Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VI. évfolyam, 51. szám, 2002. december 20

Belpolitika

Hetek–MTI
Az ellenzék durcás napja

Ellentmondásos napnak bizonyult a keddi parlamenti ülésnap, mivel az egyik órában ritkán tapasztalt összefogás, míg később nagy öszszeveszés tanúi lehettünk. Az uniós csatlakozás miatt szükséges alkotmánymódosítást ugyanis - a véletlenül rossz gombot nyomókat leszámítva - száz százalékban megszavazta a T. Ház.  A Btk. droggal kapcsolatos passzusainak módosítása előtt viszont a Fidesz-frakció Bárándy Péter igazságügy-miniszter maliciózus szavait sértőnek találva kivonult a teremből. Ennek következtében - az ellenzéki ígéretek ellenére, az ellenzéki képviselők hiányában - sem a drogtörvényekről, sem az egyházak hitéleti támogatásáról szóló szavazásnál nem került sor név szerinti szavazásra. Az ülésteremben maradó MSZP- és SZDSZ- frakció megszavazta ezeket a módosításokat. 


Ignácz Valéria
Topográfia

Míg harminc évvel ezelőtt százhatvanezer autó szelte Budapest útjait, napjainkban ez a szám közelíti a hatszázezret. A fővárosban egy átlagos munkanapon közel ötmillió utazás zajlik. A szakemberek szerint a sokszor idegtépő dugók oka a fenti számokon túl a keskeny útpályákban, a vezetési stílusban és a balesetekben keresendő. Mindehhez képest a megoldáshoz szükséges pénz - pestiesen szólva - a legkevesebb.


Hazafi Zsolt
Tárcán kínált lehetőségek

Interjú Baja Ferenccel, a Miniszterelnöki Hivatal társadalmi kapcsolatokért felelős politikai államtitkárával, a Kormányzati Informatikai és Társadalmi Kapcsolatok Hivatala vezetőjével.


Lerakták a Holokauszt Múzeum alapkövét

Medgyessy Péter miniszterelnök, Görgey Gábor kulturális miniszter és Vámos Tibor akadémikus, a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumának elnöke elhelyezték a budapesti Holokauszt Múzeum és Dokumentációs Központ alapkövét a Páva utcai zsinagógában. Az eseményen jelen volt Göncz Árpád korábbi köztársasági elnök, Judith Varnai Shorer, Izrael Állam budapesti nagykövete, részt vettek továbbá a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének vezetői. 


Életmód

Ducza Krisztina
Konyhai fortélyok

A huszadik század végére jelentősen megnőtt a konyhatervezésre fordított figyelem mind funkció, mind design szempontjából. Amíg régebben a konyha - modern berendezések hiányában keletkezett szagok és piszok miatt - egy alárendelt helyiségnek számított, ahol csak a fehérnép forgolódott, addig ma már sok esetben a nappalival egy légtérbe nyitott, dinamikus élettérként foglalkozunk kialakításával. Ha sikerül megtalálnunk a számunkra legideálisabb megoldásokat, az ételek elkészítése élvezetes családi programmá válhat, mely során a háziasszony tud kommunikálni a családtagokkal, segíteni a gyerekeknek a leckeírásban, így nem érzi második munkahelynek az otthonát. 


Makki Marie-Rose
Briliáns helyett briliáns ötletek

Küszöbön a karácsony, a kereskedők nagy ünnepe. Ez a bámulatos leleményességek időszaka úgy az ötletes gyártók, mint az ajándékozók részéről: ki tud minél olcsóbban, minél értékesebb ajándékot kitalálni. Bár vannak időt álló meglepetések, melyekkel bármikor biztosra mehetünk, az árupiac nem fukarkodik a meghökkentőbbnél meghökkentőbb találmányokban. Cél megfelelően elkápráztatni a reklámdömpingtől szédelgő, tétova vásárlót, aki ott toporog minden december huszonharmadikán az üzletek polcai előtt. S ilyenkor már megvesz minden eladhatatlan portékát: elektromos fogkefét, műszaki szakszótárt, műanyag, ezüstszínű gyertyatartót, kínai bóvlit, giccses kegytárgyat. Alábbiakban egy kis hazai és nemzetközi körkép, így ünnepek előtt.


Fókusz

Hack Péter
Elértük a csatlakozást

Magyarország uniós csatlakozása minden korábbinál konkrétabb és elérhetőbb valósággá vált. A dátum meghatározása és az addig vezető út konkrétumai megrázó felismerésekhez vezetnek, egyre többen szembesülnek azzal, hogy tizenhat hónap múlva európai állampolgárok is leszünk. A csatlakozás hívei egy régi álom beteljesülését látják a mostani folyamatokban. Már az első világháborút követően megfogalmazódott az a gondolat, hogy az európai béke megteremtésének feltétele az európai egység létrehozása. Ennek a törekvésnek a szolgálatában jött létre 1923-ban a Páneurópai Unió. A második világháborút követően Churchill zürichi beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy Európa jövője Németország és Franciaország kibékítésén múlik.


Gazdaság

Kovács Klára
Ünnepi koplalás

Nincsen hiány a karácsonyi asztalra való étel- és italalapanyagokból, de a tradicionálisan karácsonyi ételeket (halat, pulykát, szaloncukrot, illetve a diót és a mákot) az ünnepekre való tekintettel kissé borsosabb áron ajánlják a kereskedők. Bőséges a kínálat a számítógépes játékok tekintetében. A játékfelhozatalban az idén nincsen igazi sláger, bár továbbra is nagyon kedvelt a legó, ám az inflációt jóval felülhaladóan drágult. Magyarországon két réteg, a leggazdagabbak és a legszegényebbek ügyelnek legkevésbé a karácsonyra, illetve az ajándékozásra. Az elsők azért, mert gyakorlatilag mindenük megvan, a nyomorban élők - 6-10 ezer család - pedig azért, mert nincsen pénzük rá.


Béreljünk fenyőfát

Ökotudatú honfitársaink figyelmébe ajánljuk a bérelhető élőfenyőfa lehetőségét. A hét végétől kezdődően két szervezet tart árusítást - illetve bérbeadást - a város különböző csomópontjaiban. A Hulladék Munkaszövetség cserepes ezüstfenyőt kínál december 21-én 8 órától a Móricz Zsigmond körtéren és 11 órától a Nyugati téren. A fák 1-1,5 méter magasak, a bérlési díj 3500 Ft, melyből 2000 Ft-ot visszaadnak, ha január 4-én a vásárlási helyszínre visszaviszik ép állapotban a fenyőfákat.


Varga P. Miklós
Mi van a csúcson túl?

Bár a koppenhágai csúcs óta a legtöbben szinte élve eltemették a magyar mezőgazdaságot, a képlet ennél összetettebb. Kétségtelen, hogy megrázkódtatásokkal, sőt egyes alágazatokban csődhullámokkal, átrendeződéssel jár a csatlakozás keltette új szituáció, mégis az ágazat egészére várhatóan előny lesz.  A magyar diplomácia vezetői teljes sikernek állítják be a koppenhágai csúcson elért, az agrárágazatot érintő támogatási keretet, de siker-e az, hogy az unió által ígért támogatást a saját kasszánkból egészíthetjük ki? A tárgyalási sorozat kezdeti pozíciójához képest mindenképpen siker ez az újonnan megnyílt lehetőség, ám a leginkább egy focibajnokságon megnyert meccshez hasonlítható. A bajnokság kimenetelét ez csak részben befolyásolja. Azt tudni kell, hogy Koppenhágában a 2006-ig szóló költségvetésben 2 milliárd euró tartalékkeret állt a tíz ország rendelkezésére, de ebből csak 500 millió eurót sikerült „kiénekelni” az eurokraták szájából, Magyarország pedig mindössze 56 milliót „hozott el”. 


Acsai Anikó
Árral szemben erősödött a BUX

Mérsékelt csökkenést mutattak a héten a világ vezető tőzsdeindexei. A makrogazdasági hírek között pozitív, hogy július óta először nőtt az ipari termelés, az inflációs adat megfelelt a várakozásoknak. Eközben a bizonytalan geopolitikai kilátásoknak és a folyamatosan gyengülő dollárnak köszönhetően ötéves csúcsra emelkedett az arany jegyzése. Európában is mérsékelt pesszimizmus uralkodott, egyedül a pénzügyi és biztosítószektor mutatott erősödést a folyamatban levő felvásárlások pozitív megítélése következtében.


Háttér

Kovács Klára
Olcsón megúsztak minket

Mennyiben siker vagy kudarc a koppenhágai csúcson kialkudott európai uniós támogatási keret? Mire lesz elég a 2004 és 2006 között várható 3,6 milliárd eurós támogatás? Kik lesznek a csatlakozás vesztesei és kik a nyertesei? Hol van az állam és az egyén felelőssége? A napokban ezekre és ezekhez hasonló kérdésekre keresi mindenki a választ. Lapunknak Dezséri Kálmán, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa próbált feleletet adni. 


Tihanyi Péter
Eichmannra is rálicitáltunk
Randolph Braham professzor a legnagyobb szégyenfoltunkról

Budapesten köszöntötték a héten 80. születésnapja alkalmából a magyarországi holokauszt legismertebb kutatóját, Randolph Braham professzort.


Somorjai László
Fedél nélkül

Az elmúlt hetekben minimum nyolc ember fagyott meg hazánkban: Budapesten egy Trabantban alvó hajléktalan járt szerencsétlenül, Egerben egy kapualjban, illetve egy barlangban találtak egy negyvenhat év körüli férfit és egy negyven év körüli asszonyt. A szociális munkások szerint egy hajléktalan legfeljebb három telet tud átvészelni a szabad ég alatt.


Hajdú Sándor, Pozsár Gábor
Látod, Béla? Avagy az álmosdi titok

Nem mindennapi fényjelenségnek voltak tanúi Kokad és Álmosd lakói december 12-éről 13-ára virradó éjszakán. A román határ menti csendes kis bihari falvak központi beszédtémája egy eddig megmagyarázhatatlan fény, amely egész éjszaka izgatta a település lakóit. Az éjszakai égbolton jól kivehető, aránylag szabályos pályán mozgó, vörösen izzó fénycsóváról eddig semmilyen hivatalos állásfoglalás nem született; annak ellenére, hogy mind a helyi, mind az országos média tudósított a helyszínről. A két ország határőrizeti szervei sem tudnak felvilágosítást adni, az adott időpontban nem zajlott akciójuk a térségben. A debreceni reptér repülésirányítói sem észleltek semmi rendkívülit.


Földvári Katalin
Tasnádi verőfényes napja

1999. szeptember 6-án a feleségével külföldről hazaérkező Tasnádi Pétert a rokonság helyett a rendőrség fogadta a repülőtéren. Az ellene felhozott vád - sok egyéb mellett legfőképp - „bűnszervezet létrehozása és működtetése” volt. Perét már előzetes letartóztatása első napjaiban az „első magyar maffiaperként” harangozták be a közvélemény számára. 2002. december 12-én megszületett a jogerős ítélet. A Tasnádi Péter ellen felhozott tizenöt vádpontból négyet látott bizonyítottnak a bíróság - a bűnszervezet létrehozása és működtetése nem volt közöttük. A négy és fél éves börtönbüntetést önbíráskodás, felbujtás és adócsalás miatt szabta ki rá a Legfelsőbb Bíróság. Ügyvédje, Szikinger István tájékoztatása szerint védencének még tíz hónapot kell összesen börtönben töltenie: ennyi marad a mostani és egy korábban kiszabott felfüggesztett börtönbüntetésből az előzetesben töltött idő levonása után. A börtönbüntetést kiegészíti négy évi közügyek gyakorlásától való eltiltás, valamint másfél millió forint vagyonelkobzás, ami megegyezik az adócsalásban „nyert” összeggel.


Lukács András
A zsebtévé már nem mese

Az idei karácsonyi kínálatban még nem szerepel, de néhány éven belül már a fa alá tehetünk egy összehajtható tévékészüléket vagy számítógép-képernyőt. A szentjánosbogárként fénylő képernyő még illeni is fog a karácsonyi fényekhez - legyen az televízió, vagy digitális kamera része. Az elektromos áram hatására fényt kibocsátó szerves molekulákon vagy polimereken alapuló technológia ma még elképzelhetetlen dolgokat tehet mindennapivá: öszszehajtható képernyőinket akár egy belső zsebben is elhelyezhetjük, ha éppen nincs rájuk szükség, ha pedig használjuk őket, az északi fényhez hasonló kisugárzásuk egyből karácsonyi hangulatot teremthet bárhol.


Bán Ervin
Egy bomlasztó költő

Kevés szó esik ma József Attiláról. Nem méltatást írok róla - ellenkezőleg: azokból a véleményekből idézek egyet, amelyek negatív módon „méltatták”, vagyis tagadták az érdemét. „Horger Antal úr” kifakadásától kezdve 1945-ig a nem volt az úri körök véleménye a költészetéről. Ezt a nemet ritkán hangosították fel, általában a hallgatás, a tudomásul nem vétel formájában „nyilatkozott meg”. Azt ne higgyük, hogy a rend háborús bukásával eltűnt, mint a tábláról szivaccsal letörölt írás. A tagadás hibernálódott, és 1990 után újra jelentkezett, bár kétségtelenül nagyon elgyengülve.


Karl Pfeifer, Bécs
Barki bármit mondhat

Amikor Orbán Viktor volt a miniszterelnök Magyarországon, az államapparátus nagyon érzékenyen reagált minden külföldi kritikára, főleg akkor, amikor ez a kritika konkrét volt, és tényeken alapult. Ha pedig az elmúlt négy évben egy külföldi újságíró azt nyilatkozta volna, hogy a mai Magyarországgal összehasonlítva a „Kádár-rendszer még liberális” volt, akkor bizony megnézhette volna magát az illető. Most épp ezt tette Eva Maria Barki osztrák ügyvédnő a szélsőjobb nézeteit tükröző bécsi Zur Zeit című hetilapban. Barki „a Med-gyessy miniszterelnök alatti kormány-t” úgy jellemzi, „hogy a kommunista rendszer új kiadása, amellyel összehasonlítva a Kádár-rendszer még liberális volt”. 


Hit és értékek

Flaisz Endre
A jósok jó sokan lehettek

A szókimondásáról elhíresült anglikán püspök, Keith Sutton az elmúlt napokban különös értelmezéssel rukkolt elő a Jézus születése körüli eseményekkel kapcsolatban. Legmeglepőbb állítása az, hogy a három napkeleti bölcs valójában Heródes által fizetett bérgyilkosok voltak, akiknek az lett volna a feladatuk, hogy felkutassák és megöljék a csecsemő Jézust. 


Külpolitika

Márer György, New York
A Demokrata Párt nem lesz Gore-é

Nemcsak az amerikai demokratákat, de az egész országot alaposan meglepte Al Gore volt alelnök vasárnapi bejelentése a CBS TV 60 Minutes című műsorában: „Elhatároztam, hogy nem indulok elnökjelöltként a 2004-es választáson.” 


Hechs László
Két összeillő ember

Jasszer Arafat, a Palesztin Hatóság elnöke, az angol Sunday Timesnak adott nyilatkozatában határolta el magát az al-Kaida nemzetközi terroristahálózatától. Oszama bin Ladennek azt üzente, hogy „ne rejtőzzön a palesztin ügy mögé”, és „ne használja ki a palesztinok ügyét”. Ugyanakkor „nagy hazugságnak” minősítette azokat az izraeli vádakat, amelyek szerint az al-Kaida beszivárgott az autonóm területre és palesztin hálózatot épít ki a zsidó állam polgárai elleni terror folytatására. 


Hetek-összeállítás
A szírrealizmus

Szíria titokban létfontosságú fegyvereket csempész Bagdadba, hogy segítsen felkészülni Szaddám Huszeinnek az USA vezette támadásra, miközben szóban teljes mellszélességgel a terror elleni háború mellett van. A nyugati hírszerzési források eredményeit a Daily Telegraph című brit lap Basar al-Asszad szíriai elnök londoni látogatása előesté-jén kürtölte világgá. 


Hetek-összeállítás
Sűrűsödő viharfelhők Irak felett

Januárban ismét megkezdődhet a visszaszámlálás egy Irak elleni háborúhoz, miután az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem találta teljes körűnek azt a nyilatkozatot, amelyet Irak az általa birtokolt tömegpusztító fegyverekről készített. Jack Straw brit külügyminiszter egyértelművé tette: Szaddám Huszein „nem nézhet senkit bolondnak” azzal, hogy egy „nyilvánvaló hiányosságokat tartalmazó” jelentést tett le az asztalra.


Yehuda Lahav, Tel-Aviv
A kétszeres ellentmondás

Az izraeli választási kampány egyik paradox jelensége foglalkoztatja a szociológusokat. Minden közvélemény-kutatás eredménye arra utal, hogy az izraeli választók többsége az izraeli-palesztin viszály legfontosabb vitás kérdéseiben a Munkapárt új vezetője, Amram Micna, a „Béke most” mozgalom - vagy ha úgy tetszik - a baloldal álláspontját osztja. Jelentős többség - még a Likud Párt szavazóinak többsége is - elfogadja, vagy legalább belenyugszik a palesztin állam megalakulásába; támogatja a zsidó települések nagyobb részének kiürítését a békeszerződés keretében; úgy véli, hogy előzetes feltételek nélkül politikai tárgyalásokat kell folytatni a palesztinokkal, még akkor is, ha a terrorakciók nem szűnnek meg teljesen. Még a gázai zsidó települések esetleges egy éven belüli egyoldalú felszámolását is elfogadja a választók többsége.


Riport

Sebestyén István
Tartson oroszlánt

Irtózatos oroszlánüvöltés remegteti meg a békés esti alkonyt. A település polgárai szavak nélkül is tudják: Szimba evéshez készülődik; az állatok reflexszerűen öszszerezzennek. Mindez azonban nem Afrikában vagy  valamelyik szafariparkban történik, még csak nem is az állatkertben. Lajosmizsén vagyunk, Kecskeméttől mintegy húsz kilométerre. 


Sport

Kovács Tamás
Gólzápor a medencében

Nem sokkal a jugoszláviai Thetisz-kupa elhódítása után női vízilabda-válogatottunk a kenguruk földjére, Ausztráliába utazott, a Perth-ben rendezett világkupára. Faragó Tamás Eb-címvédő csapatára kemény ellenfelek vártak az olasz, orosz és a legesélyesebbnek kikiáltott, „kigyúrt” lányokból álló amerikai válogatott személyében. Lányaink, akik a sikeresség terén az elmúlt két évben túlszárnyalták a jelenleg a világ legjobb válogatottjának elismert magyar férfi válogatottat, ezúttal sporttörténelmet írhattak. Volt már a magyar női válogatottnak vb-aranya (1994), Eb-aranya (1991 és 2001), és most egy vk-győzelem is bekerült a vitrinbe. 


Gera Zoltán az év labdarúgója

A Magyar Labdarúgó Szövetség döntése alapján a Ferencváros válogatott játékosa, Gera Zoltán nyerte el az év labdarúgója címet. Az MTI kérésére a szakszövetségek 1964 óta minden decemberben megszavazzák az év legjobb sportolóját. 


Nem sikerült a címvédés

Az ötödik helyezést szerezte meg női kézilabda-válogatottunk a dániai Európa-bajnokságon, és - bár a címvédés nem sikerült - ezzel teljesítette az eredeti célkitűzést. A kontinensviadalt a házigazdák válogatottja nyerte.


Sípszó
Tovább a cikkhez >>>

Varga József
Ronaldo utca: nem végállomás

A nemzetközi futballszaklapok, illetve a FIFA szokásos év végi értékelésükkel „pajzsukra emelték” Ronaldót: a szakmabeliek szerint a világbajnok brazilok támadója az idei év legjobb játékosa. Hazájában az ünnepi hangulatban még utcát is neveztek el a „Fenoménról”. 


Szabadidő

Karácsonyi menü

Kacsamell saláta A szószhoz: 1dl olívaolaj; 0,5 dl tárkonyos almaecet; 2 ek. édes mustár; 1 cs. fodros petrezselyem; negyed darab póréhagyma.


Újévi étkek

Fetasajtos rétes Villával összetörjük a fetát, hozzáadjuk a tojássárgát és a fűszereket. A réteslapokat kettévágjuk. Olvasztott vajjal kenjük. Közepét vékonyan kenjük a töltelékkel. Hosszannti irányban lazán feltekerjük. Tetejüket vajjal kenjük. Olajozott tepsiben 200 °C-on pirosra sütjük.


Télapu itt van

Télapu sem kerülte el hollywoodi társai sorsát, az idei télre időzítve belőle is folytatás lett. A Disney-féle szirupos családi vígjátékok újabb műalkotását néhány jó ötlet és poén teszi nézhetővé. A döcögősen induló film két színen, egyrészt Télapu északi-sarki birodalmában, egy mesterkélt manóvilágban, másrészt a hétköznapi földi valóságban játszódik. Télapunak, alias Scott bácsinak családi és egzisztenciális okok miatt szabadságra kell mennie, s maga helyett beprogramozott hasonmására, egy műmikulásra kénytelen rábízni ajándékgyár-birodalmát. 


Színes

A fenyő utóillata

Büdösítik a fenyőfákat az erdészek a dél-lengyelországi Alsó-Szilézia vajdaságban, hogy elriasszák a tolvajokat. A karácsonyi ünnepek előtt a tolvajok rendszeresen megdézsmálják a fenyőállományt, különösen a jegenyefenyőket. „Nem tudunk minden fa mellé strázsát állítani, ezért inkább különleges folyadékkal öntjük le a fenyőket, olyannal, amelyet a vadak elriasztására használunk.


Mi van a képen?

3. Rénszarvassztrájk dúl Lappföldön


DUMA PLÁZA

Béla egy világkörüli útra gondolt, de én inkább valahova máshova mennék. (Gizi)


Az idő ajándék

A brit J. Walter Thompson (JWT) nevű reklámcég által készített karácsonyi felmérés eredményei arról tanúskodnak, hogy a legtöbb brit állampolgár örömmel lemondana az ajándékok utáni rohangálásról, sorban állásról, és szívesebben töltené el az így felszabaduló idejét családtagjai és barátai körében. 


Asimo színre lép

Aki szerencsés, s legközelebb Japánban jár, talán a Honda „következő generációs”, százhúsz centiméter magas, humanoid robotjával, Asimóval is találkozhat az autógyártó vállalat egy bemutatótermében. 


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

Siposhegyi Péter
Karácsony: a szerepek ünnepe

Ez az írás azért született, mert nagyon szeretném a karácsonyt. Nagyon szeretem azt, aki miatt van. De nagyon nem szeretem azt, amit az emberek tesznek vele. Biztos vagyok benne, hogy sokan érzik ugyanezt, csak eddig nem bírták kimondani. Pedig itt az ideje.  Aztán jött Ő. Eljött, hogy magával vigyen minket. Adott, s nem várt érte semmit. A legtöbbet adta és a legkevesebbet kapta érte.