Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Tőzsdézés otthonról

A K2-vel, vagyis a Kapcsolati kiszolgáló rendszerrel a kisbefektetőket szeretnék visszacsalogatni a tőzsdére, mivel az lehetővé teszi, hogy a befektetők otthoni számítógépeikről indított tranzakciói emberi beavatkozás nélkül jussanak el a tőzsdére. Az új szisztéma sokkal biztonságosabbá és átláthatóvá teszi a kereskedést. A K2 a Budapesti Értéktőzsde és a használati jogot megvásárló cég számítógépei közé épül be, és biztosítja a kommunikációt a hálózatok között.


K2. Gyerekjáték alkalmazni Fotó: S. L.

A tőzsde vezetői nagy reményeket fűznek a rendszerhez. Szeretnék ugyanis elérni, hogy a nyugati piacokhoz hasonlóan a 25 ezer magyarországi magánbefektető 70-80 százaléka interneten keresztül hajtsa végre tranzakcióit, szemben a mostani 20 százalékkal.
Ennek érdekében a tőzsde vezetősége további öt céggel tárgyal a rendszer bevezetéséről. A K2-t elsőként (és eddig egyetlenként) bevezető EquitasBróker Rt. informatikusa, Gulyás Péter a Heteknek elmondta, hogy a szeptember elsejei indulás óta ügyfeleik meg vannak elégedve a K2 szolgáltatással, sőt nagyon sok érdeklődő csak emiatt keresi fel a céget. Az új módszer a szakértő véleménye szerint nem jelent konkurenciát a brókerek számára, hiszen a kisbefektetőkre eddig is jellemző volt az, hogy a saját pénzükkel kapcsolatos döntéseket nem bízták másokra. Így mindkét fél jól jár, hiszen a magánbefektetők nem lesznek annyira kiszolgáltatva annak, hogy brókerük éppen ráér-e, az elemző pedig a nagybefektetőkkel és az információgyűjtéssel tud foglalkozni. Azoknak az ügyfeleknek viszont, akik továbbra is igénylik a szakértő közreműködését, természetesen a jövőben is nyitva áll a hagyományos út.