Vissza a tartalomjegyzékhez

Hegedűs Katalin
Csomagolás ajándékba

Ismét eltelt egy év, s mire észbe kapunk, ott állunk megint az ajándékozás kérdése előtt. Ez az időszak próbálja meg leginkább nemcsak a pénztárcánkat, hanem a kinek mit kérdéssel az ötletességünket is. Jó érzés, ha minél több ismerőst meg tudunk lepni valamivel, s ehhez néha elég egy-egy, figyelmességet kifejező apró ajándék is.

Bármilyen apróságot is adunk, fontos, hogy a csomagolása is szép és dekoratív legyen, mert ezzel is kifejezzük a tiszteletünket, és maga a „körítés” is esztétikai élményt tud nyújtani.
Ötletes megoldás lehet, ha maga a csomagolás is ajándék. Ezeket a megajándékozott, mivel nemcsak szép, de személyes és hasznos is, sokáig szívesen fogja használni.
A lehetőség végtelen, csak az ötletességünkön múlik, mit találunk ki, de segítségképpen álljon itt egy-két kedvcsináló ötlet:
Gyűjtsünk össze minden olyan feleslegesnek tűnő dolgot, amit kidobásra ítélnénk ugyan, de fantáziát látunk benne. Például cipős doboz, bébitápszeres doboz, szép formájú üveg, maradék anyagok, csomagolópapírok, spárga, felesleges agyagcserép stb.
Bármilyen formájú dobozt (kerek, szögletes stb.) betapétázhatunk szép mintájú csomagolópapírral. Mindig vegyük figyelembe a megajándékozott ízlését, lakásának miliőjét, hogy később is jó hasznát vegye. A doboz felületét rajzoljuk át a csomagolóanyagra, de mindig hagyjunk rá a széleken. Kenjük be tapétaragasztóval úgy, hogy az ne legyen csomós, de a bekent csomagolópapírt mindig az összeállított dobozra (és ne az esetleg szétnyitott felületre) dolgozzuk rá, oldalanként rásimítva. A doboz szájánál hajtsuk be, és ott is ragasszuk le. Ha akarjuk, a doboz belsejét is bevonhatjuk, attól függ, mit szeretnénk belerakni. Ugyanezt anyaggal, például mintás vászonnal is elkészíthetjük, esetleg vastag zsákvarró tűbe fűzött díszzsinórral körbe is varrhatjuk a széleken, vagy díszvarrást készíthetünk rá. Kívülről egyéb díszítéseket is tehetünk a dobozunk tetejére vagy oldalára. Például szárított narancskarikát, gombokat, kivágott mintákat, fotót, csipkét stb. Így akár a funkcióját is meghatározhatjuk. Lehet süteményes doboz, varródoboz, fényképtartó stb. Kisebb dobozok ékszeres doboznak is megfelelnek. 
Maradék spárgát ruhafestékben megszínezve nagyszerű kötözőt vagy díszítőzsinórt készíthetünk. Ezt különböző mintákba (például: csigaminta, virágminta) tekergetve szintén felragaszthatjuk a kész dobozra, de ha a férfiismerősünknek szánt ital üvegét tekerjük körbe vele, biztos, hogy személyesebb lesz az ajándékunk. Az üveg felületét, ahogy haladunk felfelé, fokozatosan kenjük be ragasztóval és tekerjük körbe szorosan spárgával, esetleg rafiával. A felirat helyét ki is hagyhatjuk, akkor itt mindig forduljunk vissza a spárgával, és úgy tekerjük tovább. Csinálhatunk hozzá kézzel készített egyedi címkét is, egy-két személyes jókívánsággal, melyet átfűzve az üveg nyakába köthetünk. (Ehhez szép felületű natúr papírt válasszunk.) 

Ha díszes anyagból csinos kis zsákot varrunk, s szép szalagot fűzünk bele kötőnek, ez is dekoratív csomagolása lehet bárminek. Később például játékoszsák vagy piperetartó is válhat belőle. 
Egy tiszta virágcserepet feldíszíthetünk temperával megfestve, lelakkozva, és ebbe is csomagolhatunk illatszert, süteményt, de akár a megvarrt, megtöltött zsákunkat is beleállíthatjuk.
Ha egy szép kendőt szeretnénk ajándékozni, használhatjuk azt is csomagolóanyagnak. Beburkolhatunk vele apróságokat, vagy ügyesen megcsomózva pár szál gyertyát, parfümöt is átköthetünk vele.
Hobbiboltokban kapható üvegfestékkel bármilyen szép formájú üveget meg lehet festeni. Ezt egy szép tetővel, dugóval lezárva, a formájától függően megtölthetjük fürdősóval, aszalt gyümölccsel, mézeskaláccsal vagy saját készítésű szörppel is. A festés motívumait a „töltelék” határozza meg. Például: ha a fürdőbe szánjuk, kagylót, halat, tengeri motívumokat fessünk rá, de megfesthetjük úgy is, hogy később egy teamécsest beleállítva esti hangulatfényt árasszon. Ha italos üvegnek szánjuk, egy olcsóbb pohárkészletet hasonlóan feldíszítve máris kész az ajándék „üdítős készletünk”.
A lehetőségek kifogyhatatlanok. Szerezzük be időben a kellékeket, s bátran eresszük szabadon fantáziánkat és alkotókedvünket. Bármi lehet csomagolás vagy feldíszített ajándék, csak legyen személyre szóló, ötletes és dekoratív. Biztos, hogy az ilyen figyelmességnek mindenki örül, és a várt hatás nem marad el.