Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Győz az antibiotikum?

A fertőző betegségek az iparilag fejlett országokban újra egyre jelentősebb veszélyforrásnak számítanak, és a halálozási okok közt immár a harmadik helyet foglalják el a szív- és érrendszeri, illetve a rákos megbetegedések mögött. Egyre több kórokozó válik ellenállóvá az antibiotikumokkal szemben. Szemmel láthatólag gyengül ennek az eddig hatásos gyógyászati fegyvernek az ereje. A kutatók szerint hatvan évvel az antibiotikum bevezetése után újabb kihívások előtt állunk, s hogy a probléma megoldásához hatékony legyen a stratégia, először az antibiotikummal szembeni ellenállás kialakulásának mechanizmusát kell jobban megérteni. Ehhez viszont a kutatást kell fejleszteni és jelentős összegekkel támogatni. (dl-online)


Váratlan gyermekáldás

Caltanisettában egy négygyermekes család hatos ikreket vár, akiknek egy hónap múlva kell megszületniük. A különlegessége a dolognak, hogy a gyermekek teljesen természetes úton fogantak, ami igencsak nagy ritkaságnak számít. Az anyuka, aki egyébként negyvenéves, nagyon örül és egy interjúban Isten áldásának tulajdonította az új családtagokat. Nincsenek megijedve, sőt nem kérik senkinek a segítségét, még a rokonokét sem. A mama nem bánná azt sem, ha még az ikrek után újabb gyermekáldás érné őket. (H. M. - Siena)


Nagy a Tate

A Telegraph magazinban jelent meg nemrégen, hogy London két Tate múzeuma pénzügyi problémákkal küszködik. Egy múzeum esetében ez azt jelenti, hogy sokkal kevesebb pénz marad újabb, a kollekciót gazdagító műalkotások vásárlására. 1982-ben a régi Tate 2,2 millió fonttal gazdákodhatott ilyen célokra, míg ma kevesebb mint 2 millió font ez az összeg mindkét Tate múzeum számára. A Tate múzeumok igazgatója nem látja pozitívan a jövőt: „Szinte nap mint nap kínálnak fel műalkotásokat megvételre a múzeumok számára, azonban még csak tárgyalni sem tudunk ezek vételáráról.” Az elmúlt két évben a 20. század eleji angol művészek műalkotásai közül nem tudtak egyetlen egy darabot sem megvásárolni, viszont 20. század végi művek közül több is került a múzeumba. (Anorak)