Vissza a tartalomjegyzékhez

Acsai Anikó
Kedvező amerikai makrók – optimistább hangulat

Egyedül a Távol-Keleten változtak jelentősebb mértékben az indexek az elmúlt héten, de valamennyi vezető részvényindex pozitív irányú elmozdulással zárta a hetet. Amerikában a Hálaadás ünnepe miatt lerövidült kereskedési héten több pozitív makrogazdasági adat is napvilágot látott. A munkanélküliségi adatok kedvező alakulása, vállalati szinten pedig a chipgyártók (Intel, AMD) felminősítése mind az optimizmust erősítették. 

Európában az Európai Központi Bank csütörtöki ülésétől 50 bázispontos kamatcsökkentést várnak, ez is kedvez a részvénypiaci hangulatnak. A BUX 38 milliárd forintos heti forgalom mellett 0,6 százalékkal erősödött, 8053 ponton zárva a hetet.
A blue chipek közül a Richter és a Matáv vitték 
a prímet az emelkedésben, utóbbi nem utolsósorban anyavállalatának, a Deutsche Telekomnak szárnyalásával megtámogatva. Közel két százalékkal gyengült viszont az OTP, a hét eleji erősödés után az európai bankszektor gyengélkedése magával rántotta a magyar bankóriást is. A bank egyébként bejelentette, hogy nem indult a román BCR privatizációjának második fordulójában. Mint ismeretes, a román fél az első fordulóban különböző kifogások miatt egyetlen pályázó konzorciumot sem ítélt méltónak a legnagyobb román bank részvénypakettjének megvásárlására. A legnagyobb elmozdulásokat a második vonalbeli papírok mutatták a héten: öt százalékot meghaladó mértékben erősödött az IEB, a Zala-kerámia, a Zwack és az Antenna Hungária is. A vesztes oldalon a Humetet és a TVK-t találjuk 6,5 százalékos értékvesztéssel.