Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VII. évfolyam, 3. szám, 2003. január 17

Belpolitika

Hajdú Sándor
Flórián alól kihúzták a széket

Kis híján botrányba fulladt az Országos Cigány Önkormányzat választása. Ugyanis a Lungo Drom szervezet vezetői, és annak vezetője Farkas Flórián már a szavazás első körében farkast kiáltott, miszerint csalás történt az úgynevezett elektorok választása körül is. Farkas ezért több, mint háromórás tüntetés után híveivel együtt elhagyta a termet. A történteket mindenki másképpen értelmezi. 


Sebestyén István
Magyar zavaros

„Az Irak ellen tervezett háború, illetve a terrorizmussal szembeni küzdelem csak ürügy az Amerikai Egyesült Államoknak, hogy világuralmi törekvéseit megvalósítsa” - állítják nemcsak jobb-, de baloldali politikai és civil szervezetek is Magyarországon. 


Somorjai László
Francia kulcs nyitja az arénát

A leégett Budapest Sportcsarnok helyére épített Budapest Sportarénában ünnepelhetjük majd március 15-ét - jelentette be Jánosi György sportminiszter. Az ígéretek szerint ekkorra készül el a több mint ezer autót befogadni képes parkoló, előtte pedig február 24-e határidővel várható magának a 41 ezer négyzetméter területű, több mint 12 ezer főt befogadni képes csarnoknak a befejezése. Erről, valamint az eredeti szerződés módosításáról írtak alá megállapodást a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) és a francia Bouygues cég szakemberei, köztük Szilvásy György közigazgatási államtitkár az előbbi, Luc Aubin az utóbbi képviseletében.


Fókusz

Szlazsánszky Ferenc
Róma keresett, Róma döntött

Nincs irigylésre méltó helyzetben Erdő Péter. Nem ismeri a magyar történelmet az, aki úgy vélekedett, hogy a kinevezés és a beiktatás tisztán belső egyházi ügy - írta Erdő Péter új esztergom-budapesti érsek beiktatása kapcsán megjelent cikkében a tekintélyes Frankfurter Allgemeine Zeitung, hozzátéve: „A poszt jelentőségét le lehet mérni azon, hogy Erdő Péter beiktatásán nemcsak az államfő, a házelnök és a miniszterelnök, hanem az ország összes eddigi, demokratikusan megválasztott kormányfője részt vett.”


Gazdaság

Kovács Klára
Elbocsátásokk

A héten újra elbocsátások híre hullámzott végig az országon. A német Salamander Bonyhádon leépíti két üzemét, ezzel közvetlenül 860 fő munkahely szűnik meg, közvetetten azonban akár 1500 főt is érinthet a döntés. Szombathelyen a holland Philips 500 dolgozójától válik meg, s ez a vele üzleti kapcsolatban álló Pannonplastot is hátrányosan érinti. Sajtóértesülések szerint a Fotex 100 dolgozójának elküldésére készül. Az újonnan bejelentett több mint ezer megszűnő állás ténye mellett az is sokkoló lehet, hogy a szakemberek szerint ezzel még nem jött el a vég. Ez csak a kezdet.


Ignácz Valéria
Mennek a multik
Interjú Kiss Péter munkaügyi miniszterrel

- Igen, ez tagadhatatlan. További elbocsátásátokra kell felkészülnünk. Egy átalakulásnak, szerkezetváltásnak vagyunk a tanúi. Rendkívül gyors csere zajlik a munkaerőpiacon: elmegy az országból az alacsony képzettséget igénylő és alacsony béreket biztosító munka, de helyébe egy magasabb kvalifikációt, fejlettebb termékeket gyártó, és magasabb béreket adó munka jön. Ez a folyamat nyilvánvalóan komoly feszültségekkel jár. Országos szinten pozitív a mérleg. A legfrissebb foglakoztatási adatok szerint az elmúlt év novemberéhez képest, az év elején mintegy 45 ezer fővel többen dolgoznak, tehát növekszik a foglalkoztatás. Általában ott szűntek meg munkahelyek, ahol olcsó bérű, alacsony technológiájú termelés folyt. 


Busa Csaba, Papp Levente
A lakásvásárlási hitel kockázatai és mellékhatásai

Eladósodni nem jó dolog, ezért alapjában véve minden hitelfelvétel alapos megfontolást igényel. Az aktuálisan hatalmon levõ pártok részben politikai indíttatásból is egymásra licitáltak a lakáshoz jutás feltételeinek kiszélesítésében, így olyan kedvezõ lakáshitel-feltételek alakultak ki, melyek igénybevételét mindenképpen érdemes megfontolni az érintetteknek. Annál is inkább, mivel a jelenlegi kedvezõ feltételek nem biztos, hogy hosszú távon finanszírozhatóak az államkassza számára, szakemberek között egy ideje már szóbeszéd, hogy az MSZP-kormány hamarosan bezárja a kiskapukat, és a 2,75 százalékos kamattal terhelt hitelt csak az elsõ lakást vásárlók vehetik igénybe .


Acsai Anikó
Egy kamatcsökkentés margójára

Csalódás és öröm - e két véglet érte a gazdaság szereplõit. Járai Zsigmond jegybank-elnök hetek óta minden ellenszéllel dacolva nem csökkenti az irányadó kamatot, még a Monetáris Tanács hétfõn tartott szokásos ülésén sem történt változás. Ez némiképp meglepte az állampapír- és devizapiac szereplõit, mivel a forint napról napra közeledett a 15 százalékos lebegtetési sáv erõs széléhez, ahol a jegybanknak interveniálnia kell, vagyis eurót kell vásárolnia forint ellenében. Az intervencióra elõször kedden került sor - akkor még állítólag technikai hiba következtében. Szerdán reggel megjelent a tavalyi évre vonatkozó inflációs adat, ami a várakozásoknál kedvezõbb lett, 4,8 százalék az év/év, 5,3 százalék az éves átlagos infláció. 


Acsai Anikó
Kivárnak a piacok az eredményszezon el otilde tt

Igen kis mértékû elmozdulást mutattak a vezetõ részvények a héten. A technológiai szektort a Gateway gyenge eredményérõl szóló hírek sújtották, az olajcégeket pedig az OPEC olajkitermelés növelésére vonatkozó döntése. Amerikában a munkanélküliségi adatok megfeleltek a várakozásoknak, a kiskereskedelmi forgalom bõvülése azonban elmaradt azoktól. 


Háttér

Major Nóra
Kátyúban a német gazdaság

Csatlakozás: 2004. május. Hazánk évszázados euroatlanti vonzalma végre tárgyiasulhat. Nyugat-Európa mégis csak számon tart bennünket. Csatlakozásunk gazdasági aspektusa azonban - nyersen fogalmazva - nem más, mint bevonulás Németország védőszárnyai alá. Ez nem meglepő, hiszen a németek már régóta Magyarország legfontosabb külgazdasági partnerei. Ami viszont aggasztó, hogy - nemzetközi jelentések szerint - Schröderék motorja meglehetősen akadozik. 


Szikora Márton
Az Európai Bizottság vészharangot kongat

Az Európai Unió gazdasága egyre csak lassul. Amenynyiben a tendenciában nem történik javulás, úgy akár hosszú évekre is tartóssá válhat az EU gazdasági hátránya az Egyesült Államokéval szemben. Az Európai Bizottság által szerdán kiadott jelentésben legmagasabb szinten kongatták meg a vészharangokat. 


Pécsi Tibor, Jeruzsálem
Soha többé soá

A jeruzsálemi Jad Vasem emlékhelyen évtizedek óta gyűjtik a holokausztra, azaz a soára vonatkozó adatokat, dokumentumokat. Az emlékhely részeként működik a Nemzetközi Holokauszt Tudományok Iskolája, ahol a világ minden részéről érkező pedagógusokat és érdeklődőket oktatják a soáról szóló kutatások eredményei alapján. A héten emlékezünk meg a budapesti gettó felszabadításának 59. évfordulójáról. Ebből az alkalomból beszélgettem az iskola két magyar származású munkatársával, Chava Baruchkal és Zita Turgemannal a holokausztoktatás mai kihívásairól és az ezzel járó felelősségről.


Hit és értékek

Grüll Tibor
Kő kövön

Hétfőn a Haarec című izraeli napilap címoldalon közölte annak az óhéber feliratnak a fényképét, amely állítólag Jóás király korából származik. Ha a lelet valódi, egyértelmű bizonyítékul szolgál arra, hogy az i. e. 10. században Salamon által épített jeruzsálemi Templom nagyon is valóságos épület volt: Jóás ugyanis arról számol be a kövön, hogy az akkor már csaknem kétszáz éves épületet felújíttatta. A tudósítás egyébként megfelel a Biblia közléseinek, s így hitelesítő erejű történeti bizonyítékként lehet a Szentírás szövege mellé állítani. A történelmi múlt iránt oly érzékeny országban, Izraelben, máris nagy vihart kavart a felirat közlése.


Interjú

Hazafi Zsolt
Összetett, de mégis erős
Interjú Szent-Iványi Istvánnal, az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának elnökével

- A konvent feladata nemcsak az, hogy az unió úgynevezett alkotmányáról szóló tervezetet megalkossa, hanem az is, hogy a közösség intézményi reformját előkészítse. Az unió ugyanis három jelentős kihívás előtt áll. Először is egy 25, majd 27 tagállamból álló szövetség nem tud ugyanúgy működni, mint a jelenlegi 15 tagállamból álló. Szükséges, hogy ehhez megfelelő intézményrendszer és demokratikus és hatékony döntéshozatali mechanizmus jöjjön létre. A második fontos kihívást az jelenti, hogy kitapintható egy kialakuló, sőt erősödő eurószkepticizmus és bizalmatlanság az európai intézményekkel szemben. Sokan féltik a demokráciát. A harmadik kihívás a globalizációval kapcsolatos. A konvent azzal a törekvéssel indult el, hogy munkája nyomán Európa hatékonyabb és demokratikusabb illetve átláthatóbb és ellenőrizhetőbb legyen, mint jelenleg. Magyarországnak az az érdeke, hogy egy hatékony és demokratikus unióhoz csatlakozzon.


Külpolitika

Csereklyei Márta
Abramovics, a csukcsi csodatevő

Él valahol, ha nem is az Óperenciás-tengeren túl, de majdnem annyira messze, a távoli Oroszország legtávolabbi csücskében, a Csukcs-félszigeten egy fiatalember. Amit Roman Abramovics életének eddigi alig harminchat évében véghezvitt, az valóban mesébe illő - és még koránt sincs vége. Oroszország második leggazdagabb emberének sikertörténetéről szóló összeállításunk a Time cikke alapján készült.


Szikora Márton
Kóser koszt a világűrben

Megérkezett az egyesült államokbeli Cape Canaveral űrbázisára Ilan Ramon, Izrael első űrhajósa, aki hat amerikai asztronautával együtt lép majd a Columbia űrrepülőgép fedélzetére. A veterán vadászpilóta - aki 1981-ben részt vett az iraki atomreaktor elleni támadásban - az előtte álló kihívások nem hétköznapiak: hogyan tartsa meg a szabbatot, és hogyan adja le voksát a világűrben.


Márer György, New York
Irak – a taktikai háború már tart

Vigyázz! - figyelmezteti már hosszú évek óta az amerikai légierő az irakiakat, és gépei ott járőröznek a repüléstilalmi övezetben nap, mint nap. Kész! - az USA tervezett telepítési létszámának a fele már szinte szuronyt szegezve várja Bush elnök parancsát, ami minden valószínűség szerint február közepéig, de lehet, hogy végéig nem fog elhangzani. 


Vagyim Arisztov
Moszkva rendet csinál

Az utóbbi napok fő híre, mely értelmében Észak-Korea kilépni készül az atomcsend-, illetve atomsorompó-egyezményekből - tehát ezentúl nem tartja érvényesnek magára nézve a nukleáris kísérletek, és az ilyen fegyverek terjesztésének tilalmát - nagy riadalmat okozott világszerte. A helyzet igen kényes; nem is annyira egy újabb fegyverkezési hajsza, vagy egy terrorista-állam létrejöttének veszélye miatt. Inkább arról van szó, hogy újra át kell értékelni Oroszország és Amerika befolyási övezeteit a világban.


Négykeréken

Nagyító alatt az új Mazda 6-os

A médiában világszerte vetített „Zoom-Zoom” (nálunk: Brumm-Brumm) reklámfilmek a mozgás és az autók élvezetének ösztönös gyermeki megnyilvánulását közvetítik a Mazda reménybeli vásárlói felé. Arra kerestük a választ, hogy valóban egy sportautót rejtettek-e el minden Mazda 6-os modellben. Tutira mentünk, ezért rögtön a modell zászlóshajóját, az AWD Sport Kombit próbáltuk ki. 


Emelkedtek az autópályadíjak

2003. január 15-étől az M3-as új szakaszán és az M7-es autópályán is autópálya-matricát kell vásárolni. A matricák 10 százalékos nettó áremelése mellett az azt terhelő áfakulcs is emelkedett 12-ről 25 százalékra. A D1-es kategóriában (motorkerékpárok és maximum 3,5 tonnás gépjárművek) a hetijegy 1900, a havi díj 3200, míg az éves bérlet 29 ezer forintba kerül. A D2-es kategóriában (legfeljebb 7,5 tonnás gépjárművek és autóbuszok) hetente 4600, havonta 8300, míg évente 73 ezer forintot kell fizetni. A D3-as kategóriában (minden nem D1 és D2 díjkategóriájú gépjármű) a heti díj 6700-ra, a havi bérlet 12 ezer 300-ra, és az éves autópálya-matrica 110 ezer forintra emelkedett. 


Biztos úr, legyen olyan jó...

A közlekedési szabálysértési bírságokból befolyt tetemes összeg az állami költségvetést gazdagítja. Bevételorientált rendőrségünk árgus szemekkel figyeli, kit jelenthet fel, kire szabhat ki helyszíni bírságot. Nem árt azért figyelnünk arra, hogy az autónkkal kapcsolatos igazolványaink rendben legyenek.


Hogyan bikázzunk?
– avagy néhány tanács a segédakkumulátoros indításhoz

1. Személyi sérülések elkerülése végett bikázáskor ne használjunk vörös színű ruhadarabokat! 8. Ezért távozás előtt ne felejtsük leoldani az indítókábeleket, amik nem azonosak a vontatókötéllel.


Riport

Reménység a Szaharában
Tihanyi Péter úti beszámolója egy sivatagi menekülttáborról, Pálhegyi Dániel fotóival

A nagy kaland, a Párizs- Dakar-rali amellett az afrikai menekültváros mellett húzott el, ahol a szilvesztert töltöttem. Most nem a versenyről szeretnék szólni, hanem a szaharai életről, az emberekről, a mosolyukról, arról a létformáról, ahogy ők egyszerűen, mégis elementárisan csak úgy vannak. Léteznek és teszik a dolgukat. Ahogy talán falun tették ezt az emberek nagyszüleink idejében.  Ahogy Landroverünk a tindufi repülőtérről Smarába érkezett, mintha az Ószövetségbe léptünk volna, egy háromezer évvel ezelőtti világ díszletei és szereplői közé. 


Sport

Holczer Péter
Folytatás címvédők nélkül

A rövid év végi pihenőt követően máris kezükbe vehették ütőiket a teniszsport legjobbjai, hogy megküzdjenek egymással - és a rekkenő hőséggel - az év első jelentős tornáján, az Ausztrál Nemzetközi Teniszbajnokságon. Azon a tornán, melyet először 1905-ben rendeztek meg, és hat különböző város adott otthont neki, mielőtt a jelenlegi helyszínére, Melbourne-be költözött volna.


Sebestyén István
Haláli verseny

Halálos nyakcsigolyatörés, gerincsérülés, léprepedés, kóma, aknarobbanás, illetve: már csak a két magyar páros küzd a sivataggal - a Dakar-rali múlt heti történései címszavakban.


SÍPSZÓ
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Gobelinek és grafikák

Szemet gyönyörködtető kiállítás nyílt meg szerdán az Ernst Múzeumban. Ezúttal Redő Ferenc festőművész szövött faliképeit, valamint grafikáit láthatja a nagyérdemű. 


Kánai András
Paraszt kung-fu

A Sobri című új, magyar film megnézése után úgy érzi magát az ember, mint akit csalikorsóval fejbe vágtak. Mert a Sobri egy rossz film. Nem tudni pontosan, mi volt az operatőr-rendező Novák Emil szándéka. Kultuszfilm? Ahhoz nem kell a főhős kigyúrt mellizmát feltétlenül megmutatni. Történelmi kaladfilm? Annak túl vontatott. Vígjáték? Ahhoz túl kevés benne a poén. Így leginkább vidéki zsánerképek egyvelegére emlékeztet. A rendező a film honlapján előre elnézést kér a színek miatt, mivel videóra forgatták eredetileg, csak utána bolondították meg celluloidra. A képbeállítások szépek, csak amit látunk…!


34. Magyar Filmszemle

Az életműdíjak átadásával és Jancsó Miklós Kelj fel komám, ne aludjál című filmjével január 28-án nyílik meg a 34. Magyar Filmszemle egyhetes programja Budapesten, a Millenáris Teátrumban. A szemle versenyprogramjában várhatóan 23 játékfilm szerepel, az információs vetítési programban pedig 13 játékfilm lesz látható. A játékfilmek versenyében többek között olyan ismert alkotók szerepelnek legújabb műveikkel, mint András Ferenc (A Szent Lőrinc folyó lazacai), Gothár Péter (Magyar szépség), Kardos Sándor és Szabó Illés (Telitalálat), Sas Tamás (Szerelemtől sújtva), Szomjas György (Vagabond) és Tóth Tamás (Rinaldó). 


Programajánló

„Utazás a fuvola körül” - a MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenye január 18-án két alkalommal, 11 órakor és 14.30-kor hallható a Stefánia Palotában. (XIV., Stefánia u. 34.)


Túraajánló

Január 25.  túravezető: Torma Pál.


Színes

Bojkottal fenyegetnek a német mozirajongók

A német mozirajongóknak elegük van abból, hogy az alkotások előtti reklámidő egyre hosszabb. Gyakran előfordul, hogy a film első képkockái több mint háromnegyed órával később jelennek meg, mint ahogy a műsorújságban jelezték. 


Mi van a képen?

1. A kínai könnyűipar terméke messziről kiszúrható. 2. Koreai telepesek földi levegőt árulnak a Marson 3. Még kísérleti stádiumban van az a krém, melyet a japán tudósok a pattanásos hátra fejlesztenek.


DUMA PLÁZA

A televízió? Ez a szó félig latin, félig görög. Semmi jó sem származhat belőle. (C. P. Scott)


Einsteinnek volt igaza

A Jupiter segítségével először nyílt alkalom arra, hogy mérhető legyen a gravitáció sebessége. Amerikai kutatók kísérlete bebizonyította, hogy a tömegvonzás valóban a fény sebességének megfelelő gyorsasággal történik, ezzel beigazolódott, hogy az einsteini relativitáselméletben foglaltak tényleg helyesek. Két amerikai kutató, Ed Formalon, a Charlottesville-i Nemzeti Rádiócsillagászati Obszervatórium munkatársa és Sergei Kopeikin, a Missouri Egyetem professzora tavaly szeptemberben kísérleti mérést végzett, amellyel megállapították, hogy a gravitáció valóban Einstein elméletének megfelelően, a fénysebességgel megegyező sebességgel történik. 


Tizenöt évesen szelte át az Atlanti-óceánt

A tizenöt éves brit Sebastian Clover egyedül vitorlázta át az Atlanti-óceánt, s így ebben a „műfajban” világcsúcstartónak mondhatja magát, hiszen ilyen fiatalon még senkinek sem sikerült ez a nem mindennapi teljesítmény. Az angol diák december 19-én indult el Reflection nevű hajójával a Kanári-szigeteken fekvő Teneriféből, s 4300 kilométer megtétele után most vasárnap érkezett meg a Karib-térségben található Antigua szigetére. 


Jobb az anyuka karjaiban

Újabb orvosi megfigyelések szerint nem tanácsos gyermekünknek a kiságyban cumisüvegből enni vagy inni. A gyermekorvosok már sok éve hangsúlyozzák, hogy noha a cumisüveg megnyugtatja a babákat, a fogaikat viszont nagymértékben rongálja. Ezen altatási mód ellen szól azonban egy másik, jóval komolyabb érv is. A kiságyban történő itatás akár 50 százalékkal is megnövelheti a gyermekkori asztma kialakulásának veszélyét azoknál a kisfiúknál, akiknek valamelyik családtagjuk már szenvedett ebben a betegségben. Egy bostoni kórház kutatócsoportja 448 csecsemőt vizsgált hoszszabb időn keresztül. Az eredmények szerint könnyebben alakul ki asztmás légzés vagy asztma ötéves korra azoknál a gyerekeknél, akiket szüleik akár csak egyszer is a kiságyban, elalvás közben cumiztattak egyéves koruk előtt.


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>