Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VII. évfolyam, 2. szám, 2003. január 10

Belpolitika

Hazafi Zsolt
Szálasi nyomdokain

Magyarországon két egymástól elkülönülő szélsőjobboldali szervezet tevékenykedik. A szkinhedeket tömörítő Vér és Becsület „baráti kör” tagjait a másik szervezet, a Szálasi Ferenc radikális hungarizmusát való Magyar Nemzeti Arcvonal tagjai „hőzöngőknek” tartják. A második világháborút követően Szálasi - akit 1946-ban emberiség ellen elkövetett bűnökért kivégeztek - gondoskodott utódjáról. Az emigrációban élő hungaristák pedig gondoskodtak arról, hogy nyilaskeresztes mozgalom a mai napig létezzen Magyarországon - derült ki Tóth Tibor történészszel, a magyar nyilaskeresztes mozgalom kutatójával készített interjúnkból. 


Somorjai László
Hó volt, hó nem volt

Mindenkit meglepett, hogy télen havazik. A hókotró gépek még téli álmukat aludták és a hóeséstől is csak lassan ébredeztek: Baranyában a hótól akadt el egy hótoló. A fővárosi hármas metró is csak lépésben haladt, aki siet, az szálljon ki és közlekedjen, ahogy tud, mondták be minden állomáson. A jótanács persze ingyen volt, közben a felszíni vasút leállt, hét megyében bezártak az iskolák, hetedhét országban megbénult az élet a hirtelen megváltozott időjárás miatt. Csak a munkanélküliek, alacsony jövedelműek meg esetleg a média fura figurái kerekedtek fel hirtelen, hogy kihasználják a lehetőséget, és hómunkásként egy kis mellékeshez, meg némi élettapasztalathoz jussanak. Még szerencse, hogy nem Afrikában születtek!


Életmód

Ignácz Valéria
Amíg élünk, zenélünk
Beszélgetés Fenyő Miklóssal a rock and rollról

Zsúfolásig telt nézőtér fogadta az érdeklődőket a budapesti József Attila Színházban a Made in Hungária című darab 75. előadásán is. Méhes László rendezésében került színpadra Fenyő Miklós és a Hungária együttes nagy slágereiből Tasnádi István szövegkönyve alapján összeállított zenés-táncos produkció. A darab középpontjában a magyar rock and roll egyik élő legendája, Fenyő Miklós áll. 


Normális iskolák a tudásgyárak helyett

A tárgyi tudással szemben az alapkészségek - olvasás, számolás, helyesírás, szövegértés - elsajátítását helyezi előtérbe a közoktatási törvény azon módosítása, mely az általános iskolai oktatás gyökeres megreformálását tűzi ki célul. Az Oktatási Minisztérium tervei szerint 2004-től az általános iskola első négy évében nem lehetne írásbeli házi feladatot adni hétvégére, munkaszüneti napokra és a tanítási szünetekre. A minisztérium ösztönzi az iskolai értékelés gyakorlatának megváltoztatását is, s elképzelései szerint az alsósokat nem lehet majd megbuktatni sem.


Könyvsikerek
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

Hazafi Zsolt
Kockázatok és mellékhatások
Interjú Deák Péter biztonságpolitikai szakértővel

- A helyzet megértéséhez szükséges a tények pontos ismerete. Elsőként: az esetleges akcióval a magyar kormány akkor ért egyet, ha arról az ENSZ Biztonsági Tanácsa is határozatot hoz. Másrészt - és ezt ritkán hangsúlyozzák - Taszár nem NATO-bázis, hanem amerikai. Ilyen egyébként nem sok van Európában, leginkább Németországban találhatóak ilyen katonai objektumok. Közismert, hogy Taszárt a délszláv rendezés során használta az amerikai hadsereg, s a válság csillapodása után üresen és kihasználatlanul állt. Nyilván bizonyos diplomáciai alkuk közepette ajánlotta fel Magyarország, hogy egy esetleges iraki háború befejezése utáni időszakra képezhetnek itt speciális „alakulatokat”.


Hetek-összeállítás
Chavez: én maradok

Egymillió dollárt utalt át a 2001. szeptember 11-ei terrortámadást végrehajtó al-Kaida szervezetnek a venezuelai elnök, Hugo Chavez - állítja egy Amerikába menekült katonai vezető. 


A mérgek mérge Londonban

Hét észak-afrikai származású férfit tartóztatott le kedden a Scotland Yard Londonban, miután lakásukon a világ egyik legveszélyesebb mérgének, a ricinnek a nyomaira bukkantak. A megdöbbentő eset nyomán Tony Blair brit miniszterelnök kijelentette: a bioterrorizmus veszélye „valós és szinte beláthatatlan következményekkel járhat”.


Gazdaság

Kalmár Gabriella
Egyéves az euró

Európa tizenkét országában immár egy éve ugyanazzal a pénzeszközzel fizetnek. Az euróbankók bevezetésének sikeréről azonban megoszlanak a vélemények. Míg Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke egyértelmű diadalmenetként értékeli az euró útját, például Görögországban a 10-20 százalékos áremelkedések miatt elkeseredett emberek élelmiszerbojkottal tiltakoztak. Időközben más térségek is kedvet kaptak a közös valutához, az arab országok az euróhoz hasonló közös pénz bevezetésén morfondíroznak. Mindeközben küzdelem folyik az euróért felelős Európai Központi Bank (ECB) elnöki posztjáért: a francia bankelnökjelöltet, aki idén júliustól venné át az ECB irányítását, a Crédit Lyonnais pénzintézet veszteségeinek eltussolása miatt állították bíróság elé.


Háttér

Eperjesi Ildikó
Az orosz lélek és a Nyugat

A tervezett Irak elleni támadás előestéjén az USA kulcsfontosságú szövetségesének tekinti Oroszországot, mint ahogyan a második világháború idején is tette. Sokak szerint Washington számára Putyin fontosabb volt, mint NATO-szövetségesei az afganisztáni hadműveletek lebonyolításában. Mint ismeretes, Moszkva komoly titkosszolgálati segítséget nyújt, és elnézi, hogy az amerikaiak megvetették lábukat Közép-Ázsiában, az egykori szovjet tagköztársaságokban, valamint, hogy a kaukázusi térségbe, Grúziába katonai kiképzőket és tanácsadókat küldtek. A decemberi koppenhágai csúcson pedig Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök jelentette ki, hogy Oroszországnak tagként is helye van a közös Európában. Az intenzív amerikai-orosz közeledés és az európai szirénhangok kapcsán fölmerül egy fontos kérdés: milyen szellemiséget csomagolnak az oroszok a kelengyéjükbe az újsütetű frigy megvalósításához?


Földvári Katalin
Kevesebb cucc, több móka

Könnyebb megmondani, mitől vagyunk boldogtalanok, mint rájönni arra, mi is tesz boldoggá valójában. Attól ugyanis nem lennénk boldogabbak, ha mindent megkapnánk, amire vágyunk - állítják amerikai boldogságkutatók. Eredményeikről a USA Today és a CNN is beszámolt, amelyekből az derül ki, hogy a legnagyobb számban házasok vallják magukat boldognak - minden ellenkező híreszteléssel ellentétben. Méghozzá olyan házasok, akik nem a szomszéd Kovácsékhoz mérik magukat - fejtették meg a tudósok az egyik alapvető titkot. 


Hit és értékek

Hetek-összeállítás
Űrkorszaki kegytárgykutatók

A legújabb föld alatti érzékelési technikát felhasználva szeretné átkutatni egy skóciai szervezet az Edinburgh közelében fekvő Rosslyn-kápolnát. Az új vizsgálatról beszámoló londoni The Independent szerint az ősi helyszín több középkori rejtély megoldásához segíthet hozzá - legalábbis a kutatást kezdeményező Templomos Lovagrend szóvivője ebben bízik. A kutatók abban bíznak, hogy Indiana Jones nyomdokaiba eredve talán magát a Szent Grált is sikerül megtalálniuk.


Külpolitika

Vagyim Arisztov
Politika ünnepek idején

„Személy szerint én úgy gondolom, a nullával egyenlő annak valószínűsége, hogy Irak atomfegyverekkel rendelkezik. Ami pedig a vegyi-, illetve biológiai fegyvereket illeti, természetesen a nemzetközi szakembereknek folytatniuk kell a munkájukat, majd közös - hangsúlyozom, közös - döntést hozni. Nem támogatunk semmilyen egyoldalú lépést.” 


Hetek-összeállítás
Vámpírfiatalok Svédországban

Az áldozat, egy 22 éves egyetemista levágott fejét egy folyó jegébe fagyva találták meg gyerekek Halmstad városában. 


Eperjesi Ildikó
Lebénulhat az unió

„Az a célom, hogy az egyesítés után Európa hatékony legyen a polgárok számára, külpolitikailag pedig valódi globális tényezőként tudjon fellépni, hatással a világ dolgaira” - nyilatkozta lapunknak a héten Budapesten tartózkodó Jean-Luc Dehaene volt belga miniszterelnök, aki egyben alelnöke az Európai Unió intézményi reformjának kidolgozásáért felelős európai konventnek. 


Hechs László
Véres kampányfogás

A fokozódó izraeli választási kampány kellős közepén a vasárnapi kettős tömeggyilkosság volt a legsúlyosabb merénylet a netanjai Park Hotel tavaly márciusi felrobbantása óta. A Tel Aviv-i régi buszpályaudvar közvetlen közelében található sétálóutcában két palesztin merénylő egy-egy tizenöt kilogrammos bombát robbantott fel. A nagyobb hatásfok érdekében a szerkezeteket szögekkel, kapcsokkal és cserépdarabokkal „dúsították”. A bombáknak ez az összetétele és a „kettős módszer” régóta bevált és ismert a radikális iszlám terroristák körében az áldozatok számának maximalizálására. Az első bombát az egyik terrorista az emberekkel zsúfolt sétálóutcában robbantotta fel, s amikor a túlélők pánikszerűen menekülő áradata elérte az első színhelytől száz méterre álló másik terroristát, az működésbe hozta a második robbanószerkezetet is. Lapzártánkig a halálos áldozatok száma elérte a huszonhármat, a többségük izraeli, hatan külföldi - kínai, román és ghánai - vendégmunkások, negyvenhárom sebesültet pedig még mindig kórházban ápolnak. Ebben a negyedben egy éven belül ez volt a harmadik bombatámadás.


Publicisztika

Fülöp György
Az iszonyat nem szó rá

Fülöp György rajzaira sokan emlékeznek a hajdani Ludas Matyi oldalairól. Kevesebben tudják, hogy a neves karikaturista prózában is megörökítette emlékeit 1944-45 embertelen hónapjairól. Az itt közölt visszaemlékezések - amelyek részletek Fülöp György megjelenés előtt álló, Vészkorszak című kötetéből - mintha mind egy-egy egy rövid írásba foglalt életképek lennének olyan korból, amikor az életnek semmi becsülete nem maradt. A jövő héten lesz ötvenkilenc éve, hogy ez a világ Budapesten véget ért. 


Riport

Hajdú Sándor
Sonka-Magyarország

„Janiii - ordít Gyuri, a piac főnöke - krotália nélkül be ne engedd őket, mert a doktor leveszi a fejem.” „Tettem bele, még a marhalevélre is ráírtam - nyögi a választ Jani. - Na, csak azért, mert itt mindennek szabályosan kell mennie.” Szombat kora reggel van, olyan mínusz hat fok körül, a színhely a békéscsabai állatvásár tér, ahol épp állatvásár kezdődik: tudniillik minden hónap első szombatja vásár. Az enyhe túlzás, hogy kezdődik, mert a kezdés hajnal négy körül volt, most már javában él, zajlik, mozog a piac - ahogy Gyuri, a már fent említett főnök mutat körbe. „Itt van minden, ami négy lábon él: juh, kecske, sertés, ló, marha; no meg egy-két olyan gazda, aki nem tud már két lábon állni, csak négyen” - röhög jóízűen Gyuri. A terület iszonyúan sivár, lepusztult, csupán egy épület árválkodik rajta, a mázsaház, ami a felirat szerint egyben iroda is. Mégis, a placcon közel ötszázan próbálnak túladni portékájukon ma reggel. 


Somorjai László
A rendőrök is begyulladtak?

Megfőzték az ételeket a veszprémi Völgyhíd pubban a szilveszter estére leszerződött hatvannyolc tagú társaság számára, a vendégek azonban már nem fogyaszthatták el azokat: december 31-ére virradó hajnalra a vendéglő teljesen leégett. A barna mártáshoz vásárolt Szent Hubertust a terasz falához vágva, a húsokat a hűtőből kiszórva, a levest a mosogatóba öntve találták a rendőrök a szénné égett és még füstölgő berendezések között. Az elsődleges tűzvédelmi szakvélemény szerint szándékos gyújtogatás gyanúja nem merült fel. 


Sport

Sebestyén István
Negyed évszázada harcban a sivataggal

Huszonöt éves történelme során a Párizs-Dakar rali közönsége már látott mindent: halálesetet, emberrablást, kínt, szenvedést és örömkönnyeket. Egyvalamit azonban még soha: ennyi magyart. 


Varga József
A Mavericks nagy dobásra készül

Izgalmas mérkőzések és meglepő eredmények, ez jellemzi az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság 57. szezonját. A bajnokság kezdetekor a kérdés az volt, hogy a címvédő Los Angeles Lakers gárdája folytatja-e az immáron három éve tartó uralkodását, vagy új bajnok ünnepelhet a Nagydöntő végén. 


SÍPSZÓ
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

A huszadik küldetés

A fazon ugye a régi - ezt el is várjuk egy karakterhőstől. Pimasz elegancia, angol hidegvér, elnöki lakosztályok. Jó, a sztoriban is legyenek (ha lehet ironikus) visszautalások, a védjeggyé avatott szófordulatokat se vesszük rossz néven. De arra már gyűrődik a kézben a kukoricazacskó, ha nincs eredeti történet, ha az egyébként kiváló színészek (például Michael Madsen „Igazságosztó”) haknira veszik a játékot, ha a látványosságokat, élen a megkopott űrlézerrel, szerényebb kivitelben, de már láttuk másutt. Átvágnak, mint Wittmann-fiút a francia látványpékségben: a külcsín ígérte tartalom csalódást okoz. Ezért már az is súlyos megtévesztés, ha „új” James Bond filmről szólunk a Halj meg máskor! című képfutam okán. 


Síbörzék Pesten és Budán

A havas évszakban szinte minden hétvégén el lehet látogatni síbörzére, ahol az újak mellett még a régi és használt felszerelésünknek is van csereértékük. Az idei síszezonban több lehetőség is kínálkozik a használt lécek, bakancsok, ruhák és kiegészítők csereberéjére. Használt áru beszerzése előtt azonban érdemes kikérni hozzáértő sportember tanácsát is.


Spektrum TV – ajánló
Tovább a cikkhez >>>

Programajánló

A Budapest Ragtime Band január 10-én, pénteken a Matáv Zeneházban lép föl 19.30 órai kezdettel (IX., Páva u. 10-12.), január 11-én, szombaton 19 órától pedig az Óbudai Társaskörben koncertezik. (III., Kiskorona u. 7.) Műsoron klasszikus ragtime és dixieland, és egyéb feldolgozások.


Színes

Jégnagyi

Tizenöt éve jéggel táplálkozik Shanti Devi, egy indiai nő. Napi három kilót fogyaszt el télen, a nyári adag pedig akár tíz kiló is lehet. Az orvosa tanácsára kezdett el jeget enni, aki szerint a jég enyhíti a gyomorpanaszokat. Azóta Jégnagyi néven ismerik a helybéliek a nyolcvanegy éves nénit, aki saját bevallása szerint nem tud nyugovóra térni anélkül, hogy nem nyelt le egy kis jeget. 


Mi van a képen?

1. E.T., a magánkívüli. 2. Átadták a nyolcadik budapesti hidat 3. A Marsra irányuló exportba fogott a Csepel Kerékpárgyár


DUMA PLÁZA

Az ország déli és délutáni részén havazik. (graffity)


A Vízesés-ház és beton ékszerek

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy házikó, Pittsburghtól 70 mérföldnyire délkeletre. Fallingwaternek hívták, azaz hívják még ma is. A híres építész, Frank Lloyd Wright tervezte 1936-ban Edgar J. Kaufmann, a pittsburghi áruháztulajdonos és családja számára, egyenesen a Bear Run nevű patak egyik vízesése fölé. Másik különlegessége: vasbeton szerkezete. Az Építészek Amerikai Intézetétől el is nyerte „A 20. század épülete” címet. 1963-ban aztán ifjabb Edgar Kaufmann az egész épületet a Western Pennsylvania Conservancynak ajándékozta. A ház nemrég bonyolult és drága, 11 millió dolláros felújításon esett át, megelőzendő folyóba omlását. 


Theatcher a befutó

Az Egyesült Államokban Margaret Theatcher aszszonynak sokkal nagyobb sikere van, mint Jennifer Lopeznek - derült ki a Gallup Intézet felméréséből. Decemberben került sor az összesen 1009 felnőtt telefonos megkérdezésére, amelynek keretében arra kellett válaszolniuk, hogy az ismert hölgyek és férfiak közül kiket kedvelnek vagy csodálnak leginkább. A top 10-es listát a hölgyek közül a volt brit miniszterelnök asszony vezeti, megelőzve Madeleine Albrightot, Hillary Clintont, Laura Busht és Oprah Winfrey igen ismert televíziós műsorvezetőt. Jennifer Lopeznek az új filmje és lemeze, valamint a Ben Affleck színésszel kötendő házasságáról szóló híradások a hatodik helyre állították őt, pedig a fiatalabb korú válaszadók nagy százalékban őt jelölték a legkedveltebb hölgynek. 


Gyalogosan a Déli-sarkra

Egy 23 éves brit fiatalember gyalog jutott el a Déli-sarkra, és ezzel - állította ő maga - világrekordot állított fel, mivel ő a legifjabb a távot teljesítők közül. Andrew Cooney 53 nap alatt tett meg 1175 kilométert. Az erőltetett menethez a déli-sarki körülmények szempontjából ideális két hónap a december és a január, amelyek ezen a tájon nyári időszaknak számítanak. A fiú megérkezése után műholdas telefonon hívta fel édesapját, aki a Reutersnek elárulta: fia a beszélgetés alatt „boldognak, fáradtnak, lelkesnek és elcsigázottnak” tűnt. Nem csoda, hiszen Cooney három hétig vállsérüléssel menetelt a mínusz 52 fokban, hogy célját elérje.


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

Lajkó János
Bűnbocsánat itt és most

Teljes bűnbocsánatot nyerhet az a személy, aki 2003-ban ellátogat a szegedi alsóvárosi ferences templomba. Legalábbis így rendelkezett II. János Pál. A pápa az intézmény fennállásának ötszázadik évfordulója alkalmából jelölte ki ezt a helyet a „búcsúra”.


Vallási feketelista

A katolikus egyházat tartja a legveszélyesebb vallási felekezetnek a moszkvai szövetségi kormány - állítja az orosz Gazeta. A napilap egy olyan dokumentumot idéz, amely azt állítja, hogy a terjeszkedő, illetve az orosz állampolgárokat elidegenítő nyugati keresztény felekezetek miatt is szükség lenne egy, az egyházakat ellenőrző minisztérium felállítására. A kormány cáfol, az orosz katolikusok azonban botrányosnak nevezik az esetet.