Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VI. évfolyam, 42. szám, 2002. október 18

Belpolitika

Hazafi Zsolt
Igen vagy nem?
Interjú Vastagh Pállal, az Országgyűlés Alkotmány- és Igazságügyi Bizottságának szocialista elnökével

- Helyesnek is tartom ezt a korlátot. A csatlakozás azonban olyan horderejű kérdés Magyarország történelmében, mint az 1848-1849-es szabadságharc. Másfél évszázaddal ezelőtt a modernizációért küzdöttek elődeink, amit jelenleg az unióhoz történő csatlakozás jelent számunkra. Ezért gondoljuk úgy, hogy az ünnep szimbólumjellegét is felhasználnánk e cél érdekében. 


Somorjai László
USA-Irak konfliktus a Közgázon

A közel-keleti helyzetről és Amerika szerepéről ütköztette nézeteit Jeszenszky Géza volt washingtoni nagykövet és Nagyné Rózsa Erzsébet Közel-Kelet szakértő a Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetemen. A rendezvényt a Pillar Európa Klub szervezte. Amerika világpolitikában betöltött szerepvállalása Jeszenszky Géza szerint alapvetően jó szándékból fakad, Nagyné Rózsa Erzsébet szerint inkább önérdekből - és agresszivitással telítve. „Amerika - jó cserkész módjára - ahol tud, segít” - jelentette ki az exkülügymi-niszter a zsúfolásig megtelt előadóteremben; társa így reagált: „Egyetértek, azonban az a kérdés, hol segít. Szerintem csak ott, ahol privát érdekei, mint például az olaj, ezt kívánják.” „Boszniában nincs olaj, mégis beavatkozott” - reflektált a politikus. 


Hetek-összeállítás
Indulati kampány

Az önkormányzati választások kampányának hajrájában a Fidesz részéről Orbán Viktor, Kövér László és Rogán Antal, míg a baloldal részéről Medgyessy Péter, Kovács László és Lendvai Ildikó vette nyakába az országot, és kampányoltak helyi jelöltjeik mellett. A kispártok egyszemélyes kampányában Kuncze Gábor a szabaddemokrata, Dávid Ibolya a fórumos jelöltek mellett korteskedett. A finisben itt-ott az indulatok is elharapóztak.


Sebestyén István
Az alkohol öl

Akár tíz év szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság arra a taxisra, aki az elmúlt hétvégén ittas állapotban öt embert gázolt halálra Budapesten. Mint megtudtuk, a fiatalember egy baráti buliról hazafelé tartva okozta a tragédiát.


Hajdú Sándor
Nincs jelentősége a sorrendnek
Interjú Kuncze Gáborral, a Szabad Demokraták Szövetségének elnökével.

- Úgy érzem, nincs jelentősége a sorrendnek. Számomra az a megnyugtató, hogy továbbra is az elsők között vagyunk az átalakuló országok között. Soha ilyen jó minősítést az országjelentésben még nem kaptunk. A fontos az, hogy haszonélvezői legyünk ennek, és nem számít, hogy hányadiknak rangsorolnak az esélyesek között.


Életmód

Kis terek, nagy ötletek

Sokan élnek apró alapterületű, gyakran minden praktikumot nélkülöző beosztású lakásban. Nehéz az ilyen otthont úgy berendezni, hogy barátságos kuckónak, ne pedig zsúfolt lyuknak tűnjön. A falakat nem lehet odébb tolni, de létezik néhány apró, praktikus vagy optikai megoldás, amellyel a tágasság érzetét kelthetjük az amúgy kicsi lakásban. Íme néhány fantáziamozgató ötlet:


Makki Marie-Rose
Kiégett tizenévesek

Klinikai tapasztalatok szerint semmi élvezetet nem találnak a házaséletben azok, akik túl korán kezdtek szexuális életet élni, és gyakran váltogatták partnereiket. Ugyanakkor az utóbbi években megerősödött a fiatalon elkezdett nemi élet társadalmi elfogadottsága, így a szexuális felvilágosítás nagyrészt a fogamzásgátlás mikéntjére korlátozódik, miközben jóval kisebb hangsúly esik a tinédzserek felelős párkapcsolatra való felkészítésére. A család, az iskola, az egészségügy nem fordít kellő figyelmet a felvilágosításra, a média tevékenysége pedig kifejezetten kártékony - hangzott el nemrégiben egy konferencián. 


Fog, de nem a jövőben

„Nyolchetes terhes vagyok. Az ínyem annyira beduzzadt és fájdalmas, hogy az étkezés szinte élvezhetetlenné vált számomra. Olvastam, hogy a terhesség alatt kialakulhatnak különféle fogászati problémák. Tudni szeretném, hogy ez a probléma megszűnik-e a terhességem későbbi fázisában?”


Fókusz

Tihanyi Péter
Angyal diktálta ezt a regényt

Thomas Mann, Pirandello, Hemingway, Camus, Marquez, Pasternak, Sartre, Solohov, Szolzsenyicin, Günter Grass. Nevek az elmúlt száz év irodalmi Nobel-díjasai közül. 2002-ben a világ legnagyobb irodalmi díját Kertész Imre kapta. Erről kérdeztem Heller Ágnest, Eörsi Istvánt, Konrád Györgyöt, Szakonyi Károlyt, Salamon Pált, Kertész Ákost, Tamás Gáspár Miklóst és magát a díjazottat.


Gazdaság

Major Nóra
Bokros segítene a jobboldalnak

Az államháztartási hiány már most 150 százalékkal meghaladja az éves tervet. A gazdaság növekedése lassul. A bérek - a rendszerváltás óta először - ugrásszerűen növekednek. Az infláció csökkenése viszont jelentősen elmarad az év eleji várakozásoktól. Az Európai Unió, a kormány tagjai és a jegybank elnöke is egyetért abban, hogy tenni kell valamit a kedvezőtlen tendenciák erősödése ellen. A módszereket illetően viszont már erősen megoszlanak a vélemények.


Pálinkás Csilla
A válságos menedzser

A Magyar Posta (MP) új vezetése ismeretlen tettes ellen büntetőfeljelentést tett hűtlen kezelés, a számviteli fegyelem megsértése és magánokirat-hamisítás miatt. Bár a feljelentéshez „csak” 600 millió forintos kárigény kapcsolódik, a belső vizsgálatok szerint a rossz vállalatvezetés, a hozzá nem értés és a korrupció az elmúlt 2-3 évben 12 milliárd forintnyi veszteséget okozott a postának - jelentették sajtótájékoztatón a posta új vezetői. 


Munkatársunktól
Új Volksbank-Fundamenta hitelkonstrukció

Újabb hitelfelvételi lehető-séggel rukkolt elő a Volksbank és a Fundamenta. Október végétől lakásépítéshez vagy -vásárláshoz, lakásfelújításhoz, bővítéshez, közmű-, tetőtér-beépítéshez 700 ezer forint hitel felvételét teszi lehetővé a Komfort névre keresztelt konstrukció révén. 


Papp Levente
Az arab euró

Ma még nem belátható, vajon egy lépéssel közelebb kerültünk a világunióhoz, vagy csupán egy kudarcra ítélt próbálkozás az Európai Unióhoz hasonló Arab Unió és arab euró megszületése. Hat közel-keleti arab állam az eurózóna tizenhat tagországát kérte fel, hogy segítsenek nekik egy, az euróhoz hasonló közös arab valuta elindításában. Szaúd-Arábia, Katar, Bahrein, Omán, Kuvait és az Egyesült Arab Emirátusok az arab világ pénzügyi krémjét alkotják. Gazdagságuk elsősorban az olajból származik, és most úgy határoztak, hogy létrehozzák az európai integráció és valutaunió arab ikertestvérét. A komoly pénzügyi háttérrel rendelkező arab nemzetek valutái eddig nem voltak jelentősek a világ pénzpiacain a kuvaiti dinárt leszámítva, amely az iraki inváziót követően vesztette el addigi nemzetközi jelentőségét. 


Mogyorósi Géza, Berlin
Bárcsak nekünk menne ilyen rosszul

Az Európai Unió legnépesebb államában, Németországban tavaly csupán 0,6 százalékos volt a gazdasági növekedés, s a 2002-es prognózisok sem sokkal derűlátóbbak. Jövőre egy százalék körüli lehet a fejlődés üteme, miközben a munkanélküliség a télen a 4,5-4,7 milliós rekordot is elérheti az NSZK-ban. A recesszió damokleszi kardja ott lóg az ősszel újabb négy évre megválasztott berlini szociáldemokrata-zöld kabinet feje fölött. Gerhard Schröder kancellár és pénzügyminisztere, Hans Eichel októberben igyekeznek az adóemelés rémét elhessegetni a takarékosság fontosságát hangsúlyozva.


Elsöpörte a lélektani határokat a hirtelen optimizmus

Az utóbbi hetek mélyrepülése után szárnyaltak a világ vezető részvényindexei a héten. Amerikától Európáig tíz százalékot meghaladó mértékben ugrottak meg a mutatók, áttörve ezzel jelentős - a Dow Jones a 8000, a Futsie a 4000, a DAX a 3000 pontos - lélektani határokat. A héten végre kedvező vállalati eredmények láttak napvilágot. 


Háttér

Lukács András
Egy bombasztikus díj története

1888-ban Alfred Nobel egy francia újságban a saját nekrológjára bukkant. Az újság „a halál kereskedője meghalt” címmel számolt be annak az embernek a haláláról, aki a dinamit révén vált gazdaggá. A lap tévedett, hiszen nem a dinamit feltalálója, hanem bátyja, Ludvig hunyt el. A cseppet sem hízelgő beszámoló következtében azonban a híres és sikeres üzletember megváltoztatta végrendeletét, hogy egy olyan díjat hozzon létre, amely által nem a halál kereskedőjeként fognak rá emlékezni. A Nobel-díj létezésének 101 éve alatt a legrangosabb nemzetközi tudományos elismeréssé vált, amely évről évre ráirányítja a közvélemény figyelmét a tudomány legújabb felfedezéseire, az irodalmi remekekre. 


Ignácz Valéria
Családi közös piac

Pénzkezelési szokásainkat illetően leginkább az otthonról hozott mintát követjük. Sajnos! Vagy nem? De átalakulóban vagyunk - legalábbis ezt mutatják a felmérések. Míg a hetvenes években minden második háztartásban a feleség feladata volt a pénz beosztása, a kilencvenes évekre már csak minden harmadik családban volt ez így. Azt is „elértük”, hogy kevesebb pénzt tudunk megtakarítani, és egyre többen igénylünk hiteleket.


Beer Iván
A kitörölhetetlen név

Jeruzsálem esetében sem lehet a jelen eseményeit elvonatkoztatni a múlttól. Minden esemény, ami most kivirágzik, a múltban gyökeredzik, hát még egy olyan népnél, amely saját származását három és fél, négyezer évvel ezelőttre datálja. Azt a legendás fővárost, melyet Dávid király egyesített, a héber speciális grammatika ennek dacára mégis duálissal, azaz kettős számmal illeti.


Hit és értékek

Grüll Tibor
Akik nem ismerték Józsefet

A Biblia elbeszélései nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget a világtörténelem kiemelkedő szereplőinek és eseményeinek: „a birodalmak és világtörténelmi személyiségek csupán egy isteni szándék háttereként és eszközeként esnek az ó- és újszövetségi bibliai történelemmagyarázat látókörébe” (Karl Löwith). Jóllehet Ábrahám, Izsák és Jákób leszármazottai több mint négyszáz évig laktak Egyiptom földjén - sőt bizonyos értelemben itt kovácsolódtak néppé -, a róluk szóló bibliai beszámoló e csaknem fél évezrednyi időszakról egyetlen nevet vagy eseményt sem tartott fontosnak megörökíteni.


Interjú

Szlazsánszky Ferenc
Egy jó kedélyű túlélő
Nyolcvanadik születésnapját ünnepli Schweitzer József országos főrabbi

- Nézze, tegnap köszöntöttek engem nagyon nagy szeretettel egy katolikus társaság ifjai. A barátság és szeretet mindeddig rendszeresen meggyőzött arról, hogy amiképp velünk szemben nem szabad általánosítani, úgy másokkal szemben sem. De ha tapasztalatokból nem is tudtam volna erre a meggyőződésre jutni, hitbeli vonatkozásban igen. Ismeri Ezékiel próféta könyvének 37. fejezetét a babiloni fogságból való feltámadásról: ez mindannyiunknak erős meggyőződést sugárzott arra nézve, hogy bármilyen rossz és szörnyű pusztulás is történt, és bármilyen sok szörnyűséggel találkoztunk is, Izrael a jelképes sírjaiból is feltámad, úgy, ahogy egy nagy matematikus és fizikus, a francia Pascal mondotta: „Ássatok egy nagy sírt, temessétek bele a zsidóságot, e nép felkél, hogy kezet fogjon a halhatatlansággal.”


Külpolitika

Morvay Péter
Lesben álló rémek

„Ausztrália szeptember 11-éje” - így jellemezte John Howard ausztrál miniszterelnök az indonéziai Bali szigetén végrehajtott mészárlást, amely az elmúlt tizenhárom hónap legsúlyosabb terrortámadása volt. A közel kétszáz, többségében felismerhetetlenségig összeégett áldozat közül lapzártánkig harminchárom ausztrál turistát tudtak azonosítani, és a súlyos sebesültek közül is száznegyvenen az ötödik kontinens lakói közül kerültek ki. „Gyáva és aljas tett, amelynek a célja a rettegés és káosz előidézése” - nyilatkozta George W. Bush amerikai elnök.  Bali a nyugalom oázisának számított a világ legnépesebb muszlim országában, Indonéziában. A terrorizmust csak hírből ismerte a finn főváros, Helsinki is, ahol egy öngyilkos merénylő - húszéves egyetemista - hét embert ölt meg egy bevásárlóközpontban. Tovább szedi áldozatait a csendes Washington környéki kertvárosokban a lövöldözős rém, akiben a személyleírások és a hidegvérű gyilkosságok nyomán a hatóságok mind inkább egy kiképzett terroristát, mintsem zavarodott elméjű sorozatgyilkost feltételeznek.


Hetek-összeállítás
Ki lesz a császár ?

Az EU újabban koronázásról álmodik: az Egyesült Európának vezetőre van szüksége. A jelöltek pedig már készen is állnak. Tony Blair nem vonakodna, de José María Aznar sem kéretné sokáig magát. Ha politikai karrierjük nemzeti keretek között véget érne, mindketten alkalmasnak találnák magukat magasztosabb célokra is - írta október 12-ei hétvégi számában a berlini liberális napilap, a Die Welt. 


Márer György, New York
Pánikhullám

Nyolcvannégy órás szünet után, hétfőn este ismét ölt az ismeretlen tettes, aki október 2-a óta rettegésben tartja Washingtont. Az áldozat ezúttal az FBI egyik terrorizmusra szakosodott elemzője, a korábban rákbetegségből gyógyult negyvenhét éves Linda Franklin volt, akit akkor talált el a gyilkos golyó, amikor férjével a kocsijukba rakodtak egy ezermesterbolt parkolójában. Összesen tizenegy alkalommal csapott le az orvgyilkos, és kilenc alkalommal ölt is. A hatóságok jelenleg egy halvány színű furgont keresnek, amelyet szemtanúk láttak elhajtani a helyszínről. 


Hetek-összeállítás
Büntetőadókkal a pornóipar ellen

A francia kormány 93 százalékos extra adóval kívánja terhelni a pornófilmeket. A terv ellenzői szerint az erkölcsi hadjárat felszámolja a kulturálisan sokszínű és engedékeny Franciaországról alkotott képet, miközben a pornófilmek ellenzői a szexuális szabadosság társadalomra tett hatásával érvelnek. 


Lovas vesztett

Az Országos Rádió és Televízió Testület panaszbizottsága állásfoglalásában elmarasztalta Lovas Istvánt a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában elhangzott „Mire a levelek lehullanak?” - című jegyzete miatt. Lovas a műsor 2002. szeptember 15-i adásában olvasta fel írását az Irak ellen készülő amerikai támadás alapvető okairól. A panasz szerint - amelyet Izrael budapesti nagykövete nyújtott be - Lovas megsértette a médiatörvényt, amely kimondja, hogy a közérdeklődésre számot tartó hazai és külföldi eseményekről, vitatott kérdésekről a tájékoztatásnak sokoldalúnak, tényszerűnek, tárgyilagosnak és kiegyensúlyozottnak kell lennie. 


Szabadföldi István, Washington
Itt szabad a hit

Videoüzenetben köszöntötte George W. Bush amerikai elnök a Keresztény Koalíció október 13-án véget ért washingtoni konferenciáját. Az AP hírügynökség tudósítása szerint „az Egyesült Államok legnagyobb és legjobban szervezett civil választói csoportja” mintegy kétmillió regisztrált választót ér el közvetlenül, állásfoglalásait azonban a hetvenmillió amerikai evangéliumi keresztény háromnegyede figyelembe veszi. A rendezvényen számos kongresszusi képviselő és szenátor felszólalt. 


Riport

Szobota Zoltán
Páternoszter

A leköszönő Paskai László bíboros, prímás, esztergomi érsek utódjának kinevezéséről jelenleg két dolog tudható: egyrészt, hogy kijelölése már megtörtént Vatikánban, másrészt, hogy ez még titok a leginkább érintett magyar hívek előtt. A vezetőcsere természetesen ismét felvetette azokat a kényes kérdéseket, melyekkel a belső egyházi reformra áhítozók ostromolják az általuk megkövültnek titulált püspököket.


Sport

Sebestyén István
Nem csak kapura lőttek

Európa-szerte javában folynak a nemzeti bajnokságok, a nemzetközi kupák, illetve a 2004-es Európa-bajnokság kvalifikációs sorozata. A sportbarátoknak azonban nem mindenhol van lehetőségük a felhőtlen szórakozásra, ugyanis a mérkőzéseken nem mindig a labdarúgásé a főszerep. A múlt hét szombaton rendezett Szlovákia-Anglia Eb-selejtező „összecsapás” tulajdonképpen már péntek este megkezdődött - már ami a szurkolókat illeti. Pozsony belvárosában egy sörözőből kellett a túlfűtött angol szurkolókat eltávolítani, azonban a rendfenntartó erők feltehetőleg túllőttek a célon. Szó szerint: a kialakult lövöldözésben két angolt is eltaláltak, egyiket a combján, másikat a nyakán. Szerencsére mindketten túlélték az incidenst. Beszédes adat, hogy a bárban összesen tizenhat töltényhüvelyt találtak. 


Gera-San Marino 3–0

Gera Zoltán szenzációs három góljával 3-0-ra nyert a magyar válogatott San Marino ellen, az Eb-selejtezők legutóbbi fordulójában. Őszintén szólva - bár végig a San Marino-i térfélen zajlott a játék - a gólokon kívül nem sok említésre méltó jelenet történt a mérkőzésen, válogatottunk nem hozta a svédek elleni nagyszerű formáját. Ezzel a győzelemmel csoportunkban négy ponttal az első helyen állunk, és bizakodva várhatjuk a tavaszi folytatást Lengyelország ellen. Gera a képen éppen a harmadik gólját ünnepli. Szép volt fiú! (Hetek)


Munkatársunktól
A Ferrari éve volt

A 18. Japán Nagydíjjal befejeződött a Forma-1 idei szezonja. A most is első helyen végző Michael Schumacher, illetve a Ferrari szinte minden létező F1-es rekordot megdöntött, de az olasz sztárcsapat egyeduralkodása visszafelé sült el: a nézettségi mutatók világszerte negatív rekordot döntöttek. Olyannyira, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség reformokon gondolkozik, hogy a száguldó cirkusz népszerűségét fenntartsa.


Szabadidő

Róth I. Zsófia
Karban tartó váll alatt

A szkander, ez a nem mindennapi szabadidősport, több száz évvel ezelőtt született az ír kikötők ivóiban, ahol elterjedt szokássá vált, hogy a nézeteltérésbe keveredett legények az asztalra könyökölve igyekeztek eldönteni vitáikat. Aztán az idők során lassan sportággá nőtte ki magát: ma már van világszövetség, profi versenyek, világ- és Európa-bajnokságok, sőt tizenegy éve hazánk is büszkélkedhet Szkander Szövetséggel. Nagy Szabolcs, az Országos Szkander Bajnokság szeptemberi fordulóján - 105 kg-os súlycsoportban - jobb kézben bronz, bal kézben ezüst érmet szerzett. A huszonöt éves fiatalember ezt az eredményt egy olyan, korábban sérült kézzel érte el, amelynek meggyógyításáról lemondtak az orvosok.


Beszédes képek

Válogatások címmel november 5-ig tekinthető meg Kelemen Ferenc festőművész önálló kiállítása szülőhelyén, Mosonmagyaróváron, a Galéria ‘94-ben. Az elmúlt évek munkái több téma köré csoportosíthatóak, így a kiállított alkotások között szerepelnek természeti képek, láthatunk derűs hangvételű zsidótéma sorozatot, és megelevenednek a mai kor képviselői, a bankvilág jellegzetes figurái is. 


PROGRAMAJÁNLÓ

Titkok az Ararátról - Örményország kincsei című kiállítás október 31-éig látható a Károlyi Palota Kulturális Központban. (V., Károlyi Mihály u. 16. Tel.: 06(1)317-3611) 


Túraajánló

November 9.  túravezető: Kisvarga Ernő


Padlizsánkrém

A „török paradicsomok” (padlizsánok) vásárláskor legyenek frissek, tehát kemények, akkor valószínűleg nem keserű a belsejük. Két-három személynek két közepes, vagy három kisebb padlizsánt sűtőben közepesen erős lángon héjastul megsütünk, ez kb. fél óra. Majd kivesszük a zöldségeket, várunk, amíg kicsit kihűlnek, héjukat lehúzzuk, húsukat villával vagy mixerrel jól összetörjük, majd két kávéskanál citrommal meglocsoljuk. A padlizsánpépet elkeverjük egy leveseskanál majonézzel, másfél deci tejföllel, egy kávéskanálnyi mustárral, esetleg kiskanálnyi olívaolajjal, egész apróra vágott petrezselyemmel, és ami a lényeg: egy nagy gerezd tört fokhagymával. Sózzuk, hűtőszekrényben pár óra alatt lehűtjük. Piritóssal, friss paradicsommal előételként is tálalhatjuk, de füstölt vagy egyéb halételek mellé is kiváló. (O. L.)


Színes

Drága kedvencek

Kígyónak lábsó, madaraknak fogsor, ebeknek sincs kutyavilág ráadásul a cirmosokat is tejben-vajban fürösztik a britek. Drága étkekkel, vitaminkomplexumokkal traktálják őket, a csillagászati árú biztosításokról és orvosi költségekről már nem is beszélve. Tény, hogy a gazdik Nagy-Britannia-szerte nem restellenek igen mélyre nyúlni a pénztárcájukban, ha négylábúak kényeztetéséről van szó. A Mintel piackutató cég szerint mintegy huszonöt százalékkal emelkedett a háziállatok komfortérzetére költött amúgy is tetemes összegek nagysága. Ráadásul a prognózis szerint a házikedvencpiac valóságos konjunktúra előtt áll. 


Mi van a képen?

1. Az esőerdei röplabdaligában engedélyezték az emberi faj szereplését. 2. Szökési kísérlet az Alcatraz-ból. Csak a labdának sikerült. 3. Az egér után a macska is sebesen terjed a hálón.


Teniszkönyök és zenészujj

Rocksztárok, elektromos gitárjukat csépelve, gyakran kergetik őrületbe szomszédjaikat. Csakhogy, közben maguknak is okozhatnak sérüléseket, állítják brit kutatók. Bár nem feltétlenül a zajjal. A Surrey Egyetem kutatócsoportjának tanulmánya szerint fiatal és tapasztalatlan gitárosok könnyen szembesülhetnek izomdaganatos problémákkal. Ilyen például az ismétlődő megerőltetésekből fakadó sérülés (RSI). 


DUMA PLÁZA

Légy jóban önmagaddal! Vele kell leélned az életedet. (graffiti)


Tömeges jódlizó világrekord

Egy 937 jódlizóból álló csoport állította fel a „leghosszabb szimultán jódlizás” új világrekordját azzal, hogy melódiájukat közösen egy teljes percig tartani tudták. A résztvevők zöme német honpolgár volt, akik gyakorló koncerteken már hónapok óta tanulták a jódlizás tudományát, de néhány svájci jódlizó is erősítette a csapatot, nyilatkozta Stefanie Stiefenhofer, a ravensburgi vidámpark szóvivője. 


Sírógráf

Pedro Monagas spanyol elektrotechnikus kifejlesztette a csecsemősírás okának beazonosítására alkalmas jelzőkészüléket. A saját kisfia sírásától is sokat szenvedett apuka azt ígéri, hogy a készülék húsz másodpercen belül képes megmondani az aggódó szülőknek, hogy a baba sírásának oka éppen az éhség, az unalom, a fáradtság vagy a nyugtalanság. A „Miért sír” névre keresztelt készülék gyógyszertárakban lesz kapható Spanyolországban kilencvenöt euróért. „Először a kisfiam sírásait kezdtem el tanulmányozni, majd további száz kisgyereknél folytattam a megfigyelést. 


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Tollhegy

Hetek-összeállítás
Ítéletidő – kérdések és válaszok

Hegedűs Tamás, szigetszentmiklósi olvasónk tíz kérdést tartalmazó levelére - rendhagyó módon - kérdésenként válaszolunk.