Vissza a tartalomjegyzékhez


Lovas vesztett

Az Országos Rádió és Televízió Testület panaszbizottsága állásfoglalásában elmarasztalta Lovas Istvánt a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában elhangzott „Mire a levelek lehullanak?” - című jegyzete miatt. Lovas a műsor 2002. szeptember 15-i adásában olvasta fel írását az Irak ellen készülő amerikai támadás alapvető okairól. A panasz szerint - amelyet Izrael budapesti nagykövete nyújtott be - Lovas megsértette a médiatörvényt, amely kimondja, hogy a közérdeklődésre számot tartó hazai és külföldi eseményekről, vitatott kérdésekről a tájékoztatásnak sokoldalúnak, tényszerűnek, tárgyilagosnak és kiegyensúlyozottnak kell lennie. 

Lovas jegyzetében a háborús készülődésért és a végrehajtott terrortámadásokért egyértelműen Izraelnek a palesztinokkal szembeni politikáját tette felelőssé. Szerinte még Oszama bin Laden is azért követte el terrorcselekményeit, mert Izrael „megszállva tartja a palesztin területeket”. Lovas szerint az öngyilkos merényletekre „ENSZ-határozat” jogosítja fel a palesztinokat, mert „minden megszállt népnek joga van minden eszközzel szembeszállni a megszállókkal”. 
Az ORTT egyhangú állásfoglalása szerint a közel-keleti események ilyen egyoldalú bemutatása alkalmas egy nép, egy nemzet elleni gyűlölet keltésére. (Hetek)