Vissza a tartalomjegyzékhez

Takács Gabriella
Áruhitel – drágább az olcsóbb

Karácsony közeledtével egyre több üzletben kezdődik el az akciódömping, a háztartási gépek és a műszaki cikkek árának mélyrepülése. A Keravill, a Cora, az Auchan és a MédiaMarkt - a teljesség igénye nélkül - jelentős mennyiségű termék, mint például hűtőgépek, televíziókészülékek és porszívók vételárát csökkentette, első pillantásra kedvező módon. Számos áru részletre is megvásárolható, ám a hitelkonstrukciók sokszor becsapósak lehetnek. 

A Keravill akciós termékskáláján a Panasonic 55 cm-es képátlójú, hatvan programhelyes, színes televíziója időzített kikapcsolórendszerrel, 15 százalékos kedvezménynyel, az eredeti árhoz képest mintegy 10 ezer forinttal olcsóbban, 56 990 forintért már megvásárolható. Hasonlóan szimpatikus, akciós paraméterekkel hozzáférhető ugyanitt a Daewoo típusú, 51 cm-es képátlóval és száz programhellyel rendelkező színes televízió, csupán 36 990 forintért, eredeti áránál csaknem 21 százalékkal olcsóbban.
Az üzletlánc a háziasszonyokról sem feledkezett meg, hiszen a Zelmer 1400 wattos teljesítményű porszívója 9990 forintért kapható. Nem is beszélve a Zanussi 146 literes normál hűtőszekrényéről, amely az akciós árképzés előtt 60 900 forintért volt birtokba vehető s most csaknem 21 százalékkal olcsóbban, azaz 47 900 forintos vételár ellenében kerülhet a fa alá.
A Zanussi gáztűzhelye most 42 százalékkal olcsóbb, s így 37 900 forinttól már a miénk lehet. 
Az Auchan üzlethálózata sem feledkezett meg a közelgő ünnepekről. Tőlük - messze a teljesség igénye nélkül - például a Thomson hatfejes videomagnót vásárolhatjuk meg héthavi, 5427 forintos részletben. Szintén hét hónapos részletre kapható a „sikermarket” LG 18 literes, grillezős mikrohullámú sütője, 26 990 forintért. Zanussi, 195 literes hűtőszekrénnyel 44 900 forintért gazdagíthatjuk a háztartásunkat.
Ám mielőtt a fentieken felbuzdulva, hanyatt-homlok rohannánk az akciós vételeket reklámozó áruházakba, nem árt tudni: nem minden olyan olcsó, mint ahogy látszik. A Coránál áruhitelre vásárolt termékek részletét 34,3-46,8 százalékos THM-mel (teljes hiteldíj-mutatóval) terhelik meg. A Magyar Cetelem Rt.-vel együttműködő Auchan esetében ugyanez 27,5 százalékot, a MédiaMarkt esetében 24 százalékot is kitehet, míg az Electro-world nem kevesebb, mint 40 százalékos kamatra adja hitelre megvehető portékáit! Így egy kis számolgatás után ráeszmélhetünk, hogy az akciós, olcsó portékáért - a hitel lejártával - jóval többet fizetünk ki, mint az akció nélküliekért.