Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek–MTI
Orbán demagóggá vált

Orbán Viktor politizálása továbbra is árnyékot vet az ország külföldi megítélésére, és kihat az eddig konszenzust élvező EU-csatlakozás ügyére - állapítja meg a Financial Times Magyarországról szóló terjedelmes országelemzése.

A brit üzleti körök lapja megállapítja: a parlamenti választások megosztották a magyar társadalmat az európai uniós csatlakozásról folyó, kényes tárgyalások előtt, a botladozó gazdaság nehéz választás elé állítja az áprilisban hatalomra került szocialista-liberális kormányt.
A szocialisták vezette kormánykoalíció úgy véli, Medgyessy Péter miniszterelnök „csendes tekintélye helyreállíthatja a nyugalmat, annak ellenére, hogy elődje politikája továbbra is árnyékot vet”. Bemutatva a választások és az azóta eltelt időszak légkörét, a cikkírók rámutatnak arra, hogy a megosztottság oly mértékűvé vált, hogy átterjedt az eddig mindig társadalmi konszenzust élvező EU-csatlakozás kérdéseire is. „Orbán Viktor volt miniszterelnök a kormány elleni fáradhatatlan támadásaival biztosította, hogy a választási kampány kiváltotta érzelmek ne merüljenek feledésbe” - írják, és felhívják a figyelmet arra, hogy Orbán Viktor volt kormányfő „stílusa drámaian megváltozott, a választások első fordulójában elszenvedett csekély mértékű veresége óta Orbán demagóggá vált”. 
A lap szerint a stabil, szabadpiaci irányultságú politikájukkal korábban tekintélyt szerzett szocialisták kénytelenek voltak felvenni a Fidesz populista gazdasági retorikáját, nagy mértékű béremelést ígérve az állami szektorban. 
Az FT szerint Orbán erőfeszítései ellenére az új kormánynak sikerült megnyernie néhány politikai csatát, köztük a Medgyessy Péter ügynökmúltja kiváltotta vitákat. A Fidesz, amely eredetileg elutasította az EU-tagsághoz szükséges alkotmányos változások megszavazását, meghajolt a kérdésben, amikor a kormány korai parlamenti választások kiírásával fenyegetőzött. Elemzők véleményeit idézve a lap úgy véli, Orbán Viktor már most arra készül, hogy előnyt kovácsoljon a 2004-re esedékes EU-csatlakozás következményei miatti kiábrándulásból.