Vissza a tartalomjegyzékhez

Major Nóra
A gyerekgyilkos magántanár

Brutális gyermekgyilkosság története dúlta fel a német közvéleményt a közelmúltban. Magnus G. huszonhét éves joghallgató elrabolta magántanítványát, a tizenegy éves Jakob von Metzlert. Friedrich von Metzler, a Metzler Bankház vezetője, Németország egyik leggazdagabb embere egymillió euró váltságdíjat fizetett ki fiáért, akit ennek ellenére sem kapott vissza élve, mivel a gyermek már a zsarolólevél elhelyezésekor halott volt. A gyilkost a váltságdíj felvétele után, otthonában tartóztatta le a rendőrség. 
Jakob Metzler az éppen aktuális őszi szünetre készült. A pénteki tanítás korán befejeződött, így elindult haza, de sohasem érkezett meg. Utoljára egyik iskolatársa látta leszállni a buszról, a családi villától mintegy hétszáz méterre. Innentől a fiúnak nyoma veszett. 

A Metzler szülők még pénteken egy zsarolólevelet találtak a házuk előtt, melyben a következők álltak: „Elraboltuk a fiát. Semmi rendőrség. Pénzt akarunk. Egymillió eurót.” A szülők, akik hatvan órát kaptak a válaszra és a pénz előteremtésére, megkeresték a rendőrséget. A megbeszélt helyen kitett pénzért a család kedvence, a „szimpatikus és segítőkész” korrepetáló tanár jelent meg. A saját autóján érkező fiatalember felvette a pénzt, majd elhajtott. Mivel a kisfiúnak semmi nyoma nem volt, a rendőrök követték őt a lakásáig, ahol rátörték az ajtót, és letartóztatták. A tizennyolc órás kihallgatás során Magnus G. először rohamot színlelt, majd amnéziába esett, végül bevallotta a zsarolást, majd a gyilkosságot is. 
A buszról leszálló kisfiú azon a napon a közelben lakó tanárához és barátjához, „Maggihoz” indult. A gyanútlan gyerek úgy tudta, hogy nővére a fiatalembernél felejtette a kabátját - a tanár és az idősebb Metzler gyerekek ugyanis egy baráti társasághoz tartoztak. Az ajtón belépő gyereket tanára egy párnával fojtotta meg. A holttestet nejlonzsákba tette, és levitte autójához. Bár mindez fényes nappal történt, senkinek sem szúrt szemet a halott gyereket cipelő férfi. A halottal a csomagtartójában, és a már több napja készen álló, gépelt zsarolólevéllel a zsebében Magnus G. a Metzler villához hajtott. A „posta” elhelyezése után egy hatvan kilométerre fekvő tóhoz vezetett az útja, ahol megszabadult a fiú holttestétől. 
Magnus G. a következő két napban szokatlan költekezésbe kezdett, többek között előleget fizetett be egy kétszemélyes utazásra a Kanári-szigetekre. Vasárnap azonban már a veszélyt érezve közölte otthon, hogy ha nem tud eltűnni a városból, akkor nagy baj lesz. Másnap a rendőrség gyilkosság vádjával letartóztatta. 
Metzlerék Frankfurtban közkedvelt és köztiszteletben álló család, orosz nevelővel, kiterjedt baráti kapcsolatokkal, különös szociális érzékenységgel - és nem utolsó sorban nagy vagyonnal. 1674 óta áll a főként befektetésekkel foglalkozó Metzler bankház, amely az utóbbi évben 2,6 millió euró nyereséget termelt. Silvia és Friedrich von Metzler négy napig remélték, hogy a fiuk életben van, ám a tetemes váltságdíj kifizetése ellenére sem kapták vissza őt. 
A pénz végül a zsaroló gyilkosnak sem használt, bár jelenleg talán több luxus veszi körül, mint eddig bármikor. Jelen pillanatban ugyanis egy 200 millió eurós luxusbörtönben tölti idejét. Cellájában saját hűtőgépe van, napi legalább egy órás szabadidejét pedig eltöltheti a nemrég felújított intézeti parkban, esetleg úszhat egyet a medencében, vagy erősíthet a fitnesszteremben.