártja, a jobboldali Likud kishíján megduplázta képviselőinek számát az izraeli parlamentben, a knesszetben. A keddi választás nagy vesztesei a baloldali pártok és az ultraortodox Sasz Párt voltak, míg az újvidéki születésű, magyarul is beszélő Tomi Lapid történelmet írt azáltal, hogy pártját, a Sinujt (Változás) öt év alatt a semmiből a harmadik helyre sikerült felhoznia. Saron a győzelem ellenére figyelmeztetett mindenkit: a neheze csak most következik.


Péterfi István
A parlamentbe kerülhet

A kontinensnek ezen a fertályán egyelőre nem szokás nagy összegben fogadni politikai eseményekre. Pedig most két országban is hatalmas forgalma lehetne a bukmékereknek, Romániában és Magyarországon egyaránt sokan találgatják: ki lesz a befutó, Markó Béla vagy Tőkés László? Szakad vagy nem szakad a lapunk megjelenésekor Szatmárnémetiben kezdődő kongresszuson az RMDSZ? Szinte valamennyi kongresszus előtt volt ilyen latolgatás, de most komolyabb a kérdés. Először nyilvánítja a szövetség egyik platformja a kongresszust illegitimnek és bojkottálja testületileg, először szervezkednek a szövetségen kívül is az RMDSZ vezetése és irányvonala ellen, először válik kérdésessé a tiszteletbeli elnök személye és posztja. 


Hit és értékek

Hetek-összeállítás
Nem jobb félni...

Ezen a héten talán minden eddiginél több szó esett arról, hogy rövid időn belül háború indulhat Irak ellen. Egy ilyen támadás következményei és az általa okozott emberi szenvedés mértéke - ebben a támogatók és az ellenzők egyetértenek - nem becsülhető fel előre. Azonban már a háború megindulása előtt vagy annak bizonytalan időre történő elhalasztása esetén is jelentkezik a konfliktus pszichológiai hatása az általános félelemszint növekedésében. 


Hetek-összeállítás
A nyugati világ öngólja

Európa arculata változóban - és ez nem csak politikai szempontból igaz az egyre jobban egységesülő kontinensre. Mind komolyabb spirituális kihívást jelent az öreg földrész számára az a mára húszmilliósra tehető tömeg, amely Észak-Afrikából, a Közel-Keletről és Ázsiából érkezve hódítja meg a nyugatot: az iszlám hívők. 


Interjú

Hack Péter
A magyarok és a szabad világ

Az elmúlt hetekben két közvélemény-kutatás eredményei is megrázták a magyar politikai elitet. Az első vizsgálat szerint minél közelebb kerül az ország az EU-csatlakozás időpontjához, annál többen ellenzik a csatlakozást. A Magyar Gallup Intézet által végzett másik felmérés szerint a magyar lakosság nagyon nagy többsége ellenzi az Irak elleni katonai beavatkozást. Az érdemi választ adók 82 százaléka az ENSZ felhatalmazásával indított akciót is ellenezné. A felnőtt népesség több mint kétharmada ellenzi, hogy az amerikai hadsereg Taszáron iraki ellenzékieket képezzen ki.


Külpolitika

Bugár Árpád, Pozsony
Szlovák lehallgat-gate

A Mikulás Dzurinda vezette régi-új szlovák kormány első száz napja jóakarattal sem nevezhető békés időszaknak. Áremelés, megszorító intézkedések, ezek kapcsán lakossági és szakszervezeti elégedetlenség, sőt sztrájk, valamint belső politikai konfliktusok és bizalomvesztés kísérték az éppen csak megkezdett kormányzati munkát. Ezeket megtetézve robbant ki a Pavol Rusko parlamenti alelnök telefonjának lehallgatása körüli koalíciós válság, amelynek jelenleg sem látni a végét. 


Vagyim Arisztov
Az olajvád is lepereg Amerikáról

„Oroszország úgy véli, még nincs kiaknázva az iraki válság minden megoldási lehetősége; a szakértőknek több időre volna szükségük munkájuk folytatásához” - hangzott el január 29-én az orosz ORT tévé hírműsorában, a kormány hivatalos állásfoglalásaként. Rögtön ezután Bush elnök kongresszusi beszédéből hallhattunk idézetet, mely szerint Amerika továbbra is nemzetközi támogatást keres Szaddám Huszein rezsimjének megdöntéséhez. Az elnök azt is megjegyezte, hogy „az Egyesült Államok fő irányelvei nem függhetnek más nemzetek döntésétől”. 


Hetek-összeállítás
Még háromszáz év

Nem hagyott kétséget George W. Bush amerikai elnök afelől, hogy a „készségesek koalíciójával” akár az ENSZ felhatalmazása nélkül is támadást indít a Szaddám Huszein-rezsim ellen, ha szükséges. Kedden az „USA állapotáról” tartott éves elnöki beszédében az iraki elnököt a gonoszság megtestesítőjeként ábrázolta, de kérdéses, hogy ez mennyire fogja meggyőzni a ma még vonakodó európai szövetségeseket. A német és francia kategorikus elutasítás után Bush és Blair mindenesetre most igyekszik legalább Berlusconi olasz és Aznar spanyol miniszterelnökök támogatását, megszerezni egy esetleges támadáshoz. Powell amerikai külügyminiszter pedig azt ígéri, hogy a jövő héten komoly titkosszolgálati bizonyítékokat tár a nyilvánosság, illetve az ENSZ elé. Irak eközben tagadja a vádakat, s készül az amerikai támadásra. Ha erre sor kerül, Irak kész megtámadni Kuvaitot - fenyeget Tarik Aziz iraki miniszterelnök-helyettes.


Márer György, New York
Ha nem megy szép szóval

A hét elején untig elég tennivalója akadt Bush elnöknek. Hétfőn az Irakban működő fegyverellenőrző csoport két vezetője megtette jelentését az ENSZ Biztonsági Tanácsának, amely egyrészt kedvezőtlen képet festett Bagdad együttműködéséről, támogatást adván az amerikai államfő háborús előkészületeinek, másrészt arról számolt be, hogy nem folynak atomfegyver-kísérletek, de több időre van szükség a további kutatások elvégzésére. Kedden este került sor az ország közállapotairól szóló jelentésre, amelyet az elnök hagyományosan január végén mond el a Kongresszus két házának együttes ülésén. Ez évben természetesen nagy érdeklődés előzte meg a beszámolót, különös tekintettel az iraki helyzetre. Bush hozzávetőleg egyórás beszédében arra törekedett, hogy meggyőzze az amerikai népet: képes egyidejűleg eljárni mind a gazdasági nehézségek, mind a külpolitikai válságok megoldása érdekében. Ismertette terveit az adócsökkentésről, az egészségügyi ellátásról, a környezetvédelemről, a szociális szolgáltatásokról, a küzdelemről az AIDS ellen, valamint a belbiztonságról. Majd rátért Irak lefegyverzésének kérdésére. 


Riport

Kampány cseng
Interjú Bojár Gáborral, a Graphisoft Rt. elnökével, az EU Kommunikációs Közalapítvány tagjával

- Megítélésem szerint három tényező vezethetett a csatlakozás támogatottságának csökkenéséhez. Egyrészt érthető, hogy amikor eldőlt a dolog - lezárták a tárgyalásokat -, sokkal jobban előjön a szkepticizmus, mint amikor még csak vágyunk rá, és az előttünk lebegő célt átszövi egyfajta idealista várakozás. Amikor megvan, akkor kezdünk csak igazán gondolkodni azon, hogy milyen rossz oldala lehet a dolognak. 


EU-szkeptikus magyarok

A Szonda Ipsos felmérése szerint, ha ma lenne a szavazás, akkor 100 százalékos részvétel mellett a választópolgárok 56 százaléka támogatná az Európai Unióhoz történő csatlakozást, 22 százalékuk ellenezné azt, és ugyancsak 22 százalékról nem tudni, hogy „igen”-nel vagy „nem”-mel voksolnának. A végeredmény persze attól is függne, hogy a különbözően vélekedő táborok milyen arányban vennének részt a szavazáson - szélsőséges esetben tehát még az is előfordulhatna, hogy a referendum nem érné el a szükséges 50 százalékot.


Zatkalik András
Zajlik az élet

Úgy tűnik, lassanként a múlt homályába vesznek a nem is olyan régen még élő, érdekes és izgalmas események. Így van ez a pusztai élet meganynyi írott és íratlan hagyományával, de a téli balatoni történésekkel is. Mert ugyan ki hallott olyat, hogy a béres megvágja (nagyjából) a dohányt? Avagy: a part minden négyzetcentiméterét tenyereként ismerő halász jeget vág, vagy a födémhez szükséges nádat aratja le? Hosszan lehetne a miértek és azértek fölött polemizálni, az azonban kétségtelen, hogy szürkül a folkór. 


Szilvási Ildikó
Háziállatok a falon

Aki szereti a vadászatot, az bizonyára szívesen elidőzik egy trófeagyűjtemény darabjai között. Van, aki többre tart egy agancsot a falon, mint az élő állaton, és persze van olyan is, aki illemből megszemléli a vadászterem ékességét, ám a trófea mögött mást is lát: azt a gyönyörű szarvast, amely bika erejével egykor uralta az erdőt, és szépségével a bőgés idején magára vonta a figyelmet. Látja a puskát is, szinte hallja eldördülni a fegyvert, lehuppanni az állatot, szaladni a szimatoló vadászkutyát, majd elégedetten a vadászt a tetem mellett.  De mi van azokkal az ékességekkel, amelyek nem vadonélő állatok fejkoronái voltak egykor, hanem tulajdonosaik nemrég házunk táján biztosították megélhetésünket? Velük más a helyzet. Őket talán jobban sajnáljuk, hiszen testközelben éltek velünk évekig; életünk részei voltak, etettük, itattuk valamennyit, a legtöbbjének nevet is adtunk - így aztán egy „belőlük” öszszerakott gyűjtemény megtekintése alkalmával hosszabb ideig időzünk el, a múlt emlékei között kutatva.


Sport

Varga József
A bőre alatt is pénz van

1967. január 15-én játszották az első Super Bowl-mérkőzést a Los Angeles-i Memorial Coliseumban. A Green Bay Packers 35:10 arányban verte a Kansas City Chiefs alakulatát. Akkoriban mindössze 61 ezer 946 néző volt kíváncsi a két rivális összecsapására, amely a mai napig negatív rekord. Az idők során azonban alaposan megváltozott a helyzet. A statisztikák szerint a mindenkori tíz legnézettebb sportközvetítésből kilenc az aktuális tojáslabdás bajnoki döntő volt.


Holczer Péter
Ausztrál mozaik

Andre Agassi a német Rainer Schüttler 6:2, 6:2, 6:1 arányú legyőzésével már negyedik ausztrál bajnoki címét nyerte, ami eddig csak három ausztrál elődjének sikerült. Ezzel - holtversenyben - minden idők legsimább döntőjét söpörte be. Ilyen megszégyenítően utoljára 1926-ban nyertek Ausztráliában finálét. Győzelmének további érdekessége, hogy ezzel ő lett a második legidősebb játékos (32 éves), akinek egyéniben Grand Slam-tornát sikerült nyernie. A legidősebb ez idáig Ken Rosewall, aki 1972-ben 37 évesen nem talált legyőzőre.


Sebestyén István
Arab, magyar, két jó barát

Allah nagy - szólt az egyik internetes hírportál címe, miután férfi kézilabda-válogatottunk Szaúd-Arábia csapatának köszönhetően továbbjutott a középdöntőbe a portugáliai világbajnokságon. Ha Allahnak nem is, a szaúdiaknak mindenképpen sokat köszönhetünk…


Szabadidő

Kárpáti György
Nemzedékek seregszemléje

Január 28-án, kedden Szabó István szakmai megnyitójával, és Görgey Gábor miniszter köszöntő szavaival kezdetét vette a 34. Magyar Filmszemle. A díszelőadáson Jancsó Miklós Kelj fel komám, ne aludjál című alkotását tekinthették meg a meghívottak.


Pálfy Gyula
Szigetemberek

Will semmit se csinál. „De tényleg semmit.” Folyton kérdezik, mivel foglalkozik, erre elejti: A Szuperszán című karácsonyi dal jogdíjaiból él. De azt se ő, hanem apja írta. Önkéntes szigetlakó. Hímnemű Bridget Jones, „kényelmi okokból” single, amint kifejti az Egy fiúról című film főszereplőjeként, Hugh Grant arcjátékába bújva. Fanyar belső monológjai gördítik előre a filmet, miközben egy úgymond mai világpolgár szemléletét (kórképét?) ismerjük meg. Ha eddig nem sejtettük volna.


Program-ajánló

A Benkó Dixieland Band lép fel a Matáv Zeneházban január 31-én, pénteken este 19.30-kor. Műsoron: Louis Armstrong - a dixieland koronázatlan királya. (IX., Páva u. 10-12.)


Színes

Behavazott ballépés

Öt biztos jel, hogy Ön harmadik világbeli országból érkezett a téli olimpiára: 


Mi van a képen?

1. A Nemzetközi Titanic Kenubajnokság esélyesei a rajtnál, 2. Környezetbarát újrafelhaszált papírból készült hajó próbaútja, 3. TESZKÓ olcsó és gazdaságos dunai víziparádé


DUMA PLÁZA

Légy hű magadhoz! Egész életedet vele kell leélned. (graffiti)


Utolsó mozi Velencében

Velencében, a világszerte ismert filmfesztiválok városában bezárt az utolsó mozi. A magántulajdonban lévő Rossini színház legutolsó filmvetítésére alig tucatnyi néző volt kíváncsi. „A város sötét és hideg, este már jóformán senki sem megy el hazulról” - írta a La Repubblica című olasz lap. 


Mamma mia

A minap az olasz Legfelsőbb Bíróság Rómában egy ügy felülvizsgálata során megállapította, hogy az anyai szeretet túl messzire ment. A szigorú ítélet valószínűleg félelmet kelthet országszerte az olasz anyák szívében. A bíróság az ügyben eljárva ugyanis megállapította, hogy a firenzei bíróság helyesen döntött úgy, hogy az apánál helyezi el a gyermeket a válás után, mivel az anya „túlszerette” a kisfiút. A bíróság szerint az anya gyermeke iránt tanúsított felfokozott figyelme és túlzott védelmező magatartása a gyermeket hátrányosan érintette. 


Apadó adagok adhatók

Dr. Malcolm Law egészségügyi szakértő szerint elejét lehetne venni a szívbetegségek szaporodásának, ha például csokoládéból, jégkrémből és más kész-élelmiszertermékekből a mostaninál húsz százalékkal kevesebbet tennének az élelmiszercsomagba. A túl nagy csomagok ugyanis automatikusan azt eredményezik, hogy túl sokat esznek az emberek.


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>