Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VI. évfolyam, 48. szám, 2002. november 29

Belpolitika

Hazafi Zsolt
Fejlődést ígérnek a fővárosban

Szabaddemokrata és szocialista politikusok egyaránt a közlekedésfejlesztési csomagot emelték ki elsőként mint a legfontosabbat a két párt fővárosban megkötött koalíciós szerződéséből. Bőhm András, az SZDSZ frakciójának vezetője szerint a Városháza működésében nem történik különösebb változás, míg Mandur László, az MSZP budapesti elnöke szerint egy sor vitás kérdés megoldásával zökkenőmentesebb működés várható.


Somorjai László
Kiakadtak az IKEA-tól

Környezet és emberbarát áruházat ígért a fővárosban az Örs vezér téri IKEA áruház bővítési tervében, melynek során a régi épület mellé mélygarázzsal ellátott új, a tér méreteihez képest monumentális épületet emeltek. A zuglói önkormányzattól 388 millió forintért megvásárolt telken immár befejezéséhez közeledik a 6 és fél milliárdos projekt, a környék lakói azonban egyre hangosabban tiltakoznak az elszenvedett zajártalom és környezetrombolás miatt. A problémát az okozza, hogy az új épület közel - kevesebb mint 50 méter távolságban - van a lakóépületektől. Mivel a lakók tiltakozása eddig süket fülekre talált, úgy döntöttek: a nyilvánossághoz fordulnak.


Szobota Zoltán
Már a NATO sem a régi

Vezetésének központosításával, önálló és határain kívül is bevethető hadseregével, valamint hét új tagállam meghívásával a NATO végérvényesen megváltozott. Mindezek - immáron deklaráltan - Magyarország vonatkozásában is új helyzetet teremtenek.


Életmód

Ajándékskála kicsiknek és nagyobbaknak

Figyelem, szókimondó szövegek a Bibliából! - hirdeti a közelmúltban napvilágot látott új Jakab Zsolt-CD borítója. Az Ábrahám nagyapám címen megjelent anyag szerzeményeit bibliai történetek ihlették: dalok születtek többek között Dávid király táncáról, Ábrahámról, Illés prófétáról, a bábeli zűrzavarról és egy beszélő szamárról. A lemezen található tíz dalon kívül szereplő ajándék felvételek között két nóta karaoke változata is hallható, amelyekre a gyerekek kedvük szerint énekelhetnek. A szerzői kiadásban megjelent hanghordozó PC-mellékletén bibliai témájú, kifesthető ceruzarajzok (nyomtatható változatban) és egy készülő képregény bemutató oldala is látható. 


Szűcs Emese
Nők írnak nőknek nőkről

A sikerkönyv biztos receptjének ismerete az egyik állandó, legizgalmasabb kérdése úgy a szerzőknek, mint a kiadóknak. A hazai könyvpiacot figyelve ennek a receptnek az összetevői ma igen határozottan láthatóvá kezdenek válni, ami valahogy úgy szól, hogy végy egy hétköznapi sztorit, ne vesztegess sok időt sem tájleírással, sem jellemábrázolással, de pörögjön a dolog kegyetlenül, menjen a duma, oldalanként minimum kétszer illik beszólni egyet, légy vagány, kellőképpen obszcén, és hát a szex is ott legyen, de csak kendőzetlenül. 


Orbán beszédeinek margójára

Az „újbeszél” a hivatalos nyelv Orwell Nagy Testvérének államában. A könyv szerzője, Király Gábor szerint Orbán Viktor volt miniszterelnök politikai beszédeinek szövege valódi „újbeszél”. Az újbeszélelemekkel átszőtt szöveg veszélyes fegyver: a szimpatizáns hallgatóság megérti, a másik oldal félreérti. Keletkezése valahogy úgy zajlik, hogy egy csoport egy ismert köznyelvi kifejezést új jelentéssel ruház fel, csakhogy erről elfelejti értesíteni a többi csoportot. Így születtek a „polgári kormány”, „új közvélemény”, „polgári gazdaság”, „polgári nyilvánosság” szókapcsolatok is; így született sok szómágia, a verbális manipuláció megannyi nyomasztó megnyilvánulása. 


Teljes kétnyelvű Biblia

Várhatóan jövő héten kerül újra a boltokba a Teljes kétnyelvű (héber-magyar) Biblia a Makkabi Kiadó gondozásában. A héber szöveg a londoni kalligrafikus kiadásra épül, a magyar fordítás pedig a század elején megjelent, Izraelita Magyar Iradalmi Társulat (IMIT) által készített szövegvariáns változatlan utánnyomása. Ezt a fordítást annak idején a kor legkiválóbb zsidó tudósai és nyelvészei készítették, s mindmáig a legjobb magyar nyelvű zsidó bibliafordítás. Szerkesztette: Raj Tamás (F. Sz.)


Könyvbemutató

Irit Amiel Megperzseltek című prózakötetét december 4-én, szerdán 18 órakor a Bálint Zsidó Közösségi Házban (VI. ker., Révay u. 16.) az ebből az alkalomból Budapestre látogató írónő ajánlja az olvasóközönségnek. A könyvbemutatót a magyarországi kiadó, a Poligráf szervezi.


Fókusz

Szlazsánszky Ferenc, Sebestyén István
A függőség napja

Magyarországon minden harmadik diák kipróbált már valamilyen kábítószert. E vészjósló tény azonban az egyetlen, mely-lyel kapcsolatban nézetazonosság van a probléma megoldásáért felelős politikusok és egészségügyi szakemberek között. Egyrészt ugyanis azt állítják, hogy a marihuánafogyasztás a kemény drogok felé vezető első lépés; az ezzel ellentétes vélemény szerint viszont a „lágy” drogok éppen olyan ártalmatlanok, mint a csekély mennyiségű alkohol. A jelenlegi ellenzék három évvel ezelőtt a drogmentes Magyarország megteremtésének programját tűzte zászlajára, miközben egészségügyi szakemberek úgy vélik, ennek elérése lehetetlen, hiszen ez még a nálunk gazdagabb országokban sem sikerült.  A legutóbbi, 1999-es drogtörvény-szigorításról is megoszlanak a vélemények: az akkori jogalkotók szerint, miközben sikerült csökkenteni a fogyasztók számát, nőtt az eljárás alá vont terjesztők és kereskedők aránya. A cáfolat úgy szól, hogy valójában csak pitiáner terjesztőket sikerült elkapni, igazi nagy hal nem akadt horogra, ráadásul a törvény szigora miatt sok rászoruló nem mer orvosi segítséget kérni, és sok meggondolatlan tizenéves élete törhet ketté akár egyszeri drogfogyasztás miatt is. Éppen ezért Bárándy Péter igazságügy-miniszter - a büntető törvénykönyv módosításával - enyhíteni kívánja a szankciókat. Az ellenzék értelmezésében ugyanakkor a koalíció ezzel rászabadítja a dílereket az iskolákra, és közvetve a kábítószerek kipróbálására bátorítja a közép- és felsőoktatási intézmények tanulóit.


Eperjesi Ildikó, Hazafi Zsolt
Új sorakozó

Magyarországon még nem tapasztalt méretű kommunikációs hadjárat veszi kezdetét december 1-jétől az uniós csatlakozás mellett. A Hetek birtokába került szakértői anyag, amely A magyar társadalom EU-kommunikációs stratégiája (KS) címet viseli 254 oldalon keresztül mindenre kiterjedően taglalja azt, hogy az elkövetkezendő hónapokban mire számíthatunk. Az EU-propaganda a gazdasági várakozásokat hűteni, a közösséghez való tartozást viszont érzelmileg gazdagítani szeretné. A kampányszlogenek is erre rímelnek: „Az EU-tagság rólad szól”, „Az EU eszmék és értékek közössége”, „Gazdagítjuk az EU-t” - csak néhány a tanulmányban szereplő agitatív gondolatok közül.


Pátkai Mihály
Szépségek és szörnyetegek

„Szerződés kötelez, ezért a szépségkirálynő-választást december 7-én százharminc országban nézni fogják az emberek! - szögezte le Julia Morley, a Miss World főszervezője. - Ha kell, a Hyde Parkban fogok egy sátrat felállítani, és onnan közvetítjük a műsort” - tette hozzá Morley, akinek eltökéltségén mit sem változtatott a rendezvény körül az elmúlt napokban Nigériában kirobbant, több száz halálos áldozatot követelő zavargás.


Gazdaság

Papp Levente
Eladósodó sorban a lakosság

Az előző kormány - talán a választások előtti kampányfogásként - könnyűvé tette az építési, illetve lakásvásárlási hitelek felvételét, és lecsökkentette a kamatokat. Persze ez nem jelenti azt, hogy a valóságban is könnyű a hitelekhez hozzájutni, közel két hónapos átfutás szükséges abban az esetben is, ha minden dokumentum és feltétel rendelkezésre áll. Az új kormány választási ígérete alapján decembertől emelkedik a szocpol. Ha átmeneti ideig is, de a két nagy párt választási licitálása következtében jól járhat a kisember. 


Hetek-összeállítás
Jövőre drágulnak a sztrádamatricák

Átadták a forgalom számára a felújított M7-es autópályát. Az Érdtől Zamárdiig megújult aszfalton azonban csak december 31-éig gurulhatunk ingyen, január 1-jétől ugyanis fizetni kell a pályahasználatért. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint jövőre általánosságban drágulnak az autópályák díjai.


Az embert kell választani

November elején megnyílt Budapesten a General Motors (GM) Europe Közép- és Kelet-Európai Központja, amely a GM-nek a térség tizenöt országában folytatott üzleti tevékenységét koordinálja majd. A GM ezzel egy időben a GM Daewoo közép-kelet-európai régióközpontját is Magyarországra helyezte. Új Daewoo-kereskedő hálózatot kívánnak kiépíteni hazánkban mintegy ötven márkakereskedővel, akik a korábbi sikeresebb Daewoo-dílerek, és több vezető Opel-kereskedő közül kerülnek ki. Idei tervük kilencezer személyautó értékesítése Magyarországon. Ennek tíz százalékát egy dinamikusan növekvő cégcsoport vállalta magára.


Major Nóra
Kinek jó az erős forint?

Egy hét telt el azóta, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) többszöri szóbeli intervenció után 9 százalékra csökkentette a jegybanki kamatot. Ennek ellenére a forint még mindig megközelíti az árfolyamsáv szélét. Az erős forint hátrányokkal is jár: olcsóbbá teszi az importot, és rontja a hazai exportőrök jövedelmezőségét - a gazdasági növekedés legfőbb zálogát. Kedvez viszont a devizában eladósodott államnak. A probléma kezelésére - elméletileg - több lehetőség is kínálkozik. Lapunknak nyilatkozó kereskedelmi banki elemzők nem tartják ugyan drámaian magasnak a jelenlegi forintárfolyamot, mégis újabb jegybanki beavatkozásra számítanak a közeljövőben.


Major Nóra
Szép volt, fiúk

„A tizenötödik születésnapját ünneplő Pénzügykutató Rt. egyik kiemelkedő teljesítménye, hogy eddig minden kormányba sikerült minisztert vagy államtitkárt delegálniuk” - mondta Lengyel László igazgató. 1986-ban a részvénytársaság őse, a Pénzügykutató Intézet adta ki a Fordulat és reform című tanulmányt, amelyet azóta is a gazdasági rendszerváltás „alapokmányaként” tartanak számon. Csillag István, Hetényi István, Kopátsy Sándor, Antal László annak idején mindannyian az intézet munkatársai voltak. A megemlékezés alkalmával olyan elismert szakemberek és gyakorló politikusok tették tiszteletüket, mint Kupa Mihály, László Csaba, Csillag István, Surányi György, Matolcsy György, Petschnig Mária Zita, Várhegyi Éva és Tölgyessy Péter. 


Acsai Anikó
8000 pont felett a BUX

Amerikában a kedvező makrogazdasági adatoknak köszönhetően emelkedő részvényárfolyamok jellemezték a kereskedést. Európában a nagyobb tőzsdék közül egyedül a francia emelkedett mérsékelten, Frankfurtban és Londonban egyaránt gyengültek az indexek valamelyest, elsősorban a biztosítók, a pénzügyi szektor és a telekom cégek gyenge teljesítménye miatt. 


Háttér

Péterfi István
Örömünnep Romániában

A múlttól való teljes elszakadás - így örvendezett a román elnök, amikor Prágában felsorolták a tagságra meghívott országok nevét, köztük Romániát. Találó megfogalmazás - bólogattak sokan - nemcsak az országnak, Iliescunak is el kellett szakadnia a múlttól, hiszen alig három éve, hogy ellenzéki pártelnökként mostani miniszterelnökével és sok más politikussal együtt még heves NATO-ellenes politikát folytatott, különösen a balkáni konfliktus kapcsán. Kétségtelen ugyanakkor, hogy a kilencvenes évek közepén Iliescu egyike volt azoknak, akik felvetették Románia NATO-tagságát, bár más összefüggésben: akkor annak veszélyére figyelmeztették a nagyhatalmakat, ha Magyarország NATO-tag lesz, Románia nem. Hogy mindebből hogyan lett NATO-csatlakozás? Nos talán épp a koszovói-jugoszláviai akció győzhette meg Iliescuékat arról, hogy a kontinensnek ezen a fertályán sincs a NATO-nál nagyobb erő, hatalom. 


Földvári Katalin
A párizsi vagány ma másképp beszél

Daniel Cohn-Bendit, az 1968-as párizsi diáklázadás emblematikus figurája Budapesten járt a Közép-Európai Egyetem (CEU) Zöld Akadémiájának meghívására. A sűrű program több személyes találkozást, sajtótájékoztatót és nyilvános előadást foglalt magában. A francia születésű, Németországban élő egykori újságíró a nyolcvanas évek elejétől a Zöld Párt tagja, Joschka Fi-scher támogatója, jelenleg az Európai Parlament képviselője. (Útközben egy tekintélyelvet elutasító bölcsődében volt nevelő, dolgozott könyvtárban, alapított folyóiratot, és több könyvben is megjelentek írásai francia és német nyelven.) Cohn-Bendit előadása nagy érdeklődés mellett, a magyar rendszerváltás értelmiségi körének részvételével zajlott, köztük volt Demszky Gábor főpolgármester, Halmai Gábor ismert alkotmányjogász, Tamás Gáspár Miklós, és még sokan mások. A Hetek az egykori lázadó és a mai politikus énje között feszülő esetleges ellentmondásokról kérdezte.


Hit és értékek

Flaisz Endre
Négymilliárd áldozat

A Tízparancsolat alapja az emberi élet védelme. A „Ne ölj!” parancsa ellenére azonban az emberiség története sajnálatos módon háborúk és népirtások sorozatából áll. A Canadian Army  Journal kimutatása szerint i. e. 3600 óta több mint 14 ezer 500 háború vagy komolyabb fegyveres konfliktus zajlott le a világon, melyek során 3,9 milliárd embert öltek meg, és csak 2002 folyamán nyolc új konfliktus robbant ki a világ különböző pontjain, miközben a már korábban indult több tucat háború sem ért véget. A közel hat évezred alatt a háborúk nyomán keletkezett anyagi kár becsült értéke pedig megfelel annak az aranymennyiségnek, amelyből egy 150 kilométer széles, 10 méter vastag színarany gyűrűt lehetne készíteni földünk köré. 


Interjú

Tihanyi Péter
Az utolsó whisky
34 bank, 80 millió forint, 17 év börtön – Ambrus Attilai

Ambrus Attilával egy kétórás televíziós riportot készítettünk a cellájában. Arra voltunk kíváncsiak, mik azok a pillanatok, fordulópontok, döntések egy ember életében, amik meghatározzák a sorsát. Mitől lesz valaki végül is azzá, aki. 


Külpolitika

Vagyim Arisztov
Ahol csak az erős kéz segít

A moszkvai túszdráma eddig még soha nem tapasztalt mértékű aktivitásra késztette az orosz kormányt; a közélet legkülönfélébb szféráiban - mint például a politika, a diplomácia, a jog és a média - nagyban folyik a terrorizmus elleni kampány. Egyedül a hadseregben figyelhető meg némi visszafogottság, ami persze nem jelenti azt, hogy hamarosan nem ők lesznek újra a főszereplők. A csecsenföldi háború történetében új fejezet vette kezdetét, egy olyan periódus, ami leginkább a moszkvai színház túszejtői elleni kommandós bevetésre hasonlít.


Karl Pfeifer, Bécs
Haider ment, pártja maradhat

Harminchat év után minden várakozást felülmúló sikert aratva visszaszerezte vezető helyét Ausztria politikai életében az Osztrák Néppárt (ÖVP). Wolfgang Schüssel kancellár alakíthat kormányt, bár a kormányzáshoz - 42 százalékos eredményével - koalícióra kényszerül. A vasárnap nyolcvan százalékos részvétellel megtartott osztrák választásokon csaknem 17 százalékot, azaz harminchárom mandátumot vesztett Jörg Haider Szabadságpártja (FPÖ). Az 1999-eshez képest jobb eredményt ért el a Szociáldemokrata Párt (SPÖ) 37 százalékkal, bár győznie nem sikerült, és gyengén szerepeltek a zöldek, 8,9 százalékos eredménnyel. 


Hechs László
Vesztésre játszanak

Amram Micna haifai polgármester nyerte meg nagy fölénnyel az izraeli Munkapártban az előválasztást Benjamin ben-Eliézerrel, a párt volt elnökével szemben. Az új elnök vetélytársának a második, míg a nagypolitikából ismét kiszorulni látszó Simon Peresznek a harmadik helyet kínálta fel a január végi előrehozott választásokra készülő párt formálódó választási listáján. 


David Blunkett, Jack Straw
Egységes ellentámadás

A héten Londonban ötvenhét állam és szervezet belügy- és igazságügy-minisztere, illetve más magas rangú képviselője tárgyalt a délkelet-európai szervezett bűnözés legyőzését célzó intézkedésekről. A rendezvényen képviseltette magát valamennyi EU-tagállam, továbbá a térség országai, köztük Magyarország, Lamperth Mónika belügyminiszter személyében. Az esemény kapcsán készült David Blunkett brit belügyminiszter és Jack Straw külügyminiszter közös írása, amelyet a budapesti brit nagykövetség bocsátott lapunk rendelkezésére.


Márer György, New York
Bush iraki barátja

Egy Irán támogatta ajatollah, aki ugyan iraki síita, de több mint két évtizede él az iráni fővárosban, nem egykönnyen jönne számításba annak a George W. Bush amerikai elnöknek szövetségesként, aki a „gonoszság tengelyének” nevezte a teheráni kormányt. 


Riport

Izing Antal
A sas repül

Már megint nem tudtam magammal mit kezdeni két kiszavazóshow között. A tétlenség az ördög párnája. Ezért aztán elmentem sast szabadítani. Pontosabban parlagi sast, pontosabban a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzetbe egy olyan sast szabadítani, amelyből összesen hatvan példány él Magyarországon. A sasról induláskor annyit tudtam Nagy Lajos titkos írófejedelem nyomán - lásd a Képtelen természetrajzot -, hogy a sast sasok nemzik, és ez mindaddig így is lesz, míg Núbia párduca nem szül egy gyáva nyulat. A sas igen bátor madár, ezt is tudtam, nálánál mindig gyengébb állatokat eszik, amik védekezni nem tudnak. Ezeket a sas halálukat megvető bátorsággal eszi meg. Ezért aztán a madarak királyának is nevezik.


Sport

Sebestyén István
Hullámvölgyben a címvédő

Az idei év legjobb tizenhat európai klubcsapata rontott neki egymásnak a héten, a Bajnokok Ligája második körében. Az első játéknapon a C, illetve a D csoport mérkőzéseire került sor, a többi mérkőzés lapzártánk idején kezdődött. 


Figónak malaca volt

A spanyol labdarúgó-bajnokság múlt heti fordulójában a felhevült Barca-ultrák a legelképesztőbb dolgokkal dobálták Luis Figót, egykori kedvencüket, aki két éve igazolt Madridba. A játékvezetőnek rövid időre meg is kellett szakítania a mérkőzést.


Kovács Tamás
Boldog Szilveszter

Nagyon áhított magyar sikerrel ért véget a Debrecenben megrendezett 36. tornász-világbajnokság. Csollány Szilveszter sydneyi olimpiai-, majd Európa-bajnok álmait valóra váltva gyűrűn világbajnok lett. Szilas, aki az elvárások keltette félelmeinek korábban többször is hangot adott, a döntőben rutinosan félretette minden gátlását, és magabiztos gyakorlatot mutatott be. Bajnokunk eddig gyűrűn öt világbajnoki ezüstöt gyűjtött össze, s már csupán ez az arany hiányzott a kollekciójából. Szombaton a Főnix csarnokban nagy riválisa, a bolgár Jordan Jovcsev sem állhatta útját.


Véget ért a szecsői álom

A Magyar Kupa nyolcaddöntőjében véget ért az NB III-as Tápiószecső csodasorozata. A Vasast és az Újpestet is kiverő szecsőiek az MTK-tól kaptak ki a hazai pályán 2-0-ra. A hazaiak szurkolói bizakodva tekintettek az összecsapás elé, az újabb - várt! - bravúr utáni össznépi mulatozást is megszervezték már. A siker most elmaradt. A kék-fehérek találatait Illés Béla és Czvitkovics Péter szerezték. 


Szabadidő

A mi kis falunk

Távol a megamoziktól, kissé elrejtve a bölcsész szubkultúra szigetszerű telepein (Művész, Toldi) látható egy Oscar-díjra jelölt magyar film: a Hukkle. Lassan kultusz nő körülötte, bár ez nem a Valami Amerika - rétegfilmről beszélhetünk így is. Középpontban egy kis magyar falu (Ozora) zsánerképei, magyar táj hozzávaló ecsettel, vagyis a dolgok (arcok, állatok, gépek) legapróbb részleteit feltáró közelképekkel. A cím hangutánzás, egy fel-feltűnő „évszázados arcú” öregember csuklását leíró szó. Az operatőrrel bizonyára egyenrangú alkotói viszonyban forgató elsőfilmes rendező megragadó képei sokszor a Vándormadarakat juttatják eszünkbe. Állatok és emberek együttélését viszont nem láttuk még ilyen pontos párhuzamba vonva. Ráadásul nincsenek szavak. A történést a képek mellett a zörejek és a hangok mesélik el. Nem hiányzik a beszéd, mindent pontosan értünk. 


A Tízparancsolat

A magyarországi videózás hőskorában rengeteg olyan film járta be az országot, melyben az eredeti hanghoz úgynevezett hangalámondással rögzítették a fordítást. Ezek egyike volt Cecil B. DeMille 1956-ban készült három és fél órás alkotása, a Tízparancsolat. A mozikban sohasem játszott művet nemrég kiadták DVD-n.


Bóza András
Egerek és emberek

Lakásszínházak hangulatát idézi a Madách Stúdió. Zegzugos folyosókon, lépcsőkön föl-le bolyongva találtuk meg a játszóteret. Nem írok színpadot, mert a nézőkkel egy térben játszottak a színészek. A régi színidirektorok módján Kerényi Imre igazgató - igaz, csak felvételről - köszöntötte a nézőket, és kívánt jó szórakozást.


Tavaszi hangulat

Huszonnégy fok - nem mínuszban - kellemes szél, napsütés és hangos madárfütty. November dereka. Ilyenkor súlyosan közelít a tél szava - mégsincs nyoma a hidegnek. Pécsen még fokozottabban délies az atmoszféra. Egy jó saláta és egy hasonló pizza fejelte meg a kiváló hangulatot. A Dóm étterem új hely lehet a pécsi sétálóutcában. Cézár saláta a nyitány: friss uborka, saláta, paradicsom és sült csirkehús, némi olívabogyó és borecet. Az ízek remekek - igaz, a név alapján más salátát is hozhattak volna, de ez legyen a legnagyobb gond. Közben megérkezik a sonkás pizza. Pont jó - ráadásként az asztalon egy kis edény reszelt parmezánt rejt, ezzel csak fokozható a megálmodott íz. Egy pohár kellemes villányi kékoportó társaságában még jobb a kép - szép szín, kellemes íz és illat, könnyed csevegés. Mindez a tavaszi hangulatú délutánnal együtt még a tenger hiányát is képes feledtetni. (mlg)


Színes

Traktornak ütközött és visszanyerte látását

Tajvan szigetén egy vak asszony traktornak ütközött, és visszanyerte látását. Rendőrségi jelentés szerint özvegy Mijagu ötvenhárom éves, tajtungi lakos, aki tízéves kora óta vak volt, egyik nap a templomból hazafelé tartva megbotlott és nekivágódott az úttest szélén álló traktornak. Tíz nappal később az asszony teljesen visszanyerte látását. Az orvosok egyelőre nem találtak magyarázatot a vak asszony csodálatos gyógyulására - áll a dpa jelentésében. (MTI) Az egy dolog, hogy meggyógyult mama, de ki téríti meg a káromat?


Mi van a képen?
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Miért mindig a horkolók alszanak el előbb? (graffiti)


Churchill a legnagyobb brit

Ha más nem is, a BBC A legnagyobb britek elnevezésű közvélemény-kutatása jól mutatja, hogy a generációkkal együtt hogyan változik a történelem megítélése.  A britek valamikori vezetője, Winston Churchill - akinek „buldogharciassága” inspirálta, s mentette meg a brit nemzetet a második világháborúban - minden idők legnagyobb győzelmét aratta a hét végén befejeződött országos versenyen, amelyben telefonon és e-mailen egyaránt lehetett voksolni.


100 éves a Teddy Bear

A sokak által ismert és kedvelt Teddy Bear e héten ünnepli századik születésnapját. Ebből az alkalomból kerül sor egy nagyszabású Teddy Bear-árverésre az angol Christie’s South Kensington nevű aukciós házban. Több mint 380 ritka maci kerül majd kalapács alá. Az árverésvezető szerint egyes példányok értéke, melyek még a 20. század elején készültek, elérheti a 30 ezer fontot is. 


Horkolásgátló spray

Hosszú és monoton buszozás alatt hajlamos az ember mély álomba merülni, amely esetenként horkantások is kísérhetnek. Ezt a zajos problémát igyekezett orvosolni egy brit távolsági buszvállalat, amely idősebb utasait horkolást gátló gyógynövényspray-vel látja el. A vállalat vezetői alvásszakértővel konzultáltak, miután a sofőrök panaszkodtak az utasok motorzajt túlharsogó horkolása miatt. 


Kutyapszichológia postásoknak

A kutyák gesztuskommunikációjának legjellegezetesebb jegyeit ismertető tanfolyamon vesznek majd részt az unterrahti postások, miután csak az elmúlt hónap során húszan mondtak fel kutyaharapás formájában jelentkező szakmai ártalmak miatt. A kutyapszichológia- tanfolyam egyik alapvető célkitűzése, hogy még karácsonyig csökkenjen a postásokat ért kutyaharapások száma. 


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

Siposhegyi Péter
Amikor önmagát védi a média

Bernard Goldberg és Bayer Zsolt könyvének van néhány közös tulajdonsága. Mindkettőben betűk, mondatok vannak. Mindkettőt ember írta, mindkettő haragszik. Goldberg urat nem ismerem, de most könyve elolvasása után szeretném megismerni, bár erre vajmi kevés az esélyem. Bayer urat ismerem, mégpedig többféle mutációban. Ismertem egy ilyen nevű Fidesz-szóvivőt, aki értelmes volt, egyúttal gyanakvó. Aztán ismertem egy másik Bayer urat, aki újságíró volt a Népszabadságnál. Kicsivel fakóbb volt, mint az előző, de szintén gyanakvó. Találkoztam Bayer III-mal is, aki egy filmes cégnél volt valami. Dolgozott. Akkor már majdnem értett a filmhez, de miután a Horn-Bokros-Lucifer-Kuncze-féle liberálbolsevista rémuralom tartott éppen, így csendes volt és megfontolt. Nem úgy, mint Bayer IV., akivel csak futólag találkozhattam, hiszen nagy úr volt a jó magyar érában, havi másfél milláért a Duna TV-ben. Hozzá tartozott minden, ami kultúra és magyar. Most itt a Bayer V. Sztár. Sajtóklub, vátesz, orrhangú kürtfúvó, bátor ember. Új szakmája van, úgy hívja magát, hogy médiaharcos. Műve, mely mára klasszikussá vált, címében így hangzik: Hol a pofátlanság határa?