Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Játszd újra, Ronaldo

Aligha ünnepelhette volna szebben századik születésnapját a Real Madrid: a Bajnokok Ligája és az európai Szuperkupa után a „királyiak” a klubvilágkupa trófeát is begyűjtötték, miután a Japánban rendezett összecsapáson 2-0-ra legyőzték a paraguayi Olimpia Asunción együttesét.


Ronaldo gólöröme Jokohamában. Déjŕ vu Fotó: Reuters

Ronaldo és Roberto Carlos vélhetően örökre szívébe zárta Jokohama városát. A Madrid két brazil sztárja öt hónapja a vb-döntő után is itt ünnepelhetett. Mint akkor, a mostani győzelemben is elévülhetetlen érdemei voltak Ronaldónak, aki gyors góljával - a tizenharmadik percben talált be, utána Gutinak csak be kellett biztosítania a sikert a nyolcvannegyedikben - hamar megadta az alaphangot. Remélhetőleg a huszonhat éves fenomén következő villanására nem kell újabb fél évet várni… Mert való igaz, mint ahogy az UEFA honlapjának szakírója fogalmazott, hogy „Ronaldónak a Real Madridnál töltött eddigi három hónapja nemigen szólt másról, mint térdsérüléséről, három gólról, illetve sorozatos megbetegedéseiről”. Bár lehet, hogy csupán az a probléma, hogy a Real nem mindig Jokohamában játszik. „Ez a stadion a világbajnokságon és most is szerencsét hozott nekem” - örvendezett Ronaldo, aki kijelentette: már teljesen jól van, és képes hasonló teljesítményt nyújtani a továbbiakban is.
A Real Madrid ezzel a győzelemmel - 1960 és 1998 után - harmadszorra nyerte meg Dél-Amerika és Európa legjobb klubjainak csatáját. Ezzel a teljesítménnyel a csapat felzárkózott a szintén háromszori kupagyőztes uruguayi Penarolhoz és a Nacionalhoz, illetve az olasz AC Milanhoz. Az eddigi 42 döntő során egyébként 21-21 dél-amerikai, illetve európai siker született. 
A spanyol bajknokságban (és a Bajnokok Ligájában) nem éppen brillírozó - jelenleg a nyolcadik helyen tanyázó - „királyi gárda” mestere, Del Bosque őszintén mondhatta a győzelem után: „Remélem, az itt mutatott formánk további győzelmekhez segít majd bennünket. Bizakodó vagyok a jövőt illetően: azon leszünk, hogy újra a szezon eleji játékunkat produkáljuk.”