Vissza a tartalomjegyzékhez

Pátkai Mihály
Szépségek és szörnyetegek

„Szerződés kötelez, ezért a szépségkirálynő-választást december 7-én százharminc országban nézni fogják az emberek! - szögezte le Julia Morley, a Miss World főszervezője. - Ha kell, a Hyde Parkban fogok egy sátrat felállítani, és onnan közvetítjük a műsort” - tette hozzá Morley, akinek eltökéltségén mit sem változtatott a rendezvény körül az elmúlt napokban Nigériában kirobbant, több száz halálos áldozatot követelő zavargás.

A tavalyi győztes a Miss World történetében először fekete bőrű, nigériai hölgy lett. A verseny szabályai szerint így Nigéria lett volna az idei szépségkirálynő-választás helyszíne. Nigéria azonban túlnyomó többségében iszlám ország. Iszlám országokban pedig előfordul, hogy az érvényben lévő szigorú vallási törvény értelmében megköveznek embereket. 
Az afrikai országba vendégként érkezett szépségkirálynők azonban nem akarták tétlenül végignézni azt, hogy az állítólag házasságtörésen kapott nigériai Amina Lawalt először nyakig földdel betemessék, majd kőzáporral kivégezzék. A norvég, dán, Costa Rica-i és dél-afrikai jelöltek a kivégzés elleni tiltakozásként visszaléptek a versenyzéstől. Ezzel valóban sikerült nemzetközi politikai figyelmet irányítaniuk az ítéletre, a nigériai utcákat ellepő holttestek azonban azt bizonyítják, hogy a humánus bíráskodásért való kiállás viszszájára sült el.
A zavargásokat közvetlenül nem a Miss World-rendezvény, hanem egy újságcikk robbantotta ki, amelyben a szerző szerint Mohamed, ha élne, maga is egy szépségkirálynőt venne feleségül. A szerző azóta elhagyta az országot, Amerikába menekült. Nigériában egy vallási vezető már halálra is ítélte, vallási körözést, fatvát adott ki ellene. Mamudu Sinkarfi, Zamfara állam megbízott kormányzója szerint „minden hithű muzulmán kiontaná ennek a nőnek a vérét, bárhol legyen is”. Tovább mélyítette a válságot az, hogy a Miss World-rendezvényt az iszlám ramadán ünnep idején tartották volna meg. 
Legalább kétszázan meghaltak, ezren megsérültek, tíz-ezren otthontalanokká váltak a zavargások következtében. Húsz templomot, nyolc mecsetet és több szállodát porig romboltak az utcákon tomboló emberek.
A feministák már az 1970-es évektől fogva tiltakoznak a szépségkirálynő-választások ellen. Szemükben a szépségkirálynő-választás olyan, mint egy marhavásár, ahol férfiak osztályozzák az eléjük kivezényelt hölgyeket. Ahogy teltek az évek, a feministáknak sikerült egyre több női bírát is felvonultatniuk, és egyre több szépségkirálynő-jelöltnek lett diplomája asztrofizikából… 
A feministáknak azonban sohasem sikerült nemzetközi politikai vitát kavarni a Miss World szépségkirálynő-választás körül, ezt az iszlám fundamentalisták érték el idén.
Mint az egyetlen olyan nemzetközi verseny, amelyet a fejlődő világ országaiban is közvetítettek, a Miss World az évek során megpróbált az emberiséget egyesítő szerepben feltűnni. Rendezvényeiken „az egész világ egy színpadon szerepel” - hangsúlyozták, szerintük a verseny a világ minden részén elismert női szépség jogos megmérettetése. Az elmúlt években valóban több fejlődő országból is került ki győztes, „a világ legszebbje” - legalábbis a nyugati világ szemszögéből legszebbje…
Szeptember 11-e óta a világ már nem az a játszótér, ahol az egyetemes emberi (nyugati) értékeket, kultúrát nyíltan közvetíteni lehet. Az a kultúra, ahol a házasságtörés halálos bűn, nem hódol be egykönynyen a nyugati szépségkirálynők által közvetített „modernség” előtt. „Nem akartunk senkit megbántani, ezért nem szabad senkinek megsértődnie…” - a Bali szigetén történt diszkórobbantást követően ugyanez a kulturális naivitás nyilvánult meg. Mint azt az egyik odavalósi klubtulajdonos szomorúan megjegyezte: „Pedig az a hely a dekadencia világközössége volt…” Talán pontosan ezért válhatott célponttá…