Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VII. évfolyam, 1. szám, 2003. január 05

Belpolitika

Szobota István
Egymillió cserbenhagyott

A parlament a téli szünet előtti egyik utolsó vitanapot követően megszavazta az úgynevezett „salátatörvényt”, amely ezúttal elsősorban szociális jellegű törvények módosításait tartalmazta. A rutineljárásnak minősülő köztársasági elnöki ellenjegyzésen azonban az új törvény fennakadt, és Mádl Ferenc „megfontolásra” visszaküldte azt a T. Háznak. Döntésének a beterjesztők szerint több száz olyan kárvallottja is van, akiket visszamenőlegesen sem lehet majd kárpótolni.


Szlazsánszky Ferenc
Félpénzen nem lesz múzeum

Pető Iván szabaddemokrata képviselő javaslatára a parlament 150 millió forint elvonásáról határozott a Terror Háza éves költségvetéséből. Az ellenzék - annak ellenére, hogy ha nem vonul ki a szavazásról, megakadályozhatta volna a csökkentést - a múzeum ellehetetlenítéséről beszél, míg a kormánypárti frakciók szerint most vált méretéhez arányossá a Terror Háza költségvetése. 


Somorjai László
Az ünnepek mérlege

Míg karácsony szenteste a legtöbben a Tízparancsolat első részét nézték meg a közszolgálati televízióban, a szilveszterig tartó időszakban a könnyed vígjátékokra voltak a legtöbben kíváncsiak. Aratott az RTL Klubon vetített Reszkessetek betörők 2., a Denisz, a komisz vagy a pásztorkutyákat megszégyenítő intelligenciájú Babe disznó, aki egyébként még a Tízparancsolat második részét is lekörözte - nézettség tekintetében.


Életmód

Makki Marie-Rose
Ünnepi hétköznapok

Egybecsengő számítások szerint, ha egy háztartásbeli családanya sokrétű munkáját fizetett szolgáltatásokra kellene bízni, akkor ez egy átlagcsaládnak havi minimum 180-200 ezer forintjába kerülne. Az összegbe beleértendő a gyerekvigyázás és -foglalkoztatás, takarítás, főzés, mosás, bevásárlások, ügyintézések, kiterjedt háztartásvezetés, éjszakai pótlékok stb. Ugyanakkor ez az a terület, amire a fiatal generációk a legkevésbé vannak felkészítve.  A jól szervezett magánélet hiánya leginkább decemberben válik nyilvánvalóvá, amikor kiderül: az ünnepek sikeres lebonyolítása a családi élet olyan fokú szervezettségét igényelné, amelyre az év többi napján is égetően szükség lenne. 


Kertész Csilla
A fogadkozások hava

Újabb év, újabb fogadalmak. Számvetés, tervezés, megannyi dicséretes emberi erőfeszítés, amelyre kétségtelenül szükség van - feltéve, hogy nem egy hét alatt akarunk az emberfaj tökéletes mintapéldányaivá válni.  Tervezni azonban tudni kell. 


Könyvsikerek

Ez a különlegesen szép fotóalbum a kertépítés és kertművészet történetét tekinti át. Az ezeréves japán kerttől a huszadik század modern finn parkjáig végigjárja a kertépítés stílusait, legnagyszerűbb példáit. Háromszáz művészi fotó mutatja be a kertek mai állapotát: az alkirály kertjét Delhiben, az angol parkokat, a francia királyok kastélyainak parkjait, a varázslatos olasz kerteket, amerikai milliomosok művészi parkjait. (Magyar Könyvklub, 2002.)


Fókusz

Morvay Péter
Elaknásított világ

Tegyük fel, hogy 2003 tavaszán az Egyesült Államok mégsem indít támadást Szaddám Huszein ellen.  Melyik képzelt forgatókönyv a valószínűbb? Ki-ki döntse el maga! 2000-ben az ezredfordulós apokalipszist jövendölők látványosan megszégyenültek, ám 2001 szeptemberében a Fekete Kedd mégis inkább John H. Dalton amerikai haditengerészeti miniszter 1998-ban megfogalmazott figyelmeztetését igazolta: „A 21. században a világesemények valószínűleg oly módon fognak kibontakozni, ahogy azokat egyikünk sem látja előre…” 


Gazdaság

Kovács Klára
Gyors támadás, kisebb kár

Bár George W. Bush még nem mondta ki a háború startját, a sajtón keresztül hetek óta csöpögteti az érveket, a háttér-információkat, s ezzel gyakorlatilag szisztematikusan készíti az embereket a háborúra. Legújabb érve szerint azért fontos támadást intézni Irak ellen, mert ha Irak megelőzve az USA-t stratégiai fontosságú objektumok ellen intézne terrortámadást, az fenyegetést jelentene a globális gazdaság fejlődésének, sőt káoszba dönthetné a világgazdaságot. A kiszivárogtatott hírek szerint tehát az USA megelőző csapással kívánja kivédeni a nem kívánt helyzetet. A nagy arányú katonai készülődés, diplomáciai tárgyalások mutatják, visszafordíthatatlan a háborús előkészület. 


Brigáncz Olívia
Januári áremelésdömping

Számos kutató kétkedve fogadta a kormány és a Nemzeti Bank közös inflációs célkitűzését, a 4,5 százalékos pénzromlást. A hitetlenkedők táborát erősíti az év eleji áremelések mértéke is, amely közül kivétel nélkül mind jóval a terv felett emelkedik. Postai díjak, közüzemi szolgáltatások, tömegközlekedés mind 6-10 százalék között drágul. Nem marad ki a sorból a kábeltévé sem, és a nem támogatott gyógyszerek ára is megérzi az új esztendőt. A Magyar Posta Rt. átlagosan 5,6 százalékkal emeli a hatósági áras kategóriába tartozó tarifáit - közölte a postát felügyelő Informatikai és Hírközlési Minisztérium. Az emelést követően egy helyi szabványlevél 33 forint helyett 35 forintba, egy távolsági pedig 38 forint helyett 40 forintba kerül; a levelezőlap ára szintén 2 forinttal emelkedik. (Az áremelkedés főként a nagyfogyasztókat, a bankokat és a biztosítókat érinti érzékenyen). A Magyar Posta az idei veszteséges gazdálkodása és a jövő évi várható költségnövekedések ellentételezése miatt kezdeményezte a minisztériumnál a tarifaemelést, amely révén mintegy 300 millió forinttal nagyobb bevételre számítanak. 


Geszti Sándor
Az Enron-botrány hordalékai

Tavaly végleg kilyukadt a „tőzsdelufi”. Az amerikai álom egy időre szertefoszlóban van, mivel a csillagászati növekedést produkáló, a tőzsdei befektetők számára kincsesbányát jelentő cégekről kiderült: a valóság egészen más, a csőd közelében járnak, az Enron, a Worldcom az évszázad legnagyobb bukását produkálták. A csalásban könyvelők, nemzetközi hírű tanácsadó cégek, sőt bankok is szerepet játszottak. A becsapott befektetők százezrei egy csapásra elvesztették vagyonuk egy részét, s ennek következtében az amerikai gazdaság motorját jelentő belső fogyasztás és a befektetői bizalom is visszaesett. A kormány válaszlépésként igen szigorú törvényt alkotott. 


Nagy Liliána
Adóváltozások – előnyök és hátrányok

Nem indul úgy év, hogy ne lennének változások az adórendszerben. Az idén is számos újdonságra kell felkészülni. Az uniós csatlakozásra hivatkozva több termék áfája emelkedik, így a 12 százalékkal terhelt árukat drágábban tudjuk megvásárolni, mert 25 százalékos áfakörbe kerülnek. Emelkednek a parkolási, az úthasználati díjak, az áruszállítás díjai. Nulla helyett 12 százalék áfa terheli januártól a könyvtári, a levéltári és egyéb kulturális szolgáltatásokat. A vállalkozók januártól nem vonhatják le az áfát az élelmiszerek, az italok és a szórakozási tételek, az autó szervizelése és úthasználata után. Nagy felháborodást váltott ki az a rendelkezés, miszerint nem vonható le a telefonszámlák 30 százaléka.  Ugyanakkor növekszik a kedvezmények köre: adómentes lesz a minimálbér, és az étkezési hozzájárulás is, amely 2200 forintról 4000 forintra emelkedik. 


Acsai Anikó
2002 még nem a fellendülés éve volt

Egész éves szereplésükhöz hűen az év utolsó napjain is erőteljes csökkenést mutattak a világ vezető tőzsdeindexei. A 2002 teljesítményét figyelembe véve Frankfurt teljesített leggyengébben 44 százalékos csökkenéssel, a sorban őt követő párizsi CAC 40 index 33,7 százalékot, az amerikai technológiai szektor mozgását reprezentáló Nasdaq 31,5 százalékot esett. Ehhez képest egész szépnek mondható a távol-keleti országok indexeinek 18 százalékos éves csökkenése.  Újra előtérbe kerültek a közép-kelet-európai térség országai az Európai Unióhoz való csatlakozás közeledő dátuma miatt. A cseh index 16,7, a szlovák 16 százalékkal erősödött az elmúlt egy évben, a BUX pedig az utolsó két hét 3,5 százalékos csökkenése után is megtartott 9,4 százalékos éves emelkedést.


Háttér

Szlazsánszky Ferenc
Hullámvasút: sokan kiszálltak

Közvélemény-kutatási szempontból mindössze egy meglepetés történt 2002-ben: a kormányváltás. Április 7-én kiderült, hogy a Fidesz által négy éven át büntetett Budapest nem felejtett, és a magukat bizonytalannak álcázó szavazók nagy része visszavágott. Kiderült továbbá, hogy az érzelmi alapon álló szimpatizánsokat nem lehet hosszú távon megtartani, és kiderült az is, hogy miként egy választásnak nem lehet két győztese, az igazi nyertes tábora előbb-utóbb növekedni, az álgyőzesé viszont fogyatkozni kezd. Závecz Tibor, a Szonda Ipsos kutatási igazgatójának adataival 2002 szimpátiaváltozásait tekintjük át a két nagy párt vonatkozásában, életkor és lakóhely szerinti megoszlásban is.  2002 első negyedévében holtverseny volt a két nagy párt között: az összes választópolgár 26 százaléka volt MSZP-szavazó, 25 százaléka Fidesz-támogató, pontosabban Fidesz-MDF-szavazó, hiszen a választásokig a két párt közös listáját mérték. 


Hazafi Zsolt
Sokat koptak a főszereplők

2002 a kampányok éve is volt. Érdekes, hogy a Fidesz-MPP tudatos, zavaroktól mentes kampánya ellenére is elvesztette a választást, az MSZP nemegyszer ellentmondásos „politikai marketingjével” szemben.  A Fidesz stratégái az év elején kezdtek a tervezéshez. Fontos célként határozták meg, hogy Orbán Viktort ne konfrontatív személyiségként, hanem pártok felett álló, a nemzeti összefogást is jelképező miniszterelnökként mutassák be. Ennek érdekében például a kampány során az első fordulóig - előre megfogadva - Orbán Viktor egyetlenegyszer sem mondta ki a rivális párt és jelölt nevét. Nehéz lehetett megállnia. Kampánytanácsadói szerint azt az agresszív imidzset, amelyet az ellenfelei rajzoltak róla, csak azzal lehet semlegesíteni, ha két lábon járó emberként, a maga 173 centiméteres nagyságával mutatják be.


Péterfi István
A piros gomb

A rakéta a múlt század talán legellentmondásosabb eszköze: a III. Birodalom fegyveréből vált egyszerre a katonák legveszélyesebb és a békés tudomány leghatékonyabb eszközévé, a kölcsönös nukleáris fenyegetés hordozója volt, közben a Holdig röpítette az embert és a Naprendszeren kívülre műszereit. Rakéták révén juttatjuk a Föld köré hasznos műholdjaink százait, közben rakéták hordozzák a legaljasabb fenyegetést a civil lakosság számára. 


Külpolitika

Márer György, New York
Készül a második front

Észak-Korea az elmúlt hétvégén olyan lépésre szánta el magát, amely nem kis visszatetszést keltett szinte világszerte. Phenjan bejelentette: kiutasít valamennyi nemzetközi atomfegyver-ellenőrt, és újfent üzembe helyez egy nukleárisüzemanyag-előállító laboratóriumot. Szakértők attól tartanak, hogy az intézmény képes lesz arra, hogy hat hónap leforgása alatt ellássa az országot fegyvergyártásra alkalmas plutóniummal. 


Hetek-összeállítás
Az első klóngyerek és az ufók

Nem mindennapi karácsonyi ajándékkal sokkolta a világot az emberi klónozással foglalkozó Clonaid nevű amerikai szervezet. A vállalkozás korábban Miss Frankensteinként elhíresült vezetője, Brigitte Boisselier bejelentése szerint ugyanis megszületett a világ első klónozott csecsemője, Éva. 


Csereklyei Márta
Az al-Kaida-áttét tovább terjed

Az izraeli hadsereg egyik magas rangú tisztje arról számolt be a héten, hogy Oszama bin Laden terrorszervezete újabban palesztinokat toboroz a Gázai övezetben, hogy izraeli célpontok elleni támadások végrehajtására képezze ki őket. Izraeli források egyúttal arra is figyelmeztetnek, hogy több terrorszervezet, köztük az al-Kaida, a közeljövőben vegyifegyver-támadásokat intézhet a Nyugat ellen. 


Hechs László
Arafat üres széke

Ismét üresen maradt Jasszer Arafat fenntartott helye a karácsonyi éjféli misén: a betlehemi Születés Templomában Michel Sabbah pátriárka által celebrált megemlékezésen a Palesztin Hatóság elnöke immáron az egymás utáni második évben nem vehetett részt. A döntést az izraeli kormány hozta, mivel a Palesztin Hatóság elnöke továbbra sem mutatott hajlandóságot az együttműködésre a palesztin terrormerényletek beszüntetésében, illetve megelőzésében.


Publicisztika

Csizmadia Ervin
A magyar jobboldal és Európa

Már tavasszal, a jobboldal számára kudarccal végződő parlamenti választások után sem értettem egyet azzal az elemzői értékeléssel, hogy a jobboldal választási vereségét alapjában belpolitikai tényezők (arrogancia, stílus, a választók elhanyagolása, rossz kommunikáció, kampány nélküli kampány) okozták. Ezek természetesen fontos tényezők, de messze nem csak ezeken múlott a koalíció veresége. Állításom lényege az, hogy a Fidesz vereségét legalább a fentiekhez hasonló mértékben (ha nem komolyabban) befolyásolta az európai konstellációban mutatott teljesítmény, illetve annak problematikus vonásai.


Riport

Sebestyén István
Erősödő erőszak

Az előzetes elemzések alapján úgy tűnik, az elmúlt évben kevesebb bűncselekményt követtek el hazánkban, mint az előző esztendőkben. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a statisztikák közül általában a rendőrségi öszszesítések festik a legcsalókább képet a valóságról. A tavalyi év kiemelt rendőrségi hírei egyébként leginkább három csoportba sorolhatók: a móri bankrablás és az azt követő nyomozás; a sorozatos családi drámák, amelyekről szinte minden héten hírt adhatott a sajtó; valamint a politikai szférával, a közpénzek elszivárgásával kapcsolatos ügyek.


Sport

Sebestyén István
Ha összejönne az Eb-részvétel...

Sikeres évet zártak a magyar sportolók: az olimpiai sportágak elmúlt évi összesített eredményei alapján a nemzetek versenyében hazánk a nyolcadik helyet szerezte meg. Világbajnokságokon tizenhat, Európa-bajnokságokon tizenkét érmet szereztünk. Legnagyobb sikereinket kajak-kenuban értük el, az év sportolója pedig Kovács Katalin, illetve Csollány Szilveszter lett.


Szabadidő

Vasárnapig előttünk a pálya

A budapesti Kossuth Lajos téren, az Országház előtt működő jégpályán az eredetileg tervezettnél három nappal tovább, 2003. január 5-én, vasárnap este 10 óráig lehet korcsolyázni. A nagy érdeklődésre és a diákok téli szünetére való tekintettel a Miniszterelnöki Hivatal kezdeményezésére a Szerencsejáték Rt. vállalta, hogy kifizeti a meghoszszabbított működés költségeit.


Lovag lett Ridley Scott

Szárnyas fejvadász, Gladiátor, Hannibal, Thelma és Louise... - megannyi világhíres filmsiker egyetlen rendezőtől. Ridley Scott nem ma kezdte tehát a pályáját, eddig azonban még nem sikerült a rendezői Oscar-díjat megszereznie. Most kis kárpótlás lehet a számára, hogy eddigi pályafutásának elismeréséül II. Erzsébet királynő lovagi címet adományoz neki.


Az utolsó vita

Aki olvasta Bernard Goldberg megdöbbentő könyvét az amerikai közvéleményt manipuláló újságírókról (Médiahazugságok), annak nem lesz elképzelhetetlen a film kiindulási pontja. Az elnökjelöltek nyilvános vitájának előestéje van. A republikánus Richard Meredith, a politikai tapasztalatok híján lévő, de népszerű médiaveterán fogja összemérni erejét Paul Greene kormányzóval, a kőkemény demokratával. Ám az igazi küzdelem zárt ajtók mögött zajlik, ahol a jelölteket kérdező négy - látszólag a két különböző táborhoz tartozó - újságíró gyűlt össze. 


Francia kollázsok

Konok Tamás, a Párizsban, Zürichben és Budapesten élő, világhírű festőművész új munkáiból látható kiállítás a Mű-Terem Galériában. A ma hetvenkét éves művész az ötvenes évek elején végezte el a Képzőművészeti Főiskolát, Bernáth Aurél, Berény Róbert és Barcsay Jenő növendékeként. Az ötvenes évek végétől 1985-ig Párizsban élt, számos hazai és küföldi művészeti díj tulajdonosaként Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban kiállítások sorát rendezték műveiből. 1997-ben a francia állam a Nemzeti Érdemrend lovagrendjével tüntette ki, 1998-ban Kossuth-díjat kapott. 


Tavasz és nyár januárban

Kicsit nehéz időszakon vannak túl a magyar családok - ételek szempontjából mindenképp. A karácsonyi és szilveszteri nagy zabálás című fejezet után nem könnyű mit ajánlani. Ezért az emberek többsége most a diétát kezdi - legalábbis pár napig. Ekkor jöhet a sokak által jól ismert gyros. Lassan népeledel kis hazánkban is. Csirkemell kell hozzá, olívaolaj, só, egy citrom leve, oregano, kakukkfű. A húst vékony csíkokra vágva összekeverjük a felsorolt hozzávalókkal, és kicsit hagyjuk állni. Közben köretnek salátát készítünk. 


Színes

Meghatóan figyelmes a brit rendőrség

Mivel Nagy-Britannia börtönei egyre zsúfoltabbá válnak, a hatóságok minden alkalmat megragadnak a börtönviselt volt bűnözők lebeszélésére a visszaesésről. A Sun című népszerű bulvárlap hírül adja, hogy a rendőrség törzsvendégeinek most karácsonyi üdvözleteket küld - intő céllal. Az üdvözlőlapok értékeléséhez egy kis magyarázat kell. Az angol karácsonyi lapokon gyakran szerepel a vörösbegy - a rendőrségtől volt bűnözőknek küldött kártyákon is. 


Mi van a képen?

1. Kémfotó a legújabb magyar-albán koprodukcióban készülő godzilla-sorozatból. 2. Whiskas hormon plusz készítménnyel kezelt macska. 3. Antikbútor-kiállítás nyílt a napokban.


DUMA PLÁZA

Olyan világban élünk, amelyben az emberek nem tudják, mit akarnak, de készek érte elmenni a pokolba is. (Don Marquis, amerikai humorista)


A szabadesés szerelmesei

A világ legmagasabb épületéről, a Petronas Ikertoronyból ugrottak le azok a résztvevők, akik a tavalyi kettős baleset ellenére indultak a Malajziában megrendezett ejtőernyős versenyen. Tizenhat országból hetven induló a bámészkodók szeme láttára rugaszkodott el a 88 emeletes, 452 méter magas kettes számú toronyból, hogy négy- hat másodperces szabadesés után ejtőernyőjével a közeli tó mellett felállított 7,6 méter magas célpontjához érkezzen. 


Túlélőtúra a Gulagra

Azokat a nyugati turistákat, akik már bejárták a világ legszebb helyeit, nem motiválja egy egyszerű kis tengerpart. Nem mindennapi kalandokra vágynak, hanem nukleáris katasztrófák, balesetek helyszínére látogatni, vagy megnézni, milyen lehetett az „élet” egy koncentrációs táborban. Az idő múlásával az egykori kegyetlenségek helyszínei egzotikus turistacélpontokká válnak. Ezért aztán a legtöbb amerikai és európai turista nem a gyönyörű fenyőerdők és a friss levegő miatt látogatja például a Szoloveckij-szigeteket, hanem mert ott született meg a Gulag 1923-ban.


Rend a lelke mindennek

A New York-i Syracuse Egyetem pszichológusai szerint a családtagok gyakori együtt étkezése boldogabbá és egészségesebbé teszi az embereket. A szakemberek által végzett kutatás eredményei kimutatták, hogy a családok szokásai, mindennapi élete, valamint a boldog házasság és a gyermekek egészsége között szoros kapcsolat áll fenn. A tudósok továbbá azt is feltárták, hogy az olyan tevékenységek, mint a gyerekek lefektetése vagy a házimunkák, még az egyetemi teljesítőképességre és az egészségre is jótékony befolyást gyakorolnak. 


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

Szarka Lajos
Egy nagy semmi

A karácsony a szeretet ünnepe, vallja a közfelfogás, amelyet kiadós rohangászás előz meg. A karácsonyi stressz korunk egyik kórtünete. Idegpróbáló és pénztárcaapasztó időszak, amely a Mikulással kezdődik, s a szilveszteri pezsgődurrogással együtt hal el. Ezt követően előbb a karácsonyfa kerül a szemétre, majd sok esetben az újévi elhatározások, fogadalmak is, a szeretet lángja pedig általában visszakerül a takarék fokozatra. A karácsonynak csak a gyerekek tudnak előre, önfeledten örülni. A szülők számára az ajándékok és az ünnepi vacsora összevadászását követően az első gyertya, illetve csillagszóró meggyújtásával jön el a nyugalom várva várt pillanata, amely a megbocsátásé is. Ilyenkor kisimulnak a ráncok, elfelejtődnek az előző napok vásárlási lázában szükségszerűen bekövetkező összezördülések, minden ajándék a helyére kerül.