Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Lávasztori

Újabb földrengések kíséretében folytatja erőteljes működését az Etna, nem kis riadalmat keltve a környező szicíliai városokban, falvakban: a lakosok a rengések miatt több településen pánikszerűen menekültek az utcára.


Hatalmas füstfelhő tör fel a szicíliai Etnából. Tűz és kénkő Fotó: Reuters

Európa legmagasabb tűzhányója hosszú szünet után szombat éjjel lépett ismét működésbe. Két nagy „frontvonalon” is folyik lefelé a hegyoldalon a forró láva. A „lávaszökőkutak” a hegy déli oldalán mintegy kétszáz méter magasba lövellnek, hogy aztán az izzó folyadék ijesztően gyönyörű, de veszélyes folyamként jusson le a lejtőkön. Hasonló jelenséget figyeltek meg a szakértők a tűzhányó nyugati oldalán, Piano Provenzana közelében. Ez utóbbi helyen síparadicsom működött, de a helyi fennsíkparkolót már két nappal ezelőtt kiürítették. A Lingualossa melletti pineaerdő továbbra is pusztul a hegy gyomrából feltörő gyilkos gázok miatt.
Az Etnához legközelebb fekvő nagyváros Catania, amelyet közvetlenül ugyan nem fenyeget a vulkán, de a kráterből feltörő, majd aláhulló hamueső belepte az utcákat, közlekedési fennakadásokat okozva. Riadalmat keltettek a környéken az újabb földmozgások, ezek közül a legerősebbet kedden délelőtt mérték, elérte a Richter-skála szerinti 4,4 fokot.