Vissza a tartalomjegyzékhez

Acsai Anikó
Kivárnak a piacok az eredményszezon el otilde tt

Igen kis mértékû elmozdulást mutattak a vezetõ részvények a héten. A technológiai szektort a Gateway gyenge eredményérõl szóló hírek sújtották, az olajcégeket pedig az OPEC olajkitermelés növelésére vonatkozó döntése. Amerikában a munkanélküliségi adatok megfeleltek a várakozásoknak, a kiskereskedelmi forgalom bõvülése azonban elmaradt azoktól. 

Európában mind a brit, mind az európai jegybank változatlanul hagyta irányadó kamatlábát. Az ipari termelési adatok mindhárom vezetõ gazdaságban - brit, német, francia - kedvezõbbek lettek a várakozásoknál. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa hétfõi ülésén nem változtatott, majd szerdán váratlanul egy százalékponttal csökkentett az irányadó kamatlábon. A BUX a héten immár sokadik próbálkozásra sem tudta áttörni a 8000 pontos szintet, 0,5 százalékos csökkenés után 7869 ponton zárt.
A héten döntött a kormány az idei energiaár-emelésekrõl. A lakosságnak 12, az ipari fogyasztóknak 15 százalékkal kell többet fizetniük a gázfogyasztásért május 15-tõl, a villamos energia pedig átlagosan 10 százalékkal drágul február 1-tõl. A hírre a Mol árfolyama átmenetileg 5500 forint fölé ugrott, de a keddi zárásra 5270 forintra esett vissza. Jelentõsen erõsödtek viszont az áramszolgáltatók, a Démász közel 8 százalékkal ér többet elõzõ heti értékénél. A hét másik nyertese a Rába volt, mivel a cég a Honvédelmi Minisztérium tenderén 8000 terepjáró szállítására kapott megrendelést. Folytatta vesszõfutását viszont a Pannonplast, miután egyik a Hewlett Packard után másik legjelentõsebb megrendelõjét, a Philipset is elvesztette.