Vissza a tartalomjegyzékhez


Kísértethajó az ausztrál vizeken

Január 9-én Nyugat-Ausztrália partjainál egy céltalanul sodródó, elhagyatott halászhajót fedezett fel az ausztrál rendőrség. A rejtélyes ügy rendkívül aggasztja a hatóságokat, ugyanis az Indonéziában bejegyzett, tajvani tulajdonban lévő hajón több tonna rothadásnak indult halon és hét fogkefén kívül senki mást nem találtak. A legénység egyszerűen eltűnt. A „kísértethajót” azóta a boome-i halászkikötőhöz közeli elszigetelt öbölbe vontatták. A rendőrség lázas nyomozása ellenére sincs semmilyen nyom a legénységről, valamint azt sem lehet tudni, mi történhetett velük.

A rejtély tovább bonyolódott, amikor a nyomozók kiderítették, hogy a High Aim (Nagy Cél) 6 elnevezésű hajó az ausztrál partoknál való feltűnését megelőzően 6500 kilométerrel távolabb, a Marshall-szigeteknél szelte a vizeket, félúton Pápua Új-Guinea és Hawaii között. Nem sokkal ezután a hajó tulajdonosa jelentette az amerikai hatóságoknak, hogy bárkája eltűnt, miután nem tudott rádiós kapcsolatot létesíteni a hajó kapitányával.
A legénység létszámát illetően számos ellentétes adat látott napvilágot. A rendőrség számára rendelkezésre álló egyetlen nyom az a hét darab fogkefe, amit a kabinokban találtak. Arra vonatkozólag semmilyen információ nincsen, hogy mi történhetett velük, vagy miért hagyhatták el az egyébként kitűnő állapotban lévő hajót. 
A rendőrség szerint a kapitány tajvani, a személyzet pedig indonéz származású volt. A környező vizeken végzett légi és tengeri kutatások sem hoztak eredményt. Tisztázatlan továbbá az a kérdés is, hogy a hajó fel volt-e szerelve mentőcsónakokkal. A hajó rakományán kívül nagy menynyiségű üzemanyagot, illetve élelmiszert is találtak. A hatóságok azt sem tartják kizártnak, hogy a hajó már legénység nélkül sodródott a Marshall-szigetektől az ausztrál partokig.
Egy másik szálon elindult kutatás a térségben amúgy is egyre nagyobb problémát jelentő kalóztámadás lehetőségét vizsgálja. A rendőrség azonban nem találta semmi jelét egy esetleges dulakodásnak, továbbá a rakomány is érintetlennek tűnik. „Leginkább a legénység biztonságáért aggódunk. Az idő előrehaladtával azonban egyre kisebb a valószínűsége annak, hogy élve a nyomukra bukkanunk”- nyilatkozta az egyik nyomozó. (CNN - Meleg Viktória)