Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VI. évfolyam, 45. szám, 2002. november 08

Belpolitika

Munkatársunktól
Nem megyünk Irakba?

Belpolitikai vihart kavart a Foreign Affairs című amerikai lapban megjelent információ, miszerint Lord Robertson NATO-főtitkár nem hivatalosan közölte Juhász Ferenc honvédelmi miniszterrel, hogy már régen kizárták volna Magyarországot a szövetségből, ha erre lehetőség nyílt volna. A szerző szerint a NATO-ban azért bírálják Magyarországot, mert az elmúlt négy évben túl sokat mulasztott a vállalások teljesítésében. Simicskó István, a Honvédelmi Bizottság alelnöke szerint lobbiérdekek állhatnak a cikk megszületése mögött, méghozzá a magyar katonák aktívabb részvétele háborús konfliktusokban. 


Szobota Zoltán
Sok egyház csalódott

Neves közéleti szereplők, civil és emberi jogi szervezetek, illetve több egyház nyílt levelében sürgeti a kormányt, hogy törölje a Fidesz-éra idején hozott diszkriminatív egyházpolitikai rendelkezéseket. Ha a baloldali kabinet nem állja szavát, az intézményesített megkülönböztetés január elsejétől már százmilliós nagyságrendű veszteségként jelentkezik a hivatalosan bejegyzett felekezetek több mint kilencven százalékánál. 


Balogh László, Szobota István
Gyermektragédia Hatvanban

Csákvár, Pécs, Tóthújfalu, Budapest, Gyula, Karancskeszi. És most Hatvan. Mindegyik helységet családon belüli brutális gyilkosság okán emlegetik nyár óta. Szelíd, gyerekektől körülrajongott tanár és elismert, komoly szakmai múlttal rendelkező főorvos után az ügyeletes tragédia szereplői sikeres vállalkozók. A Heves megyei Hatvanban szinte mindenki ismeri Ördöghéket. A városközpont peremén található vadász- és fegyverboltban előbb-utóbb minden kíváncsiskodó megfordult. Az üzletet a családanya ahogy a helybeliek emlegetik: „a Teca” vezette. Gyakran látták őt, amint hatalmas bevásárlószatyraival gyermekei társaságában keresztülsiet a városon. Hatvan kertvárosában, takaros családi házban élték - a szomszédok szerint - anyagilag kiegyensúlyozott, rendezett hétköznapjaikat. Az idill betetőzéseként kertjükben zsenge őzgidák szaladgáltak. 


Hetek-összeállítás
Hol pénz, hol nincs

Továbbra is zajlik az Atkári-csata a fővárosi önkormányzatban. Vannak olyan időszakok, amikor úgy tűnik, hogy a budapesti szocialisták beadják a derekukat és beleegyeznek, hogy a pénzügyekért felelős polgármester-helyettes a helyén maradjon, és „cserébe” a baloldal is újabb pozíciókhoz jut. Azonban a hatáskörök kérdésénél mindig elakadnak a tárgyalások. Demszky Gábor konokul kitart munkatársa és annak hatásköre mellett. 


Életmód

Tóth Zsuzsanna
Kéz, WELLA, olló

Ezen a héten a Wella Magyarország a 2003-as év új frizuradivatát felvonultató show-jának keretében nagyszabású sajtótájékoztatót tartott, ahol Hajas László, három modell közreműködésével, bemutatta az új hajtrendeket.


Fókusz

Burik Géza
Politikai földrengés Törökországban

Abszolút többséget szerzett egy iszlámista párt a törökországi választásokon, miközben az eddigi kormánypártok közül egy sem jutott be az új parlamentbe. A nyugati elemzők és politikusok véleménye megoszlik: vannak, akik azzal riogatnak, hogy Oszama bin Laden és az al-Kaida helyi megbízottjai kerültek hatalomra egy NATO-országban, míg mások szerint a stabil török demokráciában az új kormány bebizonyíthatja, hogy az iszlám képes a tálib rendszeren kívül más politikai berendezkedést is kialakítani. Az Európai Unió az elemzők szerint a 22-es csapdájába került: ha a politikai változások nyomán továbbra is elutasítja Törökország csatlakozását, azzal az iszlám radikalizmust erősítheti, míg az esetleges felvétellel ösztönözheti ugyan a muszlim többségű ország demokratizálódását, ugyanakkor kiszolgáltatottá teheti a tagállamokat a török közvetítéssel Európába irányuló iszlám és kurd terrorizmussal szemben.


Hetek-összeállítás
Szaddám nem magáért aggódik

Az Egyesült Államok a Közel-Kelet újrafelosztására készül - állítja Szaddám Huszein. Az iraki elnök, aki tizenkét év óta először adott interjút egy külföldi lapnak, azt ígéri: „nem lesz egy piknik az amerikai csapatoknak”, ha megtámadják országát. „Irak - Szíriával és Iránnal együtt - útjában áll azoknak a törekvéseknek, amelyek az Öbölmenti emírségek mintájára külföldi kontroll alatt álló miniállamokra akarják felosztani az olajban gazdag térséget.”


Gazdaság

Major Nóra, Pálinkás Csilla
Növekedésre számít a kormány

A héten megszülettek az első szakmai reakciók az október végén benyújtott 2003-as költségvetési törvénytervezetre. A javaslat, a kormányzati ígéretekhez híven, valóban nem tartalmaz lakossági megszorításokat, ennek ellenére a jövő év mégiscsak szűkösnek ígérkezik. A szakértők és az ellenzék is egybehangzóan a viszszafogást és szinten tartást emelik ki a tervezet fő jellemzőjeként. Mint ilyenkor lenni szokott, általában mindenki kritizálja a tervezetet.


Papp Levente
Nem jól húz a német motor

Ha most lennének a német parlamenti választások a nemrég újraválasztott kormánykoalíció valószínűleg nem nyerné meg, mivel Gerhard Schröder választási ígéreteivel ellentétben adóemeléssel keres kilábalást a gazdasági problémákból. A munkanélküliség átlagosan 10 százalékos, gyakoriak a vállalati csődök, a német megabankok veszteségesek, és a kormányzat megszorító intézkedéseket tervez.


Bohács Zoltán
Megbukott médiaguruk

Újabb hullócsillaggal gazdagodott a német gazdaság története - olvashatjuk a Der Spiegel hasábjain. Az összeomlás szélére jutott a Haffa testvérek vezette EM.TV médiakonszern, a bukásba rántva ezzel nagyon sok „beetetett” kisbefektetőt. Az 1989-ben alapított, és rendkívüli karriert befutott „tőzsdekedvenc” vállalat részvényei a csúcson 120 euró körüli áron forogtak. Ma a cég papírjait a frankfurti tőzsde 1,04 eurón jegyzi. A bukás okát talán egy rövid mondatban lehetne összefoglalni: elszálltak a fiúk. 


Terrorpénzek

A havala a mai napig egy igen népszerű pénzátutalási forma az arab világban, amelynek az alapja egy, a középkor óta fennálló iszlám tradíció.  A tranzakció szóban történik és gyakorlati pénzmozgás nincs, az egésznek az alapja az adott szó, a bizalom. Például valaki elmegy egy havala brókerhez egy közel-keleti kis faluban és megbízza, hogy továbbítson ezer dollárt a Németországban élő testvérének. Odaadja a jutalékkal megemelt összeget, és a bróker telefonál egy hamburgi kollégájának, aki „leszállítja” a pénzt a kedvezményezettnek és a bróker „zsebből” fizet. Az egésznek nincs nyoma és mégis működik, persze mindez egy olyan kulturális közegben, ahol a lopásért nem ritkán kézlevágás „jár”. Európában vagy a világ más részein a pénz valószínűleg nyomtalanul eltűnne és ez a fajta tranzakció igen rövid életű lenne.


Háttér

Hazafi Zsolt
Valóságsokk

Tragikus, hogy a magyar televíziózás jelen pillanatban főleg a kereskedelmi gagyi gyártására képes, a köztévé pedig válságban van - vélekedett lapunknak adott interjújában Sükösd Miklós médiaszociológus, a Közép-Európai Egyetem docense. A kutató szerint a túlélőshow-k azt sugallják, hogy a semmiért te is lehetsz sztár, nagymenő. A szereplők semmit nem csinálnak reggeltől estig, mégis országos sztárok lettek. Ez a világkép nagyon káros a fiatalok számára, hiszen azt sugallja, hogy befektetett energiamennyiség, tanulás, munka nélkül is sikeressé, országos hírűvé válhat az ember.


Makki Marie-Rose
A régi gátlások helyébe újak jöttek

Az elmúlt tíz évben 27 százalékról 40 százalékra növekedett az aktív szexuális életet élő 17 éves lányok száma - derült ki egy hazai, nőgyógyászok által nemrégiben végzett felmérésből. Dr. Pázsit Emese nőgyógyász érdeklődésünkre elmondta: vizsgálataikba középiskolásokat és a szakrendeléseken megforduló (0-24 éves) pácienseket vonták be. Kiderült: a megkérdezett 17 évesek 70 százaléka három hónapnál rövidebb ismeretség után létesített szexuális kapcsolatot, 10 százalékuk pedig csak alkalmi ismeretségek - azaz egyszeri kapcsolatok - során. A szexuálisan aktív 17 évesek 10 százalékának egyébként három hónapon belül több mint egy partnere szokott lenni. A megkérdezett fiatalok tisztában vannak az óvszeres, illetve tablettás fogamzásgátló módszerekkel, de csak 65 százalékuk él valamelyik lehetőséggel, harmaduk pedig nem alkalmaz semmilyen módszert. A váltogatott kapcsolatok és az óvszer alacsony népszerűsége miatt a fiatalok között megnövekedett a nemi úton terjedő betegségek gyakorisága, melyek hosszú távon akár rákos megbetegedéshez vagy meddőséghez vezethetnek. A fogamzásgátlással, egészségvédelemmel kapcsolatos információikat a tinédzserek elsősorban a családtól, barátnőiktől vagy a médiából szerzik be. Jellemző, hogy jobban tartanak a tabletták, mint az abortusz lehetséges következményeitől. Riasztó adat: az összes tavalyi, hazánkban végzett abortusz több mint 10 százalékát, azaz 6500 műtétet 18 év alattiakon végezték el, ebből 175-en nem voltak még 14 évesek az abortuszuk idején. Az orvosok gyakori tapasztalata, hogy a túl korán kezdett szex a későbbiekben boldogtalan házaséletet, frigiditást eredményez. 


Bernard Goldberg
A nézetség ördöge

A CBS News riportre az idei év legsikeresebb médiakritikájának bizonyult könyvében így írt arról, hogyan váltak az országos televíziócsatornák bulvártévékké.


Takács Gabriella
Elváltak társasága

„A fiatal generáció tagjai úgy törekszenek a kereskedelmi televíziókba, mintha az maga volna a Kánaán.  A tényleges helyzet ezzel szemben az, hogy csupán egyetlen objektív mérce létezik, ez pedig a nézettségi mutatók alakulása. Hogyha műsorvezetőként nem teljesíted a kívánt nézettségi szintet, a műsor műfajától függetlenül, minden különösebb kommentár nélkül, egyik napról a másikra az utcán találhatod magad, mi több, két-három héten belül az is elfelejtődik, hogy egyáltalán létezel” - véli az egyik vezető kereskedelmi televíziós csatorna magát megnevezni nem kívánó munkatársa.


Földvári Katalin
Nem idegenek közöttünk

A nemrég lezajlott kisebbségi önkormányzati választásokat számos kisebb-nagyobb botrány kísérte. Felmerült annak a lehetősége is, hogy egyesek a nemzetiségek mögé bújva akarnak pozícióhoz jutni. Néhány napra sikerült a figyelem középpontjába kerülnie a Magyarországon élő kisebbségeknek - ennyi előnye mindenesetre lehetett a botrányoknak, hiszen amúgy hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy Magyarországon nem csak magyarok élnek. 


Szobota Zoltán
Vásznon a vatikáni hallgatás

November 14-étől kerül a magyar mozikba az év valószínűleg legviharosabb fogadtatásnak örvendő filmje, az AMEN. Costa-Gavras görög származású rendező tavaly forgatta Romániában a Berlini Filmfesztiválra is jelölt második világháborús filmdrámáját, mely a katolikus egyház holokausztban betöltött, máig sem tisztázott szerepének kérdéskörét feszegeti. 


Morvay Péter
Plasztikbomba

„Ha nem zavarja Önt, hogy idegméreggel beinjekciózzák és arcának egyes részeit tartósan lebénítják - nos, akkor számos céghez fordulhat ránctalanító kezelésért” - írta a legújabb, világszerte hódító, ám a szakemberek körében igen vitatott plasztikai divatirányzatnak számító Botox-kúráról a Time magazin. A hetilap pontosan fogalmaz: az arc-simító injekció hatóanyaga valóban a botulinusztoxin néven ismert biológiai tömegpusztító fegyver kellő mértékben hígított és „lebutított” változata, amely egyes, a ránctalanítás szempontjából kiválasztott arcizmokra fejt ki bénító hatást. Az a tény, hogy 2001-ben csak az Egyesült Államokban 1,6 millió ilyen kezelést végeztek, jelzi, milyen önkéntes áldozatokra készek virtuálisan fiatalodni vágyó kortársaink, akik között rohamosan növekszik a férfiak aránya.


Hit és értékek

Bohács Krisztina
A szépség igézetében

Testépítés, plasztikai sebészet, fogyókúra, szépség, gyúrás - ismerősen csengő szavak. Óriásplakátokról, magazinokból, reklámokból, délutáni szappanoperákból tökéletesre formált - felvarrt, agyonfogyókúrázott, kitömött - férfiak és nők mosolyognak ránk, természetesen tökéletes „cuccokban”, tökéletes körmökkel, tökéletes autókban.  Gyengített idegméreggel hat a Botox-injekció. Önkéntes arcbénítás a sima vonalakért Fotó: Reuters/MTI


Interjú

Szlazsánszky Ferenc, Hajdú Sándor
Hibáztunk, elrontottuk, lebecsültük

- Jól alszom, különösen ha reggelente Sári lányunk mellénk bújik. Bár kétségtelenül nehezen élem meg a mostani időket: már régen az elmúlt időszak politológiai feldolgozásával, a választások elemzésével kellene foglalkoznom, de minderről elvonja a figyelmemet az a politikai indíttatású boszorkányüldözés, aminek egyetlen célja, hogy végre találjanak valakit, akit le lehet csukni, és azt lehessen mondani, hogy az elmúlt négy évben ezek loptak, csaltak, hazudtak. De mivel mindeddig nem tudtak semmilyen törvénytelenséget bizonyítani, egyre dühödtebben mozognak. A legújabb fejlemény, hogy a Fővárosi Ügyészség - bűncselekmény hiányában - megtagadta a nyomozást azzal az egymilliárdos informatikai támogatással kapcsolatosan, amit az Építőipari Kht.-nak adtunk, vagyis igaztalannak bizonyultak ezek a vádaskodások is. 


Magyarországon érdemes befektetn
– mondja Hegedűs A. Péter, az Amerikai–Magyar Kereskedelmi Kamara Amcham elnöke, az Asea Brown Boveri ABB csoport magyarországi érdekeltségeinek elnök-vezérigazgatója.

Az Amcham tagjai eddig mintegy 13 milliárd dollár értékű beruházást hajtottak végre Magyarországon, ez a teljes közvetlen befektetések 63 százalékát teszi ki. 


Külpolitika

Földvári Katalin
Vigyázó francia szemek
Párizson át Washingtonba

Francia politikai körökben egyöntetű vélemény, hogy Magyarország az EU-bővítés első köréhez tartozik. A befektetéseket vizsgáló elemzések jónak minősítik a kockázati tényezőt a francia vállalkozók és exportőrök számára Magyarországon. A franciák elismerését Medgyessy Péter személyesen is kivívta már, hiszen 2000-ben megkapta a legmagasabb francia állami elismerést, a Becsületrendet - elődei között találjuk Goethe, Victor Hugo, Jules Verne, Pasteur és Mádl Ferenc nevét is. A magyar-francia kapcsolatok fejlesztése és bővítése érdekében kifejtett munkáját novemberi párizsi látogatása alkalmával Medgyessy Péter ezúttal miniszterelnökként folytatja.


Hechs László
Új választások Izraelben

Ariel Saron izraeli miniszterelnök - csaknem kétévi kormányzás után - javaslatot tett Móse Kacav államfőnek az izraeli törvényhozás, a knesszet feloszlatására és új, előrehozott választások kiírására. A kormányfő ugyanis elvesztette többségét a törvényhozásban, miután a Benjámin ben Eliézer vezette Munkapárt miniszterei kiléptek a nemzeti egységkormányból. 


Hetek-összeállítás
A washingtoni rémek kettős élete

Mégsem apa és fia a washingtoni sorozatgyilkossággal vádolt két férfi, hanem ők egy homoszexuális pár - derült ki az elmúlt hetekben tíz ember életét követelő bűncselekménynyel kapcsolatos rendőrségi vizsgálatból. Az idősebb elkövető az al-Kaida terrorszervezettel is kapcsolatban áll. 


Márer György, New York
Taroltak a republikánusok

Az Egyesült Államokban kedden lezajlott időközi választásokon a republikánusok nemcsak megtartották, de még gyarapították is többségüket a képviselőházban, valamint visszaszerezték fölényüket a szenátusban is. Emellett a kormányzóválasztásokon is további előnyt szereztek, így több államban került republikánus kézbe a vezetés. A Bush család kettős sikert könyvelhet el, ugyanis az elnök fivére, Jeb is könynyen győzött Floridában.


Sport

Varga József
Kapcsolat az élmezőnyhöz

Egyre jobb a hangulat az Üllői úton. A másfél éve még a felszámolás rémétől fenyegetett klub idén nemcsak az UEFA-kupában szerepel kiemelkedően, hanem pénzügyi területeken is jelentős sikereket könyvelhet el. A Westel Mobil Távközlési Rt. kétéves főtámogatói szerződést kötött a Ferencváros Labdarúgó és Sport Kft.-vel. Bár konkrét számadatokról a nyilvánosság előtt nem esett szó, a kiszivárgott hírek szerint kilenc számjegyű öszszeg szerepel a szerződésben. Szeiler József, a Fradi ügyvezetője a megállapodás kapcsán kiemelte: a klubnál több mint egy éve lezajlott tulajdonosváltást követően megindult sportszakmai és gazdasági változások azt célozzák, hogy a Magyarország legeredményesebb és legnagyobb szimpatizánsi körrel rendelkező labdarúgócsapata európai szintű sportvállalkozásként üzemelhessen. A tervek szerint a Ferencváros Labdarúgó és Sport Kft. hamarosan rt.-vé alakul, ami gazdaságilag még versenyképesebbé teszi a Fradit.


Sebestyén István
A tápiószecsői csoda

Öt napon belül két MTK-s vereséget kellett elszenvednie az Újpestnek. A lilák a Borsodi Liga hétvégi fordulójában a Hungária körúton, néhány nap múlva pedig a Magyar Kupában, az NB III-as - többek között MTK-s öregfiúkból álló - Tápiószecső otthonában szenvedtek 1-0-ás vereséget.


Sípszó
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Mód Júlia
A veresegyházi medvekórus

Veresegyháza, ez a Budapesttől 36 km-re található kisváros már nem csak asszonykaráról és termálfürdőjéről híres. Itt a település szélén, a Gödöllői-dombság lábánál egy 2,5 hektáros területen található Magyarország első medve- és farkasrezervátuma. A menhely gondolata 1998-ban merült fel azt követően, hogy a helyi polgármester megszánt tizenkilenc ketrecben tartott medvét. Az állatokat helyi tulajdonosuk helyhiánnyal küzdő állatkertekből, vadasparkokból gyűjtötte össze, a létszám fölötti medvékre ugyanis menhely híján „altatás” várt volna. Az elöljáró az állatok elhelyezésére ajánlotta fel a parkot, hogy a mackók a lehetőségekhez képest természetes körülmények között éljenek. Helyi vállalkozók segítségével épültek meg a betonbarlangok, a medencék és a kerítésrendszer. A rezervátum fenntartásában a helyi önkormányzat mellett komoly szerepe van az angliai állatvédő egyesületnek, a WSPA-nak is.


Kánai András
Az Arany Dobok Prágába mentek

Kilencedik alkalommal rendezték meg nemrégiben a közép-kelet-európai országok reklámversenyét. A szlovéniai Portorozsban évről évre megtartott rendezvényre a volt szocialista tömb országaiban, az egykori Szovjetunió ázsiai tagköztársaságaiban, valamint a Cipruson, Izraelben és Törökországban készült reklámokat lehet benevezni TV, nyomtatott anyagok, web és különleges médium kategóriában. A fesztivált azzal a céllal hívták létre, hogy ez az új Európa, a keleti, mintegy 400 millió fogyasztót jelentő térség kreatív versenye legyen. A hivatalosan Golden Drum, vagyis Arany Dob névre keresztelt megmérettetés ötletgazdái szerint ugyanis térségünk - a politikai helyzetnek köszönhetően - nemcsak gazdaságilag, hanem reklám szempontjából is eltér a fejlettebb nyugati résztől, és ez elsősorban nem minőséget jelent, hanem megközelítést. Így azok a reklámok indulnak nagyobb eséllyel, amelyekben megvan az a cinkos összekacsintás, hogy „ugye, ezt csak mi értjük”. Pontosan az a hatás játszódik ilyenkor le, mint például egy szocializmus korabeli cseh, lengyel vagy magyar film megnézésekor: aki itt átélte az elmúlt évtizedeket, annak sokat, egy nyugatinak pedig kevesebbet mond az alkotás.


A KISZ-tagság előnyeiről

„Miért érdemes ma KISZ-tagnak lenni?” - teszi fel a kérdést egy hajdani tag (akinek ma már talán ügyvezető ig. a titulusa, és angolul szólal meg az üzenetrögzítője). A legjobb az egészben, hogy a kérdésre választ is kapunk - és ez a néhány mondat az állandó szignálja a Klub-rádió minden kedd este 18 órától hallható Addig jó, míg Kádár él című műsorának.


PROGRAMAJÁNLÓ

Hó-Show - 12. Találkozó a téli sport szerelmeseinek november 14-17. között a Budapesti Vásárközpontban, a B16-os és 18-as pavilonokban.  „Több mint klezmer” - A Sabbathsong együttes ad koncertet a Bálint Zsidó Közösségi Házban (Bp. VI., Révay u. 16.) november 16-án, szombaton 19 órakor.


Színes

Hűvös intelligencia

Rövid időn belül nem lesz szükség arra, hogy elektronikus leveleinket kizárólag számítógépen küldjük a világhálón keresztül. Az LG Elektronics újdonsült fridzsidere ugyanis mindent tud, amit egy hűtőnek tudnia kell, talán még annál is többet. A hálózatba köthető készülék a hűtés mellett e-mailek küldésére is alkalmas, ráadásul segítségével a digitális zenék és videoüzenetek egyaránt letölthetőek. 


Mi van a képen?

1. Eljöttek érted 2. Coccolinóval öblített felhők 3. Beteljesült Aigner Szilárd gyermekkori álma


DUMA PLÁZA

Szívesen elmennék veled, de a tévébemondó azt mondta, maradjak a képernyő előtt. (internet graffiti)


Jó fogakkal jobban hallunk

Legújabb kutatások szerint összefüggés van a nagyothallás és a fogak elvesztése között. Thomas Kerschbaum profeszszor Hamburgban a “Tökéletes Fogpótlás Kuratóriumának” egyik rendezvényén kifejtette, hogy a megfelelő protetikai kezelés a hallóképesség javulását eredményezi. 


Volt is, meg nem is

Bár ugyanúgy kelt fel reggel a Nap, s ugyanúgy járt a Hold, ez a nap - a svéd hölgy, Gunn-Britt Marklund számára - mégis más volt, mint a többi. Gunn-Britt a megszokott módon csatlakozott az Internetre, hogy ellenőrizze, megtörtént-e az átutalás gyermeke számára. A látvány mégsem a megszokott volt. Az egyenleg szerint úgy tűnt, egyszeriben az ország leggazdagabb embere ül a székben. 6,4 billió font (2412 billió Ft) tulajdonosa. 


Jólétszalon hajléktalanoknak

Egy holland fodrász- és szépségszalonnak, mely csavargó és hajléktalan emberekre specializálta magát, azért kell a bezárás tényével szembenéznie, mert túlságosan népszerű. A groningeni üzlet mindössze 60p-t (220 Ft) számít fel a hajvágásért és a szépségkúráért csakúgy, mint a pedikűrért. Ugyanakkor nagy küzdelmet jelent elegendő olyan vállalatot találniuk, akik a folytatáshoz szükséges készítményeket ingyen bocsátanák a jótét szalon rendelkezésére.


Dúsgazdag koldus

Egy skóciai férfi, aki központi fűtés nélküli házban élt és egyre csak öreg ruháit foltoztatta, átszámítva 27 millió eurót (6 és fél milliárd Ft) hagyott örökül meglepett rokonainak. A londoni Daily Telegraph című brit lap hétfői jelentése szerint Edward Reid rozsdás Ford Fiestán közlekedett, amelyet három éve vásárolt használtan, de csak azért cserélt kocsit, mert régi autójához már egyáltalán nem kapott alkatrészt. Egyik szomszédasszonya annyira megsajnálta a nyomorgó agglegényt, hogy egy alkalommal meleg étellel kínálta meg, amit a férfi némi habozás után elfogadott. Amikor azután Reid 85 éves korában elhunyt, kiderült, hogy bankszámláján több mint két millió euró, részvényekben pedig további 25 millió euró a vagyona. 


Harry-Pótszer

Leonyid Klein pedagógus szerint az orosz gyermekek többsége súlyos internetfüggőségben él. A moszkvai Európa Gimnázium tanára szerint nem igaz, hogy a diákok a Harry Potter könyvek hatására többet olvasnának, mint annak előtte. A megkérdezett tanulók többsége sosem olvasta a varázslótanonc kalandjait, csupán számítógépes játékok formájában „találkoztak” Harryvel. 


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>