Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Bevennék Törökországot

Az Egyesült Államok tőle szokatlan módon közvetlenül igyekszik beavatkozni az európai integráció folyamatába azzal, hogy élénken kampányol Törökország uniós befogadása mellett, valamint bátorítja a régóta húzódó ciprusi válság rendezését - hívja fel a figyelmet a New York Times.


Jack Straw Ankarában. Hol van Európa vége? Fotó: Reuters

Paul D. Wolfowitz amerikai védelmiminiszter-helyettes a héten sürgette az EU tagállamait, hogy tűzzék ki azt az időpontot, amikor elkezdik a tárgyalásokat Törökország EU-csatlakozásáról. Wolfowitz a Stratégiai Tudományok Nemzetközi Intézetében hangsúlyozta: „A történelem azt tanítja, hogy egy Törökországot befogadó Európai Unió még erősebb, biztonságosabb és merőben sokszínűbb lesz, mint amilyen ma.”
A Bush-kormány szerint az erőfeszítéseket hosszú távú külpolitikai megfontolások motiválják, és szeretnének még a december 12-i európai csúcstalálkozó előtt eredményeket elérni. Az amerikai diplomácia nem titkolt célja, hogy megszerezze a kis-ázsiai NATO-szövetséges teljes támogatását, amennyiben beindul az Irak elleni hadművelet. Ebben az esetben a Pentagon el akarja érni, hogy Irakot több fronton is támadás érje - északon Törökország felől. 
Wolfowitz beszéde azért is érdemel nagy figyelmet, mivel Valery Giscard d’Estaing egykori francia elnök, aki az európai konventben az EU alkotmányát készíti elő, a múlt hónapban azt nyilatkozta a Le Monde-nak, hogy Törökország nem európai állam, s hogy a jobbára iszlám ország meghívása az EU-ba „Európa végét” jelentené. Wolfowitz szerint azért is lenne szükség Törökország európai integrációjára, mivel ez az állam „értékes modellt kínál a muszlim többségű országok számára”, amelyek még nem ismerték fel a „szabadság, a szekularizáció és a demokrácia” céljait. „Azok, akik kritizálják Törökországot a problémái miatt, összekeverik a kihívásokat az alapvető problémákkal” - mondta a miniszter-helyettes. 
Kofi Annan ENSZ-főtitkár-nak a ciprusi kérdés rendezéséről szóló új tervezete és a múlt havi törökországi kormányváltás is hozzájárult ahhoz, hogy az amerikai külpolitika homlokterébe került a török kérdés. Az amerikai álláspontot Nagy-Britannia is támogatja. A britek nagy hajlandóságot mutatnak a ciprusi helyzet rendezésének elősegítésére, mivel katonáik Cipruson állomásoznak. Azonban ha az Európai Unió ki is tűz egy dátumot a Törökország EU-csatlakozásáról szóló tárgyalások számára, a megbeszélések egy évig nem kezdődhetnek el, így hosszú idő telhet el addig, amíg az unió érettnek ítéli a kis-ázsiai országot a belépésre.