Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VI. évfolyam, 44. szám, 2002. október 31

Belpolitika

Szobota Zoltán
Így nem mehet tovább

A Jobbik Magyarországért Mozgalom éles hangú bírálatot adott ki a választások után, melyben a jobboldal bukásáról és erkölcsi válságáról beszélnek. A fiatal nemzeti érzelműeket tömörítő szerveződés rosszallását fejezi ki továbbá „a vereség győzelemre festése miatt”, és a „józan és őszinte önvizsgálat” mellett a hiteltelenné vált politikusok leváltását sürgeti. Vona Gábor a mozgalom alelnöke, Orbán Viktor polgári körének tagja még a párttá alakulást sem tartja kizártnak, ha záros határidőn belül nem történik látványos fordulat a kérdésben.


Sebestyén István
Orbánnak elégséges az osztályzat

Vezető fideszes politikusok értelmezése szerint az önkormányzati választásokat ugyan a baloldal nyerte meg, azonban a jobboldali szavazótábor egyben maradt, ráadásul a Fideszre többen szavaztak most, mint négy évvel ezelőtt. Orbán Viktor politológusokkal, valamint jobboldali újságírókkal közösen elemezte a választási eredményeket, illetve a polgári oldal jövőbeni stratégiai lehetőségeit.


Szobota István
Kihagyták a veteránt
Interjú Bauer Tamással

Az SZDSZ vezetése legutóbbi döntésével persona non gratának minősítette a párt egyik veteránját, az Országgyűlésben 1994 és 2002 között legtöbbet felszólaló Bauer Tamást. Miután a napokban Zwack Péter lemondott képviselői mandátumáról, helyének betöltésére két név merült fel a pártban: a választások idején az országos lista 21. helyén álló Bauer Tamásé, és a lista 66. helyén álló dr. Mézes Éváé. A Somogy megyei doktornő szerint azért személyére esett az Országos Tanács választása, mert a párt egészségpolitikai koncepciójának érvényesítéséhez további szakemberekre van szükség. Véleményét kevesen osztják.


Munkatársunktól
Furcsa pár

Gyakorlatilag minden fontos kérdésben megegyeztek a fővárosban az MSZP és az SZDSZ politikusai, kivéve a pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes személyét és hatáskörét. Úgy tűnik: Atkári János vörös posztó a szocialisták szemében. 


Munkatársunktól
Várják a bíborost

A Magyar Pax Romana novemberben a vallások együttműködésének létjogosultságáról szóló konferenciát szervez adventista, baptista, evangélikus, katolikus, református, zsidó és unitárius lelkészek és laikusok részvételével. A rendezvényről szóló sajtótájékoztatón a házigazda Bölcskei Gusztáv református püspök, a zsinat lelkészi elnöke elmondta, hogy a római katolikus egyház bíborosváltásának egyik esélyese, Bósák Nándor püspök is jelezte részvételi szándékát az eseményen. Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi szintén az egyházak közötti együttműködés mellett tette le voksát, de mint mondta, mindez csakis a teológiai különbségek fenntartása és kölcsönös tisztelete mellett képzelhető el. A katolikus egyházat képviselő Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát pedig a „hitben megfogant értékek” médiumokon és közoktatáson keresztül történő, felekezeti határokon átívelő terjesztése kapcsán érvelt a konferencia fontossága mellett. 


Életmód

Ducza Krisztina
Játék a színekkel

„Úgy használd a színeket, mint a jó szakács a fűszereket!” (Lena Proudlock belsőépítész) Ha lakberendezésről beszélünk, sokaknak azonnal valami luxusszolgáltatás jut eszébe, ami csak a gazdagok kiváltsága vagy a túl sok idővel és kreativitással rendelkező hölgyek hóbortja. Pedig ha belegondolunk, személyes, testközeli életterünk igen nagy hatással lehet lelkiállapotunkra, tehát alapvető szükségünkről beszélhetünk. 


Fókusz

Vagyim Arisztov
Ördögi színjáték

Szeptemberben volt harminc éve, hogy a müncheni olimpián palesztin terroristák foglyul ejtettek tizenegy izraeli sportolót. A kiszabadításukra indított német akcióban mind a tizenegyen életüket vesztették. Az elfogott terroristákat a német kormány egy hónappal később szabadon engedte egy eltérített Lufthansa-gép utasaiért cserébe. 1979-ben a mekkai nagymecsetet elfoglaló és mintegy ezer túszt ejtő iszlámista terroristákat francia és szaúdi biztonsági erők támadták meg. A mentőakcióban 250-en haltak és 600-an sebesültek meg.  Október 23-án, moszkvai idő szerint 21 óra körül (közép-európai idő szerint ez 23 óra) egy felfegyverzett csecsen csoport elfoglalta Moszkvában a Nord-Ost színházközpontot. Ekkor a színházban az azonos című, igen népszerű musicalt játszották telt házas előadáson. „Az első hivatalos információk szerint tizenöt, magát csecsennek nevező túszejtő tartózkodik a színházban, mindannyian robbanóanyagot viselnek a testükön” - így szólt az egyik legelső híradás a „” internetes újság honlapján. 


Gazdaság

Kovács Klára
IBM: távol kellett

Sokakat gondolkodásra késztet az egyik legnagyobb multinacionális vállalat, az IBM gyárbezárása. Vajon megfelelő a kormány gazdaságpolitikája? Elég vonzó az ország a külföldi tőke számára? Nem lehet büntetlenül bért emelni? Valóban csak az adókedvezmények miatt jönnek a multik, és kiszállnak az első adandó pillanatban? Előny vagy hátrány a jelenlétük? 


Hetek-összeállítás
Két bank, több hitel

A napilapokat olvasva egyre többször találkozhatunk a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H), valamint a Budapest Bank (BB) hirdetéseivel, amelyekben a kis- és középvállalkozók számára kínálnak kedvező hiteleket. Cikkünkben arra keressük a választ, hogy a vállalkozók milyen problémájára milyen kölcsönöket ajánlanak a bankok. Igyekeztünk a leggyakoribb kérdésekkel foglalkozni, de természetesen a két banknak másfajta hitelei is vannak.


Papp Levente
Prodit kifúrják

Soha nem látott szakadékok mélyültek Európa csúcsvezetői közé a hétvégi csúcstalálkozón. A vita - látszólag - nem elsősorban az újonnan csatlakozó államok befogadásáról, hanem inkább régi, belső feszültségek, érdekellentétek, pontosabban fogalmazva a pénz körül forgott. A csúcsvezetők sorra megsértették egymást: Jacques Chirac francia elnök és Tony Blair brit kormányfő, majd Edmund Stoiber bajor miniszterelnök is kijelentette, hogy az unió első számú vezetője, Romano Prodi alkalmatlan posztja betöltésére.  A tíz bebocsátásra váró ország pedig az EU pénzügyi javaslatát tartja alkalmatlannak és elfogadhatatlannak. 


Munkatársunktól
Tőzsdézés otthonról

A K2-vel, vagyis a Kapcsolati kiszolgáló rendszerrel a kisbefektetőket szeretnék visszacsalogatni a tőzsdére, mivel az lehetővé teszi, hogy a befektetők otthoni számítógépeikről indított tranzakciói emberi beavatkozás nélkül jussanak el a tőzsdére. Az új szisztéma sokkal biztonságosabbá és átláthatóvá teszi a kereskedést. A K2 a Budapesti Értéktőzsde és a használati jogot megvásárló cég számítógépei közé épül be, és biztosítja a kommunikációt a hálózatok között.


Acsai Anikó
Leépítések és felminősítések – melyik erő a nyerő?

Nem mutattak nagyobb elmozdulást a vezető tőzsdeindexek az elmúlt kereskedési héten. Amerikában a Dow Jones mérsékelt, egyszázalékos csökkenéssel, míg a Nasdaq 1,8 százalékos emelkedéssel zárt. Jó néhány jelentős céget - Citigroup, Merck, Hewlett-Packard - részesítettek az elemzők felminősítésben, ugyanakkor több cég, köztük a Citigroup és a Boeing is újabb elbocsátásokat jelentett be. A technológiai szektornak jót tett a Sony vártnál lényegesen jobb - 17 helyett 44 milliárd jenes - nyereségről számot adó beszámolója, valamint az internetes kereskedő cég vártnál kedvezőbb eredménye. A BUX az ünnep miatt rövidebb kereskedési héten minimális negatív irányú elmozdulás után 7189,5 ponton zárta a hetet.


Háttér

Szabó Ibolya Anna
Jönnek a tökfejek

Fekete macska, boszorkányok, szellemek és csontvázak, tökből kivágott halálfejek, gyertyák, maszkok és egyebek - az október végi fergeteges partik szokásos kellékei nemcsak a tengerentúlon, hanem mifelénk is. Megérkezett ugyanis a Halloween - ma már nálunk is lehet tököt vadászni, tököt sütni, tököt hímezni, tököt festeni és tököt belezni, ahogy a hölgylapok aktuális kínálatából kiderül. Még csak néhány éve, de nálunk is egyre biztosabban hódít a több ezer éves gyökerekkel rendelkező szelleműző ünnep, amely Amerikában a karácsony után a második legjobb üzletnek bizonyult. 


Somorjai László
Lottó – az állam minden héten nyer

A moszkvai túszdráma, az ítéletidő, az EU-csatlakozás és az ötös lottó immár 1,3 milliárd forintra dagadt fődíja a hét vezető hírei. A rekord összegű nyeremény reménye egyre nagyobb tömegeket késztet áldozatra Fortuna istennőnek, így szerencsevadász polgártársaink a legutóbbi héten 7,7 millió szelvény árának befizetésével gazdagították az államot.


Makki Marie-Rose
Vágatlan átvágás

Magyarországon a kiskorúak is a felnőtteknek való erőszakdömpinget nézhetik a televízióban, mivel a gyermek- és ifjúsági műsorok egyre inkább kiszorultak a tévécsatornákról. 


Hit és értékek

Grüll Tibor
Biblia: a csodatörténelem

Izrael életének mindmáig meghatározó sorseseménye az egyiptomi kivonulás (exodus) és a Szináj hegyén végbement törvényadás. A teljes Szentírásnak, és az egész zsidó-keresztény kinyilatkoztatásnak a hitelessége áll vagy bukik azon, hogy a Mózes könyveiben leírt események valóban megtörténtek-e, vagy csupán mítoszok, a vallásos képzelet szüleményei. 


Külpolitika

Márer György, New York
Észak-koreai atom

Az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea felszólította az észak-koreai kormányt, vessen véget atomfegyver-kifejlesztési kísérleteinek, és semmisítse meg az arra szolgáló berendezéseket. A huszonegy országot tömörítő Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) mexikói csúcsértekezletének résztvevői is elkötelezték magukat, hogy felveszik a küzdelmet a nemzetközi terrorizmus ellen, ennek jegyében felhívták Észak-Koreát: szüntesse be atomfegyverprogramját.


Hetek-összeállítás
Fellép a három terror

Amennyiben az Egyesült Államok támadást indít Irak ellen, valószínűleg nem egy védekező, hanem sokkal inkább azonnali viszonttámadást indító hadsereggel s sorozatos terrortámadásokkal kell szembenéznie, amelyeket Szaddám Huszein, Jasszer Arafat és Oszama bin Laden együttesen fognak koordinálni - állítja most megjelent új könyvében Yosszef Bodansky, az amerikai Kongresszus első számú terrorizmus-szakértője. 


Rákóczi István
Beúszott a tintahal

Az 57 éves Luís Inácio da Silva személyében új elnöke van a dél-amerikai kontinens legnagyobb országának, Brazíliának. Az elnökválasztások első fordulója után a távozó Fernando Henrique Cardoso elnök gazdasági minisztere, Serra maradt már csak talpon az addig örök vesztes, most azonban kis híján elsőre abszolút többséget szerzett baloldali kihívójával szemben, aki a második fordulóra megszerezte a közel harmincmillió evangéliumi keresztény szavazó támogatását is. 


Hetek-összeállítás
Lávasztori

Újabb földrengések kíséretében folytatja erőteljes működését az Etna, nem kis riadalmat keltve a környező szicíliai városokban, falvakban: a lakosok a rengések miatt több településen pánikszerűen menekültek az utcára.


Publicisztika

Irit Amiel
Megperzseltek

A téli könyvvásárra jelenik meg Irit Amiel Izraelben élő lengyel írónő Megperzseltek című kisprózakötete. A könyv szereplői pusztulásra ítéltettek: nem tudnak, de nem is akarnak beszélni arról, amit átéltek. Pedig az igazi pokolnak a túlélés utáni évtizedek bizonyultak. A Poligráf Kiadó gondozásában megjelenő kötet egyik megrázó története Ziváról, a folyóparton egy kosárban elrejtett lányról szól.


Riport

Hajdú Sándor, Tihanyi Péter
Viktor újra tölt
Békéscsabán Matyi bácsi a főnök

Immár hat éve, hogy minden októberben egy hétvégére még a kerítés is kolbászból van Békéscsabán. A város legnépszerűbb eseményévé vált fesztivált 1997-ben indították útjára. A helyi könyvtárigazgató, Ambrus Zoltán fejében fogant az ötlet: amiről híres a város, azzal kellene népszerűsíteni az amúgy igencsak elszigetelt alföldi megyeszékhelyet. Nos, egy dolog jöhetett szóba: a csabai kolbász! 


Helyreigazítás

A 2002. szeptember 20-án megjelent című riportunkban dr. Bilonka Béla ügyvéd és dr. Kovács Elemér igazgató főorvos magánemberként beszélt, mondandójukat nem a nyilvánosságnak szánták. A közlésért elnézést kérünk. - A szerk.


Sport

Sebestyén István
Csak köszönettel adóztak

Adócsalás miatt két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a müncheni bíróság Boris Beckert. Az egykori teniszcsillag nem az egyetlen világhírű sportoló, aki zavaros pénzügyei miatt került bíróság elé.


Varga József
Tovább tart-e a Lakers uralma?

Szerda hajnalban megkezdődtek az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság küzdelmei. Ahogy azt az elmúlt években megszokhattuk, az egyesületek a nyári játékospiacon alaposan bevásároltak a nagy cél, a bajnoki cím megszerzése érdekében. A Chicago aranykorszaka óta a keleti csapatoknak nem termett sok babér, mivel a Nyugat bajnoka, a Los Angeles Lakers immáron három éve egyeduralkodó az NBA-ben. A jobb szereplés ürügyén az idei döntős New Jersey Nets, a tavalyi döntős Philadephia 76ers gárdájával bocsátkozott csereberébe. A Philly megkapta a nagy tehetségként számon tartott Keith Van Hornt, és visszatért Tedd MacCulloch is, akik az első számú sztár, Allen Iverson vezetésével újra a döntőbe vihetik a Sixerst. A kongói veterán Dikembe Mutobea és az irányító Cris Child érkeztek ellenértékként Jerseybe. 


Sípszó

A Benfica magyar légiósa, Fehér Miklós az Académica elleni mérkőzésükön egy szabálytalanságot követően lefejelte ellenfelét. Tettéért kiállították, és két meccsre szóló eltiltásra számíthat. „A korábbi rossz eredmények miatt túl nagy volt a nyomás az egész csapaton, így rajtam is. A bíró érvénytelenítette egy teljesen szabályos gólomat, és az egész meccsen keményen faragtak az ellenfél védői. Egyszerűen elvesztettem a fejemet” - nyilatkozta az eset után a 23 éves csatár, aki sajnálatát fejezte ki a a történtek miatt. A meccs végeredménye 1-1 lett.


Szabadidő

Képes krónikák

A World Press fotókiállítás szokott tanulsága: a világ egy év alatt sem javult. Az elmúlt esztendő legjobb sajtófotóiból rendezett vándorkiállítás „legjobb” képei most is - ahogy sajnos minden évben - az emberi kín és gyötrelem számos módozatát örökítik meg. Többnyire már digitális változatban. Találunk itt különféle kategóriákat, a hatalmasra nagyított képek szélén szikár ténysorolást és együttérzést vegyítő kommentárokat is. Néhol szinte együgyűek e sorok, máskor csaknem ironikusak. A látogatóban viszont - mivel egyszerre és egy térben nézi a képeket - mégiscsak valamiféle (lásd legelöl) egységes lenyomat marad a minapi világ állagáról. Megoldási javaslat, felrázni akaró kiáltvány mégse szól hozzánk: mintha a kettőspont mögött csak kérdőjelet találnánk.


Papp Kornélia
Alvás helyett vásárolnak

Ötszáz üzlet vett részt Nyugat-Berlinben a „Bevásárlás hosszú éjszakája” elnevezésű akcióban. Az éjfélig nyitva tartó üzleteket idén 540 ezer vásárló kereste fel - több, mint az előző években bármikor. 


Jordán a Nemzeti élén

Jordán Tamás, a Merlin Színház jelenlegi igazgatója lesz a Nemzeti Színház Rt. új vezérigazgatója - jelentette be Görgey Gábor, a nemzeti kulturális örökség minisztere hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.


Spenót ínyenceknek

A spenót sok ember számára nem éppen a jó ízek között szerepel. Miért? Erről talán azokat kéne megkérdezni, akik ezt a remek zöld növényt igénytelenül elkészítve ismertették meg velünk. Enyhén szólva sem volt finom a főzelék - sokszor csak a bundás kenyér segített valamit a dolgon. Pedig milyen remek főételeket is lehet készíteni a nemcsak finom, de egészséges zöldségből. A mediterrán vidékeken meg is becsülik rendesen. Fél kiló penne tésztát megfőzünk, közben egy kilónyi friss spenótot megtisztítva két-három gerezd fokhagymával együtt megfőzünk. Miközben utóbbiak kellemesen felgőzölik a konyhát, előkészítünk 3 tojást, kb. 40 dkg kemény füstölt sajtot - ezt vékony szeletekre szelve -, és 30-40 g reszelt parmezánt. A megfőtt tésztát keverjük össze a nyers tojásokkal, a reszelt parmezánnal és egy kis olíva olajjal - csak az íze miatt. Egy tűzálló edény alját vajjal finoman kikenve kezdődik az utolsó előtti ütem: tészta réteg, arra sajtszeletek, majd a spenót, és ezt ismételgetve, amíg el nem fogy a pakolni való. Az egész tetejére természetesen sajt kerül. Kb. fél óra alatt sül meg egy 180 fokra hevített sütőben. Könnyű salátával forrón kerüljön tányérra. Remélhetőleg senki nem fog szomorkodni, hogy a repetán meg kell osztoznia. (mlg)


Színes

A kutyák képesek számolni?

Azt már eddig is tudtuk, hogy csahos kedvenceink mindig is csodálatra méltónak bizonyultak a házimacskák egységnyi idő alatt történő fára kergetésében és a másodperc törtrésze alatt habzsolják be jutalomfalatkáikat. Komolyabb bevetéseiken elszántan őrzik a házat, együtt vadásznak a vállalkozó kedvű gazdikkal, s mi több, még életmentő feladatok ellátására is képesek. Ám a fentiek még mindig nem merítik ki a négylábúak képességeinek teljes arzenálját, hiszen úgy tűnik, egy bizonyos szinten még számolni is tudnak. 


Mi van a képen?

1. „Gitárt ajtóval” várják a hangszer-különlegességeket a szakboltok. 2. Megkerült Godzilla kulcstartója. 3. Gyártási hibás gitár (tévedésből nyolc húrral készült). 4. „Egyet fizet, többen játszhatnak” karácsonyi akció a hipermarketekben


DUMA PLÁZA

Az élet az, ami velünk történik, miközben nekünk más terveink vannak. (internet graffiti)


A matematika legnagyobb kihívása

Az MIT kutatói bebizonyították, hogy a Tetris bonyolult játék, matematikailag ugyanis az igen nehezen megoldható NP-teljes problémák közé sorolható. Ezentúl tehát a munka helyett tetrisezők azzal a megnyugtató tudattal játszhatnak, hogy nemhogy nem lazsálnak, hanem az elméleti matematika egyik legnagyobb kihívásával küzdenek éppen. Tizenhét évvel azután, hogy az orosz Alekszej Pajtinov megalkotta a Tetrist, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói végre bebizonyították, hogy a játék nehéz. 


A gyehenna tüze: a chili

A délebbi vidékeken élő emberek több mint negyede csípősen szeret enni, s a paprika rokonának, a chilinek az őrleményével ízesíti ételét: a világrekordot Thaiföld tartja, ahol fejenként és naponta öt gramm chilit használnak, kétszer annyit, mint az ugyancsak csípősen étkező, második helyen álló indiaiak. Chiliből évente 4 millió tonnát takarítanak be a világon, ami mellett jelentéktelen az alig évi 200 ezer tonnát kitévő borsfogyasztás. A csípős kis termény története nem egészen tisztázott: az indiaiak azt hiszik, ők találták fel a világ számára a chilit, de történészek emlékeztetnek arra, hogy Kolumbusz a burgonya és a paradicsom mellett chilit is hozott az Újvilágból. 


A széf fogságában

Egy argentin férfi 66 órát töltött egy bank páncéltermében, miután az alkalmazottak elfeledkeztek róla. Roberto Lifsitz Buenos Airesben a Banco Nación széfjében elhelyezett pénzéből szeretett volna egy bizonyos összeget kivenni, ám a művelet elég hoszszúra sikerült: péntek délután négy órától hétfő reggel tízig a széf fogságában maradt. A Clarin nevű újságnak nyilatkozva elmondta, hogy a széfben csak pár percet töltött, amikor hirtelen minden lámpa kialudt. Először azt gondolta, hogy az elektromos ellátással van a probléma, de pár perc múlva nagyon ideges lett.


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Tollhegy

Hack Márta
Kőbe vésett kézírás

A Hetek múlt heti számában címlapon szerepelt a nemzetközi feltűnést keltett bejelentés a Jeruzsálemben talált temetkezési ládáról, amely oldalán a „Jakab, József fia, Jézus testvére” felirat olvasható. (, 2002. október 25.) Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy miért arám nyelven rögzítették a ládán a jeruzsálemi zsidó családra vonatkozó feiratot? A szálkás óhéber betűírás helyét a babiloni fogság után a szabályos, szögletes arám írásmód vette át. A betűk mintha egy négyzet oldalaihoz igazodnának, vonalvezetésük jellegzetesen vízszintes és függőleges irányba halad. A Talmud az arám írást „assuritnak”, aszszírnak nevezi; egyesek szerint ez a babiloni származásra utal, mások szerint ez a szó „egyenest” jelent, ami az írásképre mutat rá. Éppen szögletessége miatt nevezik ma kvadrátírásnak. Elterjedését a zsidó nép körében Ezra (Ezsdrás) pap korához kötik. Az arám nyelv és írás a babiloni, majd főként a perzsa hatóságok hivatalos érintkezésének eszköze volt, s mint ilyen, a nemzetközi diplomácia „világnyelve” is, amelynek Egyiptomtól a Kaukázusig elterjedt voltát feliratok és más írásos emlékek tanúsítják.