Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VI. évfolyam, 43. szám, 2002. október 25

Belpolitika

Hazafi Zsolt
Béke helyett béka

„Gratulálok, gratulálok… gratulálok… szuper voltál, örülök, hogy győztél…” - szinte ebből állt az Országgyűlés ‘56-os ünnepi ülését megelőző és az azt követő fél óra. Ugyanis a szocialista képviselők azon része, amely településén vagy kerületében a polgármesterségért is ringbe szállt, javarészt győztesként vonulhatott be az önkormányzati választások utáni első parlamenti ülésre. Ráadásul, mivel a Fidesz képviselői bojkottálták az ülést, a szocialisták jó kedvét senki sem vehette el. Az MDF jelen levő félfrakciójának egy-két tagja ugyanis „nyugodt erőként” viselkedve a folyosón mosolygósan gratulált a baloldali polgármestereknek.


Családi vonás
Tovább a cikkhez >>>

Szobota Zoltán
1956: örökös vita

- Maga újságíró? (Bólintok.) Akkor megírhatja, hogy leköptem a Mécs Imrét.  Helyszín: Rákoskeresztúr, Új Köztemető, 301-es parcella. 


Szlazsánszky Ferenc
Két férfi, egy eset

Ami bajnak látszik, nem biztos, hogy az - mondta a választási vereségre utalva Orbán Viktor hét óra körül, de én csak nyolckor döbbentem rá, hogy mennyire igaza van. Hat órakor ugyanis még úgy gondoltam, kapitális hibát vétettem azzal, hogy útban Orbán beszédének helyszíne felé, megálltam a Hősök terén meghallgatni Csurka Istvánt. Nyolckor azonban már tudtam: itt a lehetőség a két férfi összehasonlítására.


Életmód

Tóth Zsuzsanna
Megtisztelő különlegesség

Hubert de Givenchy, a világhírű divattervező 2002. október 12. és november 24. között Budapesten ünnepli munkásságának ötvenedik évfordulóját. A Gerbeaud-ház első emeletén látható ruhakiállítás nyolcvan gyönyörű Givenchy-kreációt mutat be. A bemutató igazi unikumát az adja meg, hogy maga Givenchy rendezte be a termet, s modelljeit a szintén világtekintélynek örvendő Yves Saint Laurent által kölcsönzött, haute-couture babákon állította ki.


Fókusz

Szobota Zoltán
Fidesz-miniatűr

A Fidesz érthető okokból nem a Millenáris parkba szervezte eredményfigyelőjét az önkormányzati választások estéjén. Vélhetően sejtették, hogy nem lesz szükség nagy tömeg befogadására alkalmas helyszínre, és igazuk lett. Az áprilisban tapasztalt több ezer fős rajongótábor ezúttal harminc emberre redukálódott, akik amúgy a sajtó képviselői voltak. 


Hazafi Zsolt
A nagy kibékülés

A liberálisok a MEO Kortárs Művészeti Gyűjtemény „székházában” várták az önkormányzati voksolások eredményeit. Bár az áprilisi, Orbán Viktort cikiző zenei performance elmaradt, Demszky időnként „felcsendülő”, bődületes hangerejű választási rap-je fárasztotta az este tízig igazából unatkozó kisszámú nagyérdeműt. Mindenki a Medián közvélemény-kutatási eredményeivel buzdítgatta magát. Aztán ahogy egyre biztosabb lett a siker, úgy lettek egyre többen a gyárból átalakított MEO-ban. 


Sebestyén István
Szocialista időszámítás

Erős feketét kortyolgatok Lénárt László budapesti alelnök irodájában, miközben arról beszél, rosszul vette volna ki magát, ha egy ötven százalék fölötti támogatottsággal bíró párt visszaléptette volna főpolgármester-jelöltjét. Azt mondja, erre kizárólag abban az esetben kerülhetett volna sor, ha fokozott Schmitt-ve-szély fenyeget. Amikor Gy. Németh esélyeiről kérdezem, politikusan azt feleli: az első három hely valamelyike számukra jó eredmény. 


Hack Péter
Nem ébrednek az álmok álmodói

Nem bizonyult tartósnak az országgyűlési választások második fordulóján tapasztalt jobboldali megerősödés. Az önkormányzati választásokat az MSZP fölényesen megnyerte, a Fidesz pedig elvesztette.


Gazdaság

Acsai Anikó
Az ír igen hatására erősödik a forint és a BUX

Világszerte folytatódott a részvényárfolyamok emelkedése, bár az ütem jóval visszafogottabb maradt az előző heti szárnyalásnál. Amerikában több kedvező vállalati eredmény is napvilágot látott: a Microsoft megduplázta nyereségét az előző év azonos időszakához képest, az AT&T három veszteséges negyedév után ismét nyereségesre fordult, s a vártnál jobban teljesített a Sun is. Ugyanakkor a bankszektor nem remekelt, a Standard & Poor’s több neves befektetési bank besorolását is rontotta. 


Hetek-összeállítás
Evára fel

Bár még a parlament előtt van az egyszerűsített vállalkozói adóról (eva) szóló törvénytervezet, már most érdemes alkalmazkodni a feltételekhez. Közismert, hogy a vállalkozóknak, akiknek kedvez az eva, december 20-aig nyilatkozniuk kell, hogy élnek-e a lehetőséggel, vagy nem. Fontos tudni ugyanakkor, hogy nem választhatja az evát az a vállalkozó, akinek köztartozása van, illetve az említett időpontig nem rendezi azt le. 


Pálinkás Csilla
Bértárgyalások a fejünk felett

Még mindig nem tudhatjuk, milyen mértékben emelkedhetnek jövőre a fizetések. A több hét szünet után újra tárgyalóasztalhoz ülő Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ülésén a központi téma a jövő évi béremelés volt. A kormány jövőre a versenyszférában 3-4 százalékos bruttó keresetnövekedést tervez, amivel a munkaadók nagyjából egyetértenek. A tripartit érdekegyeztetés harmadik tagja, azaz a munkavállalók képviselői azonban ennek több mint a dupláját, 6-10 százalékot szeretnének, mivel szerintük csak így tartható fenn az uniós és a magyar bérek közelítése. A közszférában dolgozók bruttó bérét a kabinet 17 százalékkal kívánja emelni. Így terveik szerint a reálbér növekedés 2003-ban 4 százalék lesz.


Acsai Anikó
2003: a befektetők éve

Az első öt hónap dinamikus növekedése után megtorpant, majd csökkenni kezdett a befektetési alapokban kezelt vagyon értéke: a május végi 874 milliárd forint után szeptember végére 838 milliárd forintra apadt. Lendületet adhatnak ugyanakkor a jövő évtől életbe lépő tőkepiaci törvény kínálta új lehetőségek. 


Munkatársunktól
Gyorséttermek, hamm

Nagy mozgás van a gyorsétteremláncok háza táján. Visszakozott a Quick, folyamatos veszteségtermelés miatt megvált a régi tulajdonos a Burger Kingtől, ugyanakkor beerősített a Pizza Hut, és egy újabb szereplő is belépett a hazai gyorséttermek piacára. 


Munkatársunktól
Megállíthatatlanok a multik

Úgy tűnik, megállíthatatlanok a nagy alapterületű hipermarketek. Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén, és várhatóan a következő években is, tovább nő látogatottságuk és a piaci részesedésük. A GfK. Hungaria legfrissebb felmérése alapján látható, hogy az ezer négyzetméternél nagyobb eladóterű üzletek száma a tavalyi 570-ről jövőre 710-re emelkedik. A piackutató cég szerint a koncentráció egyre erősödő folyamatnak számít. 


Hazafi Zsolt
IBM után kormányakció

Kiss Péter foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter szerint nem az itteni helyzetnek szól a döntés.


Háttér

Ruff Tibor
Antiszemita könyv-e az Újszövetség?

„Hetek” óta folyik a vita vagy inkább közös gondolkodás e hasábokon Szántó T. Gábor Álom Jeruzsálemről című írása nyomán. Az eddigi hozzászólók elsősorban arra a kérdésre koncentráltak, hogy Jeruzsálem Izrael fővárosa maradjon-e, megosztott főváros legyen-e, vagy pedig nemzetközi ellenőrzés alatt álljon az ENSZ „székes fővárosaként”. Én most Szántó gondolatmenetének egy másik elemére szeretnék reflektálni, amellyel az eddigi hozzászólók nem foglalkoztak. Ez pedig a kereszténység régi és jelenlegi antijudaizmusának kérdése, sőt az a kérdés: antijudaista-e maga az Újszövetség?


Makki Marie-Rose
Veszélyben a legősibb családmodell

A jelenlegi huszonévesek életébe egyre kevésbé fér bele a gyermekvállalás, és az ok nem is annyira anyagi: sokakat inkább az aggaszt, hogy az ilyenfajta kötöttségek megfosztanák őket a szabadidejüktől. Bár a társadalom még mindig erősen házasságpárti, egy házasságot nem a hagyományos funkciói - gazdasági egység, gyereknevelés - miatt tartanak jónak az emberek, hanem elsősorban az érzelmi háttér és biztonság miatt. A „próbaházasságként” emlegetett együttélés pedig a közvélekedéssel szemben nemhogy nem garantálja, hanem kifejezetten rontja egy későbbi tartós házasság esélyeit - derült ki abból a nagyszabású hazai vizsgálatból, melyet egy nemzetközi kutatás részeként végzett el a KSH Népességtudományi Kutatóintézete. 


Somorjai László
Vendégváró vendéglátósok

A turizmus a magyar gazdaság egyik húzóágazata: közel 300 ezer embert foglalkoztat, és a GDP 10 százalékát hozza az országnak. Ebből a vendéglátás 42 százalékban részesedik, mégsem kapja meg az őt megillető megbecsülést, „magára hagyott, vergődő ágazatról van szó” - hangzott el a Magyar Vendéglátók Ipartestülete tájékoztatóján. Az idei recesszió még inkább felszínre hozta a rendszerváltás óta halmozódó problémákat. 


Somorjai László
Érdekes választások

Az önkormányzati választások az idén sem szűkölködtek érdekességekben. Több olyan falu és település létezik, ahol akár egyetlen szavazat is megváltoztatta volna a végeredményt. Másutt egyesek a kisebbségi önkormányzatok képviselői (ál)ruhájában szereztek pozíciót.


Földvári Katalin, Hazafi Zsolt
Az egész ország fideszes?

Legutóbb áprilisban tett meg ilyen hosszú utat Orbán Viktor. Ötvenöt település öt hét alatt, nyolcezer kilométer, és sokezres tömegek mindenütt. Ezúttal azonban elmaradt a jól végzett munka öröme. Pedig most sem fektetett kevesebb energiát a választási turnéba az exkormányfő, de míg áprilisban kimutathatóan javult a látogatások nyomán a jobboldal eredménye, addig az októberi eredmény szempontjából előfordulhatott, hogy ártott némely településen a látogatáskor még több ezer fős hallgatóságot vonzó beszéd. Úgy látszik, meghallgatták Orbán Viktort, de nem elég sokan hallgattak rá. 


Hit és értékek

Morvay Péter, Grüll Tibor
A legősibb bizonyíték

A legrégebbi közvetlen, tárgyi bizonyíték lehet a Názáreti Jézus történelmi létezése és a családjáról szóló újszövetségi beszámolók hitelessége mellett az a felirat, amelyet egy jeruzsálemi magángyűjteményben lévő temetkezési láda oldalán fedeztek fel. Az arám nyelvű szöveg így szól: Jakab, József fia, Jézus testvére. A szenzációt keltő bejelentésről és a felirat megfejtésének kalandos körülményeiről a CNN hírtelevízió különtudósításban számolt be. A felfedezés Andre Lemaire, a francia Sorbonne Egyetem ókori írástörténészének érdeme. A Jakab-felirat hitelességét eddig senki nem cáfolta, azonban a washingtoni Katolikus Egyetem jezsuita profeszszora, Joseph Frotzmyer már a bejelentés másnapján tiltakozott az ellen, hogy a bibliai Jézussal hozzák azt összefüggésbe. Az elmúlt fél évszázadban már több első századbeli régészeti bizonyítékot találtak, amelyek a Jézus életéről és az őskeresztény egyházról szóló bibliai beszámolókat támasztják alá, azonban most először bukkant fel a főszereplők közül valakinek a neve, ráadásul egyszerre több is - emelik ki a híradások. A különleges leletet a tervek szerint jövő hónapban bemutatják a Royal Ontario Múzeumban a kanadai Torontóban, ahol a nemzetközi Biblia-kutató tudósok tartják éves közgyűlésüket. A közel kétezer éves mészkő temetkezési láda oldalán olvasható feliratról Lemaire a Biblical Archaeology Review című folyóirat e héten megjelent legfrissebb számába írt részletes tanulmányt. Az arám nyelvű szöveg a francia tudós szerint Jézus testvérére, Jakabra vonatkozik, akit néhány évvel Jeruzsálem római megszállása előtt kivégeztek. Ez a Jakab az Újszövetség beszámolója szerint a jeruzsálemi őskeresztény gyülekezet vezetője volt, a Názáreti Jézus egyik féltestvére, Mária és József fia.


Interjú

Eperjesi Ildikó
Tenni és tenni hagyni
Beszélgetés Gere Ádám libertárius gondolkodóval

„A szabadságot az első pillanatban nem egyértelműen jó dolog megtapasztalni. A szabadság nagyon nehéz is tud lenni, sok felelősséggel tud járni. Saját magamon tapasztaltam meg, amikor én diszszidáltam” - mondja Gere Ádám, a libertárius alapelveket követő Hayek Társaság elnöke, aki szerint a rendszerváltozáskor az ország Nyugatra disszidált. A liberális kifejezés eredeti értelme sokak szerint mára elhalványult, a klasszikus liberalizmust követők ma már libertáriusoknak nevezik magukat, így az 1999-ben alapított Hayek Társaság tagjai, akik a korlátozott állam, a radikális adócsökkentés és a nem monopolisztikus társadalombiztosítási rendszer mellett teszik le voksukat. Gere kulcsszerepet vállalt a magyarországi tőkefedezeti nyugdíjrendszer kidolgozásában és bevezetésében. „Nagyon hisz” a laissez faire, „tenni hagyni” kapitalizmusban és abban, hogy ez az emberiség együttélésének legszolidárisabb módja. 


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Ismét öltek a professzor emberei

„Olyan volt, mint egy földrengés. Az egész busz kiégett, semmi nem maradt belőle” - így emlékezett vissza egy szemtanú a hétfő délutáni újabb izraeli terrortámadásra. Egy másik szemtanú még megrázóbb élményről számolt be a Haarec című izraeli napilapban: „A busszal ellenkező irányban autóztam hazafelé a munkából, amikor egyszer csak robbanást hallottam. A következő pillanatban egy emberi test vágódott a szélvédőmre és a gépkocsi tetejére. Sokkos állapotba kerültem. Utólag úgy értesültem, hogy az egyik merénylő lehetett.”


Eperjesi Ildikó
Levélben üzent Washington fantomja

A békés amerikai hétköznapokat éri leginkább sorozatos támadás Washington környékén: a szörnyű gyilkosságok véletlenszerűen kiválasztott célpontjai tankoló emberek, vásárlásukat végző vagy éppen füvet nyíró polgárok és iskolába igyekvő diákok. Az orgyilkos vagy -gyilkosok rendőrségi források szerint tízmillió dollárt követelnek, de nem világos, mit ígérnek cserébe, hiszen nyilvánvalóan nem a pénzszerzés volt a fő céljuk, amikor október elejétől tíz embert valósággal kivégeztek. 


Hetek-összeállítás
Toleráns püspökök

A Vatikán hivatalosan elutasította az amerikai katolikus egyház beadványát, melyben a pedofil papok ügyének gyors és hatékony kezelésére tettek javaslatokat. A „zéró tolerancia” elvén alapuló dokumentum a Szentszék illetékesei szerint átdolgozásra szorul, mivel annak számos passzusa nem felel meg az egyházi törvényeknek. 


Hetek-összeállítás
Egy lépés előre

Az írországi megismételt népszavazáson a tavalyinál nagyobb részvétel mellett a választók igent mondtak a nizzai szerződésre, és így az Európai Unió bővítése útjából kikerült egy fontos, ám még nem az utolsó akadály. Az eurózóna lakosainak több mint fele sikernek könyveli el, hogy immár tizenkét országban ugyanazzal a pénzzel fizethet. Az EU-bővítés támogatottsága jelenleg 50 százalékos, ugyanakkor a legtöbb uniós polgár úgy gondolja: a bővítés után sokkal nehezebb lesz döntést hozni európai szinten - írja az című internetes oldal.


Sport

Sípszó
Tovább a cikkhez >>>

Sebestyén István
Döntetlen Madridban: reális

Rájár a rúd az európai sztárcsapatok némelyikére a Bajnokok Ligájában. A héten lejátszott negyedik fordulóban a Real Madrid és az Arsenal is alulmúlta önmagát, lapzártánkkor pedig a Bayern München küzdött az életben maradásért a Milan ellen.


Gyilkos tempó

Rekordkísérlete közben halálos balesetet szenvedett a hetvenegy éves Nolan White, a hagyományos meghajtású autók gyorsasági világcsúcstartója. A száguldozó öregúr tavaly 664 km/órára javította a rekordot, 20 kilométerrel túlszárnyalva a korábbi, éppen tíz esztendős csúcsot. 


Szabadidő

A Makarius Gyűjtemény

Október 29-én 18 órakor nyílik meg az Európai Iskola kiállítása, a Budapesti Őszi Fesztivál rendezvénysorozat részeként. Az Európai Iskola kiállításán többek között Anna Margit, Ámos Imre, Bálint Endre, Barcsay Jenő, Gyarmathy Tihamér, Korniss Dezső, Lossonczy Tamás, Martyn Ferenc, Rozsda Endre, Szántó Piroska Magyarországon még sosem láthatott alkotásaival találkozhatunk. A Pán Imre, Ge-gesi Kiss Pál, Kállai Ernő és Mezei Árpád alapította művészeti csoport 1945-től mindössze négy évig működhetett. 


Nagyok kicsiben

Szép és jó a Minimax, a gyerek- és szülőbarát csatorna, amely ontja magából a magyar televízió archívumából származó, többnyire ártalmatlan gyerekfilmeket. És ha már ismerősek a filmek, a gyerek is nyugodtan megy a dolga után, s felejti ott szülőjét a képernyő előtt, aki látta már vagy ezerszer a csehszlovák, lengyel vagy magyar klasszisokat, Lolkát és Bolkát, Vukot és Mekk Eleket, szegény embert magyar népmeséstül, varázsceruzástul, cicavízióstul, fazekastul. Igazi filmmúzeum, amit lát. Kétségtelenül jobb ez, mint a Cartoon Network fedőnevű horrorcsatorna, melyből fél óra az edzettebb felnőtteknek is komoly megterhelés. 


Vasárnaptól téli időszámítás

Október 27-én, vasárnap kezdődik a téli időszámítás, amikor hajnali három óráról kettőre kell visszaállítani az órákat.


Olívában főzött zöldbab

Igen jellegzetes mediterrán (török, görög, bolgár) étel - észak-afrikaiak is szeretik, ott csípős fűszert is tesznek hozzá. Szélesebb zöldbabból készül - arrafelé faszulnak hívják -, sötétzöld színű, és tényleg széles, hasonlót magyar piacokon is lehet kapni, és mivel mifelénk kevésbé kedvelt, így olcsóbb is, mint a fehér vajbab. Egy kilóból négy adag lesz. Előre érdemes elké-szíteni. A babot egy deci olívaolajban egy kicsit meg kell pirítani, majd egy időre kivéve, az edény aljára egy nagy fej, karikákra vágott vöröshagyma fele terüljön, ennek a tetejére kerüljön vissza a bab, és végül ennek a tetejére a maradék hagyma. Hozzáadni egy kisebb csokor felaprított kaprot, egy evőkanálnyi barnacukrot, leön-teni egy citrom levével, picit sózni, és körülbelül négy dl vízzel felöntve addig párolni, amíg a bab és a hagyma teljesen meg nem puhul. Kihűlve kerül tálalásra, tetején kicsire vágott pet-rezselyemmel, a legjobb hideg joghurttal fogyasztva - általában mellé adják, de le is lehet önteni vele, de csak közvetlenül a tálalás előtt. (mlg)


PROGRAMAJÁNLÓ

A természet képekben - kiállítás a National Geographic Magazin fotóiból a Magyar Természettudományi Múzeumban (VIII., Ludovika tér 6.). Bútorművészet a gótikától a biedermeierig - állandó kiállítás a Nagytétényi Kastélymúzeumban (XXII., Kastélypark u. 9-11. Tel.: 207-5462).


Színes

Takarítóteszt

Egy eredetileg villanyszerelő képesítéssel rendelkező úriember lett egy romániai általános iskola „takarítónője”, miután sikerült eleget tennie egy matematika- és biológiafeladatokból álló teszt kitöltésének. Az állásra jelentkezők körében nagy felháborodást váltottak ki mind a felvételi teszt témakörei, mind a feladatok nehézsége. 


Mi van a képen?

1. Késik a pótalkatrész-szállítmány az iraki Scud rakéták indítóállványaihoz. 2. Iraki terroristák ejtették túszul és közmunkára kényszerítették a Micimackóból jól ismert Fülest. 3. Földönkívülieket elijesztő óriásplakát kilövés előtt.


DUMA PLÁZA

„Akinek humora van, az mindent tud, akinek nincs, az mindenre képes.” (Peterdi Pál)


Amnesztia uralkodóknak

Több mint fél évszázados száműzetés után a tekintélyét vesztett olasz trón férfi örökösei számára megnyílt a lehetőség a hazatérésre. A határozatot meghozó olasz Legfelsőbb Bíróság múlt héten jelentette be döntését, és ezzel lezárult Olaszország történelmének egyik legviharosabb fejezete. A hatvannégy éves Vittorio Emanuele és harminc éves fia, Emanuele Filiberto genfi villájukban értesültek a döntésről. „Ez egy csodálatos nap a számunkra. 


Itt tényleg a lét a tét

A reality show-k születésénél bábáskodó producerek időről időre őrültebbnél őrültebb sorozattervekkel rukkolnak elő. A közelmúltban az egyik török kereskedelmi televíziós társaság valóságshow-jában két szerencsés kiválasztott tengethette az életét egy átlagos lakásban. A kalandoroknak az ottani viszonyoknak megfelelő minimálbérből kellett megélni egy hónapon keresztül. 


Feleségcipelő verseny

Két farakást és egy 6,5 méter hosszú sáros tavat is le kellett küzdenie annak a tizenhat párnak, akik versenybe szálltak az ez évi Amerikai Feleségcipelő Versenyen. A Nyugat-Maine-ben, a Sunday River sípályán megrendezett erőpróbából a már kétszeres amerikai bajnok, az owassoi Warren és Wendy Straatman került ki győztesen, megelőzve a jelenlegi kanadai bajnok Erin Moodyt és Zachary Smitht. 


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>