Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VI. évfolyam, 49. szám, 2002. december 06

Belpolitika

Szobota Zoltán
Medgyessy keresztje
Harmincmilliárd sem boldogít

A héten lezajlott nyilatkozatháborút és mesterséges hisztériakeltést figyelő gyanútlan szemlélődő csakis arra a következtetésre juthatott, hogy ma Magyarországon a nemzet jövőjét leginkább befolyásoló kérdés az egyházfinanszírozás. Pedig nem így van.  Mégis: az uniós csatlakozás, a NATO-ban lezajlott változások vagy a költségvetési vita sem szült olyan heves indulatokat, mint ez, melynek kapcsán egyesek rögtön Magyarország jó hírneve miatt kezdtek el aggódni. Veres András püspök is ezt tette hétfői sajtótájékoztatóján, ahol elhangzott: tizenkét évvel a rendszerváltás után veszélybe kerülhet „az egyház” szabad működése, ha a kormány megváltoztatja az Orbán-éra idején kidolgozott, népszámlálási adatokra építő támogatási rendszert. Mint mondotta, tiltakozásuk kapcsán elsődlegesen nem pénzről van szó, hanem arról, hogy a módosítás nyomán „súlyosan sérülnek a vallásos emberek személyiségi jogai, és súlyos zavar áll be az egyházi intézmények működésében”. Hogy Veres nem tréfált, onnan volt tudható, hogy az Alkotmánybírósággal és nemzetközi kapcsolataik megmozgatásával fenyegette meg a kormányt. Nem sokkal korábban Szászfalvi László MDF-es honatya, az Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottságának elnöke szintén sajtótájékoztatón jegyezte meg, hogy a szocialisták a Hit Gyülekezete lapjában indították meg vallásháborújukat a katolikusok ellen, és ha hozzá mernek nyúlni a tavaly elfogadott új szisztémához - amely a reformátuson és a római katolikuson kívül minden felekezetet hátrányosan érint -, annak Alkotmánybíróság lesz a vége. 


Somorjai László
Televíziós vetélkedő

Fél évvel a kormányváltás után vitatott, hogy a közszolgálati televízió pártatlanul működik-e, vagy az elmúlt évtizedek gyakorlatának megfelelően ismét az aktuális hatalom érdekeit szolgálja. Az ellenzék szerint a kormány törvénytelenül, a költségvetésen keresztül befolyásolja az intézmény működését, „baloldali szűrőn” keresztül láttatja a valóságot. A kormányoldalról ugyanakkor azzal érvelnek, hogy az elmúlt ciklus törvénytelen gyakorlatával ellentétben jelenleg teljes kuratórium felügyeli a köztévét. Állításuk szerint a pártatlan közmédia megteremtésén fáradoznak. Vásárhelyi Mária médiaszociológus úgy látja, hogy lényegi változás nem történt, a hatalom ismét „egyes politikai célok megvalósításához keresi a megfelelő kommunikációs eszközöket”.


Életmód

Tóth Zsuzsanna
Az egyszerűség nagyasszonya

Gabrielle „Coco” Chanel nemcsak a női divatot forradalmasította kényelmes ruháival és gyönyörű kosztümékszereivel, hanem 1921-ben megalkotta a világ leghíresebb illatszerét, a Chanel No 5-öt. Ezzel végleg letette névjegyét a szépségipar világában, és a divat tekintélyes nagyasszonyává vált. Összefonódó C betűket ábrázoló emblémája túlélt világháborúkat és korszakokat; egy legenda pecsétjeként a mai napig ott tündöklik a parfümériák polcain.


Fókusz

Hechs László
Nincs miről tárgyalni

„Az al-Kaida újabb ébresztőt fújt a pokolból” - mondta egy izraeli diplomata a múlt heti összehangolt hármas terrorakcióról, amelyben kilenc izraeli, köztük két gyermek, valamint tizenhárom kenyai állampolgár vesztette életét. A csütörtöki nap véres mérlege azonban a háromszázat is elérte volna a terroristák szándékai szerint. Ha bin Laden rakétái eltalálják az utasokkal zsúfolt izraeli repülőgépet, a válaszcsapás az izraeli nemzetbiztonsági tanács elnöke szerint olyan folyamatokat indított volna be, amelyekre a nemzetközi közvélemény nincs felkészülve.” A brit Sunday Times értesülése szerint mindenesetre az izraeli titkosszolgálatot utasították: aktivizálja azokat a Szaúd-Arábiába és Jemenbe telepített „alvó” ügynökeit, akiknek a feladata háború esetén az ellenséges támadások megzavarása és kulcsszemélyek likvidálása. Ilyen utasítást a Moszadnak utoljára Golda Meir néhai miniszterelnök adott ki 1972-ben, a müncheni olimpián gyilkoló palesztin terroristák ellen. 


Kovács Klára
Józan, takarékos – kamu ígérethalmaz

„Ígérethalmaz, kamu, józan, takarékos” - ezekkel s ezekhez hasonló jelzőkkel illették a jövő évi költségvetést a gazdaságkutatók, az ellenzéki és a kormánypárti képviselők széles tábora. Néhányan már meg is kongatták a vészharangot, mondván, nem megalapozottak a büdzsé alaptételei. A törvénytervezet szerzője, maga a kormány ugyan-akkor biztos a dolgában.  S hogy mire számíthatunk jövőre? Szolid gazdasági növekedésre, csökkenő inflációra, mérsékelt béremelkedésre - persze, ha tényleg megalapozottak az alapszámok.


Gazdaság

Ignácz Valéria
Elesettek kisemmizése ügyvédi segédlettel

Ígéret szerint januártól működésbe lendül a parlamentben a lakásmaffia ténykedését kivizsgálni hivatott albizottság. Bár széles sajtónyilvánosságot kapott az ügy, mégsem csökken az emberek hiszékenysége, a lakástulajdonosokat minden esetben fondorlatos jogi eszközökkel „sikerült” földönfutóvá tenni. Az ügyben segédkező ügyvédek és közjegyzők személye nyilvánvaló, ám mégis szabadlábon vannak, és továbbra is folytatják tevékenységüket. A lapunknak nyilatkozó rendőrőrnagy tanácsokkal látja el az olvasókat. 


Major Nóra
Kezdjük Ádámtól és evától

2003. január elsejétől lép hatályba az egyszerűsített vállalkozói adóról (eva) szóló törvény. Minden olyan egyéni vállalkozásnak és gazdasági társaságnak, amely a jövő évben az eva rendszere szerint kíván adózni, ezt december 1-je és 20-a között kell bejelentenie az adóhatóságnál. Bár a most elfogadott törvény sokkal kevésbé szigorú, mint a kezdeti javaslatok, nem árt még egyszer átgondolni, hogy nekünk - személy szerint - érdemes-e ezt az adózási formát választanunk - mondta a lapunknak nyilatkozó Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Egyesületének alelnöke. Ha ugyanis az adóalany az adott évben nem tudja teljesíteni a vállalt feltételeket, akkor a további négy évre biztosan elbúcsúzhat az eva-körtől.


Takács Gabriella
Áruhitel – drágább az olcsóbb

Karácsony közeledtével egyre több üzletben kezdődik el az akciódömping, a háztartási gépek és a műszaki cikkek árának mélyrepülése. A Keravill, a Cora, az Auchan és a MédiaMarkt - a teljesség igénye nélkül - jelentős mennyiségű termék, mint például hűtőgépek, televíziókészülékek és porszívók vételárát csökkentette, első pillantásra kedvező módon. Számos áru részletre is megvásárolható, ám a hitelkonstrukciók sokszor becsapósak lehetnek. 


Acsai Anikó
Kedvező amerikai makrók – optimistább hangulat

Egyedül a Távol-Keleten változtak jelentősebb mértékben az indexek az elmúlt héten, de valamennyi vezető részvényindex pozitív irányú elmozdulással zárta a hetet. Amerikában a Hálaadás ünnepe miatt lerövidült kereskedési héten több pozitív makrogazdasági adat is napvilágot látott. A munkanélküliségi adatok kedvező alakulása, vállalati szinten pedig a chipgyártók (Intel, AMD) felminősítése mind az optimizmust erősítették. 


Háttér

Csereklyei Márta
Az AIDS új hulláma
A legrosszabb csak most jön

Vörös szalagot viselők milliói gyűltek össze a világ nagyvárosaiban a hétvégén, hogy megemlékezzenek az AIDS áldozatairól. A figyelemfelkeltés nagyon is indokolt: bolygónkon jelenleg 42 millió HIV-fertőzött ember él, s az ENSZ múlt kedden nyilvánosságra hozott jelentése szerint „a legrosszabb még csak most következik”. 


Hajdú Sándor
Akik már senkit nem érdekelnek

Peregpuszta Békés megye hátsó udvarában fekvő kistérség, amely Battonya, Mezőhegyes és a román határ által alkotott háromszögben van. Valaha az Állami Ménesbirtok területén virágzó mezőgazdasági termelés folyt, sok-sok családnak adva otthont. Ma azonban már ebből a sok-sok családból néhányan tengetik az életüket a hátramaradt majorokban. Battonyától igen hosszan kell kínlódni, hogy ide elérjünk. Valaha ezen a területen a Mezőhegyesi Ménesbirtok körül szerveződött igen élénk élet folyt, a mezőgazdaságból élő emberek sokasága telepedett itt le. Azt mondják, fénykorában több száz ilyen kis tanya, település volt ezen a területen. Ma az út mentén haladva nagyon szomorú látványt nyújtanak a máladozó falú, egykori szállások, cselédlakások: a sok száz majorból ma már csak öt-hat lakott. Utunk az egyik ilyenbe vezet. Számát és nevét a helybeliek kérésére nem írjuk le, mert mint mondták, senkinek sem akarnak a nyomorukból reklámot csinálni. Restellik, hogy ilyen körülmények között kell élniük. 


Hit és értékek

Ruff Tibor
Hűség: a szerelem jövője

A napokban egy házasságkötésen gondolkodó fiatallal beszélgetve felmerült a kérdés: miről tudja az ember azonosítani a szerelem érzését, megkülönböztetni a felszínesebb vonzalomtól. Három lényeges dolog merült fel ezt illetően: akkor szerelmes, ha 1. úgy érzi, a másikkal akarja leélni az egész életét; 2. ha úgy érzi, más valakivel soha nem akar ilyen jellegű kapcsolatba kerülni; 3. ha úgy érzi, képes a másik embert annak egész személyiségével - hibáival! - együtt szeretni és egész életére „bevállalni”. Ezt az érzést nem egy vallási dogma vagy külső törvény kényszere írja elő a szerelmesnek, hanem a szívéből, szabadon tör elő.


Interjú

Tihanyi Péter
Elszúrt évek

N. Gábor tizenkét éves kora óta drogozott. Huszonöt évesen díler és heroinista lett. Felesége és két gyermeke elhagyta. Négy év börtön, majd minden megváltozik. Gábor ma harminchat éves, és teljesen megszabadult a drogtól. És a család újra együtt.


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Perverz papok listája

A Boston Globe című lap híre szerint a bostoni katolikus főegyházmegye csődeljárás kezdeményezését fontolgatja maga ellen, hogy elkerülje a kártérítési pereket több száz olyan ügyben, melyekben katolikus papokat gyermekek - a legfiatalabb áldozat egy négyéves kisfiú - szexuális molesztálásával vádolnak. A vádak szerint a papokat - bár felettesük tudott ügyeikről - mindig újabb környezetbe helyezték, ahol újabb gyerekre lehettek veszélyesek. Az egy éve Bostonban elindult leleplezési hullám azóta világméretekben rázta meg a katolikus egyházat: főpapok kényszerültek lemondásra többek között Lengyelországban és Írországban, a pápa pedig nyilatkozatban kért bocsánatot a klérus „megbocsáthatatlan bűnei” miatt.


Márer György, New York
Itt az atom, hol az atom?

George W. Bush amerikai elnök a hét elején követelte, hogy Szaddám Huszein az iraki fegyver- és rakétaprogram minden apró részletét belefoglalja a december 8-án esedékes nyilatkozatába. Az elnök kijelentette, hogy Huszein eddigi együttműködése „nem biztató”. Az iraki elnök a tömegpusztító fegyverek elrejtésében 1994 óta nagy tapasztalatokra tett szert. 


Péterfi István
Jószomszédi iszony

„Idegen törvény nálunk nem vetheti meg a lábát” - fogalmazott egy tévévitában a szlovák külügyminiszter nem egyszerűen a harcos nacionalizmus, hanem az Európa-ellenesség szellemében. Azonban elméletileg Magyarország és Szlovákia hamarosan uniós tagállamként kell hogy a maga törvényrendszerét külön-külön a közös jogrendszerhez igazítsa.


Hetek-összeállítás
Bevennék Törökországot

Az Egyesült Államok tőle szokatlan módon közvetlenül igyekszik beavatkozni az európai integráció folyamatába azzal, hogy élénken kampányol Törökország uniós befogadása mellett, valamint bátorítja a régóta húzódó ciprusi válság rendezését - hívja fel a figyelmet a New York Times.


Hetek–MTI
Orbán demagóggá vált

Orbán Viktor politizálása továbbra is árnyékot vet az ország külföldi megítélésére, és kihat az eddig konszenzust élvező EU-csatlakozás ügyére - állapítja meg a Financial Times Magyarországról szóló terjedelmes országelemzése.


Riport

Somorjai László
Ki issza meg a levét?

Magyarországon a hegyközségek regisztrációja szerint ma 70 ezer hektáron termelnek borszőlőt, és ez a borászattal együtt 140 ezer családnak ad közvetlen megélhetést. A családi tradíciók szerint nemzedékek óta szőlőtermeléssel foglalkozók sorsa kérdéses az EU-csatlakozás után, ráadásul az idei termés és szőlőfelvásárlási árak is deficitessé tették a termelést. Az aktuális ügyekről Dula Bence egri hegybírót kérdeztük.


Sport

Holczer Péter
Az oroszok bevették Párizst

Borisz Jelcin az arcán széles mosollyal ugrott fel helyéről, majd korát meghazudtoló frissességgel lódult neki, és rázta le először az őt visszatartani próbáló feleségét, majd testőreit, hogy a pályán csatlakozzon a csapattársukat éppen a levegőbe dobáló honfitársaihoz. Minden oka megvolt a nagy örömre az exprezidentnek, ugyanis Oroszország a Davis-kupa százkét éves történelme során először hódította el a hőn áhított salátástálat, ő pedig a helyszínen szurkolta végig kitartóan a háromnapos döntőt.


Sebestyén István
Játszd újra, Ronaldo

Aligha ünnepelhette volna szebben századik születésnapját a Real Madrid: a Bajnokok Ligája és az európai Szuperkupa után a „királyiak” a klubvilágkupa trófeát is begyűjtötték, miután a Japánban rendezett összecsapáson 2-0-ra legyőzték a paraguayi Olimpia Asunción együttesét.


Sípszó
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Hegedűs Katalin
Csomagolás ajándékba

Ismét eltelt egy év, s mire észbe kapunk, ott állunk megint az ajándékozás kérdése előtt. Ez az időszak próbálja meg leginkább nemcsak a pénztárcánkat, hanem a kinek mit kérdéssel az ötletességünket is. Jó érzés, ha minél több ismerőst meg tudunk lepni valamivel, s ehhez néha elég egy-egy, figyelmességet kifejező apró ajándék is.


Kisegér a nagyvárosban

Ha akad szülő, aki még nem látta a Stuart Little kisegér első vagy második részét, az nyugodtan kézen foghatja 4-10 éves korú gyermekeit, és egy borongósabb napon bepótolhatja velük a lemaradást. A szóban forgó családi vígjáték különleges komputeranimáció eredménye, ráadásul a felnőtteket is szórakoztatja - talán pont azért, mert nem akar egyszerre több nemzedéket görcsösen megnyerni. Így a hús-vér szereplők - beleértve a kisegeret is - humorát kivételesen nem csak a felnőttek értik, aminek eredményeképp mozizás közben nem kell hosszasan sugdolódzva elmagyarázni a gyereknek minden poént vagy kiszólást. 


PROGRAMAJÁNLÓ

Karácsonyi program gyermekeknek a Kiscelli Múzeumban december 7-én, szombaton 10 órától - díszek, képeslapok készítése; gyertyaöntés; madáretető-barkácsolás; karácsonyi mézessütemény- és gyertyavásár. (III., Kiscelli u. 108. Tel.: 368-7917.)


Színes

Van élet karácsony után?

Egy december 20-án megrendezésre kerülő verseny keretében, mely a Blue Square jóvoltából az Interneten is látható lesz, 12 pulyka kaphat, legalább esélyt a karácsony követelte végzetes feldarabolás előli megmenekedésre. Az első Faló Kupa győztese ugyanis megkíméltetik. Sőt! Ed Pownall, a Blue Square szóvivője szerint, jól megérdemelt „nyugdíjas” napjait annyi kukoricával „aranyozzák” majd be, hogy hátralévő élete garantáltan fényűzőnek lesz mondható. 


Mi van a képen?

1. Iszlám hagyományőrző felvonulás 2. Pórul járt stopposok Bugyborbaragány határában 3. Részeg sintér eddigi legnagyobb fogásával +1. A Zetor traktorgyár legújabb családi modellje +2. Magyarországon forgatják az Őrült nők ketrece című film második részét


DUMA PLÁZA

Kedves Mikulás! Elvesztettem a listámat a játékokról, ezért kérlek hozd el nekem azokat, amiket tavaly elfelejtettél. (Todd)


Antik állatok kitömve sürgősen eladók

Kiscicák játszanak a teával és süteménnyel megterített asztal körül, amíg a közelben két kackiás mókus pipázik, a kétfejű bárány és egy összenőtt malaciker pedig a távolból figyeli őket. Ezek a szokatlan darabok most eladók Mr. Potter Különlegességek Múzeumának sok más lakójával együtt. A Viktória korabeli kitömött állatok Nagy-Britannia egyik legrégebbi gyűjteményét alkotják. „Egykor nagyon népszerűek voltak a Viktoriánus kitömött állatok, de manapság már nem anynyira keresettek,” nyilatkozta Kevin Moore, a dél-nyugat angol Jamaica Inn tulajdonosa, ahol ez a hatezer darabos kollekció található. 


Eső leső

Talán már mindenkivel megtörtént, hogy egy váratlan délutáni zivatar miatt bőrigázott az utcán. Nos remélhetőleg ez többet nem fordul elő. Az izraeli Weizmann Kutató Központ tudósai ugyanis kidolgoztak egy egyszerű matematikai képletet, melynek segítségével a jövőben elkerülhetőek lesznek a meteorológiai előrejelzések bizonytalanságai. A képletet kidolgozó Gregory Falkovich professzor szerint az algoritmus egyszért a Wiezmann Központ által kidolgozott új elméleti munkán, másrészt pedig már létező és egyben bizonyított fizikai alapelveken nyugszik. 


Télapó itt van – de hó a subája?

Idén télen a Brit Posta jóvoltából a gyerekek egy webkamera segítségével szemtanúi lehetnek annak, ahogyan a Mikulás megkapja a több száz zsáknyi levelet. Sőt bepillantást nyerhetnek a Télapónál ilyenkor szokásos sürgés-forgásba: a kis segédek lázasan írják és küldik el a levelekre a válaszokat. 


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

Földvári Katalin
Nehogy még egyszer meghaljanak

Törékeny, elegáns, életvidám hetvenegy éves hölgy ül velem szemben a hotel halljában, és élénken magyaráz. Irit Amiel izraeli írónő novelláskötetének magyarországi bemutatójára érkezett Budapestre. „Ez a könyv a jövetelem oka - mutat az asztalon heverő kötetre. - Több nyelven megjelent már, ez a legújabb, a magyar kiadás” - büszkélkedik. Irit Amiel nemcsak él, hanem túlél. „Tizenegy évesen meg kellett volna halnom Treblinkában, az elmúlt hatvan évet tehát ajándékba kaptam” - mondja. A Megperzseltek című novelláskötet egyszerű, tényszerű, „szemmagasságból” megírt történeteket tartalmaz emberi sorsokról, azokról, akiket megperzselt a huszadik század világégése, a holokauszt, és akik nemcsak a karjukra égetett jelet hordozzák visszavonhatatlanul, hanem egy elégett világ emlékeit is. Írásai alapján úgy tűnik, mintha egész életében ezzel foglalkozott volna, pedig Irit hatvanéves korában kezdett el írni. Ráébredt, hogy ha tovább hallgat, meghalhat vele azoknak az emléke, akik odavesztek. A köteteit lánya, Dita grafikái díszítik.