Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VI. évfolyam, 50. szám, 2002. december 13

Belpolitika

Szobota Zoltán
Füstbe ment terv

Igaza lett azoknak, akik az átvilágítási törvénytervezet folyamatos felpuhulását jósolták a parlamenti vita során. A héten ugyanis a T. Ház eljutott odáig, hogy a szakszervezeti vezetők, a média vezetői és az egyházi tisztséget viselő személyek is „megússzák” az átvilágítást. 


Somorjai László
Vigyázat, hamis

A márkahamisításnak, illetve utánzásnak több fajtája létezik. Lehetséges, hogy egy terméket külalakra nézve egy az egyben lekoppintanak, de az is lehet, hogy a márkás terméket gyártó cég gépsorán készül az illegális úton forgalomba hozott darab. Az „utánérzések” közé sorolható, ha egy termék egy márkához hasonló nevet vesz fel - például „ADIOS” - minden alap nélkül.


Fókusz

Tihanyi Péter
Egy magyar megdicsőült

Kertész Nobel-díja után sem a holokausztról, sem a zsidóságról, sem a fasizmusról nem lehet úgy beszélni vagy gondolkodni, ahogy azt sok helyen Európában tették. 


Hazafi Zsolt, Hajdú Sándor
Hullámvölgylovaglás
Eufória helyett realizmust ajánl a Fidesz

Új fogalommal, az eurorealizmussal lepte meg a Fidesz a közéletet, melylyel egyes vélemények szerint a csatlakozás eufóriája után a csalódott tömegeket akarja megnyerni.  E felosztás szerint vannak az Eu-szervilisek, az MSZP és az SZDSZ politikusai, és az Eu-szkeptikusok, a MIÉP hívei. A Fidesz pedig valahol a kettő között található.


Lukács András
Különleges esetek a Nobel-listán

December 10-én, Alfred Nobel halálának évfordulóján minden évben egy napra Stockholm a világ tudományos és kulturális fővárosa. Bár a díjátadás ünnepélyes pillanataiban ez nehezen elképzelhető, a Nobel-díj elmúlt százegy éve nem volt teljesen konfliktus- és problémamentes.


Eperjesi Ildikó
Megérkezett a régen várt meghívó

Az Európai Unió e heti koppenhágai csúcstalálkozóján tíz új tagállam kapja kézbe a 2004-es belépésre jogosító meghívóját. A tejkvótákról és mezőgazdasági támogatásokról szóló éles viták közepette azonban kevesen érzik át a pillanat történelmi jellegét. Az uniós vezetők sokak szerint gyér munkát végeztek az elmúlt időszakban: az EU költségvetése és intézményei még mindig inkább a múltat idézik, mintsem a jövőt.


Gazdaság

Kovács Klára
Forint front

Valami történt. Zsarolás? Fenyegetés? Vállalkozók segélykiáltása vagy bújtatott politikai játszma áll a háttérben? Az erős forint valóban aláássa a hazai gazdaságot, és valóban tömeges elbocsátási hullámot szül - ahogy ezt az érintettek állítják -, vagy a jobboldal által delegált jegybankelnök elmozdítását, szakmai alkalmatlanságát kívánják ily állításokkal alátámasztani - ahogyan a jobboldal érvel. 


Nagy Liliána
Karácsonyi ármustra

Belefutottunk a karácsonyi készülődés finisébe. A bevásárlóközpontok és piacok áruik dömpingjével várják a vásárlókat. A Hetek körsétát tett a piacokon, hogy megtudjuk, milyen árakkal kell számolniuk a háziasszonyoknak a karácsonyi asztalra kerülő élelmiszerek vásárlásánál.


Bók Csilla, Major Nóra
Teleljünk plusz 30 fokban

Az utóbbi napokban érezhetően beköszöntött a december, de vele együtt beköszöntött a téli turizmus csúcsidőszaka is. Hamarosan felpezsdülnek az osztrák, francia és olasz síparadicsomok, és egyre többen veszik útjukat a lappföldi Mikuláshoz. Aki viszont irtózik a hidegtől, annak sem szükséges jégbe fagyva várnia a tavaszt. Idén is számos egzotikus utazás közül választhat a magyar közönség. A téli hónapokban is ellátogathatunk Thaiföldre, Kenyába, Mexikóba, Indiába vagy éppen a karibi térségbe.


Acsai Anikó
Kamatcsökkentés az euró-zónában

Lefelé mozdultak el a világ vezető részvénypiacai a héten. Amerikában a jegybank szerepét betöltő Fed változatlanul hagyta, míg az Európai Központi Bank 50 bázisponttal csökkentette irányadó kamatlábát. Az USA-ban lemondott a pénzügyminiszter és főtanácsadója, a leendő utód elképzelései az export-orientált gazdasági növekedésről jelentős dollárgyengülést eredményeztek. Európában sem volt jobb a helyzet, a munkanélküliségi ráta emelkedése, a kiskereskedelmi forgalom csökkenése és a GDP stagnálása mind a gazdasági fellendülés késlekedésére utalnak.


Háttér

Az SZDSZ szétveri a közoktatást
Interjú Révész Máriusszal, a Fidesz-MPP oktatáspolitikusával

- Jogos a felvetés. A Parlamentben is az elmúlt időben több felszólalás hangzott el a családon belüli erőszakról és ehhez hasonló kérdésekről. Szintúgy arról, hogy a tömegkommunikációs eszközöknek, különösen a televíziónak hihetetlen hatása van a gyermekekre. Súlyos, nem jól kezelt probléma ez. A felelősség leginkább az MSZP- SZDSZ képviselőit terheli, mert az elmúlt három évben nem járultak hozzá, hogy úgy módosítsuk a médiatörvényt, hogy tíz óra előtt a gyilkos, erőszakos, agresszív jelenetek kiszoruljanak a képernyőről. Egyetértek az iskolaigazgató állításával, hogy a jelenlegi helyzetben bármit tehetnek a tanárok az iskolában, ha a gyermekek, miután hazamennek, két órán keresztül nézik ezeket a műsorokat.


Szobota Zoltán
A foglyul ejtett közönség

Magyarország kivételével minden nációban botrány kísérte a valóságshow-kat. Hogy nálunk miért nem, arra - egyebek mellett - két kézenfekvő válasz létezik. Az egyik, hogy akik botrányt tudnának csinálni, azok nem nézik az ilyen színvonalú műsorokat, a másik pedig, hogy azok a médiumok, melyeknek be kellene mutatniuk az ezzel kapcsolatos érdemi vitát, annak elhallgatásában érdekeltek.


A nagyobb rész homályban marad

A napokban fogták el a rendőrök azt a férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy néhány héttel ezelőtt egy személyfelvonóban elkábított egy hatvanéves hölgyet, majd ismeretlen helyre szállította, és megerőszakolta. Mint kiderült, az elkövető egy 28 éves orvos. A megdöbbentő eset nem egyedi: nemzetközi statisztikák szerint élete során minden hatodik nő nemi erőszak áldozatává válik.


Munkatársuntól
Egy ember akinek nincs szíve

A bíróság bűnösnek találta a vádlottat több emberen, részben nyereségvágyból elkövetett emberölés, kifosztás és lőfegyverrel való visszaélés bűntettében. A büntetés életfogytig tartó szabadságvesztés, amelyből legkorábban negyven év múlva bocsátható feltételes szabadságra. Hogy mit jelent ez a jogi szöveg? Azt, hogy egy kutyakereskedő, egy villanyszámlás, egy postás és egy testvér még mindig élhetne, ha nem lett volna egy közös, pénzzavarral küszködő ismerősük: Nemeskéri Gusztáv.


Hit és értékek

Randall Price
A félhold árnyéka

Az elmúlt időben számos írás jelent meg - többek között lapunkban is - arról, hogyan értelmezik zsidó és keresztény teológusok a Biblia jövővel kapcsolatos próféciáit. Kevesebb figyelmet kapott azonban az, hogy a harmadik nagy monoteista vallásban, az iszlámban is az elmúlt évtizedekben megnőtt az érdeklődés az apokaliptikus szövegértelmezések iránt, amelyek a Koránnak a profetikus utalásaival foglalkoznak. Randall Price amerikai történész hamarosan magyarul is megjelenő Dzsihád című könyvében bemutatja az iszlám jövőre vonatkozó tanításait, és összehasonlítja azokat a zsidó és keresztény hit eszkatologikus magyarázataival. Az alábbiakban részleteket közlünk Randall Price könyvéből.


Külpolitika

A miniszter színrelép

Az utóbbi hetekben ismét rivaldafénybe került szeptember 11-e. George W. Bush elnök, aki egy éven át ellenezte egy kétpárti vizsgálóbizottság létrehozását a terrorcselekmény előzményeinek és a hatóságok által elkövetett hibáknak, illetve nemtörődömségeknek felderítése céljából, megváltoztatta véleményét, és Henry Kissinger volt külügyminisztert nevezte ki a nyomozó szerv élére. 


Hetek-összeállítás
Könnyek könnye

„Értsék meg, nem vagyok ’Szupernő’ - én is hibázhatok” - mondta könnyek között Tony Blair brit miniszterelnök felesége, miután napokon át bujkált az őt üldöző újságírók elől. A botrány a körül zajlik, hogy valóban magánügye-e Cherie Blairnek, hogy egy többszörösen büntetett csalót bízzon meg lakásvásárlásai lebonyolításával, avagy ő is felelősséggel tartozik a nyilvánosságal szemben, mint mások?


Hetek-összeállítás
Kalózkodó vírusok

Óceánjáró hajók az elmúlt hetek során egymás után jelentették: ételmérgezéshez vagy influenzához hasonló tüneteket produkáló vírus támadja meg a fedélzetükön utazókat. A legújabb áldozat az Oceana nevű hajó, amelyen több mint kétszázan betegedtek meg a hétvégén.


Hechs László
Új békemenetrend

A lassan két és fél éve tartó palesztin háború, az al-Kaida globális - és a helyi palesztin - terror fenyegetése, az Irak elleni háború valószínűsége együttesen teszi próbára Izrael biztonságát. Ebben a nemzetközi környezetben ült össze az izraeli Herz-liában egy terrorizmusellenes konferencia „Izrael nemzetbiztonsága egy új stratégiai helyzetben” címmel. A konferencián Ariel Saron izraeli miniszterelnök egy új rendezési tervet javasolt a palesztin konfliktus megoldására.


Papp Kornélia
A népszerűtlen döntések ára

Az utóbbi hetekben mind a szociáldemokrata (SPD) párton belül, mind pedig a szociáldemokrata-zöld kormánykoalícióban egyre élesebb nézeteltérések tapasztalhatók. A két kormánypárt sem kül-, sem pedig belpolitikai kérdésekben nem találja a közös hangot. Az SPD népszerűsége történelmi mélypontra, 30 százalék alá süllyedt - Gerhard Schröder kancellár azonban kitart.


Négykeréken

A 2003-as Év Autói

Az idén az 58 európai autós újságíróból álló zsűri a Renault Megane II modelljét választotta a 2003-as Év Autójává. Az autó hátsó részének formája rendkívül merész, az elődmodellnél húsz literrel kisebb csomagtartó volt az ára annak, hogy a Renault Avantime formai jegyeit átmentsék az alsó középkategóriába is. Az újságírók döntését az avantgárd formavilágon kívül a kiváló gördülési komfort, a sebességfüggő első fényszóró és az alapáron járó nyolc légzsák segítette elő. A Megane II az EuroNCAP független töréstesztjein megkapta a legmagasabb, ötcsillagos értékelést. Nem sokkal csúszott le az első helyről a Mazda 6; harmadik helyen végzett a Citroën C3-as modellje. További helyezettek: Honda Jazz, Ford Fiesta, Opel Vectra, Mercedes-Benz E osztály.


Úton a csúcson

A több mint 500 milliárd (!) forintnak megfelelő beruházás keretében kifejlesztett új E osztály az európai prémiumkocsik eladási bajnoka, minden ötödik vásárló ezt a típust választotta. A megújult, lendületes karosszéria levetkőzött minden konzervativizmust, új piacot nyitva ezzel a fiatalabb vásárlók körében.


Majd ha fagy

Most, hogy valóban beköszöntött a jég és a hó idő-szaka, ugyanolyan igényünk van a biztonságos közlekedésre, mint nyáron. Ehhez három dolog szükséges: visszavenni a tempóból, növelni a követési távolságot, és felszereltetni négy téli gumit az autónkra. Egy jó gumigarnitúra döntően befolyásolja autónk fékezését, gyorsulását és kormányzási tulajdonságait. A nyári gumiabroncsok anyaga már plusz 4 fok körül elveszti rugalmasságát és tapadását. 


Riport

Szlazsánszky Ferenc
Itt fogunk meghalni

Használati útmutató: Öltözzön fel. Vegye magához az újságot, és menjen ki az utcára. Üljön le egy árnyékos padra, és várakozzon. Húsz perc múlva olvassa el az alábbi cikket. 


Rákóczi István
Kinőtték magukat

Az evangéliumi keresztények döntötték el Brazíliában az idei választások sorsát. A neoprotestáns egyházak, amelyeket eleinte mind a katolikus egyház, mind a baloldali mozgalmak jelentéktelennek tartottak, mára a hagyományosan katolikus brazil lakosság csaknem húsz százalékát tudhatják híveik között. Ezzel a térhódítással természetesen kritikák özönét is magukra szabadították - de nem nézik tétlenül a sajtó és a politika támadását. A modern kommunikáció és marketing minden eszközét sikeresen használják, saját televíziós és rádiós csatornákkal, újságokkal rendelkeznek - számolt be a brazil társadalom forradalmi átalakulásáról a francia Le Monde tudósítója is némi meglepetéssel. A védekezés azonban annyira jól sikerült, hogy az idei elnökválasztás során a politikusoknak rá kellett döbbenniük: csak az nyerhet, akinek sikerül megnyernie az evangéliumi keresztények bizalmát is, illetve olyan programot ajánlani, amely elnyeri tetszésüket. 


Sport

Varga József
A Fradi és az MTK meglépett a mezőnytől

December 6-án a Kispest-Honvéd-Ferencváros mérkőzéssel fejeződött be a Borsodi liga őszi szezonja. A Ferencváros 2-1 arányú győzelmével megszerezte az őszi elsőséget. A legjobb játékosállománnyal rendelkező IX. kerületiek a nagy rivális MTK elleni győzelmük után kezdhettek reménykedni abban, hogy a Honvéd elleni siker esetén első helyen várhatják a tavaszi szezon kezdetét. 


Sebestyén István
Akadozik a magyar gépezet

Jó kezdés után erős visszaesés - legtömörebben így lehetne jellemezni női kézilabda-válogatottunk eddigi szereplését a dániai Európa-bajnokságon. 


Sípszó
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Könyvek Aranykönyve

Gyűjteményes kiadást értek meg idén az Aranykönyvek: az 1997 óta, sorozatban megjelent nagy sikerű kiadványokat egyszerre tartalmazza az a kötet, amely a napokban került könyvesbolti forgalomba. A bővített, összevont kiadásra azzal a szándékkal került sor, hogy az eddig megjelent műveket időrendi és tartalmi egységbe foglalva, a megszokott igényes kivitelben foghassa kezébe az olvasó. 


Ünnepi újdonságok

A kiadók év végén is sok meglepetéssel kedveskednek olvasóiknak. Elsőként talán Kertész Imre kötetére érdemes odafigyelni, amely három regényét - Sorstalanság, A kudarc, Kaddis a meg nem született gyermekért - foglalja magában. A Nobel-díj átadásának napján, december 10-én került a boltokba ez a rendkívül impozáns, bőrkötéses könyv (Magvető, 9990 Ft). 


PROGRAMAJÁNLÓ

II. Budapesti Nemzetközi Haditechnikai Modellverseny és Makettkiállítás a HM Kulturális és Szabadidő Központban szombaton 13 órától. (Stefánia Palota, XIV., Stefánia út 34. Info: 321-7850)


Felhívás

A Hűvösvölgyi Gyermekotthon és Gyermekek Átmeneti Otthonát fenntartó alapítvány a bennlakó gyermekek részére a karácsonyi ünnepeket szeretné gazdagabbá tenni. A felajánlott anyagi és természetbeni adományokat (játékokat, édességeket, könyveket, ruhákat stb.) köszönettel fogadják. Cím: 1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 165. Telefon: 06 (1) 209-7993.


Színes

Európa leggyorsabb mosogatói a britek

Egy nemrégiben a németországi bonni egyetemen végzett felmérés szerint az európai nemzetek közül a britek mosogatnak a leggyorsabban, míg a németek használják fel a legkevesebb energiát hozzá. Az említett két országból érkezett résztvevőkön kívül volt lengyel, olasz, portugál, szlovák, spanyol, török és cseh származású is. Az egyetem kutatói megállapították, hogy 140 piszkos edény tisztára mosásához a briteknek csak egy órára, míg a törököknek, akik a leglassúbbak voltak, 108 percre volt szükségük. 


Mi van a képen?

3. Lopásbiztos villanyoszlop


DUMA PLÁZA

Ha az embereknek választaniuk kell a szabadság és a szendvics közül, a szendvicset fogják választani. (Lord Boyd-Orr brit politikus)


Divatos rizikó: extrém téli sportturizmus

December, január, február - itt a régen várt síszezon. A havas-jeges évszak beköszöntével sokan nem elégednek meg óvatos csúszkálással, és szándékosan hívják ki maguk ellen a sorsot. Az extrém téli sportok szerelmesei imádják az adrenalinmámort, a kockázatot.


A kis hős

A hétéves Titus Adams rokonai szerint egy különleges kisfiú. Amit azonban családjáért és testvéreiért megtett, túlmutat a legvadabb elképzeléseken is: édesanyjával és két kistestvérével autóbalesetet szenvedtek, és ő mentette meg anyja életét. Tammy Adams-Hill három gyermekével hazafelé tartott autójával egy hálaadási vacsoráról. A hőmérséklet fagypont alá süllyedt azon az estén. Tammy vezetés közben a mobiltelefonjáért nyúlt, és hirtelen lesodródott az útról. Megpróbált ugyan visszatérni a menetiránynak megfelelő sávba, de elveszítette az autó feletti uralmát. A kisteherautó kétszer megpördült a levegőben, majd az édesanya kiesett a járműből. 


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

Giczy György
Paktum és megbékélés

„Birkanép”, s a legutóbbi parlamenti választás dátuma - mind a mai napig - öles betűkkel olvasható egy hűvösvölgyi ház falán. Nyilvánvaló, a választási eredménnyel elégedetlen kéztől származik. S nem is az elégedetlenséggel van baj, hiszen arra a demokrácia játékszabályai szerint mindenkinek joga van, hanem a sommás ítélettel, amivel - akaratlan - még a vele azonosan szavazók táborát is megsérti. Hiszen ők is a magyar néphez tartoznak. Így aztán ők is - legalábbis a feliratkészítő szerint - birkák. Sőt, még a feliratkészítő is az… Így hullik vissza minden megosztó és átgondolatlan törekvés nem is annyira a falfirkálás szintjén gondolkodó emberekre, hanem elsősorban azokra a politikusokra és pártideológusokra, akik a muníciót fáradhatatlanul szállítják. Mégpedig olyan területekre, ahol a legfájdalmasabb a megosztottság. Ahol az ellentétek a dolog lényegét teszik tönkre.